Slovenija

SLS: Gre za kleveto

Ljubljana, 07. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorniki sklada kmetijskih zemljišč so na maratonski seji preverjali očitke glede poslovanja sklada.

Direktorica sklada kmetijskih zemljišč Marja Majer Cuk
Direktorica sklada kmetijskih zemljišč Marja Majer Cuk FOTO: POP TV

Člani nadzornega odbora Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS so na skoraj deveturni ponedeljkovi izredni seji preverili konkretne očitke glede poslovanja sklada, ki so se pojavili na svetovnem spletu, je po koncu seje povedal predsednik nadzornega odbora Igor Vojtic. Odbor pri nekaterih nepravilnostih, na katere je opozoril član odbora Milan Kuster, ni ugotovil nezakonitosti, pri nekaterih pa še obstajajo sumi na nepravilnosti v poslovanju sklada.

Vprašanje slamnatih kupcev pod sumom

Afera o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov je izbruhnila, ko je minuli teden v javnost prišlo tako imenovano poročilo o nepravilnostih pri poslovanju sklada, v katerem Kuster očita direktorici sklada okoriščanje s preprodajo zemljišč. Direktorica naj bi s pomočjo svojega moža prek slamnatih kupcev sebi in nekaterim vidnim članom SLS omogočala velike zaslužke s preprodajo zemljišč. Cukova pa dolži Kustra klevet, ker naj se ta ne bi mogel okoristiti sam. O morebitnem političnem ozadju najnovejše afere v kmetijstvu sicer po seji nadzornega odbora uradno ni želel spregovoriti nihče.


Vojtic je dejal, da nadzorni odbor ne razpolaga z metodami, ki bi omogočile nadzornikom, da bi nekaterim še odprtim sumom prišli do dna. "Metode, ki jih uporabljamo, slonijo predvsem na revizijskem poročilu, na vpogledu v dokumentacijo, ki se hrani na sedežu sklada; nimamo pristojnosti zasliševati priče ali opravljati kakršnakoli druga uradna dejanja, za katera so pristojni drugi organi pregona," je povedal Vojtic in dodal, da gre predvsem za primere nakupa zemljišč, pri katerih naj bi v ozadju prek slamnatih kupcev stale določene osebe.

Druge nepravilnosti, ki so jih člani odbora še obravnavali, so po besedah Vojtica vezane na nekaj nepravilnosti glede razumevanja davčne zakonodaje oziroma bonitete, ki jih uživajo določeni delavci sklada. Kot je povedal, teh zadev še niso do konca preverili, saj morajo nadzorniki dobiti vpogled v določeno dokumentacijo, ki bi o odprtih vprašanjih lahko povedala, kaj konkretnega.

Nakup od Lazzarinija ni nezakonit

Predsednik nadzornega odbora je povedal, da nadzorniki niso ugotovili nepravilnosti v zadevi nakupa gozdov od prodajalca Lazzarinija, ki sicer ni bil realiziran.

Direktorica sklada kmetijskih zemljišč Marja Majer Cuk je po seji Kusterjeve očitke označila za laži in blatenje dobrega imena vseh, ki so navedeni. Cukova je poleg tega poudarila, da njen mož "ni imel nobenih pooblastil za opravljanje kakršnih koli del za sklad in da bi opravljal kakršne koli pravne posle za sklad ter jih tudi ne bo opravljal, dokler bom tu direktorica".

Nadzorni odbor je po besedah Vojtica tudi preveril, ali državni svetnik Marjan Maučec kupuje zemljišča na slovenski obali. Ugotovili so, da Maučec v obdobju med letoma 2001 in 2004 ni opravljal nakupov na slovenski obali.

"Nadzorni odbor je dobil na vpogled spis o nakupu gozda Marjana Podobnika v letu 2001, ki je realiziran v vrednosti 40 tolarjev na kvadratni meter v skupni vrednosti nekaj več kakor 2,8 milijona tolarjev. V spisu o tem pravnem poslu, ki obstaja na skladu in nam je predložen, in glede izpiskov drugih pravnih poslov prometa med leti 2001 in 2004 - dokumente, ki jih je nadzorni odbor na vpogled prejel na sami seji - se priimek Oman ne omenja,"
je še dejal Vojtic.

Kuster pokazal dokumente o nepravilnostih

Kuster je sicer članom odbora za zaprtimi vrati pokazal dokumentacijo, ki naj bi potrjevala nepravilnosti v poslovanju sklada. Kot je sam pojasnil, je nadzornikom pokazal dva dokumenta, ki potrjujeta njegove trditve. Na enem naj bi bil zahtevek za hiter prenos najboljših zemljišč na Obali na določene osebe, prihajal pa naj bi iz odvetniške pisarne Marka Cuka. Kuster dokumentov ni želel pokazati, ker meni, da je potrebno te dokumente najprej proučiti v teku preiskave.

Kriminalisti začeli zbirati obvestila

Iz Slovenske ljudske stranke so sporočili, da gre pri Kustrovem pismu za "namerne in neutemeljene poskuse politične diskreditacije SLS". Če bi bilo ugotovljeno, da se je "kdorkoli iz SLS nezakonito okoristil, mora za to odgovarjati, v takih primerih za njega ne more biti mesta v stranki".

Dokumentacija, ki jo je pokazal Kuster, se po besedah Vojtica nanaša na tiste posebne metode, ki jih morajo uporabiti drugi organi – organi pregona in ne nadzorni svet – in potekajo na terenu. Ti postopki, tako Vojtic, že potekajo. Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Peter Kralj, so kriminalisti v teh dneh začeli zbirati obvestila in informacije o domnevnih nepravilnostih v poslovanju Sklada. Kot je dejal v tej fazi še niso zasegli nobene dokumentacije ali opravili hišnih preiskav. "V kolikor bomo pri zbiranju obvestil pridobili kakšne dokumente, jih bomo seveda pregledali in preverili," je še povedal Kralj.

Nadzorni odbor je Kusterja, tako Vojtic, pooblastil, da ima v imenu nadzornega odbora popoln vpogled v dokumentacijo sklada do konca mandata sedanjega nadzornega odbora, ki se izteče 19. junija. "Pričakujemo tudi, da nam poroča o tem, kaj je ugotovil," je razložil Vojtic in dodal, da se bo nadzorni odbor naslednjič sestal na redni seji v torek, 14. junija.