Slovenija

Slovo Lidije Jerkič – prihodnje leto se poslavlja z mesta predsednice ZSSS

Ljubljana, 13. 10. 2024 08.50 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lidija Jerkič prihodnje leto zapušča položaj predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kdo bi jo lahko nasledil, še ni znano, čeprav kroži več imen. Po neuradnih informacijah STA je še vedno mogoča združitev ZSSS s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam, s čimer bi se lahko na vrh skupne centrale zavihtel Jakob Počivavšek.

Kot je pojasnila 62-letna Lidija Jerkič, se bo leta 2025 umaknila s funkcije predsednice ZSSS, leta 2026 pa še s čela Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) Slovenije ter se upokojila.

Lidija Jerkič
Lidija Jerkič FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje, ali je za predčasen zaključek mandata predsednice ZSSS še kakšen drug razlog, je odvrnila, da ne in da je takšen scenarij napovedala že na kongresu 2022, ko je bila drugič izvoljena za vodenje zveze.

Po njenih besedah so v ZSSS že poleti začeli evidentiranje kandidatov za njenega naslednika, ki bo trajalo do konca decembra, do maja bo sledilo vlaganje kandidatur in nato po volilnem kongresu prenos funkcije. "Potem lahko nekomu mirno predam funkcijo. Če bo hotel, mu lahko še pomagam, če ne, pa tudi prav," je dejala.

Kdo jo bo nasledil?

Ni še znano, kdo se bo potegoval za njenega naslednika. "Ne vem, ali se trenutno ravno pretepajo za to mesto, je pa res, da je na voljo še nekaj časa. To je v rokah sindikatov dejavnosti, jaz mislim, da se bosta kakšna dva ali trije kandidati že našli," je dejala Jerkič. Sama ne misli aktivno posegati v "te stvari in tudi prav je, da ne", je sklenila.

V javnosti sicer kroži več imen za vodjo največje sindikalne centrale v državi. Med njimi sta imeni izvršnega sekretarja pri zvezi Andreja Zorka ter generalne sekretarke v Sindikatu delavcev prometa in zvez Saške Kiare Kumer. Nobeden od njiju v zvezi s tem ni preveč zgovoren.

Zorko je dejal, da o tem sedaj sploh ne razmišlja, Kumrova pa, da "smo vsi sindikati ZSSS pred težko in odgovorno nalogo, da skupaj izberemo kandidata za tako zahtevno funkcijo, ki predstavlja obraz delavstva pri nas".

Po neuradnih informacijah STA je sicer še vedno na mizi združitev ZSSS in Pergama, ki je bila napovedana že leta 2017, a do nje ni nikoli prišlo. Če bi se ta scenarij zdaj uresničil, bi se lahko na čelo združene centrale zavihtel tudi Jakob Počivavšek, ki Pergam vodi od leta 2015.

