Slovenija

Socrates kritiziral Janšo

Lizbona/Ljubljana, 09. 01. 2008 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jose Socrates je skritiziral izjavo Janeza Janše, ki je Portugalsko posvaril pred izvedbo referenduma o Lizbonski pogodbi.

Portugalski premier je kritiziral Janševo izjavo.
Portugalski premier je kritiziral Janševo izjavo. FOTO: Reuters

Portugalski premier Jose Socrates je danes potrdil, da bo ratifikacija nove pogodbe EU na Portugalskem potekala v parlamentu. Ob tem pa je kritiziral izjavo svojega naslednika na položaju predsedujočega EU, slovenskega premiera Janeza Janšo, ki da je Portugalsko posvaril pred izvedbo referenduma o Lizbonski pogodbi.

Slovenija kot predsedujoča EU je sicer znatno bolj pod žarometi, kot je bila doslej in čisto možno je, da naši politični voditelji rečejo včasih kaj bolj prostodušno, kot je prav za čas predsedovanja, zato bo potrebno malo discipline in treninga. Danilo Türk

"To so obžalovanja vredne izjave, saj Portugalska ne potrebuje nasvetov o tem, kaj lahko oz. česa ne sme narediti glede evropskega projekta," je izjavil Socrates v parlamentu, kjer je potekala razprava o Lizbonski pogodbi, ki so jo evropski voditelji 13. decembra podpisali v Lizboni. "Portugalska med predsedovanjem EU ni nikoli komentirala metod ratifikacij in je odločitev o tem prepustila vsaki članici sami," je dodal.

Janša o pomislekih

Janša je v torek na Brdu pri Kranju med drugim dejal, da je "popolnoma suverena pravica državljank in državljanov Portugalske ter vlade in parlamenta, da se odločijo, na kakšen način bodo pripravili postopek ratifikacije". Vendar pa kljub temu po Janševih besedah obstaja pomislek, kako posamični procesi ratifikacije, glede na povezanost Evrope, vplivajo na razpravo in situacijo v drugih državah, "kjer so razmere morda nekoliko drugačne". "Vsi, ki se odločamo o tem, kako bomo pristopili k temu zelo delikatnemu projektu ali fazi projekta, moramo misliti tudi širše - ne samo na razmere doma, ampak tudi na razmere v celotni Evropski uniji."

Janša je Portugalsko posvaril pred izvedbo referenduma o Lizbonski pogodbi.
Janša je Portugalsko posvaril pred izvedbo referenduma o Lizbonski pogodbi. FOTO: POP TV

Socrates je sicer decembra pred predajo krmila predsedovanja Janši o slovenskem premieru podal nekaj zelo pohvalnih besed. Kot je dejal takrat, ima Slovenija kot prihodnja predsedujoča EU zagotovo zaupanje in podporo vseh držav članic EU. Ob tem je Janši tudi ponudil vso svojo pomoč in podporo. "Vaš premier je zelo dober politik, zelo proevropski politik," je poudaril v izjavi v Bruslju 18. decembra lani. "Zelo smo ponosni, da boste vodili predsedovanje v naslednjem semestru," je dodal.

Glasovanje o ratifikaciji

Odločitev o glasovanju o ratifikaciji pogodbe v parlamentu so v portugalski vladajoči stranki socialistov sprejeli v noči na sredo kljub obljubam o referendumu iz leta 2005. "Socialistična stranka se je zavezala k izvedbi referenduma za ratifikacijo ustavne pogodbe. Sedaj imamo pred seboj Lizbonsko pogodbo, ki je takrat nismo imeli. Okoliščine so se popolnoma spremenile. Gre za drugo pogodbo," je že po koncu sestanka komisije dejal Socrates.

Po mnenju predsednika republike Danila Türka je lizbonska strategija "strateško jedro razvoja EU" in "strateška garancija bodoče blaginje Slovenije". Glede ratifikacije Lizbonske pogodbe pa meni, da z njo ne smemo umetno hiteti, zato je pozval k temeljiti razpravi.

Portugalska je počakala do konca svojega šestmesečnega predsedovanja, preden je napovedala odločitev o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Izmed 27 članic EU se je samo Irska obvezana izvesti referendum o novem temeljnem dokumentu unije, vendar ne velja za problematično. Slovenija kot predsedujoča EU načrtuje ratifikacijo v parlamentu januarja, saj želi biti pri tem zgled drugim državam.

