Slovenija

Socialna bomba pred eksplozijo

Ljubljana, 28. 04. 2010 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob delavskem prazniku sindikati zahtevajo, da politiki, potem ko so rešili banke, rešijo brezposelnost, mladim dajo boljšo perspektivo na trgu, upokojencem pa zagotovijo varno starost.

Delavski protest v Ljubljani-3
Delavski protest v Ljubljani-3 FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je ob delavskem prazniku, 1. maju, opozoril na nerazumevanje med socialnimi partnerji, na razhajanje o vlogi socialnega dela in partnerstva. "Doslej še nismo imeli vlade, ki bi tako odkrito kazala nezanimanje za nastanek socialnega sporazuma," je dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Kot je pojasnil, socialni sporazumi doslej niso bili v celoti uresničeni, ampak je vsaj dialog, ki se je odvil, pripeljal do nekaterih dogovorjenih skupnih ciljev razvoja te družbe. Tega po njegovi oceni zdaj ni. "Leto in pol, odkar imamo to vlado, na tem delu ni kaj pokazati," je izpostavil. Ob tem je opozoril na vladne predloge glede zakona o delovnih razmerjih in pokojninske reforme.

Pogoji za upokojevanje bi morali biti po njegovi oceni pravični in dosegljivi za večino delavcev, 65 let ni pravično, saj jih večina tega pogoja ne zmore. "To je manever, da bi prišli do nižjih pokojnin," je poudaril in dodal, da je to hkrati tudi manever za znižanje proračunskega primanjkljaja.

Ob tem pogoju se bodo pokojnine znižale, povečalo se bo število brezposelnih med starejšimi, število bolniških nadomestil in število invalidskih upokojitev. Ob delavskem prazniku zato zahtevajo, naj politiki, potem ko so rešili banke, rešijo brezposelnost, mladim dajo boljšo perspektivo na trgu dela, upokojencem pa naj zagotovijo varno starost in dostojne pokojnine.

Okrepitev duha uporništva

Lastniki pa naj zagotovijo boljše delo nadzornih svetov, meni Semolič.
Lastniki pa naj zagotovijo boljše delo nadzornih svetov, meni Semolič. FOTO: Miro Majcen

"Od delodajalcev zahtevamo, naj skupaj s politiki ustvarijo pogoje za več inovativnosti, za razvoj in raziskave naj se nameni več sredstev, parlament naj ustvari bolj kakovostno zakonodajo, lastniki pa naj zagotovijo boljše delo nadzornih svetov," je dejal. Semolič je še poudaril, da cilji ne bodo dosegljivi, če se v Sloveniji ne bo okrepil duh uporništva.

Po besedah izvršnega sekretarja Andreja Zorka v sindikatu opažajo, da je v Sloveniji vedno večja socialna kriza. Ta "meji na socialno bombo, ki je tik pred eksplozijo," je dejal. 

Prve žrtve likvidnostnega krča so po njegovi oceni delavci, saj zaradi tega redno ne dobivajo plač, povečalo se je tudi neplačevanje prispevkov v pokojninsko in zdravstveno blagajno. Spomnil je tudi, da konec junija poteče rok za izplačilo regresa, ki znaša najmanj 734,15 evra bruto. Ob tem ni pomembno, ali je delodajalec s sindikatom sklenil sporazum o postopnem dvigu minimalne plače.

Na še večje poslabšanje ekonomsko socialnega položaja delavcev po Zorkovem mnenju kažejo tudi napovedane spremembe zakona o delovnih razmerjih, zato Zorko vladi priporoča, da že danes začne s pripravo izhodne strategije za odpravo socialnih posledic, ki jih bodo predlogi povzročili.

V ZSSS opažajo kršitve predvsem na področju delovnega časa, kjer je vse preveč nadurnega dela na letni ravni. Kljub temu, da so banke za pomoč v krizi dobile dve milijardi evrov, se podjetja še vedno soočajo z likvidnostnimi težavami.

