Slovenija

SNS za referendum

Pariz/Bratislava, 30. 01. 2008 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

''O Lizbonski pogodbi bi morali odločati vsi, ne pa 90 poslancev, ki glasujejo po strankarskih ukazih," trdi Jelinčič.

Glede razprav o referendumih na nacionalni ravni pa v SMS menimo, da niso ne potrebni ne zaželeni, saj le ena ali dve državi ne bi smeli imeti možnosti blokade ustavnega procesa za vso Evropo. SMS

Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke (SNS) je vložila zahtevo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki jo je DZ ratificiral v torek. V SNS so znova poudarili, da ne želijo blokirati ratifikacijskega postopka, ampak zgolj verjamejo, da bi se o tako pomembnem vprašanju morali izjasniti vsi državljani. Naknadni zakonodajni referendum lahko predlagatelji zahtevajo, potem ko je DZ že ratificiral mednarodno pogodbo, a ta še ni stopila v veljavo. O predlogu SNS bo zdaj odločal DZ. Izidi takšnega referenduma, ki ga v Sloveniji sicer še ni bilo, bi bili zavezujoči. V Sloveniji velja, da v primeru zavrnitve zakona na zakonodajnem referendumu DZ vsaj eno leto ne more sprejeti drugačne odločitve.

Po predlogu SNS bi se referendumsko vprašanje glasilo "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki spreminja Pogodbo o Evropski uniji in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na 35. redni seji dne 29.1.2008?"

Čestitke Pötteringa

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je medtem čestital Sloveniji ob ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Po njegovem prepričanju gre za pomembno odločitev, ki Evropo še bolj usmerja v prihodnost. Prepričan je, da je odločitev DZ vzpodbuden signal za nadaljevanje ratifikacijskega procesa.

"Čestitam Sloveniji za odločitev, ki bo Evropo potisnila še bliže prihodnosti," je v izjavi poudaril Pöttering.
"Čestitam Sloveniji za odločitev, ki bo Evropo potisnila še bliže prihodnosti," je v izjavi poudaril Pöttering. FOTO: Reuters

"Zgodnja ratifikacija Lizbonske pogodbe v Sloveniji kot predsedujoči Evropski uniji je odraz pomena, ki ga članice pripisujejo ratifikacijskemu procesu, ter vzpodbuden signal, da obstaja močna volja za njegov čim hitrejši zaključek. Čestitam Sloveniji za odločitev, ki bo Evropo potisnila še bliže prihodnosti," je poudaril Pöttering.

Türk: Odpira se intenziven proces

Ratifikacijo pozdravlja tudi predsednik države Danilo Türk. Po besedah predsednika se tako "odpira intenziven proces", ki naj bi se po pričakovanjih uspešno končal do konca leta. Že sedaj pa je po njegovem mnenju potrebno razmišljati o implementaciji nove, reformne pogodbe EU ter predvsem o tem, kako jo približati državljanom EU.

Poleg tega se je potrebno zavedati, tako Türk, da pravni akti sami po sebi ne zagotavljajo tiste kakovosti integracije, ki jo EU potrebuje, ter odgovorne vloge EU na svetovnem prizorišču. "In vse to lahko nastane samo, če bomo državljani Evrope razvili skupno politično voljo za takšen napredek Evrope," še poudarja predsednik republike.

MZZ in Svez pozdravljata ratifikacijo

Tudi v službi vlade za evropske zadeve (Svez) in na zunanjem ministrstvu so pozdravili torkovo ratifikacijo Lizbonske pogodbe v državnem zboru. Kot so sporočili iz Sveza, je Slovenija z ratifikacijo nove, reformne pogodbe Unije podprla EU, ki bo lahko učinkovitejša pri odločanju, bolj demokratična in pregledna pri svojem delovanju ter bolj enotna v zunanjih odnosih. "Podprla je Evropsko unijo, ki bo bolj povezana, zlasti pa se bo lažje spopadala z novimi svetovnimi izzivi," so še zapisali v sporočilu za javnost.

SMS: Začetek krepitve demokratičnosti EU

V Stranki mladih Slovenije so prav tako pozdravili ratifikacijo Lizbonske pogodbe v slovenskem parlamentu. "Veseli smo, da je do ratifikacije v Sloveniji prišlo kmalu in brez nepotrebnih zapletov in upamo, da bodo druge države kmalu sledile. Ne gre pa pozabiti, da je to šele začetek procesa poglabljanja in krepitve demokratičnosti Unije in da moramo tudi v Sloveniji k temu pripomoči po svojih najboljših močeh," je ob ratifikaciji pogodbe dejal Darko Krajnc.

