Slovenija

Sodišče zavrnilo tožbo zoper Petka

Maribor, 06. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mariborsko okrožno sodišče je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek, ki ga je zoper novinarja Mira Petka in časopis Večer vložil koroški podjetnik Janko Zakeršnik. Zakeršnik je poleg odškodnine v višini pet milijonov tolarjev tudi zahteval, naj sodišče prepove Petku pisanje, časopisu Večer pa objavljanje člankov o njem.

Janko Zakeršnik ni uspel s sodno prepovedjo pisanja in objavljanja člankov o njegovih poslovnih potezah
Janko Zakeršnik ni uspel s sodno prepovedjo pisanja in objavljanja člankov o njegovih poslovnih potezah FOTO: POP TV

Koroški podjetnik je Petku očital, da je z več članki v časopisu Večer, ki so govorili o domnevni vpletenosti Zakeršnika v utajo davkov, oblatil njegovo ime, kot tudi njegovo podjetje Eurocity in družino. Mariborsko okrožno sodišče je razsodilo, da v nobenem izmed spornih člankov ni izkazana protipravnost ravnanja novinarja Petka in Večera, zato tudi niso podani temelji za njuno odškodninsko odgovornost. Sodišče je zato v sodbi, ki so jo vpletene stranke danes prejele po pošti, v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek, Zakeršniku pa naložilo, da mora Petku in časopisu Večer povrniti pravdne stroške v višini 361.000 tolarjev, skupaj z zamudnimi obrestmi.

Glavna obravnava je sicer potekala 13. januarja na pravdnem oddelku mariborskega okrožnega sodišča. Na njej je okrožna sodnica Alenka Zadravec vpletene stranke vprašala, ali je med njimi možen dogovor. Zakeršnikov odvetnik Mitja Zupan je odgovoril, da je poravnava možna le v primeru, če se Petek in časopis Večer opravičita. Čeferin kot zagovornik toženih strank pa je predlagano možnost zavrnil.