Slovenija

SNS za uvedbo tobačnega evra

Ljubljana, 12. 11. 2007 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska nacionalna stranka je vložila predlog za spremembo tobačnega zakona, saj krši ustavne določbe.

Poslanci SNS so v državni zbor v petek vložili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik stranke in vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Pl.. Če bi bil zakon sprejet, bi tobačne izdelke lahko prodajali starejši od 15 let, v lokalih z manjšo površino pa bi lahko kadili. Novost bi bila tudi podražitev cigaret za en evro, profit pa bi se namenil za preprečevanje odvisnosti od tobačni izdelkov.

Poleg tega bi z novim zakonom omogočali, da gostinski lokali z manjšo površino dovoljujejo kajenje, je poudari Peče.
Poleg tega bi z novim zakonom omogočali, da gostinski lokali z manjšo površino dovoljujejo kajenje, je poudari Peče. FOTO: POP TV

Po mnenju poslanca SNS Saša Pečeta so pripravili zelo kakovosten zakon, ki dopolnjuje praznino, ki jo povzroča sedanji zakon. Z vložitvijo zakona v državni zbor so počakali na prve negativne posledice, ki jih stari zakon prinaša.

Sporen zakon

Peče je naštel tudi nekatere točke zakona, ki se jim pri SNS zdijo najbolj sporne in njihove spremembe, kot jih predlaga SNS. Z obstoječim zakonom je mladim do 18. leta starosti prepovedano delati, kjer se prodaja tobak in tobačne izdelke.

Sprememba zakona bi odpravila tudi prepoved kajenje na gledaliških odrih, ki naj bi bila poseg v umetniško svobodo, menijo pri SNS. Zakon pa bi spremenil tudi odgovornost nosilca lokala, v kolikor potencialni kadilec prižge cigareto na prepovedanem mestu. "Zelo nekorektno je, da se lastnika posameznega objekta kaznuje, v kolikor poskuša preprečiti kajenje z opozorilom," ocenjuje Peče

To je po mnenju SNS sporno, ker nekdo, ki konča trgovsko šolo, lahko še ni star 18 let in posledično ne sme delati, je povedal Peče. Pri SNS zato predlagajo, da se starostna meja spusti na 15 let. Poleg tega bi z novim zakonom omogočali, da gostinski lokali z manjšo površino dovoljujejo kajenje. Pri tem gre za lokale, ki točijo zgolj pijačo, je poudaril Peče in dodal, da tudi pri SNS menijo, da se v lokalih, kjer imajo hrano, kajenje prepoveduje še naprej.

Novost predloga zakona je tudi tako imenovan tobačni evro. Tobačni evro pomeni, da bi se vsi tobačni izdelki podražili za en evro, profit pa bi se namenil za preprečevanje novih odvisnosti od nikotina in tobačnih izdelkov. Poleg tega pa tudi za zdravljenje bolezni, ki jih povzroča dolgoročno kajenje, je še dodal Peče. Za ta ukrep so se odločili, ker menijo, da je treba zmanjšati predvsem število novih in mladih kadilcev. "Menimo, da je to najbolj učinkovit način," je zaključil Peče.

Zakon krši ustavne določbe

Jelinčič pa je tudi ovrgel govorice, da naj bi poslanec LDS Aleš Gulič že pripravil in vložil svojo različico predloga zakona. Poleg tega pa je predsednico Združenja ponudnikov gostinskih storitev Esmeraldo Canjuga Vidmar obtožil, da zavaja z govoricami, da SNS zakona ne bo vložila in da se z njo nočejo dogovarjati.


"Novi zakon podpirata tako poslanska skupina SNS kot tudi stranka SNS," je poudaril Jelinčič. Jelinčič je dejal, da ne gre za to, da bi pri SNS podpirali kajenje, temveč za to, da obstoječi zakon krši nekatere zakone in tudi ustavne določbe, saj omejuje možnost svobodne izbire.

