Slovenija

SLS: Potrebni so popravki

Ljubljana, 15. 10. 2005 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SLS je razpravljala o davčnih reformah, ki so jih člani strokovnih odborov stranke močno kritizirali.

Arhar opozarja na luknje v reformah
Arhar opozarja na luknje v reformah FOTO: Dare Čekeliš

Člani strokovnih odborov Slovenske ljudske stranke, med njimi tudi France Arhar, so izrekli precej kritik na račun predlaganih reform, med drugim tudi to, da gre za precej radikalen in desni program, ki bo povečal revščino.

Davčne reforme so sicer obsežne, a v bistvu gre za tri stvari, koliko davka bomo po novem plačali državi ter za socialne in delavske pravice, je dejal profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Marjan Senjur.

V SLS so sicer podprli reforme, a opozarjajo, da so potrebni določeni popravki.

Opozoril je, da so pričakovanja, da nekatere spremembe ne bodo imele socialnih posledic, nesmisel. Lažje odpuščanje, nižji dodatki za prevoz in hrano bodo olajšali breme podjetjem, povečali pa bodo socialne težave delavcev, ki bodo pričakovali, da socialno skrb prevzame država. Kljub temu je smiselno slediti programu reform, meni Senjur, vendar naj njegovi pisci predvidijo tudi negativne plati.

Arhar je med drugim opozoril, da že v sedanjem davčnem sistemu dobri lastniki dosegajo dobre rezultate, z novim pa bodo njihovi dobički še višji, delavci pa ni nujno, da bodo to občutili pri plačah. 

Podobnik pouradja že znano - rabimo nova delovna mesta
Podobnik pouradja že znano - rabimo nova delovna mesta FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik stranke Janez Podobnik je kot ključno vprašanje današnje slovenske politike izpostavil izboljšanje delovanja slovenskega gospodarstva. "Samo več delovnih mest, višji dohodki bodo omogočili, da bo evropski model socialne države, ki ga želijo te reforme uveljaviti v Sloveniji, uspešen," je rekel  prvak SLS. Ob tem je Podobnik dejal, da je potrebno spremembe v davčni politiki uravnotežiti s spremembami na področju socialne države.