Slovenija

SLS in DeSUS brez povabila

Ljubljana, 30. 01. 2008 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janša je sklical koalicijski sestanek, na katerega pa ni povabil prvakov SLS in DeSUS, Šrota in Erjavca.

Bojan Šrot in Karl Erjavec
Bojan Šrot in Karl Erjavec FOTO: POP TV

V vladni palači se je začel sestanek predsednika vlade Janeza Janše s poslanci koalicije, finančnim ministrom ter predsednikom NSi Andrejem Bajukom in ministrom za lokalno samoupravo Ivanom Žagarjem. Srečanje je namenjeno obravnavi predloga pokrajinske zakonodaje in rebalansu proračuna RS za leto 2008.

Ker se je premier sestal s poslanci, na srečanje nista bila povabljena predsednik SLS Bojan Šrot in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Glavni tajnik SLS Rok Ravnikar je potrdil, da Šrot ni dobil vabila. Predsednik DeSUS in obrambni minister Erjavec pa je ocenil, da je to precej nenavadno. "Ponavadi smo bili na takšnih sestankih prisotni tudi predsedniki strank in vsi ministri," je povedal Erjavec. Obvestilo o sestanku so sicer v vednost dobili vsi ministri, kar je za potrdil tudi Erjavec.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v izjavi za medije pred začetkom sestanka dejal, da "v naši poslanski skupini nobenega poslanca pri nobenem glasovanju nismo silili, da glasuje proti svoji volji". Vsak se bo glede pokrajinske zakonodaje pač sam svobodno odločal, je dodal.

Glede pokrajinske zakonodaje je Žnidaršič poudaril, da so v njegovi stranki ves čas opozarjali, da je število pokrajin takšno, da bodo razmere neuravnotežene. Po njegovih besedah bomo tako imeli največjo pokrajino, v kateri bo živelo 500.000 prebivalcev, in najmanjšo pokrajino s 50.000 prebivalci. "To se nam ne zdi racionalno in primerno," je poudaril, a dodal, da zaradi tega niso nikoli želeli nasprotovati postopku ustanavljanju pokrajin.

Po Presečnikovem mnenju so bili ponujeni zakonski predlogi dobro pripravljeni, ob tem pa je spomnil, da "smo jih usklajevali tako v koaliciji kot z opozicijskimi poslanskimi skupinami".
Po Presečnikovem mnenju so bili ponujeni zakonski predlogi dobro pripravljeni, ob tem pa je spomnil, da "smo jih usklajevali tako v koaliciji kot z opozicijskimi poslanskimi skupinami". FOTO: Dare Čekeliš


Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa je pred sestankom dejal, da si želi, da bi bila koalicija pri glasovanju o pokrajinski zakonodaji enotna. "To bi bila dobra osnova za to, da bi prepričali tudi del opozicije," je poudaril.

Obenem je pojasnil, da predsednik Šrot na to srečanje ni bil povabljen, ker današnje srečanje ni namenjeno pogovorom glede privatizacije Zavarovalnice Triglav in prodaje Telekoma Slovenije. "Vrh koalicije smo predlagali za druge teme, danes je sestanek poslancev in dveh ministrov, ki pokrivata področje, ki bo danes obravnavano," je pojasnil. Dodal je, da upa, da bo vrh koalicije, na katerem bodo razpravljali o privatizaciji, v naslednjih dneh.

V javnosti so se namreč začela pojavljati namigovanja, da se premier želi izogniti razpravi o privatizaciji Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav. Več o tem ...

Kokalj: Slovenija ne potrebuje pokrajin

Poslanec NSi Anton Kokalj je dejal, da nasprotuje ustanavljanju pokrajin, zato ne bo podprl pokrajinske zakonodaje. "Slovenija glede na svojo konstitucijo ne potrebuje pokrajin," je poudaril. Obenem je pojasnil, da je to njegovo dolgoletno osebno stališče in ne stališče NSi.