Poleg tega menijo, da je obstoječ zakon neučinkovit. "Število kadilcev narašča in poraba tobačnih izdelkov se veča," je poudaril Jelinčič. Pozimi bodo morali kadilci kaditi zunaj, zaradi česar bodo zboleli in bodo izostajali z delovnega mesta, se zdravili, zaradi česa se bo tudi državna blagajna praznila, je še dejal Jelinčič. Po drugi strani pa bo marsikateri kadilec namesto v gostilni cigareto prižgal doma, zaradi česa bodo trpeli družinski člani. Jelinčič je opozoril še na to, da bo veliko lokalov po obstoječem zakonu ostalo brez posla.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
13. 11. 2007 17.11
Exim, v bistvu je v vsaki družbi ZAKON pač ZAKON in amen. Tudi v Iranu in Severni Koreji. Okrog svojega znanja kirurgije se pa ne hvali preveč, ker imam zelo občutek da če bi ti izvedel, da na operacijski mizi pred tabo leži kak zagrizen komunist, bi čisto "po nesreči" malo postrani zarezal...
majanovak@yahoo.com
13. 11. 2007 17.09
Ma ja, vsi se na račun protikadilskega zakona borijo za naklonjenost volilcev. Potem pa Sašo Peče izjavi, da število kadilcev narašča...
exim@t-2.net
13. 11. 2007 17.03
Moj stanovki kolega iz Italije se je samo nasmejal, ko sem mu povedal za tole novico. Pravi, da v pravih demokracijah je Zakon zakon in amen. Prav zanima me, če bo SNS vztrajala pri Zakonu, ko bo Pahor predsednik vlade. Sem kar dosti znan kirurg in vam povem, da se odpravljam drugam, kjer je delo cenjeno in demokracija trdna in stabilna. Morda bom moral še več delati, pa nič zato. Saj znam!
nemejugat
13. 11. 2007 13.44
žIGA99 ...imaš prav, te podpiram... COMS....res je tudi umivati se je treba...toda to nima nič opraviti s kadilskim zakonom... VESNA. ERHART.....Draga kadilka! Žiga99 ti je lepo odgovoril.... !!! KADILCI POZOR !!! Mislim, da je zakon, ki so ga nedavno sprejeli na mestu, kajti nekadilec, če je želel spiti recimo samo kavo enostavno ni našel nezakajenega lokala. Torej je bil prisiljen ali biti zakajen ali ne spiti kave. Sedaj, ko je zadeva nekoliko obrnjena pa tak vik in krik. Le čemu? Dober lokal ne bo propadel četudi se v njem ne bo kadilo, za beznice pa je seveda vprašljivo. Če pa lokali kljub vsemu rastejo kot gobe po dežju naj mi noben ne razlaga kako je stvar slaba in nedonosna. Že stari pregovor pravi: "Kdor joče mu je treba vzeti." :)) Predlog SNS če bi že moral stopiti v veljavo, bi ga podprl samo in le ob dopolnitvi...torej: - podražitev cigaret -uvedba tobačnega € kot sem to napisal že pred 3 meseci -pomembno je kdo kupuje, torej nad 18 let in ne kdo prodaja -kvadratura lokala ni pomembna, temveč številčna enakost lokalov brez prehrane v eni ulici ali trgu. Torej mora biti lokal za kadilce in tudi lokal za nekadilce, ali dva-dva, tri-tri...itd. Če pač nekdo na dotični lokaciji želi gostinski lokal brez hrane a tak kadilski že obstaja, lahko odpre samo nekadilskega ali mora iskati novo lokacijo, torej v drugi ulici ali trgu. S tem bi imeli vsi možnost izbire in zaposleni v lokalih bi lahko iskali sebi primerno službo, glede na to ali so kadilci ali ne. Prav enostavno bi se dalo lokale medsebojno tudi ločiti, že z neko večjo označbo nad vhodom, morda podobno kot je za pivo ali kavo. -uvesti drastične kazni za kršitelje, torej vodjo lokala -vsakoletno poročanje inšpekcijskih služb o številu obiskov in številu obiskanih lokalov, številu izrečenih kazni in koliko € se je iz tega naslova nabralo na računu, ter za kaj so bila € sredstva tudi porabljena.
coms
13. 11. 2007 12.12
