Slovenija

Sodišče zavrnilo Pečanovo

Nova Gorica, 07. 02. 2007 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Novi Gorici je zavrglo tožbo Pečanove zoper sklep občinskega sveta, ki je ni potrdil za izolsko županjo.

Upravno sodišče je ugotovilo, da se Pečanova ne more pritožiti, saj občinski svet ni sprejel končne odločitve, ampak je zadevo samo vrnil volilni komisiji v vnovično odločanje.
Upravno sodišče je ugotovilo, da se Pečanova ne more pritožiti, saj občinski svet ni sprejel končne odločitve, ampak je zadevo samo vrnil volilni komisiji v vnovično odločanje. FOTO: Dare Čekeliš

Upravno sodišče v Novi Gorici je zavrglo tožbo izolske županske kandidatke Brede Pečan zoper sklep občinskega sveta, ki 4. januarja ni potrdil novembrskega poročila volilne komisije in njene izvolitve za županjo.

Sodišče je ugotovilo, da se županska kandidatka ni mogla pritožiti, saj občinski svet ni sprejel končne odločitve, ampak je le vrnil zadevo občinski volilni komisiji v vnovično odločanje. Kot je poročal Radio Slovenija, zakon o upravnem postopku določa, da se akt lahko izpodbija samo, če je bil postopek odločanja končan. Sodni senat pa v obrazložitvi med drugim poudarja, da je občinski svet sprejel izpodbijan sklep prav na podlagi decembrske sodbe upravnega sodišča.

Breda Pečan je 10. januarja na ustavno sodišče vložila pritožbo tudi zaradi kršitve volilne pravice izolskim volivcem, ker je nekatere glasovnice po pošti volilna komisija razglasila za neveljavne.

Izolska občinska volilna komisija je 9. januarja za zmagovalca drugega kroga županskih volitev razglasila kandidata stranke Izola je naša Tomislava Klokočovnika. Volilna komisija je odločitev sprejela na podlagi sodbe novogoriškega upravnega sodišča in po razveljavitvi poročila o drugem krogu županskih volitev v Izoli. Volilna komisija je namreč ugotovila, da so bile glasovnice, ki so prispele po pošti neveljavne, zaradi česar se je posledično spremenil tudi volilni izid.

Breda Pečan je tako brez glasovnic po pošti prejela 4202 glasova, Klokočovnik pa 4208 glasov. Glasovnice po pošti so sicer najprej zmago namenile dotedanji županji Izole Pečanovi, vendar je takšnemu izidu ugovarjal Klokočovnik. Občinski svet je Klokočovnikovi pritožbi ugodil, a je Pečanova nato odločitev izpodbijala na upravnem sodišču.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
09. 02. 2007 09.52
Če bi bile ženske priviligirane, potem bi moralo biti na vladi kar precej žensk, ne pa samo peščica ...
bistvo3@yahoo.com
09. 02. 2007 09.37
Res je - kaj pa enakopravnost ne glede na spol? Moški v tej tekmi sploh niso enakopravni, saj imajo ženske že avtomatično zagotovljeno neko kvoto.
Dejan Keuc
08. 02. 2007 13.40
danica: heh ...že itak ste priviligirane... na volitvah mora bit določen odstotek žensk na strankarski listi... to pomeni odpade kakšen strokovnjak, samo da je pač na listi ženska...
dani.ca@email.si
08. 02. 2007 13.26
Kot kaže je trend,da vse ženske odstranijo iz politike oziroma iz pomembnih položajev.
kosir_maks
08. 02. 2007 09.42
Še en dokaz, kako težko komunajzerji odidejo s položajev!!
esfflight
08. 02. 2007 01.40
Ja, gospa Pecanova, videti je, da vas imajo dosti. Lepo je da bi razumela in ne kar taj v en dan kazala zobe, kaj bi se rada. Saj so vas dolgo poslusali in podpirali. Vsaka pesem s enkrat neha.
ziveti@email.si
07. 02. 2007 21.05
Ma, ženska, zdaj pa že nehaj sraaaat!