Jerkič je medtem na čelu ZSSS od leta 2017, ko je na tem mestu nasledila dolgoletnega predsednika Dušana Semoliča.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
13. 10. 2024 12.21
A ta je tista, ki je bila PROTI VIŠJIM NETO PLAČAM, pod prejšnjo vlado, pa- jo citiram: "ni točno znala razložiti zakaj"?!? Leva aktivistka, lepo zalita z javnim denarjem, na preži če slučajno ne bo več skrajno leva vlada, da začne groziti in vnašati družbeno nezadovoljstco za ponovno vzpostavitev vladavine pravih. Pozem se gospa zopet izklopi. In temu vi rečete sinikalistka? Navadna družbenopolitična delavka.🤢🤮
marker1
13. 10. 2024 11.27
+3
V naši državi sta dve vrsti sindikatov. eno so realni sektor, kamor spada gospodarstvo. Sindikati so neuspešni, ker ne podpirajo delavcev, ampak vodstva podjetij. Neuspešni so tudi zato, ker podjetja nimajo kje vzeti denar za višje plače, ker jih država preveč obremeni. Druga vrsta sindikatov so v JS. Ti so vedno uspešni, ker je v njih vsa javna in državna uprava. Seveda ne bodo proti višjim plačam, zato ti sindikati vedno vse dosežejo, ker je denar zanje vedno v državnem proračunu. Na vseh soočenjih med vlado in sindikati so vedno samo sindikati JS in obvezno stavkovni inventar Štrukelj. Sindikatov realnega sektorja ni nikjer. Če še niste ugotovili, da nimate nič od njih, boste izstopili iz njih.
komarec
13. 10. 2024 11.24
+4
Ti sindikalisti so samo dobro plačani uslužbenci za to, da delavce žejne prepeljejo čez vodo.
marker1
13. 10. 2024 10.31
+4
Vsi sindikati plemenitijo sindikalne članarine v Delavski Hranilnici. Tam so tudi solastniki, ki prejemajo dividende. V tujini ob stavkah sindikati plačajo izpadlo plačo stavkajočim delavcem, pri nas pa dobijo rdeče pelerine in piščalke. Naši sindikati v gospodarstvu so še vedno samo podaljšana roka uprav podjetij kot v socializmu, razen sindikatov JS, kjer se vedno najde denar za višje plače iz državnega proračuna.
Julijann
13. 10. 2024 10.22
+5
To združenje sindikatov ni nikakršno združenje za pravice delavcev. Spomnimo se, nekoč v enopartijskem sistemu je imel zaposleni še dodatek za malico in delno povračilo potnih stroškov. Takrat niti ni bil problem, ker se je to izplačevalo posebej, torej ločeno od zaslužka. Pokojnine so se izračunavale po super ugodni procentni stopnji. Je razlika ali ti vzamejo 15 % od plače ali skoraj 50%. Pa smo šli v drug sistem in ti dve postavki sta ostali. Neto plače manjše, izračun za pokojnino pa tudi vse nižji. Namesto, da bi se ta sindikat boril za delavca in zahteval ukinitev teh izplačil in s tem višjo osnovno plačo, danes ne bi govorili o teh nizkih pokojninah. Navsezadnje imajo ljudje tako nizko za zahtevano delovno dobo, da jim je treba do neke določene minimalne, ki pa tudi ne omogoča dostojnega življenja, doplačevati država. Zato, a kdo sploh potrebuje take sindikate?
JApajaDAja
13. 10. 2024 11.28
nekoč, v enopartijskem sistemu je bila članarina sindikatom obvezna-rekli smo "prostovoljni mus"-vsaj v "državnih službah",0,6 % od plače / vsaj v "moji firmi" samo EDEN ni bil član, od 2500 zaposlenih/...regres za prehrano in prevoz se izplačuje še danes....
bazilika555
13. 10. 2024 10.15
-7
Odlična gospa, želim ji vse dobro! Njen naslednik bo stopil v velike čevlje...
Julijann
13. 10. 2024 10.29
+5
Ej, strašna borka za pravice delavcev v realnem sektorju. Daj no. Da jih sram ni. Seb napolnijo žepe, delavci pa na plačah, ki niso dovolj za življenje.
marker1
13. 10. 2024 10.35
+6
Ni vidim nobenega argumenta za njeno odličnost, kvečjemu hinavstvo. Njena naloga je bila brzdati delavce, da niso stavkali in podporo podjetjem v katerim so delali. Sindikalni zaupnik prejme od podjetja kjer dela dodatek k plači. Zato ne grize roke ki ga hrani. Ne pozabite njenega odpora proti zvišanju plače delavcem.
marker1
13. 10. 2024 09.17
+5
Ne pozabite. V času vlade JJ je bila proti izplačilu višjih plač, pa ni znala pojasniti zakaj.
punkracij
13. 10. 2024 09.16
+2
Močan in organiziran sindikat je lahko jeziček na tehtnici in faktor stabilnosti na strani delojemalcev,kot tudi delodajalcev.
JApajaDAja
13. 10. 2024 09.32
+1
pa ne v r slo in ne s takšnimi prcedniki,ki jih skrbi samo njihov lasten žep.....skoraj vsi prcedniki "reprezentativnih "sindikatov so "mali tajkuni" ....
bazilika555
13. 10. 2024 10.17
+1
Daj, prosim naštej jih, ker ne poznam in koliko milijonov imajo, če so tajkuni. Kje so naflestvici milionarjev? Daj mi link...Hvala.
punkracij
13. 10. 2024 10.46
+1
Zaradi takšnih in podobnih razmišljanj za nas kot skupnost ni neke svetle prihodnosti.Ljudi na polozaj se ne kadruje kar tako in prav je,da je interes neke skupine ljudi,da se na vodilno mesto postavi oseba,ki je vredna zaupanja.