Sekretar za zaposlovanje, socialna področja in migracije Goran Lukič je opozoril na problematiko migrantov, predvsem na osebna delovna dovoljenja. Ta so v času krize po njegovi oceni lahko tudi izhod iz krize posameznika, saj migrantu omogoča mobilnost in izbiro zaposlitve.

Olajšave za težje zaposljive?

Medtem je finančno ministrstvo pripravilo predloge sprememb treh davčnih zakonov – o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davčnem postopku, ki jih bo vlada obravnavala jutri.

Z novelama zakonov o dohodnini ter o davku od dohodkov pravnih oseb se bo uvedla nova olajšava za zaposlovanje težje zaposljivih oseb, hkrati pa zvišala splošna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj. Obe bosta veljali že za leto 2010. Nova olajšava za novo zaposlovanje je predvidena v obliki zmanjšanja davčne osnove od dohodka iz dejavnosti oz. za davek od dohodkov pravnih oseb za novo zaposlovanje določenih težje zaposljivih kategorij oseb. Gre za mlajše od 26 let in starejše od 55 let, ki so bili vsaj šest mesecev prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Delodajalcu se bo davčna osnova znižala za 45 odstotkov izplačane plače te osebe, olajšavo pa bo lahko uveljavljal prvih 24 mesecev zaposlitve te osebe.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
28. 04. 2010 23.16
Semolič je za v penzijo, je že dovolj star. Naj prispeva k rešitvi brezposelnosti in se odstrani v pokoj, da bo sproščeno vsaj 1 delovno mesto za nove ljudi.
super_tip
28. 04. 2010 21.05
Semolič daje ljudem transparente vroke,da se jim lopovi,ki kradejo malim ljudem smejejo v obraz.Ali bi ne bilo bolje, da se s tem neha in ,da se da ljudem raje kaj bolj konkretnega v roke,da bi razne Milič-hrbarje malo zapeklo po hrbtu.
pepar
28. 04. 2010 20.24
Ja,sam mam pa prav kar sem napisal,a ne admin. Sem vedel,da boš radiral ,namen je pa le dosežen.
bema1201
28. 04. 2010 20.02
Skrajni čas da socialna bomba eksplodira, če bomo čakali na Semoliča bomo brez delovnih mest, upokojenci brez penzij, delali bomo pa do smrti za te voluharje. Semolič je samo zaščitnik delodajalcev in vlade in amortizer, da raja ne znori in sama ne naredi red. V Gorenju še danes ne bi imeli povišice če bi čakali na Semoliča.
Jullia
28. 04. 2010 19.58
bla ..bla..., in pri tem se vse ustavi...:(:(
vetrolov
28. 04. 2010 19.39
no, vlada je na naš račun že rešila banke in z njimi tajkune, mi pa lahko še počakamo......potem bo treba spet reševati banke .....................................................
justime
28. 04. 2010 19.00
in kaj bodo naredili??zopet nič. bolje bo šele ko pride do revolucije in bodo ljudje vzeli vajeti v svoje roke.ali bo protest zopet v soboto?sramota.
krivulja
28. 04. 2010 18.49
Prvomajska poslanica delavcem!!! Tajkuni in vlada skupaj s sindikati so sprejeli sklep,da bodo delavci sami vodili vsa zavožena podjetja celotno obdobje dokler traja kriza. Po končani krizi pa se sindikati,vlada in tajkuni takoj brezpogojno zavežejo prevzeti nazaj v upravljanje vse po delavcih sanirane firme.Dobiček se zavežejo pokrasti¸I POTEM BODO ZOPET lahko DELAVCI nase PREVZELI REŠEVANJE izgub!!I
12345s
28. 04. 2010 18.41
Tonček, tle sem te čakala. Semoliča in desnico dajaš v isti koš. Toliko se boriš za to mafijsko vlado, da ji tvoja paranoja kar škoduje.
