Slovenija

SNS ovadila policijo

Ljubljana, 18. 10. 2006 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanska skupina SNS je zaradi nezakonitega prisluškovanja ovadila policiste ljubljanske policijske uprave.

Prvak SNS Jelinčič zahteva tudi sklic posebne seje parlamentarne komisije na nadzor obveščevalnih služb
Prvak SNS Jelinčič zahteva tudi sklic posebne seje parlamentarne komisije na nadzor obveščevalnih služb FOTO: Dare Čekeliš

Poslanska skupina SNS in Zmago Jelinčič so vložili kazenski ovadbi zoper avtorico knjige Dosje Rokomavhi Ano Jud ter policiste ljubljanske policijske uprave.

V stranki trdijo, da iz omenjene knjige izhaja, da so nekateri posamezniki znotraj policije na lastno pest in nezakonito poskušali pridobiti določene podatke, za katere predhodno niso dobili ustrezne odredbe preiskovalnega sodnika.

Kot so zapisali v ovadbi, je iz knjige razvidno, da je Judova snemala pogovore z Jožetom Biščakom brez njegove vednosti, in sicer kot tajna policijska sodelavka. Neugotovljeni policisti naj bi ji v torbico všili majhen snemalnik z mikrofončkom, pri čemer pa niso imeli potrebne odredbe preiskovalnega sodnika.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Marko Kunst

Diskreditacija SNS?

Jelinčič je še ocenil, da gre za poskus politične diskreditacije SNS in njenih kandidatov na lokalnih volitvah. Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič, ki mu je v knjigi namenjeno kar nekaj prostora in je bil navzoč tudi na novinarski konferenci, je namreč nosilec strankine liste za ljubljanski mestni svet. Judova pa v knjigi med drugim navaja, da naj bi SNS od Vzajemne dobila 62 milijonov tolarjev, kar pa je po Jelinčičevih besedah popoln nesmisel.

Ob vloženih kazenskih ovadbah v SNS zahtevajo tudi sklic posebne seje parlamentarne komisije za nadzor varnostno obveščevalnih služb o tovrstnih zlorabah v policiji, saj po navedbah Jelinčiča ne gre za osamljen primer. Z enim od sklepov, ki jih SNS predlaga komisiji v sprejem, naj bi zato od notranjega ministra Dragutina Mateja zahtevali, "da na policiji preveri kadrovsko sestavo ter se znebi starih kadrov iz bivših političnih struktur, ki uporabljajo policijo kot sredstvo za lastno politično ali morda celo kriminalno delovanje".

Mrvar: Nabiranje predvolilnih točk

Ovadba Judove je tipično nabiranje predvolilnih točk za nedeljske lokalne volitve, poudarja direktor podjetja Učila International Srečko Mrvar, ki je distributer knjige Dosje Rokomavhi. Ob tem pojasnjuje, da Judova ni uradna oseba, ampak novinarka, in da se ni zavezala k varovanju tajnosti njenega sodelovanja s policijo. "Ana Jud ni nikoli podpisala izjave, s katero bi se zavezala k varovanju tajnosti njenega sodelovanja s policijo in tako že iz tega razloga niso izpolnjeni elementi kaznivega dejanja, ki ji ga očita ovadba Marka Jakliča in zdravstvene zavarovalnice Vzajemne," meni Mrvar.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan020@yahoo.com
18. 10. 2006 18.25
Močni indici peljejo v dve smeri: 1) SNS in Jelinčič si za zaveso poslanske skupine dovolijo prav vse. 2) Rumeni tisk je dobil preveliko vlogo. Nujno ga je treba zakonsko omejiti. V "imenu pravice do obveščenosti" si dovolijo že kreirati dogodke. Totalno dno!