Nova pogodba bo začela veljati šele, ko jo bodo ratificirale vse države članice EU. Prav na tej stopnji, v ratifikacijskem procesu, se je namreč zataknilo v primeru ustavne pogodbe predhodnici reformne pogodbe, ki sta jo Francija in Nizozemska spomladi 2005 zavrnili na referendumu.

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnzeR
23. 05. 2008 11.08
neti
10. 01. 2008 21.45
Prašek, mojster prašek, Neti je že prečitala, samo trmica ni prevoda naredila; sedaj pa ima kopico vprašanj za od ljudstva voljeno;beri JJ in Rupel, kar nekaj vprašanj, recimo kakor občanka, tako je bolj zanimivo, pa še odgovor moram dobiti ..
desnaleva@email.si
10. 01. 2008 20.29
Socrates-a za precednika. CAR, ne daj se Socrates. Jaz sem s tabo.
neti
10. 01. 2008 20.02
Prašek, veš lep zalogaj je 736 strani delovnega gradiva Lisabonske pogodbe, pa eni to skenirajo in znajo .. lepo pozdavljen um Slovenije .. Zakaj pa nihče ne omeni Referendum o ustavi EU, ste že pozabili, pa ne devetih članic EU, ki so se odločile razpisati referendum stare članice, medtem ko bodo v preostalih 16 članicah, tudi v Sloveniji, o ratifikaciji ustavne pogodbe odločali parlamenti. In sedaj imamo Lisabonsko pogodbo, btw, malo drugačna pogodba/Ustava in se gremo igrati dalje, tja do 2009 .. ko bo potrbno malo akcije, no pa to je samo za bralce .. Neti with love, uff ... to pa me že čaka pri Tigerčku ..
tisk
10. 01. 2008 19.29
Adolph in Prasek: ko bi vsaj vec Slovencev imelo vajino modrost. Na zalost je velika vecina Slovencev se vedno v megli.
Adolph
10. 01. 2008 18.38
Kako je le mogoce srati toliko dreka o evropski ustavi ki jo ne pozna detaljno niti eden od Vas.Francozi vejo zakaj so jo takrat odklonili,sedaj je dobila samo novo ime in novi plascek,pa nam jo prodajjo politiki kot nekaj novega.To se je delalo ze vedno tako. Idioti
jansa-arms
10. 01. 2008 15.48
manja kranjc: ali superwoman,še nisi našla mehanika za tvojo raketo? Ati pa mami na Kriptonu te že nestrpno čakata!
doki007@email.si
10. 01. 2008 15.27
joooooj,...kaj bi slovenija brez janeza ivana janše ,....?? ---ha ha isto bi bilo ,...samo drug bi vladal ..!!
Prvo Bore
10. 01. 2008 15.21
killi-123 dober dan !! Kje si ? Javi se po gmailu ! Boš?? Kmalu se bomo zasrali celi Evropi, ker zasrali smo že €, ki ni nič vreden in potem no MJJJ zopet jokal nad novinarji, ki pišejo resnico. Veliki smo kot Munchen in MJJJ je kot njegov župan in že začenja burlesko, kor jo je dela Dimsi, ko je bil šef v Osce-ju. Nemški predstavnik je rekel Dimsiju, kaj se je tao zagnal v ta posel, ki ni tako pomemben. Edino, kar je pa dobro je pa to, da nas sedaj pozna cel svet, ker mi smo država, ki si upa zajebavati druge države.
manjakranjc@hotmail.com
10. 01. 2008 15.15
JJ ima zelo prav, nobeden ni niti prebral članka, kaj šele , da bi kaj vedel o Lizbonski pogodbi. Enostavno, kot vodilni v EU moramo podpirati in biti 100% za pogodbami, ki so temelji le te. Slab zgled "pa vleče"...saj veste.. Neizobraženci po domače, levaki.., sezona lova na čarvonice je odprta; tega se razumnice in razumni še kako zavedamo. Pozdrav M.K
jansa-arms
10. 01. 2008 15.14
