Slovenija

So odnosi s Hrvaško zares dobri?

Ljubljana/Zagreb, 23. 01. 2008 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nacionalni stranki kritizirajo predsednika Türka, ki je dejal, da Slovenija ne bo ovirala Hrvaške na poti v EU.

Türk trdi, da so odnosi s Hrvaško resnično dobri
Türk trdi, da so odnosi s Hrvaško resnično dobri FOTO: Dare Čekeliš
Slovenski predsednik je dejal, da zunanji minister Dimitrij Rupel v izjavah "občasno uporablja ostrejše, težje besede, ki so zadeva niansiranja in situacije", vendar se Hrvaški ni treba bati, da bi jo Slovenija onemogočala.

Slovenija ne bo onemogočala Hrvaške v pogajanjih o članstvu v EU, je dejal slovenski predsednik Danilo Türk v pogovoru za zadnjo številko hrvaškega tednika Globus. Türk je ocenil, da so odnosi med Slovenijo in Hrvaško "resnično dobri" ter da so vsi problemi med državama "problemi politične volje".

Türk je poudaril, da ne želi ugibati, kdaj bosta strani ustvarili potrebno politično voljo za urejanje problemov. Dodal je, da je Hrvaška z uveljavitvijo ERC v Jadranu tudi za članice EU "naredila določene korake, ki dodatno bremenijo njeno pot v EU", vendar "Slovenija nikogar ne želi onemogočati". Ocenil je še, da so možni dodatni zapleti glede ERC, ki ostaja odprto vprašanje in ovira Hrvaški na poti v EU.

Na intervju v Globusu pa se je že odzvala SNS. Po njihovem mnenju je Türkova izjava "nedopustna tako moralno kot pravno", saj je z njo posegel nad sklepe in odločitev EU. In še, da bi moral kot predsednik braniti interese svoje države. "Braniti interese Slovenije pomeni tudi braniti interese EU, katere članica Slovenija je, Hrvaška pač še ni," so v sporočilu za javnost še zapisali v poslanski skupini SNS.

Nadaljevati pogovore

Hrvaška je odgovorila na torkovo sporočilo slovenskega zunanjega ministrstva, ki je zanikalo trditve hrvaškega premierja Iva Sanaderja o začetku posvetovanj glede ERC. Na sedežu hrvaške diplomacije so spomnili, da je Sanader javno pozval vse vpletene strani na pogovor o ERC.

Hrvaško zunanje ministrstvo upa, da torkova izjava slovenskih kolegov ne predstavlja zavrnitev pogovorov glede ERC
Hrvaško zunanje ministrstvo upa, da torkova izjava slovenskih kolegov ne predstavlja zavrnitev pogovorov glede ERC FOTO: Reuters
Dodali so, da obenem pričakujejo nadaljevanje skupnega dela na izvajanju dogovora predsednikov vlad o tem, da se vprašanje razmejitve vloži na Meddržavno sodišče v Haagu, kot je bilo dogovorjeno na Bledu 26. avgusta lani.

V sporočilu za javnost, ki ga je podpisal novi tiskovni predstavnik ministrstva Mario Dragun, so poudarili, da odločitev o razširitvi hrvaške jurisdikcije v Jadranu vsebuje določbe, ki kažejo, da "odločitev hrvaškega sabora nikakor ne prejudicira končne rešitve vprašanja razmejitve na morju med Hrvaško in Slovenije, kar je hrvaška vlada pripravljena potrditi tudi z zasebno izjavo". 

Hrvaško ministrstvo je še zapisalo, da je bila odločitev o hrvaški ekološko-ribolovni coni (ERC) v Jadranu, ki od začetka leta velja tudi za članice EU, "legitimna, potrebna ter v gospodarskem in ekološkem pogledu koristna in nujna, za cilj pa ima zaščito naravnega in biološkega bogastva Jadranskega morja".

Hrvaško zunanje ministrstvo je še izrazilo prepričanje, da torkovo sporočilo njihovih slovenskih kolegov ne pomeni tudi zavrnitve poziva na nadaljevanje pogovorov.

