Slovenija

So poslanci izdali volivce?

Ljubljana, 21. 12. 2005 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V sindikatu in opoziciji so prepričani, da je zakon o trgovinah v nasprotju z referendumsko voljo. Nezadovoljni so tudi trgovci.

Sindikatu se zdi sporna širitev seznama izjem
Sindikatu se zdi sporna širitev seznama izjem FOTO: POP TV
Gre za zavajanje volivk in volivcev, ki so se udeležili referenduma. Ladislav Kaluža, sindikat delavcev trgovine

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije niso zadovoljni z novelo zakona o trgovini, ki jo je državni zbor sprejel po njihovem mnenju v nasprotju z referendumsko voljo. V sindikatu kot pobudniku referenduma poslancem odrekajo pravico, da se ob sprejemu novele sklicujejo na uresničevanje referendumske odločitve in usmeritve ustavnega sodišča.

Če želimo zaščititi delavca, imamo na voljo ustrezno delovno pravno zakonodajo, ki je po mojem mnenju dovolj zaščitniška za zaposlene v dejavnosti trgovine. Mateja Tilila, GZS

V sindikatu so ves čas poudarjali, da bi vsaka nerazumna širitev izven konteksta referendumskega vprašanja - to je med izjeme uvrščalo bencinske servise, prodajalne v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah - pomenila odmik ali celo razveljavitev referendumske volje.

Koalicija in opozicija o referendumski volji

Zakon je soliden, kako se bodo stvari odvijale dalje, če bo prihajalo do pritožb, pa ne morem oceniti. Jakob Presečnik, SLS

Z novelo zakona o trgovini se po oceni SDS kar najmanj posega v ustavno pravico do svobodne gospodarske pobude. Predlagana ureditev predvideva izjeme od splošnega pravila obratovanja prodajaln - gre za prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov ne glede na prodajno ponudbo na v zakonu določenih lokacijah. S tem se tudi sledi ukrepom vlade za razvoj konkurenčnosti malih podjetij in cilju zagotavljanja visoke konkurenčnosti slovenskega turizma, so sporočili iz SDS.

Po več kot dveh letih od referenduma so že skoraj vsi glavni akterji pozabili na razloge zanj: na pravice delavcev do tedenskega počitka, pošteno plačilo nedeljskega dela in vseh dodatnih stroškov zanj. Miran Potrč, SD

Novela zakona o trgovini upošteva tudi referendumsko voljo, saj se je skoraj 58 odstotkov volivcev opredelilo za to, da se v predlogu novele zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle razen nekaterih izjem odprte največ do 10 nedelj v letu. Omenjeni zakon upošteva tudi napotila ustavnega sodišča, so prepričani v SDS.

Poslanec NSi Martin Mikolič je zavrnil očitke, da je vladajoča koalicija z izjemami izničila voljo volivcev na referendumu. "Zakon smo dopolnili s tistimi izjemami, ki kažejo določene gospodarske interese in so usklajene z željami potrošnikov," je zatrdil.

Po pojasnilih poslanca NSi Alojza Soka je v zakonu zagotovljeno nedeljsko obratovanje "trgovinic" v zdraviliščih, kampih, marinah, romarskih središčih in pokopališčih, v starih mestnih jedrih in turističnih središčih. O slednji bo sicer odločala vlada na predlog bodisi turistične zveze bodisi lokalne skupnosti. "S temi izjemami smo skušali uskladiti več interesov in zato je prišlo do po naši oceni manjšega odmika od referendumskega vprašanja," je poudaril Sok.

Drugače menijo v opozicijski LDS. Po mnenju vodje poslanskega kluba LDS Antona Ropa je sprejem novele šolski primer za to, kaj se lahko zgodi s populizmom. "Zakon je sporen, saj je koalicija s sprejetjem nekaterih dopolnil kršila referendumsko voljo in nekaterim omogočila, da delujejo mimo nje, drugim pa ne," je poudaril Rop.

GZS: Zakon ustvarja razlikovanje

Državni zbor je sinoči sprejel predlog novele zakona o trgovini, po kateri bodo lahko po 1. januarju prihodnje leto do deset nedelj v letu odprte le prodajalne z nujnimi življenjskimi izdelki. Ob tem so sicer sprejeli vrsto izjem. Tako bodo lahko odprte tudi prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinski servisih, v starih mestnih in trških jedrih, naravno-, kulturno-zgodovinskih in romarskih centrih, smučarskih centrih, marinah, kampih, zdraviliščih, turističnih središčih, bolnišnicah, na pokopališčih, v hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah.

Novela zakona o trgovini širi nabor izjem, vendar še vedno ustvarja razlikovanje trgovskih subjektov glede na velikost, prodajno ponudbo in lokacijo. To pa je z stališča Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) nesprejemljivo, je poudarila sekretarka združenja Mateja Tilia. V združenju se namreč zavzemajo za zagotavljanje enakih pogojev za vse.

Določitev obratovalnega časa prodajaln bi morala biti popolnoma svobodna, je poudarila Tilia. To naj bo poslovna kategorija, ki je povezana s poslovno strategijo nekega trgovskega subjekta, ne pa oblika, preko katere naj bi ščitili delavca.

