Slovenija

SMS: Vrtce naj plača država

Ljubljani, 12. 09. 2006 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V stranki mladih menijo, da sedanja ureditev financiranja predšolske vzgoje zapostavlja naše najmlajše.

Bomo v Sloveniji dobili brezplačne vrtce?
Bomo v Sloveniji dobili brezplačne vrtce? FOTO: POP TV

Stranka mladih Slovenije (SMS) je predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju zročila 1.000 podpisov, ki so potrebni za razpis roka za zbiranje podpisov na upravnih enotah za vložitev predloga sprememb zakona o vrtcih. Po teh spremembah bi stroške predšolske vzgoje krila država in bi bili vrtci za starše brezplačni.

V stranki mladih namreč menijo, da sedanja ureditev financiranja predšolske vzgoje zapostavlja najmlajše državljane Slovenije, saj razlikuje med otroki različnih starosti ter tako ne spodbuja rodnosti v Sloveniji.

Poglavitni razlog za vložitev predloga zakonskih sprememb je zaznana neenakost pred zakonom v sklopu zakonskega in tudi dejanskega varstva pravic različnih starostnih skupin otrok in mladostnikov, so zapisali v sporočilu za javnost..

Po njihovem mnenju trenutna ureditev namreč poudarjeno zapostavlja varstvo in skrb za predšolske otroke, kar se jasno kaže v veliko manjšem deležu, ki ga država namenja za kritje stroškov izvedbe programov predšolske vzgoje, ki se izvajajo v sklopu javne mreže, v primerjavi z ostalim (neobveznimi) javno veljavno programi, ki se izvajajo v sklopu javne mreže.

V stranki pravijo, da bi zakonodajalec moral upoštevati posebne potrebe najmlajših otrok in pri tem slediti namenu, zaradi katerega je ustavno varstvo otrok ustavnopravno zagotovljeno.

V enem samem tednu je stranki mladih uspelo zbrati preko 2000 podpisov, kar je še enkrat več od potrebnih 1000. Kot je povedal pobudnik akcije Brezplačni vrtci za vse in predsednik mestnega odbora SMS Kranj Beno Fekonja, gre v povprečju 20 odstotkov družinskih prihodkov za varstvo otrok, saj starši po obstoječem zakonu v povprečju plačujejo približno 35 odstotkov ekonomske cene vzgoje v vrtcu.