Obenem gre za "zagotavljanje enakopravnosti vseh, ki v Jadranu izvajajo gospodarski ribolov, v duhu ribiške politike Evropske unije in konvencije Združenih narodov o pravu morja ter mednarodne prakse, vključno z enakimi odločbami, ki so jih individualno in samostojno sprejele tudi članice EU", se še zapisali na sedežu hrvaške diplomacije.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
25. 01. 2008 11.47
Napaka,velika napaka.gospoda predsednika.Vse kaže ,da so njegove diplomatske izkušnje prešibke.Nikoli se nebi smel pogajati ali pogovarjati z južno balkansko sosedo,kaj šele izjavljati ,da so odnosi z njo dobri.Eni gradijo ,drugi rušijo ali obratno.Taka je slovenska politika.Premijer mora nujno vztrajati,da se Slovenija ne pogovarja in ne odziva na vabila,dokler se ne rešijo odprte zadeve!Naj se HR sama s sabo ubada ne pa ,da se izgubiva energija za države z figo v žepu,ki vodijo politiko izvršenih dejstev! Naj se slovenska vlada pogovarja z drugimi balkanskimi državami in jim pomaga pri pripravah za vstop v EU.Tole podalševanje nekih rokov je tudi nesmisel in EU izgubiva na kredibilnosti,prav tako pa Slovenija. Tele Turkove izjave za Globus nas bodo ponovno nekaj stale,ker bodo onstran schoengenske meje rekli,da je slovenski predsednik rekel to in to itd.Vse zunanjepolitične aktivnosti bi morale biti usklajene ne pa,da se vsak odziva po svoje,vlada eno,predsednik RS pa drugo. Če pa gospod predsednik želi zasebnih srečanj onstran meje,potem naj ne daje takih uradnih izjav.To je njegova prva velika napaka v zelo kratkem predsednikovanju.Pogovor z premijerjem mu nebi škodoval! Do obiska ne sme priti,ker bi to pomenilo priznanje hrvaški,da ravna dobro ,pošteno in prav z vsemi pravili EU. Zmotno je tudi mišljenje tistih,ki verjamejo,da se bodo odprte zadeve zlahka uredile po vstopu HR v EU.To je popolnoma zgrešeno,kajti zadeve se utegnejo še bolj zakomplicirati in izsiljevanju hrvaške ne bo konca. Pamet v roke spoštovani izvoljenci ljudstva!
carpe.diem@masicom.net
24. 01. 2008 15.22
Mislim, da ne bi smeli preveč računati na to, da bodo meje kdaj "padle", pa Schengen gor ali dol. Glede na vse, kaj se odvija v krogih EU in glede na to, kaj bi tudi nam Slovencem prinesla tale potrjena "lisbonska pogodba", potem dvomim, da bo EU sploh obstala. Jaz sem sicer bil zmeraj za vstop Slovenije v EU, vendar zdaj pa se počasi že vprašam, kaj ima danes Slovenija od le-te. Glede g. Türka pa bi rekel tako... Saj je res izkušen diplomat itd. itn., vendar ta izjava, da ima Slovenija s Hrvaško dobre odnose, pa nesporno na žalost ne drži. Morda le delno, saj imamo res dobre medsebojne gospodarske odnose, vendar pa se po drugi strani že skoraj 20 let prepiramo, ker nam Hrvati ne dopustijo izhoda na odprto morje in nadzora nad delom morja, ki ga je Slovenija zmeraj imela, pa težave okoli hrvaških varčevalcev pri NLB d.d., potem glede Krškega, pa Trdinovega vrha in ostalih spornih zaselkov ob meji. To se bo moralo rešiti. Očitno pa res marsikateremu slovenskemu in hrvaškemu politiku ustreza, da se ti spori še zmeraj niso rešili.
kriss714@amis.net
23. 01. 2008 21.41
Daddo, po načelih demokracije je savica kot volilec eden od nadrejenih predsedniku in ima tudi vso pravico do svojega mnenja.
Rufec
23. 01. 2008 21.30
savica.modrine > če ne znaš, g. Türku so mandat dali slovenski državljani in sicer na volitvami. Sicer jaz še vedno ne znam, kateri hudič je pa tebi dal mandat?
kosir_maks
23. 01. 2008 21.28
Sploh ni treba sprejet povabila na pogovore ! Hrčki točno vejo, kaj bi morali storiti !! Škoda časa za pogovore , ki ne bodo pripeljali nikamor ! Sanader naj kar vabi na pogovore ! Enostavno ga je treba ignorirat !
DarthRevan
23. 01. 2008 21.22
Slovenija Hrvaške niti ne rabi blokirati. Hrvaška je že blokirala sama sebe. Si sploh ne rabimo mazat rok s tem.
ssn.maribor@gmail.com
23. 01. 2008 21.20
No ja predsednik je povedal po resnici. Slovenija ne bo blokirala Hrvaško, ker so določeni slovenski politiki bolj na hrvaški kot na slovenski strani. Hrvati pa sami sebe najbolj ovirajo na poti v EU.
kriss714@amis.net
23. 01. 2008 21.12
Vraga! A ta tip ne bere forumov? Referenduma pa ne dovollijo. In zdaj bi rad še rezidenco, zato, da take ven meče. Na njega se lahko zanesemo, kaj......
alpino
23. 01. 2008 18.34
Gospod predsednik Turk; Menim, da mandata za tako izjavo niste imeli, kar lahko razumemo kot mešanje megle znotraj Slovenije kar pa je slabo.
Tonček Balonček
23. 01. 2008 18.25
Gre za dolgoročne probleme, kmalu bo dvajset let od razpadaJugoslavije, v kakšnem "formatu" se bo Slovenija s Hrvaško pogajala, ko bo tudi slednja v Evropi in kasneje, ko Evrope ne bo več!? V dvo, tri, štiti, pet ali multistranskem "formatu"? Ne delajmo si iluzij s to Evropo, multikulturnimi in ne vem še kakšnimi dialogi, če vemo, da se lahko en dr. Heider na odru vse Evrope, predsedovanj in ne vem še kakšnih lučeh sodelovanja in uveljavljanja medsebojnih sodelovanj...... dobesedno zaje.... iz vseh Slovencev, ne le Koroških! Kje je tu kaj od Evrope, lepo vas prosim. Od nje imamo el banke, oklepnike, Kosovo, Afganistan in bleščanje pod reflektorji naših ministrov ter poslanvev, potem se pa vse več ali manj neha! Aja, imamo tudi Radio Evropa in Evropa Center v stavbi Sindikata na Dalmatinovi!
pogajanja bi se morala odvijati v dvostranskem formatu.. med EU in Hrvaško, ne pa v štiristranskem formatu..