Slovenija

Smo pripravljeni?

Ljubljana, 26. 06. 2006 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začela se je evalvacija pripravljenosti Slovenije na prevzem schengenskega pravnega reda pri nadzoru na letališčih.

Komisija bo preverila delo policije na letališčih Ljubljana Brnik in Portorož
Komisija bo preverila delo policije na letališčih Ljubljana Brnik in Portorož FOTO: POP TV

V Sloveniji se je začela tridnevna evalvacija pripravljenosti Slovenije na prevzem schengenskega pravnega reda pri nadzoru prehajanja meja na letališčih. Schengenska evalvacijska komisija, ki bo v Sloveniji do 28. junija, bo predvidoma preverila delo policije na letališčih Ljubljana Brnik in Portorož.

Obisk komisije je zadnji v vrsti obiskov evalvacijskih komisij po posameznih področjih ocenjevanja izpolnjevanja schengenskega pravnega reda v Sloveniji, ki naj bi v schengensko območje brez notranjih meja po načrtih vstopila oktobra 2007.

Izvedenci EU so tako letos že ocenili pripravljenost Slovenije na prevzem schengenskega pravnega redna na področju policijskega sodelovanja in varstva podatkov ter nadzora kopenske in morske meje.

Komisijo sestavlja devet strokovnjakov iz držav članic EU ter predstavnika Evropske komisije in Generalnega sekretariata Sveta EU, njeno delo pa vodi strokovnjak iz predsedujoče EU, Avstrije.

Predstavniki policije bodo v treh dneh komisijo seznanili z organizacijo dela policije pri nadzoru državne meje, pooblastili in sodelovanjem z drugimi državnimi organi, rezultati tega dela ter pripravah na polno uveljavitev schengenskega pravnega reda s poudarkom na letališčih kot mejnih prehodih na zunanji meji.

O širitvi schengenskega območja bo sicer sredi prihodnjega leta odločal Svet EU, pri čemer pa bo poleg pripravljenost posameznih držav ključni pogoj pravočasna vzpostavitev schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II).

Velja poudariti, da so voditelji EU na junijskem zasedanju v Bruslju potrdili že znano časovnico za širitev schengenskega območja z novimi članicami povezave v letu 2007 ter se v tem okviru zavzeli za vzpostavitev SIS II do aprila 2007.

Rok mora biti spoštovan, če naj bo vstop osmih srednje- in vzhodnoevropskih držav, med njimi Slovenije, ter Švice izveden po načrtih oktobra 2007. Ti načrti, potrjeni lani na ministrski ravni, pa so bili postavljeni pod vprašaj, ko se je nedavno pokazalo, da se pri vzpostavljanju baze za SIS II obeta zamuda, kar bi širitev odložilo v leto 2008.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.