Če prihaja do kršitev delovno pravne zakonodaje, na kar vse čas opozarjajo sindikati, bi morali delovni inšpektorji okrepiti nadzor, je menila Tilia. Sankcije so namreč dovolj visoke, da lahko kršitelje delovno pravne zakonodaje še kako prizadanejo.

V Sparu razmišljajo o ustavni presoji

Direktor Spara Igor Mervič
Direktor Spara Igor Mervič FOTO: POP TV

V družbi Spar z novelo zakona niso zadovoljni in razmišljajo tudi že o ustavni presoji. Kot je povedal direktor družbe Igor Mervič, glede predvidenih odpuščanj ne delajo izračunov.

Najbolj nerazumska rešitev novele zakona po Mervičevem mnenju je ureditev, po kateri bodo v desetih nedeljah, ko zakon dovoljuje odprtje prodajaln, v nakupovalnih centrih lahko odprte le prodajalne z življenjskimi izdelki, medtem ko bodo vse ostale prodajalne zaprte. Poudaril je, da živi nakupovalni center kot celota in ne hipermarket kot nekaj posebnega in s tako ureditvijo kupcu ne dajo tega, kar želijo. "Jaz pravim temu, da nas hočejo amputirati," je dejal. "Ne razumem, kako lahko zakonodajalec tako smešno odloči. Ni mi jasno," je dodal.

Leto 2006 bomo začeli normalno, v polni zasedbi. Trdim, da bomo izgubili del prometa, zato bomo število zaposlenih primerno prilagodili. Bomo videli, kako bo, zagotovo pa jih bomo morali nekaj odpustiti. Igor Mervič, direktor Špara

"Mislim, da z novelo zakona nihče ni zadovoljen. Niso zadovoljni delodajalci, sindikati očitno tudi ne," je dejal Mervič. Ob tem je dodal, da tudi kupci - ne glede na to, kakšen je bil izid referenduma - zagotovo ne bodo zadovoljni, saj so centri ob koncih tedna polni kupcev.

Zakon določa številne izjeme, med katerimi ni niti ene trgovine Spara in Tuša
Zakon določa številne izjeme, med katerimi ni niti ene trgovine Spara in Tuša FOTO: POP TV

Nezadovoljstvo so izrazili tudi v celjski trgovski družbi Engrotuš. Njen direktor Aleksander Svetelšek meni, da novela upošteva referendumsko voljo volivcev. O ustavni presoji bodo v Engrotušu razmišljali, če se jim bo znižal promet in če se bo kupna moč prebivalstva začela seliti v tujino.

Mercator bo sodeloval pri zahtevi

V Mercatorju menijo, da nov zakon o trgovini omejuje gospodarsko pobudo in postavlja trgovce v neenakopraven položaj, zato so se odločili, da bodo sodelovali pri zahtevi o presoji njegove ustavnosti. Prisiljeni bodo tudi zmanjšati število zaposlenih, kar bodo sicer skušali čim bolj omiliti z razporejanjem na druga delovna mesta in v novo odprte prodajalne po Sloveniji, predvsem v okviru širjenja divizije diskontov Hura.

Poslovanje prodajaln, ki po novem zakonu niso upravičene do neomejenega poslovanja ob nedeljah, bodo razporedili na dovoljenih deset nedelj v letu tako, da se bodo prilagodili sezonskim gibanjem kupcev in izbrali nedelje, ki so najzanimivejše s tržnega vidika.


V družbi dodajajo, da bodo sprejeti zakon spoštovali in se prilagodili potrebam in kupnim navadam njihovih kupcev, ob tem pa pričakujejo, da se bo zaradi omejitve poslovanja ob nedeljah skupni promet na letni ravni zagotovo zmanjšal.

Po njihovih ocenah se okoli 25 odstotkov nedeljskega prometa ne bo razporedilo na ostale dni v tednu. Medtem ko naj bi se del prometa prerazporedil v ostale dni v tednu, pričakujejo tudi, da bodo kupci, ki so ob nedeljah redno kupovali, nakupe opravili v sosednjih državah, kjer so nakupovalna središča ob nedeljah v celoti odprta.

Na Brezjah zadovoljni

Sprejetje prvotnega predloga o obratovanju trgovin bi bilo namreč za nas pogubno. Marinka Kavčič, Turistično društvo Brezje

V romarskih središčih, kjer bi zaprtje trgovin ob nedeljah za turistične delavce pomenilo veliko izgubo prihodkov, so s sprejeto novelo zakona o trgovini zadovoljni. Ta namreč upošteva pobudo, ki so jo pod vodstvom Turističnega društva Brezje podala romarska središča, da so lahko prodajalne v teh središčih odprte brez omejitev, kot je to veljalo doslej.

Zadovoljstvo so izrazili tudi v občini Piran, saj ta med izjeme uvršča tudi prodajalne v turističnih središčih. "Čeprav uradne definicije pojma središče še ni in kriteriji za ta status še niso določeni, pa ni nobenega dvoma, da je občina Piran turistično središče in da pri nas trgovin in butikov ob nedeljah ne bomo zaprli," je v sporočilu za javnost zapisala županja občine Piran Vojka Štular.