Obstaja pe še ena teorija! Lahko da je to začetek nekaj večjega. Portugalska ima velik vpliv na Nemčijo. Vsled zadnjega nesoglasja zaradi jezika med Slovenijo in Nemčijo,obstaja možnost,da Portugalska prepriča Nemčijo,da je edina rešitev vojaški napd! Po napadu, se priseže zvestoba Angelci,v skupnem boju proti komunistom in bolševikom,ki v zadnjem času pridobivajo na moči. Skrajni čas je,da to nazdravo diktaturo za večno izkoreninimo! Pokažimo svetu,da se z sodelovanjem lahko znabimo sovražnika,pa tudi,če je še tako trdovraten! Po vojni bomo zgadili novo,etnično čisto državo! Edino portugalci in nemci bodo privilegirani! Tako mi Bog pomagaj!
killi-123@hotmail.com
10. 01. 2008 14.47
tomi pasion, počaso bom začel verjeti Doki-ju,da si senilen. Tvoje pisanje: V trenutku, ko je JJ prišel na oblast, smo postali vodilni v Evropi. JJ je na oblasti že par let, lažnjivec. Očitno ti je laž postala resnica.
jansa-arms
10. 01. 2008 14.34
prašek : on je že v partijskih vrstah deloval povezovalno!Realno je pričakovati,da bo povezal tudi vse evropske narode,in odpravil tisočletja stare zamere! Po tem čudežu,ga bo Vatikan razglasil za svetnika! Priprave so menda že v teku.
jansa-arms
10. 01. 2008 13.54
Hitro napreduje tale fakin! Samo v nekaj letih mu je uspelo iz lokalnega " očeta demokracije," prerast v globalnega! Do sedaj je to uspevalo le ameriškim predsednikom.Končno smo dočakal,da tudi mi pokažemo svojo pamet svetu!Bravo!
hinko.murovec@siol.net
10. 01. 2008 13.38
Bravo Veliki Vodja JJ, naj kar začne komandirat vse po vrsti, ljubi Janezek bo kmalu spoznal, da ne bo šlo z njegovim demokratičnim absolutizmom. Kaj res misli, da so v EU enake ovce kot v Sloveniji ?? Revež. LP
igor.zemljic1@telemach.net
10. 01. 2008 13.35
Nekdo pač ne more iz svoje kože,četudi ga cela Evropa gleda bo delal po svoje- to je pač človek,ki je navajen da-jati nauke deugim pa če so ti uporabni ali pa ne!
politik70
10. 01. 2008 13.31
Še mal se bo zajebaval tale naš veliki lider JJ pa ga bojo skenslal! Nemci samo čakajo ,da vstopijo! Ne verjamete! Za vsako državico majo rezervni načrt predsedovanja nič bati ne samo za Slovenijo! Bi to radi ? Da nam še to sramoto poleg največj inflacije na grbo spravi? Bi rekli starejši: Smo se za to boril in volil? To leti na vse nas brez izjem!!!! Pozdrav Politik70
DarthRevan
10. 01. 2008 13.21
Tomi, Janša da vlada Evropi? A pošljemo mail na Evropsko komisijo v Bruselj pa da nam oni razložijo kako in kaj? Če seveda znaš angleško...
politik70
10. 01. 2008 13.18
tomi.passion Ker si tako pameten ... .. -. -.. .-. ..- --. . --. .- -.- --- - .--. .-. . .--. --- - . -. - . -. .--. .-. --- ...- --- -.- .- - --- .-. .-.. .- .... -.- --- -... .. -... --- .-.. .--- .--. .- -- . - -. --- -. .- .--. .. ... .- .-.. .--. .- -. . --.. -. .- Pozdrav .--. --- .-.. .. - .. -.- --... -----
doki007@email.si
10. 01. 2008 13.07
passion ,.......demenca ,....sm ti že povedal ,..!!! ---kdo je vodilni v evropi po premoženju ,.....a je slovenija ,...??' ---kaj spet lažeš prokleti domobransko cerkveni bik ,.....ni čudno da ste taki kreteni vsi desničarski fanatiki ,...ki imate sprane glave od grdega janše ,....ki vam jo pere dan za dnem ,....!!!! ----milan kučan se ti pa smeje pa uživa v veliki penziji katere ti še videl nisi ,....!!!