Slovenija

'Smo precej blizu dogovora'

Stockholm, 05. 09. 2009 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

''Vemo, kaj hoče Hrvaška, in vemo, kaj hočemo mi, tako želimo to sestaviti skupaj, da bomo vsi zadovoljni,'' je o reševanju mejnega vprašanja povedal Žbogar. Jandroković je bil podobnih misli.

Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je danes ob prihodu na neformalno srečanje zunanjih ministrov EU v Stockholmu povedal, da sta Slovenija in Hrvaška v pogovorih o reševanju vprašanja meje veliko dela že opravili, a da ga je nekaj še pred njima. Poudaril je, da prihajajo bliže dogovoru, o podrobnostih pa niti tokrat ni želel govoriti.

Tako je minister odgovoril na vprašanja tujih novinarjev v Stockholmu o tem, kako blizu je dogovor, ki bi Hrvaški omogočil nadaljevanje pogajanj z EU. Na dodatna vprašanja, kaj je tisto, kar je še treba opraviti, je ponovil: "Vemo, kaj hoče Hrvaška, in vemo, kaj mi hočemo, tako želimo to sestaviti skupaj, tako da bomo vsi zadovoljni. O podrobnostih ne govorimo niti doma, tako da naj pri tem ostane."

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković FOTO: Reuters

Ob vztrajanju tujih novinarjev, ali je lahko konkretnejši glede tega, o čem se pogovarjajo in kaj so še preostale glavne ovire do dogovora, je minister poudaril: "Imamo dogovor, da ne govorimo o tem, kaj delamo, dokler ne pridemo do točke, ko bosta obe strani zadovoljni z rezultatom."

O napovedi evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, da bi Hrvaška lahko pogajanja končala do sredine prihodnjega leta, če bo rešen problem s Slovenijo in izpolnjeni določeni kriteriji na področju pravosodja in ladjedelnic, je minister Žbogar menil, da je veliko odvisno od Hrvaške. Minister sicer ne izključuje možnosti, da Hrvaška pogajanja konča do sredine prihodnjega leta. "Upamo, da se bo to zgodilo," je dodal.

Švedski dnevnik Dagens Nyheter je sicer danes objavil pogovor z vodjo slovenske diplomacije, v katerem minister ponavlja, da je premik blizu, da je ozračje pogovorov bistveno boljše kot prej in da je "previden optimist". V podnaslovu članka pa naj bi v prevodu iz švedščine pisalo, da je "Slovenija na robu tega, da bi popustila v nasprotovanju članstvu Hrvaške v EU, zahvaljujoč švedski tihi diplomaciji".

Minister Žbogar se je na to danes v Stockholmu odzval z besedami: "To pa je napačna interpretacija tega, kar se dogaja. To, kar se zdaj dogaja, ni popuščanje Slovenije, to je iskanje rešitve, tako da bo lahko Hrvaška nadaljevala in da bomo hkrati tudi mi dosegli to, kar hočemo, se pravi, nekako našli način za rešitev mejnega vprašanja."

"Prvič, jaz tega ne vidim kot popuščanja. Drugič, za zdaj švedsko predsedstvo ni vključeno, mi ga obveščamo, kaj se pogovarjamo bilateralno, so pripravljeni pomagati, ampak za zdaj niso vključeni v ta proces," je še povedal minister Žbogar.

Jandroković podobno kot Žbogar

"Verjamem, da bosta Slovenija in Hrvaška zelo kmalu našli rešitev, s katero bosta obe zmagovalki," je danes ob prihodu na neformalno srečanje z zunanjimi ministri EU v Stockholmu povedal vodja hrvaške diplomacije Gordan Jandroković. "Smo precej blizu, preostalo je še nekaj korakov, ki jih bomo napravili v času pred nami," je dodal.

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Reuters

Hrvaški minister je tako povedal podobno kot pred njim vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar. Tako kot slovenski minister tudi Jandroković ni želel govoriti o podrobnostih.

Ob dodatnih vprašanjih, ali je lahko natančnejši glede tega, kako blizu dogovora sta državi, je Jandroković povedal le še, da strani zelo trdo delata in da verjame, da bo lahko javnost kmalu obvestil o dogovoru.

Na vprašanje, kaj se je spremenilo v pogovorih med državama, je hrvaški minister odgovoril: "Pogovarjamo se, to je zelo dobra rešitev, ni druge, samo komunikacija, dogovor in situacija, ko bosta obe zmagovalki."

Jandroković je še pojasnil, da Hrvaška tradicionalno prihaja na neformalna srečanja zunanjih ministrov EU kot država kandidatka za članstvo v EU in da bo to priložnost izkoristil za pogovore s kolegi o njihovem napredku, pri čemer bo omenil tudi "napredek, ustvarjen s slovenskimi kolegi pri reševanju vprašanja deblokade in reševanju vprašanja meje med državama".