Če bi odpravili sofinanciranje vrtca s strani staršev, bi se po ocenah Fekonje odstotek najmlajših otrok v vrtcih postopoma povečeval za deset odstotkov, delež starejših otrok pa bi se povečal na 95 odstotkov. Varstvo za otroke letno stane 54 milijard tolarjev, pri čemer 19 milijard prispevajo starši.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hun
13. 09. 2006 12.14
malo berem ta forum in berem neke anti levičarske floskule a vidim nekatere ultra desničarje a-la knes, ki ne ve drugega kot politizirat stvari...hujskanje in rjovenje je neproduktivno - mogoce se najboljsi komentar tisti, ki onim ta zagnanim za plačevanje vrtcev priporoča zbiranje podpisov oz. oddajo prošenj, da ostanejo plačniki... acvirk :)
knes
13. 09. 2006 10.26
Modri ogenj, pocasi si zacel dojemati, ja. Revni imajo ze zdaj vrtec zastonj, zdaj ga bodo imeli se bogati. Juhej! In ja, na ta problem, oziroma bolje receno skrajno usivost in globok populizem zagovornikov 'sociale' oziroma recimo raje kar 'socializma' so res pokazali 'mladoekonomisti'. Ampak niso nobeni skrajnezi, samo racunati znajo. Skrajnezi so kvecjemu razni sindikalisti, LDS, SD, zdaj pa se jim je pridruzila se SMS, kajti obljubljati 'zastonj' stvari je v 21. stoletju (ko ljudje, v splosnem, ze znajo vsaj racunati)pac nekaj, kar pocne samo skrajnez (ce ne drugega pa skrajen populist).
Modri ogenj
13. 09. 2006 09.42
Zoran.Artnak: Ja kje pa se pokrivajo stroški za srednje in glasbene šole, ki SO BREZPLAČNE. Pa za plače vzgojiteljev v dijaških domovih? Gre se za psnovno enakopravnost. Drgač pa če je že treba vzeti denar, naj se ga vzame malce pri ceestah pa pr tankih, pa penzije naj rasteji malo bolj počas, pa bo kuj dovolj denarja. PIMO: Številne storitve so zastonj. Žal pa jih je večina namenjena starejšim. Plačajo jih pa ravno tako starši najmlajših. Sicer zastonj vrtci niso primerljivi z zastonj avtobusi za upokojence. Za zastonj vrtce obstajajo vse ustavne in zakonske obveze države, da jih uvede, medtem, ko pri zastonj avtobusih tega seveda ni.
janezek123@gmail.com
13. 09. 2006 08.17
Dragi g. Zoran Artnak, ce menite, da je vsem privatnikom tako fajn, potem pa vas vprasam zakaj se sami ne odprete ene firme in pricnete uzivat?
MOJCA.LOZAR@GOV.SI
13. 09. 2006 08.14
TO BI BILO EDINO PRAVILNO, SAJ DANES DELAŠ SAMO ZA MESEČNE STROŠKE, MED KATERIMI JE VRTEC NAJVIŠJI PRI POVPREČNI PLAČI JAVNEGA USLUŽBENCA IN KREDITE, S KATERIMI SI KUPIŠ STANOVANJE, PA ŠE TO MORAŠ IMETI SREČO. GLEDE NA DEJSTVO, DA IMA KAR NEKAJ DRŽAV V EVROPI VRTCE ZASTONJ OZIROMA STARŠI PLAČAJO SAMO HRANO, BI SE TUDI NAŠA DRŽAVA MORALA MALO RAVNATI PO NJIH TUDI V TEJ SMERI, NE PA SAMO POVDARJATI SLABO NATALITETO IN SE VPRAŠEVATI LE ZAKAJ TAKO. MENIM, DA JE TUDI RAČUN ZA VARSTVO EDEN OD RAZLOGOV, KI MNOGE MLADE STARŠE PREPRIČA V TO, DA BO EN OTROK ČISTO DOVOLJ. PRAV TAKO PA, IZHAJAJOČ IZ DEJSTVA, DA JE VRTEC TUDI NEKE VRSTE UVOD V OSNOVNO ŠOLO, SAJ IZVAJAJO KURIKULUM, KI DAJE OTROKOM DOLOČENO ZNANJE, KI GA POZNEJE V OSNOVNI ŠOLI VSEKAKOR UPORABIJO, BI VSAK OTROK MORAL V VRTEC, SICER JE PRIKRAJŠAN ZA TO ZNANJE. JAZ SEM MAMICA TREH OTROK, ŽIVIM DALEČ OD BABIC, SEM BREZ VSAKE POMOČI. TAKO VSI TRIJE OTROCI HODIJO V VRTEC IN ŽELIM, DA HODIJO (SICER JE PRIVAT VARSTVO DRAŽJE), ČEPRAV GRE POLOVICA MOJE PLAČE ZA RAČUN ZA VRTEC. ČE BI BIL VRTEC ZASTONJ, BI BILA TUDI KVALITETA ŽIVLJENJA VSAJ V MOJI DRUŽINI BOLJŠA, SAJ BI SI NA TA RAČUN LAHKO PRIVOŠČILI KAKŠEN IZLET VEČ ALI KARKOLI DRUGEGA, KAR BI LAHKO UŽIVALI SKUPAJ KOT DRUŽINA, MOGOČE SČASOMA TUDI ENO SOBICO VEČ, KI BI JO PRAV ZARES POTREBOVALI. IN VERJAMEM, DA BI SE TUDI NA TA RAČUN RODIL KAKŠEN OTROK VEČ.