CITORAMŽiga 99; Včasih sem prišel domov iz kakšne diskoteke ali lokala, pa sem se moral že pred vrati sleči, da nisem celega stanovanja zasmradil. Obleke so bile samo še za pranje. Veste koliko energije, vode in kemikalij je bilo potrebno za to? No zdej pa oblačite taiste cote in jih nosite celi teden, da v soboto smrdite kot, da ste ušli iz svinjakov !!! Do 1.8. ste sej sej umivali in preoblačili. SMRDLIVCI. Najhujše smrdljiv je star švic, na starih cotah in povrhu našprican s parfumom. Pri tem so pa na žalost najhujše ženske. Da pa mera je še polna, se točno duha kaj je kdo jedu (s prdeci).
polo19sdi
13. 11. 2007 11.17
Totalno smešno je, da mislijo kako ščitijo zdravje ljudi. Sedaj ko se kadi zunaj, jih bo polovica zbolela za raznoraznimi prehladi in ostalmi obolenji. Tako da se bo bolniški stalež samo povečal. Da pa je kajenje "kao" povzroča raka...Ok, delno se strinjam...ga povzroča. Razlog je samo v temu, da ostala industrija (proizvodnja hrane, igrač, pohištva, avtomobilov) in sam način življenja, so posledica raznih bolezni tudi raka. Tako da mi je prav smešno brat komentarje, kot so SEDAJ PA BOMO ZDRAVI!
Žiga99
13. 11. 2007 10.57
vesna.erhart @ "Ker se nekadilci očitno vedno družijo s kadilci". Kaj pa če se kadilci družijo z nekadilci in nam vsiljujejo svoj smrad?
vesna.erhart@email.si
13. 11. 2007 10.42
Dragi moji nekadilci! Nikjer ne piše, da ne more biti nekadilskih lokalov. Zakaj jih skoraj ni? Ker se nekadilci očitno vedno družijo s kadilci hkrati pa želijo omejevati njihovo izbiro. Prepričana sem, da bi se hitro našli podjetniki in odprli nekadilske lokale/diskoteke, če bi argumenti nekadilcev vsaj malo držali, tako pa so iz trte izviti. Avstrijci so dobro rešili ta problem. Manjši lokali naj se odločijo (svoboda izbire podjetnika, ne pa diktatura uradnikov, ki običajno nimajo pojma o podjetništvu - gostinstvu), večji lokali pa morajo zagotoviti prostore tako za prve, kot druge. In prosim lepo - tudi kadilski del naj ima dobro prezračevanje!!! Jaz želim kaditi svoje cigarete ne pa vdihavati postan vonj kadilcev prejšnjega tedna!! Podpiram dodatni Euro na cigarete. Uvesti pa ga je potrebno tudi na alkohol, zvišati zavarovanje predebelim ljudem, zaračunati polne stroške reševanja ljudem, ki se neprimerno oblečeni/fizično pripravljeni ukvarjajo s športi ipd. Naj vsaka skupina plačuje zase! Ne vidim nobenega razloga, zakaj bi bili kadilci strpni do teh skupin? Kdo bo prvi vrgel kamen?
Marija Krebs
13. 11. 2007 10.01
Trošarine naj bodo še višje, da bodo zadoščale za zdravljenje posledic, ne samo kadilcev ampak tudi pasivnih kadilcev. Pa seveda za preprečevanje novih odvisnosti od nikotina. Ne sme se zgoditi, da bi PZZS zviševali premije zaradi kadilcev - naj bo v ceni cigarete tudi del za prostovoljno zdravsteno zavarovanje. Je pa seveda res: Kadilec se očitno ne bo odrekel cigareti, kot tudi ne pijanec, spet bo še manj denarja za preživetje v revnejših družinah. Preprečevanje novih odvisnosti od nikotina je zelo pomembno.
mondt
13. 11. 2007 09.24
zcruvz
13. 11. 2007 08.03
goso | 12.11.2007 | 17:50 Ne bom jest plačval zdravljenja enmu , ki kadi cev živleje. Nej to si kar sam plačuje, sprot. De bo mel za takrat , ka bo raka dobu. Jaz pa ne bom plačeval nekomu ki je predebel. Naj si to kar plačuje, sprot. Da bo mel za takrat, ko bo srčni infarkt dobu.
Žiga99
13. 11. 2007 07.54
O prednostih novega zakona pa noben ne govori. Včasih sem prišel domov iz kakšne diskoteke ali lokala, pa sem se moral že pred vrati sleči, da nisem celega stanovanja zasmradil. Obleke so bile samo še za pranje. Veste koliko energije, vode in kemikalij je bilo potrebno za to? Danes pa lahko brez problema tudi oblečen ležem spat (če sem preveč "utrujen"). nemejugat@ Se strinjam s tabo. Naj si kadilci predstavljajo sedanji zakon kot povratno tekmo v kakšnem športu. Prvih 150 let (in več) smo bili nekadilci gosti na njihovem terenu, sedaj smo pa mi domačini druge tekme. Upam da bo trajala vsaj tako dolgo kot prva. :))