O tem, ali je realno pričakovati, da bo preboj do načrtovane pogajalske konference Hrvaške in EU 16. oktobra, hrvaški minister ni želel ugibati, dokler ni rešitve. Ko rešitev bo, pa bo kmalu zatem po njegovih besedah tudi medvladna konferenca in Hrvaška bo takrat lahko odprla in zaprla veliko število poglavij.

Na vprašanje hrvaških novinarjev, ali bo Hrvaška po dogovoru obdržala skupno mejo z Italijo, je minister odgovoril: "Povsem zagotovo si bomo prizadevali zaščititi nacionalne interese Hrvaške in meja z Italijo je seveda hrvaški nacionalni interes."

Rehn: Dogovor vse bliže

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes ocenil, da "prihajamo bliže" dogovoru med Hrvaško in Slovenijo, a da je ta v rokah obeh držav, njunih vlad in parlamentov. "Verjamem, da obstaja politična volja za te zadnje centimetre," je menil.

Carl Bildt: ''Sem v stiku z obema stranema.''
Carl Bildt: ''Sem v stiku z obema stranema.'' FOTO: Reuters

"Politično ozračje v obeh državah je bolj pozitivno," je Rehn ponovil besede iz nedavne razprave v zunanjepolitičnem odboru Evropskega parlamenta. Na vprašanje, kdaj torej lahko pričakujemo dogovor, je komisar odgovoril: "To je res stvar obeh držav – da odločita, kdaj mislita, da bosta lahko našli potrebno politično voljo."

O tem, ali bi to lahko bilo že to jesen, je Rehn dejal, da bi dogovor sicer pričakoval to jesen, saj bi bilo dobro, da se ta problem reši čim prej in da Hrvaška čim prej nadaljuje pogajanja.

'Nov ton je spodbuden'

Nov ton na Hrvaškem in v Sloveniji je spodbuden in obe strani lahko samo spodbudim, naj nadaljujeta dvostranske pogovore, je danes poudaril švedski zunanji minister Carl Bildt, gostitelj neformalnega srečanja v Stockholmu, potem ko ga je Žbogar prvič obvestil o podrobnostih pogovorov s Hrvaško.

