Slovenija

'Prizadeti bodo tudi bolniki v nujnih primerih'

Ljubljana, 06. 09. 2010 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravstveni minister je zdravnike pozval, naj ponovno razmislijo o umiku soglasij in dajo ministrstvu čas, da v miru poišče rešitev. Kot pravi Marušič, dobro ve, da je zdravnikov premalo, a grožnje po njegovem mnenju niso rešitev.

Marušič je povedal, da so se v Idriji odločili za zamrznitev umika soglasij. Minister zdaj upa, da bo tako tudi drugje. "Več kot za potrpljenje ne morem prositi," pa je odgovoril na vprašanje, kaj sporoča bolnikom.

Minister za zdravje Dorijan Marušič je potrkal na etične in moralne vrednote zdravnikov ter jih pozval, naj vsaj do 1. januarja prihodnje leto vrnejo soglasja za dežurno delo in tako dajo ministrstvu čas, da v miru poišče rešitev. "Premislijo naj, ali je smiselno vztrajati pri umiku soglasij in onemogočiti delo ministrstva. Zakaj je potrebno groziti ministru, ki mu je dobro jasno, da je zdravnikov premalo? Rešitev je kar nekaj, a ne z zaostrovanjem razmer, ampak z dialogom," pravi minister in dodaja, da bi sprejel tudi odločitev zdravnikov, da se namesto za umik soglasij odločijo za stavko in iz spora izločijo bolnike.

Medtem je strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek pojasnila, da bodo po predvidevanjih imeli zaradi umika soglasij povprečno za 62,2 odstotka izpada operacij samo ta teden. "Na žalost so med temi odložitvami tudi rakavi bolniki," z obžalovanjem ugotavlja minister Marušič.

Predstojniki klinik in oddelkov naj bi zaradi trenutnih razmer razmišljali o odstopu, saj v teh pogojih ne morejo zagotoviti strokovnega in varnega dela.

Po besedah Drnovškove so med klinikami, ki zaradi pomanjkanja anesteziologov ne obvladujejo stanja, klinika za abdominalno kirurgijo, klinika za travmatologijo, klinika za urologijo, klinika za plastično kirurgijo, ortopedska klinika in klinični inštitut za radiologijo. Zaradi zmanjšanega števila delujočih operacijskih dvoran imajo delni izpad klinika za kirurgijo srca in ožilja, nevrokirurgija, otroška kirurgija. Brez izpada pa so interna klinika, ginekološka klinika, pediatrična, stomatološka klinika, nevrološka ter očesna.

'Vsak dan, ne teden, bo slabše'

Združenje kirurgov Slovenije javnost, vlado in zdravstvene zavode opozarja na "kritične razmere s strašljivimi in nepredvidljivimi posledicami za zdravje ljudi". Kot so zapisali, bodo zaradi pomanjkanja kadra najprej na udaru bolniki, ki potrebujejo pomoč kirurških ekip. Ob tem dodajajo, da bo "vsak dan, ne teden, stanje slabše". 

Združenje kirurgov od Fidesa in vlade zahteva, da do konca tedna sprejmeta dogovor.
Združenje kirurgov od Fidesa in vlade zahteva, da do konca tedna sprejmeta dogovor. FOTO: Reuters
Združenje kirurgov Slovenije je krovno združenje kirurgov, ki združuje 13 sekcij in društev pri Slovenskem zdravniškem društvu in prek 400 kirurgov vseh specialnosti.

Predstojniki klinik in oddelkov po njihovih navedbah razmišljajo o odstopu, saj v teh pogojih ne morejo zagotoviti strokovnega in varnega dela.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, bo na velikih kirurških oddelkih in klinikah v tem tednu odpadlo med 30 in 70 odstotkov operativnih posegov. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, pa programskih ali elektivnih posegov praktično ne bo več. "Že s sedanjim številom kirurških timov zmoremo redno oskrbovati programske operacije le s čakalnimi dobami, ki so običajno predolge," navajajo v združenju. Ob tem pa poudarjajo, da programski posegi niso nepomembni posegi. S temi posegi namreč izboljšujejo zdravstveno stanje ljudi, da so lahko učinkoviti, produktivni in srečni.

Na velikih kirurških oddelkih in klinikah bo v tem tednu odpadlo med 30 in 70 odstotkov operativnih posegov.
Na velikih kirurških oddelkih in klinikah bo v tem tednu odpadlo med 30 in 70 odstotkov operativnih posegov. FOTO: Reuters
Še s sedanjim številom kirurških timov zmoremo redno oskrbovati programske operacije le s čakalnimi dobami, ki so običajno predolge. Združenje kirurgov

Stanje pa bo po njihovem nevarno tudi za bolnike v nujnih primerih. Ko se bo namreč "spirala zavrtela, ne bomo več sposobni zadovoljivo oskrbeti niti nujnih pacientov," dodajajo.

V Združenju kirurgov Slovenije še ugotavljajo, da je vladi uspelo z enostranskim predpisom združiti zdravnike. "Za finančni učinek je zavrla potrebno reorganizacijo, spremenjene oblike dela ali specialiste svobodnjake. Ob tem, da tudi sama jasno priznava, da je zdravnikov premalo. Na stotine premalo," so zapisali.

V združenju sprašujejo, "kje in kdaj bo prvi ovinek na tem klancu v kaos", in odgovarjajo, da bo streznitev najverjetneje prišla šele po nesreči na njem.

Kenda: Problema ne smemo reševati na plečih bolnikov

Kenda predlaga vmesno rešitev, po kateri bodo do 1. januarja vsi zdravniki vrnili soglasje, v tem času pa bi našli stalno rešitev.