Novi koraki k Lizbonski pogodbi

Spodnji dom francoskega parlamenta naj bi o ratifikaciji nove reformne pogodbe EU glasoval 7. februarja.
Spodnji dom francoskega parlamenta naj bi o ratifikaciji nove reformne pogodbe EU glasoval 7. februarja. FOTO: Reuters

Francoski senatorji so medtem podprli spremembe ustave, s katerimi bodo parlamentu omogočili ratifikacijo Lizbonske pogodbe, kljub kritikam, da bi o njej morali odločati na referendumu. Na Slovaškem pa opozicija grozi, da se bo glasovanja v domačem parlamentu vzdržala in tako onemogočila ratifikacijo nove reformne pogodbe EU.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

(jm)
31. 01. 2008 08.41
Pa še o regionalizaciji: http://politicniblog.blogspot.co...
(jm)
31. 01. 2008 08.40
http://politicniblog.blogspot.com/2008/01/slovenij... za razliko od kur, v Sloveniji niti ni jasno, kdo je koga pokavsal. Ve se samo, da smo pokavsani. Tako kot je bilo z nesojeno evropsko ustavo. Kjer smo jo ravno tako ratificirali, potem pa, ker hvalabogu še obstajajo države, kjer politiki malce razmislijo o vsebini in ne le videzu, se je pa ustavilo..... več na: http://politicniblog.blogspot.com/2008/01/slovenij...
BlackUnicorn
30. 01. 2008 22.25
We must move as quickly as possible to a one-world government; a one-world religion; uder a one-world leader!!! A NEW WORLD ORDER IS COMMING!!!!!
Krbo?
30. 01. 2008 21.24
Jožajoža : Ja pa kaj te če nas res nihče ne mara? Nemci so strebili pol evrope pa še danes jih sosedi ne trpijo, uspešni pa so vseeno. Raje uspešen pa nepriljubljen!
albertinum@excite.com
30. 01. 2008 19.27
DarthRevan, malo sem se hecal. Seveda je Jelinčič Plemeniti eden najbolj žlahtnih lopovov.
keinhouse
30. 01. 2008 17.40
jožajoža, upam da si sarkastičen, ker prejšna vlada uspehov sploh ni poznala. Grozni so bili. SDS niso pa čisto nič boljši, na isti ravni. In tako bo z vsako vlado. Seveda pa mi: NE. naslednjič bomo volili druge, te bodo svetniki.
LLLoLLLL
30. 01. 2008 16.57
Danski član Evropskega parlamenta o tej Lizbonski pogodbi.. Očitno je vsebina strašno sumljiva, komaj čakam, da vsi podpišejo in jo pol končno objavijo : )
Jožajoža
30. 01. 2008 16.55
sedanja vlada je izničila vse uspehe prejšnje vlade.tej vladi je uspelo okrog slovenije zgradit visoko železno zaveso.nihče več nas ne mara
DarthRevan
30. 01. 2008 16.44
Albertinium, ravno zato je Barovič po svoji vesti prišel nazaj v SNS, a?
fmunih@email.si
30. 01. 2008 16.40
BRAVO SNS, REFERENDUM JE ZA LIZBONSKO POGODBO PRAVA STVAR!!!!! SEDAJ VAS BOM VOLIL, KER STE EDINI TREZNI.
albertinum@excite.com
30. 01. 2008 16.34
DarthRevan, ne bodi sarkastičen. SNS ni potrebno ukazovati svojim poslancem, naj glasujejo po svoji vesti, ker je politika stranke SNS takšna, da povsem sovpada s čisto in neomadeževano vestjo poslancev SNS.
DarthRevan
30. 01. 2008 16.10
Jelinčič je seveda mislil 87 poslancev. Njegovi trije namreč prav gotovo glasujejo po svoji vesti in nikakor ne tako kot jim stranka SNS reče :P
LLLoLLLL
30. 01. 2008 15.55
Ja, Mihey, to bo pa treba preštudirat. Glejte kaj bi naj blo notri: "Izstop iz Evropske unije: Lizbonska pogodba prvič izrecno navaja možnost izstopa države članice iz Evropske unije." Še je upanje : )
Jožajoža
30. 01. 2008 14.16
tu se vidi, kako brezglavo hitimo in sprejemamo nekaj, kar so začeli v normalnih in domoljubnih parlamentih šele obravnavat.tu se vidi, da ta vlada ne dela za dobro ljudi, ampak za tuje naročnike.
pahor?ek
30. 01. 2008 13.35
alexander...ti nisi slišal, da stavke ne bo!!!...kar se tiče cen, so se le-te v ostalih evropskih državah povišale bolj kot doma... v Nemčiji je dejansko prišlo do stavke in se ostala Evropa ni s tem ukvarjala... Daj ne bodi smešen...
superseb
30. 01. 2008 12.43
jst mam cist dost teh člankov, kako da nas evropa hvali pa tk naprej. Ti k.... naj se rajs vprasajo kaksne so razmere znotraj predsedujoče drzave. same groznje s stavkami, pa visanje cen, pa tk naprej....sej to ni res no...sam da mi zadovoljimo evropo, pol je pa vse en glih ce tudi crknemo! to so ti bebci ej!1 DRŽAVA NAJ SE MALO ZAMISLI NAD VSEM TEM!
preprostež
30. 01. 2008 12.41
Preden začnete šinfati čez pogodbo, se o njej pozanimajte na: http://europa.eu/lisbon_treaty/index_sl.htm I... precej dobro... morda celo predobro. Veliko ljudi je skeptičnih.
pahor?ek
30. 01. 2008 12.26
Zakaj imam občutek, da ta novica o čestitkah Potteringa ni tako pomembna kot tista glede kritike avstrijske tiskovne agencije? Seveda, 24ur so levičarski medij!!!