Slovenija

SNS proti izdajanju odločb izbrisanim

Ljubljana, 06. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SNS ocenjuje, da so aktivnosti MNZ glede izdajanja dopolnilnih odločb o stalnem bivanju izbrisanim v nasprotju z ustavo.

Minister za notranje zadeve Rado Bohinc bi moral po njihovem mnenju z izdajo dopolnilnih odločb počakati na referendumsko odločitev. Državni zbor je po mnenju poslanske skupine SNS s tem, ko je z veliko večino glasov sprejel pozitivno odločitev v zvezi z odlokom glede razpisa referenduma o izbrisanih, kot samostojna veja oblasti uradno izrazil pomislek glede zakona o izbrisanih in z njim povezanega izdajanja odločb ter posledično tudi izplačevanja odškodnin.

Sašo Peče
Sašo Peče FOTO: 24ur.com

Po mnenju poslanca SNS Saša Pečeta, so aktivnosti MNZ glede izdajanja odločb izbrisanim, med katerimi naj bi bile prve izdane že v dveh tednih, nedopustne, v nasprotju z veljavnim pravnim redom in ustavo.

V poslanski skupini SNS ocenjujejo, da bi moral minister za notranje zadeve Rado Bohinc z izdajo dopolnilnih odločb počakati na referendumsko odločitev, skladno z njo pripraviti novelo zakona in "šele na podlagi take novele morebiti začeti s spreminjanjem akta slovenske osamosvojitve".

Ustavno sodišče v petek

Ustavno sodišče bo v petek obravnavalo zahtevo skupine 33 koalicijskih poslancev s prvopodpisanim Miranom Potrčem (ZLSD) za oceno ustavnosti odloka o razpisu naknadnega zakonodajnega referenduma o t.i. tehničnem zakonu o izbrisanih. Državni zbor je odlok sprejel 30. decembra ter v njem določil, da bodo državljanke in državljani na referendumu o zakonu o izbrisanih odločali v nedeljo, 15. februarja, medtem ko bodo roki za referendumska opravila začeli teči v petek, 9. januarja. Skupina poslancev je minuli teden takoj po objavi odloka v uradnem listu na ustavno sodišče posredovala zahtevo za presojo ustavnosti ter predlog za začasno zadržanje izvajanja odloka. Še pred petkovo sejo ustavnega sodišča se bo v sredo do omenjene zahteve poslancev opredelil odbor državnega zbora za notranjo politiko.