zoran.artnak@hotmail.com
13. 09. 2006 07.20
Pimo za take goljufije privatnikov je treba pa popravit zakonodajo in tu je na potezi vlada. Veš danes so na razpolago vsi podatki o pretoku denarja. Problem je v tem, ker privatniki vse pizdarije stlačijo v materialne stroške (avto, upravne zgradbe, kosila itd..), osebni dohodek pa prikažejo kot minimalec. Saj to vsi vemo a ne? Ko bodo plačevali vrtec po letnem pretoku denarja preko računa firme bo pa druga slika. Saj isto je tudi s socialno pomočjo in subvencijami. Kar poglej kdo hodi na občino žicat subvencijo. Država bi bila dolžna ustanoviti finančno policijo in popisati dejansko premoženje, vključno z luksuznimi avtomobili, jahtami, počitniškimi hišicami itd.... In potem bi bila v tej državi prava veselica, pa me zanima kdo bi še hodil po državi in se igral socilnega reveža. Ker pa v tej državi ni discipline in so pomankljivi zakoni pa lahko počne vsakdo prav vse kar se mu zdi in nateguje vse od A do Ž. In tako lopovi živijo v blaginji, poštenjaki pa umirajo na obroke. Temu pa se reče kapitalizem za katerega je glasovala leta 1991 večina državljanov in državljank Slovenije. Saj se razumemo a ne????????
pimo
13. 09. 2006 06.04
Gleded na odziv v komentarjih, so res dosegli cilj, vendar mislim, da ravno nasprotnega, ker je večina ljudi dovolj pametna, da pozna situacijo okoli plačevanja vrtca. Tisti, ki plačujemo vrtec vemo, da ni problem v ceni, saj lahko rečem, da je dovolj pošteno postavljena in tudi ustrezno se zniža ob vsakem naslednjem otroku. Lahko pa bi še bolj omilili kriterije, če bi preprečili goljufije predvsem privatnikov, ki kot tudi sam vidim vozijo otroke z zelo luksuznimi in dragimi avtomobili ( kar je nedvomen znak ,da v družini ni pomanjkanja) v vrtec ,plačujejo pa drugi ali tretji razred ,nato pa se še hvalijo, kako nategujejo občino. Pa da ne bo kdo rekel, da preverjajo premoženjsko stanje staršev, ker je tisto zgolj neka amaterska anketa in nima nobene zveze z dejanskim preverjanjem.
Anita Bogdanovi?
12. 09. 2006 23.10
Stranki vrlih mladcev in mladenk očitno zmanjkuje pravih predlogov in idej, kako ostati opaženi. Mislim, da bi lahko dojeli poduk iz naše zgodovine, da storitve ne morejo biti kar zastonj in da takšne utopične rešitve vedno nekdo plača. Pa dajmo še plače zmanjšat zaposlenim v vrtcu; koga briga standard v vrtcih in strokovnost zaposlenih, ki morajo tudi bit plačani-samo da je zastonj. Podarjenemu konju se pač ne gleda v zobe.
janezek123@gmail.com
12. 09. 2006 19.38
Res je, da se je treba nauciti delati. Dejstvo pa je tudi, da se pri nas varcuje pri vrtcih in bolniscnicah. Razni nepotrebni birokrati pa imajo blescece palace, da ne omenjam vojske in orozja...
zoran.artnak@hotmail.com
12. 09. 2006 19.27
