Slovenija

Socialni partnerji dorekli cilje

Ljubljana, 30. 01. 2006 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji si bodo prizadevali za ekonomsko, socialno in okoljsko uravnotežen razvoj.

Med cilji socialnega sporazuma so socialni partnerji navedli hitrejši gospodarski razvoj in dinamično gospodarsko rast
Med cilji socialnega sporazuma so socialni partnerji navedli hitrejši gospodarski razvoj in dinamično gospodarsko rast FOTO: 24ur.com

Socialni partnerji so na pogajanjih za socialni sporazum za obdobje od 2006 do 2009 dorekli cilje sporazuma, s katerimi si bodo skupaj prizadevali za ekonomsko, socialno in okoljsko uravnotežen razvoj. Začeli so pogajanja v okviru poglavja o obvladovanju inflacije in politiki cen, odprli pa so tudi poglavje o javnih financah, je povedal vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik.

Med cilji socialnega sporazuma so socialni partnerji navedli hitrejši gospodarski razvoj in dinamično gospodarsko rast, ki bo omogočila odpiranje novih delovnih mest in hitrejši razvoj manj razvitih okolij. Prizadevali si bodo za stabilne gospodarske razmere, temelječe na cenovni stabilnosti in uravnoteženih dohodkovnih razmerjih, za zniževanje javnofinančnega primanjkljaja in javne porabe ter za rešitev dolgoročnega zadolževanja javnih financ.

Med cilji so si zadali izboljšanje blaginje, kakovosti življenja ter izboljšanje materialnega položaja zaposlenih, ki bo temeljilo na stimulativni, družbeno pravični in ekonomsko utemeljeni dohodkovni politiki. Prizadevali si bodo za povečano konkurenčnost slovenskega gospodarstva, ki zahteva spodbudnejše in podjetništvu prijaznejše poslovno okolje, predvsem odpravo raznih administrativnih ovir. Cilj so tudi večje naložbe v raziskave in razvoj ter v izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo. Kot cilj pa so opredeljeni tudi uravnoteženi socialni razvoj, izboljšanje socialne varnosti in zmanjšanje socialnih tveganj za najrevnejše skupine.

Člani pogajalske skupine za prihodnji socialni sporazum so začeli tudi pogajanja o vsebini poglavja o obvladovanju inflacije in politiki cen, ki jih bodo nadaljevali prihodnji ponedeljek. Odprli so tudi poglavje o javnih financah in javnem financiranju, v zvezi s čimer naj bi jim na določena vprašanja na naslednjih pogajanjih odgovorili tudi predstavniki ministrstva za javno upravo.

Krajnik meni, da bodo poglavje obvladovanja inflacije in politike cen naslednjič že zaključevali, tako sindikati kot delodajalci morajo sicer še nekoliko dodelati svoja stališča. Predvidoma bodo zaprli tudi poglavje javnih financ in začeli s poglavjem o socialnem dialogu.