Tonček Balonček
28. 04. 2010 18.19
Janša in Semolič sta naša zaveznika! Ko se jima pridružita še Bavčar ter Bajuk, nam bo uspelo! Naj živi proletarska revolucija!
Tonček Balonček
28. 04. 2010 18.18
Zaposlenih je še najmanj 100.000 preveč. Velik dosežek te vlade je, da ohranja enak družbeni proizvod s 100.000 manj zaposlenimi, s primernimi "ukrepi", racionalizacijami in varčevanji pa ne bi ustvarili nič manj ali pa celo še kaodstotek več tudi,. če bi jih odpustili še kakšnih 100.000! V službah s eljudi že tare, delajo popolnoma brezzvezne reči, bolje bi bilo, če bi ostali doma in počeli kar pametnejšega, prihranili bi vsaj za nadomestila prevozov, malice, bolniške it. Armada jih je, ki po službah delajo samo škodo in povzročajo stroške, zdrahe, učinka nobenega, mnogo bolje bi bilo, če bi ostali doma!!!!!! Rezerv je ogromno!
12345s
28. 04. 2010 18.04
Bravo Semolič
alterego
28. 04. 2010 17.57
bojo morali na naslednje parlamentarne volitve sindikati it z lastno kandidatno listo! Pahor je izdajalc delavskega razreda
drago štubljar
28. 04. 2010 17.25
tisti sinikati se boriju za svoje riti samo zahtevaju denar resenja pa nimaju za krizu mi pa bumo nasli u tuini cenejo delovnu silu pa bu se vec nezaposleni pa nek skaceju skup z njimi brez dela
TUKAJinZDAJ
28. 04. 2010 17.05
- sebbba - se strinjam, politikom minimalca stroške za en topel dnevni obrok, ostalo pa le, če služi ljudstvu tako kot bi moral... in če padejo iz svojega stolčka - tri mesece denarnega nadomestila (ene 300€ na mesec), pol pa marš delat tist k znaš, ne pa nam buče prodajat in dnarja krast! Lopovi
Sebastjan Butala
28. 04. 2010 16.56
Dejstvo je,da so po osamosvojitvi državice,vsi,ki so takrat sedeli na stolčkih kral k jesharji,da ne govorim kako se krade zdej in kako se še bo,delavc naj pa crkne ob tem,a ni državnemu aparatu,ki je že tko prevelk za našo deželico,jasno,da če delavca pobere,bo tut državo,ker oni živijo na naš račun,delajo pa sm za svoje riti,tko,dragi moji,ne bo šlo več dolg!!!!! Tale sindikalist je pa tm samo in izklučno zarad samga sebe,k veste da ma človek 10.000€ mesečnga dohodka in se krega in prsi sam tkt,k mu grozi,da ne bo več imel tolk dnarja?? banda pokvarjena vsi po vrst,prvo razpustit sindikate na to pa še parlament in nardit naslednje,če hočeš bit politik,ok,bodi,sam boš samo na stolčku sedel in delal samo to,ne pa sedel še v 10h upravnih odborih bit še župan v neki občini,ki jih mamo že tko 100 preveč,politik bi moral imet osnovno plačo navadnga delavca in ko bi pokazal,da dela v dobrobit ljudstva,se mu plača dvigne s stimulacijo,pa da vidm kolk bi vas še tam sedel.....adijo pamet
saintjozef
28. 04. 2010 16.49
Glede na dejavnost sindikatov zadnjih 20 let, ko je pred njihovim nosom delavec postal suženj, mirno lahko rečem: SPOKAJTE, SE PRODANE DUŠE !
enyoy
28. 04. 2010 15.25
Ko bomo imeli manj požrešno državo, bo lahko imel delavec bistveno višjo plačo.Ko ne bomo imeli kupov neproduktivnega čvekaškega gnoja, bomo morda lahko delavci malo lažje živeli,tudi če bomo sami zapufani po svojih močeh.
Marija Demec
28. 04. 2010 15.22
Guliarth..14:33 sm vse sprobal..in ne želim nobenmu ,da bi šel pa moji poti,če jo že prečka mu bo dovolj hudo.....
Libra77
28. 04. 2010 14.33
tomass - dal sem ti plus, ker točno tako je, srečen, da ne pri meni.