Jaz bi vprašal, če je SMS razmišljala odkod se bodo pa pokrili stroški za vrtce? Večina vrtcev je že danes denarno na psu, občinski proračuni tudi, torej ostanejo samo še davkoplačevalci. In kaj bo naredila država? Povečala DDV zaradi proračunskega primankljaja, ker sicer vreča je vreča in da bo polna je treba vanjo vlagati. Mi smo tudi svoje otroke imeli v vrtcu, pa smo preživeli, pa smo si uredili stanovanje in to zato, ker smo zategovali pasove. Dajte no brezplačen vrtec ne bo ničesar rešil. Kdor ne zna varčevati in krmariti skozi življenje z svojimi sredstvi mu lahko daš roko, pa ti bo še vedno hotel odgrizniti nogo. Bedasta predvolilna kampanja. Mladina bi brezplačne šole, brezplačne vrtce, kaj še? Brezplačno stanovanje, pa brez dela 500.000 sit na tekoči račun? HEHEHE malo sutra u nova jutra, ker v življenju ni nič zastonj in ker ste študiran folk boste to slej kot prej v življenju tudi spoznali. Virtualnost je samo na net-u.
s_slovenec@hotmail.com
12. 09. 2006 18.22
Problem je ta, da vlada in še marsikdo ne vidijo kje je dejansko problem male rodnosti. Tudi če bo vlada namenjala večja sredstva družinam, to ne bo bistveno povečalo rodnost. Ta problem imajo povsod v svetu (Japonska, Evropa), kjer kapitalizem - služba zahtevajo od človeka vedno več za isti ali manjši denar. To rezultira v tem, da preprosto ljudje nimajo časa, energije in volje, da bi se ukvarjali s takšnim bremenom kot je otrok, saj pridejo iz služb čisto hin. Če bo šel razvoj družbe v takšni smeri, bo edina rešitev "tovarna - podjetje", ki se bo ukvarjalo z vzgojo otrok :))
janezek123@gmail.com
12. 09. 2006 18.01
ferrari, ponudijo ti prst ti bi pa rad roko??? Brezplacni vrtci bi bili super zadeva in za vse nas vsekakor boljsa investicija, kot pa gradnja blescecih stavb in pisarn za naso razrasceno birokracijo. Ko bi le vedeli v kaksnih razmerah delujejo nekateri slovenski vrtci... Ce mlada druzina prihrani strosek vrtca dveh otrok, potem si lahko za ta denar skoraj resi stanovanjski problem (kredit), istocasno pa imajo s tem starsi vec casa za otroke, ker se ni treba tako gnat.
ferrari
12. 09. 2006 17.40
Res kar se da neumen in absurdni predlog.kaj pomaga brezplačen vrtec,če pa preden pride do vrteca otrok še precej manjka,vsaj mladi družini,ki nima svojega stanovanja in rednih prihodkov,ko je v modi pogodba za določen čas.Naj nekdo,ki je dal tako pobudo prvo pomisli nato,kako mladim družinam omogočiti,da se bodo odločale za otroke.To je enako kot,da imaš novi hladilnik v njega pa nimaš nič za shraniti.
malipandit@email.si
12. 09. 2006 17.06
Je ze prav da se vrtec placuje. Mar naj bi nekdo zastonj pazil nase otroke, ali se huje da drugi placujejo za varstvo nasih otrok medtem ko mi sluzimo denar? Prav pa je tudi da tisti, ki delajo tudi normalno zasluzijo, ne pa da ljudje delajo place so pa na nivoju suznjev v egiptu. Tudi suznji so imeli svoj sotorcek primerljiv z danasnjim stanovenjem v bloku, oslicka primerljivega z avtomobilckom, in pa druzinico, ki je bila primorana cel dan garati, ce je zelela preziveti. Je mar danes kaj drugace? Mozem so pokradli toliko dohodka da je tudi zena prisiljena hoditi z doma in sluziti denar namesto. da bi ostala doma z otroci in sluzila poslanstvu kateremu je namenjena. Tako pa delajo vsi medtem ko nasim otrokom ze v najzgodnejsi dobi perejo mozgane in jim ne dajo moznosti pravilnega razmisljanja, pac pa jih trenirajo za novo generacijo suznjev. Vse skupaj pa je narejeno tako prefrigano da za to se placujemo. In na ta nacin smo ujeti v mrezo samooklicanih oblastnikov...
