Slovenija

So v varni hiši prazniki lahko lepi?

Maribor, 09. 12. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ženske, ki so se odločile, da jim je dovolj nasilja, udarcev in ponižanja, se pri nas lahko zatečejo v varno hišo, kjer jim poleg strehe nad glavo nudijo tudi strokovno pomoč. V Sloveniji je varnih hiš kar nekaj, žal pa so še vedno prepogosto polne.

Nasilje v družini
Nasilje v družini FOTO: iStockphoto

Ena izmed varnih hiš je tudi v Mariboru. Njena lokacija je skrita, saj lahko le tako zagotovijo popolno varnost ženskam. Varna hiša Maribor, ki deluje kot poseben javni socialnovarstveni program Centra za socialno delo Maribor, je namenjena ženskam z otroki ali brez otrok, ki preživljajo nasilje v družini in potrebujejo varno bivanje ter strokovno pomoč in podporo za okrevanje od posledic nasilja.

Tako pomagajo uporabnicam z različnimi metodami individualnega in skupinskega psihosocialnega ter podpornega svetovanja premagovati posledice nasilja, predvsem na njihovi intimni, osebni ravni. S pomočjo strokovnih delavcev okrevajo od psihosocialnih posledic nasilja – strahu in številnih bojazni, nesamostojnosti, občutka nekompetentnosti in nezmožnosti odločanja o sebi ter o življenju, ki ga želi živeti, najrazličnejših negativnih in zavirajočih čustev. Pomagajo jim prepoznavati dinamiko nasilja in vedenjske vzorce v nasilnem osebnem odnosu, podpirajo jih pri doseganju njihovih osebnih ciljev in jim pomagajo pridobiti različne pravice in vire (dohodek, stanovanje, potrebščine za samostojno življenje ...).

Tudi praznike ženske z otroki pogosto preživijo v varni hiši.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
09. 12. 2009 13.23
za nasilneže je samo ena vrsta varne hiše, pa še te so prepolne - pa ne takšnih modelov!
M-teorija
09. 12. 2009 07.50
Verjetno in odvisno od več dejavnikov . Je pa sigurno, da so lepši, kot pred vstopom v njo, drugače ne bi bili v varni hiši.