Slovenija

Služili s praznjenjem greznic

Ljubljana, 15. 05. 2007 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več zaposlenih podjetja Vodovod - kanalizacija naj bi leta na črno praznilo greznice in se finančno okoristilo.

Vodstvo ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-kanalizacija (VO-KA) je s pomočjo zaposlenih in pritožbe stranke odkrilo, da so nekateri njihovi zaposleni več let na črno praznili greznice oziroma goljufali pri vodomerih ter se tako tudi finančno okoristili. Kot je zatrdil ljubljanski župan Zoran Janković, so zoper znane in neznane storilce že vložili kazensko ovadbo.

Janković je zatrdil, da so zoper znane in neznane storilce že vložili kazensko ovadbo.
Janković je zatrdil, da so zoper znane in neznane storilce že vložili kazensko ovadbo. FOTO: Dare Čekeliš

Direktor VO-KA Krištof Mlakar je povedal, da so uslužbence, ki so služili na črno, razkrili na podlagi informacij, ki so jih dobili od zaposlenih, pa tudi ob pritožbi ene od strank. Detektivi so nato delavce opazovali marca in aprila, pri tem pa so jih petkrat zalotili pri delu na črno. Mlakar je še pojasnil, da so sistematično na črno praznili greznice za 40 evrov, cisterne pa nato izpraznili kar v kanale ob cesti in ne v čistilno napravo. Uradno praznjenje greznice sicer stane 71,08 evra. V podjetju še ocenjujejo, da bi morali letno izprazniti 5700 greznic, a lani so jih izpraznili le 529, kar pomeni, da so bili oškodovani za več kot 100.000 evrov letno.

Poleg praznjenja greznic na črno pa so nekateri zaposleni VO-KA postavljali tudi vodomerne jaške na črno, za kar so zaračunavali 500 evrov. Ko pa je eden od občanov nato zahteval povrnitev po predračunu plačanih stroškov za uradno postavitev vodomernega jaška, je bilo spet oškodovano podjetje VO-KA.

Podjetje VO-KA je bilo oškodovano za več kot 100.000 evrov letno. Delo na črno pa so delavci izvajali približno 10 let.
Podjetje VO-KA je bilo oškodovano za več kot 100.000 evrov letno. Delo na črno pa so delavci izvajali približno 10 let. FOTO: POP TV

Zaradi dela na črno so trem zaposlenim na VO-KA odpovedali pogodbo o zaposlitvi, proti trem pa še teče postopek. Po suspenzu so prejeli denarne kazni in opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Župan je poudaril, da je praznjenju greznic na črno odklenkalo, in dejal, da je po odkritju nepravilnosti VO-KA prvič po več letih v treh mesecih poslovala z dobičkom. Janković je še pozval vse meščane, ki so vede ali nevede koristili usluge na črno, naj se javijo njemu ali na VO-KA, da bodo to v prihodnje preprečili.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
16. 05. 2007 16.55
+1
tomi.passion že spet si butnil v temo. Spremljali so jih že pred tremi meseci. Jankovič, pa tudi ni mogel postaviti svojih ljudi, ker v Holdingu je ženska direktorica, ki jo je postavila Danica. Zakaj so dal trem takoj odpoved. Njim je že dokazano, sedaj pa pridejo še ostali na vrsto. Ko kradeš, kradi pošteno, ne da vsi vidijo. 1 greznica na dan stoliko avtomobili, kolikor jih imajo, malo čuden. V Voko je bila zmerom izguba, sedaj pa se vidi zakaj.Tukaj niso krivi delavci, ampak kompleten VOKO.
tomi.passion@gmail.com
16. 05. 2007 15.55
-1
Jasno, da Janković ne bo odstrelil človeka, ki ga je sam nastavil. Delavci bodo ob službo, kar je prav, glede na to kaj so počeli, a šefom, ki bi morali skrbeti za red, se ne bo nič zgodilo.
kriss714@amis.net
16. 05. 2007 15.40
+1
Te revčke, ki drek pucajo pa zraven še malo fušajo, bojo ziher zašili, tiste, ki pa drek mešajo in poprivatizirajo milijone pa nihče ne preganja. Ne oni so pa gospodje. Elita.....
Prvo Bore
15. 05. 2007 22.47
+1
Tukaj ne morejo biti obtoženi samo delavci, ampak tudi šefi. Kje so potni nalogi ? Riba smrdi pri glavi !
Ana Kos Plestenjak
15. 05. 2007 19.05
zanimivo, da nekateri celo z drekom služijo - vse je za nekaj dobro :-)
gadni@email.si
15. 05. 2007 18.34
-1
Jankovič čisti Ljubljansko greznico. Še veliko dela ga čaka.