Poslanec NSi Anton Kokalj
Poslanec NSi Anton Kokalj FOTO: POP TV


Kokalj je na novinarski konferenci opozoril, da se lahko projekt decentralizacije spremeni v projekt regionalne centralizacije. Po njegovem mnenju bi lahko po ustanovitvi pokrajin ljudje, ki bi živeli na "periferiji" teh pokrajin, živeli slabše kot sedaj. Ob tem je spomnil na slab položaj obrobnih delov starih občin oz. t.i. komun.

V zvezi z zadnjimi informacijami glede sprejemanja pokrajinske zakonodaje v Združenju občin Slovenije menimo, da je pokrajinska zakonodaja pripravljena v taki meri, da bi jo bilo v Državnem zoru Republike Slovenije smiselno potrditi. Nato pa bi jo bilo potrebno znotraj parlamentarne obravnave dodelati v tistih segmentih, ker se pogledi političnih strank razhajajo. Staša Marolt, Združenje občin Slovenije


Prepričan je tudi, da bi morali projekt decentralizacije izpeljati od spodaj navzgor. Enakomeren razvoj Slovenije bi lahko izpeljali na nivoju občin, je pojasnil. Po njegovih besedah bi morali najprej opraviti resno analizo delovanja občin. Če bi decentralizacijo izpeljali na prvem nivoju oz. nivoju občin, projekt drugega nivoja z ustanavljanjem pokrajin sploh ne bi bil potreben, je še zatrdil.

Poslanec NSi je pojasnil, da je takšno stališče do pokrajin zavzel še preden je postal poslanec. Med razlogi za takšno odločitev je navedel tudi izkušnje, ki jih je pridobil kot župan. Ob tem je pohvalil okrepitev finančne podpore občinam v sedanjem mandatu. "Moje stališče je v poslanski skupini NSi že dolgo znano," je pojasnil in dodal, da zaradi teh stališč ni doživljal pritiskov s strani drugih poslancev v njegovi poslanski skupini. "Cenim demokratični duh v stranki," je poudaril.