Na vprašanje, kako bi opisal vlogo švedskega predsedstva EU v pogovorih obeh držav, je minister Bildt odgovoril: "Sploh je ne bi opisal." "Sem v stiku z obema stranema, a hkrati že vseskozi poudarjam, kot veste, ju spodbujam, naj govorita druga z drugo," je dodal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
09. 09. 2009 08.57
Tudi referendum je blizu.!
kvaka11
07. 09. 2009 18.27
referendum bu moral biti
maneno48
07. 09. 2009 17.09
EVROPSKI VELEUMI : REHN, BILDT, ŽBOGAR. . . . ali ress ne poznate EU zakonodaje ?????????????? Jasno je napisano, da mora država ki želi biti članica EU, izpolniti pogoje, ki jih postavi katerakoli polnopravna članica EU, torej tudi SLOVENIJA SME ZAHTEVATI, DA SE OKUPATORSKA HRVAŠKA UMAKNE IZ ZASEDENIH SLOVENSKIH OZEMELJ IN MORJA, PREDNO VSTOPI V EU !!!!!!! ŽBOGAR NOBENIH POGAJANJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NE POZABI ZAKAJ SLOVENIJA BLOKIRA HRVAŠKO !!!!!!!!!!!!!! ALI BI RAJŠI REFERENDUM ?????????????
kvaka11
07. 09. 2009 09.00
@pajtlerblanka ZA REFERENDUM PA JE VSE PRIPRAVLJENO *********************** jel' to znači da ne vjeruješ svojim političarima? pa vi ste ih izabrali
Buena Vita
06. 09. 2009 23.54
ZA REFERENDUM PA JE VSE PRIPRAVLJENO
kvaka11
06. 09. 2009 18.02
a kad bi pogledali tam negdje prije 900-te godine, bili ste u sibiru
cosmoss
06. 09. 2009 17.55
Če bi se določila meja po zgodovinskih papirjih še izpred 2.svetovne vojne bi segala Slovenija skoraj do Zagreba in v precejšnjo notranjost Italije.Seveda ker pa naj bi bil Tito po narodnosti hrvat pa se je vse skupaj spremenilo,ker so zaradi njegove diktature bili vsi tiho oziroma so morali biti drugače bi se znašli na golem otoku in podobno.Ko bo spadala tudi Istra in vse ostalo nazaj pod Slovenijo kateri je vso to ozemlje bilo odvzeto šele lahko Žbogar govori da je kaj dosegel.Da še nazadnje res ne bo tako izpadlo da bo meja s hrvaško nekje pri Postojni saj tej vladi ni nikoli bilo in ne bo nič za verjeti.
minnaema@yahoo.com
06. 09. 2009 16.31
Enkrat za vselej bo potrebno tudi doreči kam spada Savidrija in pogledati je potrebno zemljevide iz leta 1954/55 in ekvivalentno uskladiti katastrsko dokumentacijo iz Pirana, ki dokumentira ozemeljsko abundanco Sloveniji ne pa sosedom Hrvatom. Torej upoštevati bo potrebno zgodovino in resnice iz preteklih let , sicer kakor esplicitirano !
soola
06. 09. 2009 15.15
mi je prav žal , jaz ne verjamem nobeni, ampak prav nobeni vladi,pa ni važno kakšne barve je ,ker nobena ne dela v interesu slovenskega naroda, samo za lastni interes
bedanc52@gmail.com
06. 09. 2009 14.42
dogovor je že zelo blizu to pa sedaj verjamem!! samo še referendum je umes LOL ............ a si pozbil naš dragi SAMUEL
bedanc52@gmail.com
06. 09. 2009 14.41
popravek trditve!! zakaj že hočejo mejo z italijo?? ah seveda le tako bo DALMACIJA in ISTRA ponovno postala ITALIJANSKA - saj sušlja se tam...
bedanc52@gmail.com
06. 09. 2009 14.35
dogovor je že zelo blizu to pa sedaj verjamem!! saj še referendum je umes LOL
bedanc52@gmail.com
06. 09. 2009 14.31
zakaj že hočejo mejo z italijo?? ah seveda le tako bo dalmacija ponovno postala ITALIJANSKA - saj sušlja se tam...
soola
06. 09. 2009 14.23
ONI vejo, kaj hočejo hrvati, ali pa sploh vejo, KAJ JE SLOVENSKO, nimajo pa toliko kaj naj rečem, karakterja,zavesti,hrbtenice da bi obdržali kar JE slovensko, MENE JE STRAH, da ne bo pri teh pozerjih in manekenih, lolekih in bolekih ter raznih smrketah , ki jih premore naša tako priljubljena vlada,hrvaška segala do Triglava
justime
06. 09. 2009 12.05
in zakaj se pristaja na kompromise?zato ker je kopico papirjev z različnimi prikazi poteka meje in tako slovenska stran kot hrvaška nista nikoli vedeli kje je meja, za to so morali najeti tuje strokovnjake. in ne trditi da mi vemo kje je meja, če to trdi tukaj 10 laikov potem samo lažejo. in še ena zanimivost sedaj ko bo konec recesije in ko je večino dobrih firem propadlo in so si naši politiki in tajkuni nabrali dovolj denarja sedaj se bo tudi največji slo- cro problem rešil čez noč.
M-teorija
06. 09. 2009 11.19
Leandra 06.09.2009, 08:43 3 Jugoalavija je bila kot Kmetija kar je Gospodar spravil skupaj so otroci zapravili prej kot v letu dni..?? priznam, lepa ugotovitev, ki pa bi "pasala", pod kako drugo vsebino, ker je nekoliko iz konteksta teme pogovora.
M-teorija
06. 09. 2009 11.14
Referendum ja, vendar ne takšen , ki bi še povečal krivice. Zakaj mejo leta 45, za katero tako ali tako nihče ne ve kako je potekala, pa tudi če bi vedeli gre za neko zgodovinsko obdobje in nima veze z zdajšnim položajem in stanjem ljudi v mejnem območju. Na žalost smo slovenci po vojni veliko izgubili, ker smo v doto skupne države več žrtvovali vendar s poizkusom da se vspostavi tedanje stanje je sizifovo delo in neproduktivno, ker nam ne samo hrvati, tudi drugi tega ne bodo priznali. Edino pomembno in možno je da dobimo svoj neodvisen koridor in s tem dostop do teritorjalnih voda. Vse ostale zadeve pa bi bilo najmanj boleče če se naredijo lokalni referendumi na spornih območjih in se dotični prebivalci sami odločijo o svoji usodi. Seveda pa je predpogoj da se določijo pravila, ki bi bila bolj transparentna kot takrat ko je šlo za koroško. Vse ostalo je kvazipatriotizem, ki zamegljuje in dela zdraho med preprostim ljudstvom na obeh straneh Kolpe.
radirkar
06. 09. 2009 10.14
Zdaj bo pa ja menda kaj "ratalo", ko v politiki, vsaj javno,ni več prisoten Sanader.Menda še nekaj časa ne bo. Današnji srbski Kurir namreč piše, da ima res Aids in da je bil v tesni nekajletni zvezi tudi s s splitskim direktorjem bolnišnice.
Leandra
06. 09. 2009 08.43
Jugoalavija je bila kot Kmetija kar je Gospodar spravil skupaj so otroci zapravili prej kot v letu dni..??
maneno48
06. 09. 2009 08.29
pa še to: Jadransko morje je bilo Jugoslovansko ne hrvaško, bo treba pravično delitev med vse novonastale države bivše Jugoslavije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!