profil24ur
13. 11. 2007 07.38
SNS in Gulič, zakon je treba še dodatno poostrit in dvignit cene cigarat, ne pa popuščanje zakona!! Zakaj se cene hrane tako dvijguje, naj se raje dvigne cena tobaka!! Delajte kaj pametnega tam v parlametnu ker obstaja toliko stvari, ki bi jih trebalo nujno spremenit, ne pa takih bedarij predlagat!!
nemejugat
13. 11. 2007 00.39
Mislim, da zakon, ki so ga sedaj sprejeli je na mestu, kajti nekadilec, če je želel spiti samo kavo enostavno ni našel nezakajenega lokala. Torej je bil prisiljen ali biti zakajen ali ne spiti kave. Sedaj, ko je zadeva obrnjena pa tak vik in krik. Le čemu? Dober lokal ne bo propadel četudi se v njem ne bo kadilo, za beznice pa je seveda vprašljivo. Če pa lokali kljub vsemu rastejo kot gobe po dežju naj mi noben ne razlaga kako je stvar slaba in nedonosna. Že stari pregovor pravi: "Kdor joče mu je treba vzeti." :)) Predlog SNS če bi že moral stopiti v veljavo, bi ga podprl samo in le ob dopolnitvi...torej: - podražitev cigaret -uvedba tobačnega € kot sem to napisal že pred 3 meseci -pomembno je kdo kupuje, torej nad 18 let, ne pa prodaja -kvadratura ni pomembna, temveč številčna enakost lokalov brez prehrane. V eni ulici ali trgu mora biti lokal za kadilce in lokal za nekadilce, ali dva-dva, tri-tri...itd. Če pač nekdo na dotični lokaciji želi gostinski lokal brez hrane a tak kadilski že obstaja, lahko odpre samo nekadilskega ali mora iskati novo lokacijo, torej v drugi ulici ali trgu. S tem bi imeli vsi možnost izbire in zaposleni v lokalih bi lahko iskali sebi primerno službo, glede na to ali so kadilci ali ne. Čisto enostavno bi se dalo lokale tudi ločiti, že z neko večjo označbo na vhodu, morda podobno kot je za pivo ali kavo. -uvesti drastične kazni za kršitelja -vsakoletno poročanje inšpekcijskih služb o številu obiskov in obiskanih lokalov, številu izrečenih kazni in koliko € se je iz tega nabralo na računu, ter za kaj so bili € porabljeni.
hairfashion@siol.net
13. 11. 2007 00.31
Pravkar sem pošteno prdnil v javnem zaprtem prostoru in edini nekadilski gost si je takoj prižgal eno cigareto.
moja-gala
13. 11. 2007 00.24
Doki 007, kok bi ti jih pa jst po pički dala. Se ti vid da si en ornk PAJO.
Luka Kovi? 1
12. 11. 2007 23.02
odgovor na dnovak24 | 12.11.2007 | 18:51JS tut uživam ko jih vidim zunaj na mrazu, pa ko tist čik vleče kot da mu je to edino v življenju, naj zmrzujejo, js grem pa not na topl na pir. he-he naj zmrzujejo, pa čeprav men moj pir več zaračunajo, ja nek pa morjo zaslužt pa nej pr men, sam da so uni na mrazu! Tipična slovenska miselnost: naj se mi zgodi to, kar se bo sosedu dvojno! naj ern krava crkne (sej bosta sosedu dve- ha ha) pa še za damirg | 12.11.2007 | 18:04 nežno čuteča do vseh živih bitij in rastlin ampak kadilci ne sodijo mednje v poduk: sobivanje zahteva prilagoditev vseh vsem živali in rastline so skozi evočucijo že razvile to sobivanje človeški primerki tipa komentator, ki mu je ta odgovor namenjen, pa ne
Tako kot se da poiskat dilerje za drogo se bo pa dalo jih tudi za tobačne izdelke.. višje cene cigaret, večji črni trg.. po če realno pogledamo...v diskotekah, pivnicah in gostilnah se je včasih vonjal samo dim, danes pa smrdi še samo po švicu.. (dobesedno)
coms
12. 11. 2007 19.03
Zdaj sem se spomnila, da sem na enemu foromu zasledila, kaj naj gostinci delijo za novoletna darila šale, rokavice in kape. Zato torej vsi trgovci nabavit tega v velikih količinah, da bodo gostnci vse pokupili in privabili še več gostov.
barrbara
12. 11. 2007 18.48
ej, bravo! men je res všeč predlog. se popolnoma strinjam s tabo, coms!!