Ravnanje opozicije glede pokrajinske zakonodaje se mu ne zdi korektno. "Če se je že šlo v spremembo ustave, bi morali biti dosledni in izpeljati stvar do konca," je prepričan. Napovedal je, da se bo glasovanja o pokrajinski zakonodaji udeležil. "Ne vem pa še, ali se bom vzdržal ali glasoval proti," je še povedal Kokalj.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
31. 01. 2008 13.55
Šrot pa Erjavec pa že dobivata videz dveh klovno,ki nevemo zakaj na takšen način forsirata svoja nasprotja z Janšo.To ni telekom na kar se sklicujeta,niti triglav,prej ko to se hočeta ispostaviti javnosti in se smešiti pri teh ovčkah,ki jim pravimo novinarji.Pravi problemi pri vsem tem pa se ne rešujejo.Zato nam hrvaška politika sedi za vrato.
gospakatja
31. 01. 2008 08.36
hoj! ne tega jemat kot provokacijo, ker ni! resno sprašujem ali kdo ve, kaj sploh je sestanek koalicije ? verjetno je to sestanek pslancev in tistih ministrov, ki nekako "spadajo" v obravnavano temo trenutnega sestanka. saj bi če ne, vsi ves čas sedeli na sestankih. zakaj bi moral biti na vsakem sestanku tudi šef vsake koalicijske stranke? a ni to malce nelogično? meni se zdi, da želi "gospod šrot" , pač, biti stalno v soju žarometov, ker je to neke vrste zastonj predvolilna kampanija. v stilu:"če novice ni, se jo pa naredi!"
mirjana.ck@siol.net
31. 01. 2008 07.52
Erjavec se je do nedavna oprijemal koalicijske pogodbe kot pijan plota (seveda, tadaj še ni bilo velikega brata)...sedaj pa suvereno in z lahkotnostjo postopa pred kamerami...a kdo ve koliko strank je menjal ta gospod?,...kolikor vem je bila zadnja LDS,
euro
31. 01. 2008 07.21
Šrot in Erjavec sta sama izbrala način komunikacije preko medijev. Kdo pa je dobil mandat volilcev za vladanje pa je iz strahu pred takšno odgovornostjo že povedal Pahor.
komedija v koaliciji... kdaj bodo že te volitve..
xzamiel@hotmail.com
31. 01. 2008 00.33
Manjakranjc: Volilni rezultat trenutno ni pomemben. Koalicija je koalicija. Še vedno se povabi vse. Razen, če se jih pač ne šteje med koalicijo, hmm.
YAMPOI
31. 01. 2008 00.25
Razlika med SLS in Šrotom je ZARES. Skratka tajukni
YAMPOI
31. 01. 2008 00.24
ka se vam zdi logična skupna kandidatura SMS in traktoristov SLS
max99
30. 01. 2008 22.07
rjavc , pripravlja vojakinje , da bodo polnile inkubatorje...lol..
matjaz.jah@gmail.com
30. 01. 2008 21.58
manjakrannjc, kaj pa porečeš na to da MJJJ ni povabil Rjavca?
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2008 21.27
Čer, Šrot in Kranjc, volilni rezultat 0,001%. Le čemu bi jih kam vabili? Pozdrav M.K
hinko.murovec@siol.net
30. 01. 2008 21.01
Clementia555, 20:15, imaš prav, JJ povabi kogar hoče, temu lahko rečeš tudi tako, a s tem samo potrjuješ obje. 1). Absolutistične težnje in poskus javne zlorabe demokracije. 2). Jasno izkazan strah pred vpašanji in nesposobnost podati poštene in verodostojne odgovore. Tvoj Janezek bo kmalu rabil kahlico. LP
Tonček Balonček
30. 01. 2008 20.45
Nazadje se bo naš Janez pogovarjal le še z Bajukom, Marijo Proszonec in Robertom Batellijem, seveda pa bosta slednja prišla le, če bo zagotovil vsaj malico, Marija bo pa prej ko ne kmalu zaspala!
SimonMaks
30. 01. 2008 20.37
Hej ti Mitel.european, oziroma jaz.semkdorkolihočem.vedno a znaš še kaj drugega napisat? Pod vsakem prispevkom napišeš isti komentar? He, he sem mislil da je 24ur že kak virus dobu...
clementia555@yahoo.com
30. 01. 2008 20.15
Se clovek kar nasmeji, ko si pogleda taksne veleumne prispevke slovenskih novinarjev. Pronicljivost, izognitev, veliki lok itd. JJ kot premier lahko povabi kogarkoli hoce. Big deal.
Limona2021
30. 01. 2008 19.55
Skustran... se strinjam s tabo. Sicer pa se Janša obnaša kot triletni otrok, ki ne dobi igrače. Če ni po njegovo, potem to ni v redu. Kam nas pelje ta vlada?
hinko.murovec@siol.net
30. 01. 2008 19.53
Ja to je naš veliki vodja, junak in osvoboditelj, ki pač ne skriva več niti tega, da je čisto navaden miniaturen absolutist. Hecno postaja dejstvo, da se sedaj boji že takorekoč svojih. Nepošteno delovanje nujno vodi v paranojo in strah, ki se kaže z poskusi izmikanja in praktično begom v družbo tistih, ki jih nekako še uspeva disciplinirati. Če bo šlo tako naprej bo še lep hec. Dajmo veliki vodja dokaži , da si to kar želiš biti , reinkarniran tihi idol Tito. Tako postaja zadeva že bolestno abotna. LP
drzavljan35
30. 01. 2008 19.22
Bojan ti si tko super clovek kot zupan, zate res ni ta umazana politika. Srecno!