Modri ogenj
12. 09. 2006 16.05
knes. Ma kva bluziš. Kakšno obremenjevanje revnih na račun bogatih? Katerih revnih? Revnih staršev malčkov al revnih nasplošno? če prvo, ti lahko povem, da imajo revni starši že sedaj vrtec brezplačen. Če pa govoriš o tem, da bodo revni plačevali eno stvar, ki jo koristijo tudi bogati, pa je stvar taka, da reveži načeloma malo plačujejo davke (20% plača 70%). Koristijo pa enako kot bogati in je s tega vidika stvar običajno nasprotno (t.j. bogati plačujejo za revne). Pri nas zagotovo, ker smo resnična socilna država (razen pri vrtcih) Ampak to vseeno nima veze, ker kot sem ti že povedal podobne stvari (in celo manj nujne) v naši državi že krijemo iz proračuna. Torej davkoplačevalci (revni predvsem pa premožnejši) že krijemo take stroške za osnovno šolo, srednjo šolo, glazbene šole, fakultete, itd. A je potemtakem po tvojem tudi tu potrebno ukinit finaciranje s strani države, da revni ne bodo finacirali bogatih, AMPAK si bodo morali sami plačat..., potem bodo pa zagotovo na boljšem (tupi, glupi, press) Kakorkoli človek obrne in razmisli o tvojem argumentu je tako, da pravzaprav malce zavajaš (v stilu mladoekonomsitičnih skrajnežev).
knes
12. 09. 2006 15.35
MBBIRDY, ne mimosuvaj, ker z nabijanjem o Afganistanu ne bos nic povedal o "socialnosti" odprave placevanja vrtcev vsem, tudi najbogatejsim. PORNI, ja, ampak se vedno drzi, da ta predlog dodatno obremenjuje revne v korist bogatih. Ni res? Kar se pa otrok tice bi pa jaz prek manjse pokojnine obremenil zdrave ljudi brez otrok (cetudi sem sam med njimi ;)). Kdor nima otrok, pa bi jih lahko imel, ni upravicen do tistega dela penzije, ki se placuje iz denarja trenutno aktivno zaposlenih. Zakaj bi mu tuji otroci placeval penzjon? Res nepravicno.
Modri ogenj
12. 09. 2006 14.59
knes: Ja saj tako pa je pri vseh stvareh, ki jih plačujemo iz davkov (pola plate minimum). In trenutno ravno tanajrevnejši (mlade družine)plačuje bogatašem šolanje v srednjih šolah, pa celo na fakultetah, ama celo doktorate številnim pametnjakovičem. A da ne govorimo o tem, da blokovski reveži ves čas skozi proračun dokladajo veleposetniške "siromake" (beri kmete). Pa da ne govorimo o tem, da tazdravi(mladi starši) ves čas plačujemo bolnico bolanim starim bogatašem. In to v kakšnih obsegih (10X več, kot je potrebno tu za vrtce). Ma bre veze nabijat, a ne, treba se je samo odločit al bomo iz javnega sistema izključili tudi ostale prostovoljne oblike šolanja (srednja šola, fakulteta, glazbene šole, itd.) in še česa, pa bo ta denar ostal davkoplačevalcem (tudi staršem otrok v vrtcih) al pa bomo na enakopraven način zagotovili pravico tudi njim.
pomi@auspuh.com
12. 09. 2006 14.57
Točno tako Knes. Če malo mučneš z glavo, ti bo mogoče jasno, da bodo ti otroci, ko odrastejo, odvajali lepe davke, med ostalim tudi za pokojnine za tiste, ki otrok sploh nimajo.
piko2263
12. 09. 2006 14.43
Knes, men se bo 50 jurjev ful poznal, za ostale me pa ne zanima. Tipično slovensko, kaj pa če bo kdo kaj prišparal, poleg mene!!!!!!!!!!!!
mbbirdy@gmail.com
12. 09. 2006 14.39
Re: knes A ko dajemo revnejši denar za Afganistan, Irak, Libanon, je pa ok?