Slovenija

Socialni partnerji spet jeseni

Ljubljana, 28. 07. 2006 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bistvena vprašanja povezana s spreminjanjem zakona o delovnih razmerjih ostajajo neusklajena.

Bistvena vprašanja so še neusklajena
Bistvena vprašanja so še neusklajena FOTO: STA

Bistvena vprašanja povezana s spreminjanjem zakona o delovnih razmerjih ostajajo ob koncu prvega kroga pogajanj med socialnimi partnerji neusklajena. 

Nedorečeno med drugim ostaja urejanje dodatka na delovno dobo, sklepanja pogodb o zaposlitvi, odmora za malico. Podobno kot že na prejšnjih usklajevanjih pa pogajalci tudi danes, ko so govorili o vlogi sindikatov in plačilu članarin, ob bistvenih določbah niso našli skupnega jezika. Pogajanja se bodo znova nadaljevala jeseni, predvidoma 1. septembra. 

Zapleti okrog izplačevanja članarin

Močno se je na današnjih pogajanjih zapletlo pri urejanju izplačevanja članarin sindikatov, je po še zadnjih pogajanjih o zakonu pred počitnicami dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič. So se pa socialni partnerji strinjali, da je delovna knjižica nepotrebna, zato bo najverjetneje odpravljena, sporazumeli pa so se tudi, da morajo biti globe in kazni usklajene z drugo zakonodajo. 

Minister je sicer s prvim krogom pogajanj zadovoljen, čeprav se sprva socialni partnerji niso dobro odzvali, še posebej ne sindikati. Tekom pogajanj pa se je odnos delodajalcev in delojemalcev, tako Drobnič, pozitivno spremenil, zato pogajanja vidi kot dobra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.