Prav danes pa je na probleme v pismu predsedniku Danilu Türku opozoril tudi predsednik Zdravstvenega sveta dr. Rajko Kenda, ki je zapisal, da zdajšnje stanje neizbežno vodi v kolaps zdravstvenega sistema. Poudaril je, da je trenutno stanje dovolj grozeč opomin, da je treba zaplet rešiti, vendar s pogajanji in ne na plečih bolnikov. Predsednika republike pa je pozval, naj se še enkrat s svojo moralno avtoriteto obrne na obe sprti strani.

Türk opozarja, da reorganizacije zdravstva ni mogoče izpeljati brez aktivnega sodelovanja zdravnikov.
Türk opozarja, da reorganizacije zdravstva ni mogoče izpeljati brez aktivnega sodelovanja zdravnikov. FOTO: Reuters
Kršitve delovne zakonodaje pri razporejanju dela v UKC Maribor po besedah direktorja mariborske bolnišnice Gregorja Pivca ni. Kot pravi, so pri reorganizaciji delovnega procesa upoštevali vso delovnopravno zakonodajo, delo je organizirano v obliki rednega dela, dopoldan in v turnusu: dvo- ali troturnusno delo.

Türk Kendi odgovarja, da je tudi sam pričakoval in upal, da se bodo razmere še pred 1. septembrom uredile. Čeprav so bile nekatere priložnosti že zamujene, pa je predsednik izrazil trdno prepričanje, da je nastalo situacijo mogoče razrešiti do 1. januarja. Po predsednikovem mnenju je prihranek, zaradi katerega se bo znižalo tudi plačilo za dežurstva, mogoče doseči z boljšo organizacijo oziroma t. i. integralno mrežo dežurnih mest. Rezultat takšnih prizadevanj pa bi bil poleg prihranka tudi boljša in učinkovitejša organizacija dežurstva ter na tej osnovi tudi vzpostavitev bolj logične in smotrne mreže zdravstvenih organizacij ter zavodov. Predsednik je prepričan, da je ta cilj dosegljiv in da po prikazu učinkov tudi ne bo več razlogov, da bi se cena dežurnega dela zdravnikov spremenila.

V imenu pacientov je zato pozval obe strani, da se resno in hitro, na osnovi temeljitih pogovorov in argumentov ter s sprejetjem zavezujočega pravnega dokumenta lotita razreševanja za bolnike povsem neustrezne situacije. Do vzpostavitve novega sistema naj se ureditve dežurstev ne bi spreminjalo. Predsednik je še dodal, da je jasno, da se reorganizacije zdravstva in boljše izrabe vseh razpoložljivih virov, ki jih imamo na tem področju – tako prostorskih, tehnoloških, človeških in tudi finančnih – ne da izpeljati brez aktivnega sodelovanja zdravnikov.

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
07. 09. 2010 13.24
mlad25, vsa čast, zelo si se potrudil in verjamem, da nas je vedno več, ki razmišljamo v smeri pravega socializma brez razslojevanja
Spawn
07. 09. 2010 13.05
@mlad25: Primerna prispodoba, po mojem skromnem mnenju, za vlogo volilca v naši državi med volitvami bi bila sledeča: Predte postavijo več krožnikov. Na vsakem je kupček druge vrste iztrebka (kravji, kokošji, konjski,...). Nato ti v roke dajo vilice in želijo, da se opredeliš, kateri kupček je bolj slasten. Nič ne bo boljše, dokler ne bo najprej vse šlo k vragu. Žal. Ne le za zdravnike, temveč za celotno Slovenijo. Vlada pa pač ne misli potegniti glave ven iz riti, dokler ne bodo namesto pijanih študentov in dijakov granitne kocke v parlament metali delavci...
InterReflectlons
07. 09. 2010 12.57
V FEVDAALIZMU so plemiči rabili kmeta, da bo obdeloval zemljo. Z nastankom parnega stroja in motorja z notranjim izgorevanjem so KAPITALISTI plemič ukradli ljudi, ker so rabili nekoga, da bo delal za strojem! SOCIALIZEM bo pa naslednja točka, ko KAPITALISTI več ne bodo rabili delavca da bo delal za strojem, ker bo stroj znal delati tudi brez človeške roke! Torej, ko bo INFORMACIJSKA TEHNOLOGIJA popolnoma zamenjala človeško roko, takrat bo konec KAPITALIZMA!
InterReflectlons
07. 09. 2010 12.47
M-teorija 07.09.2010, 08:23 0 Mlad25 Lepo, da zopet odkrivaš toplo vodo. Vse je lepo slišati in zgleda lepo napisano. Pa če se že tako trudiš. Pa še povej, kje je osnovni problem, da vse kar si napisal ne more zaživeti. Vsaj v praksi ne. Takrat ko so nastajali ti teksti so bile ideje 100 let pred časom. Danes pa so vsaj še enkrat dalj. Ampak povej kje je problem, da je tako.! Ni še dovolj razvita TEHNOLOGIJA, da človek lahko popolnoma zamenjal stroj! In Bill Gates namesto, da bi ulagal v TEHNOLOGIJO, se s svojim denarjem RAZSIPAVA! V TEHNOLOGIJO vlaga do te mere, da mu bo še bolj povečalo dobičke! Druga stvar je ta, da delavci nismo enotni. Eni so za Janšo, drugi so za Pahorja, tretji za Jelinčiča, a na koncu so VSI ISTI! Tle sta 2 glavna problema!
Dante123
07. 09. 2010 11.41
do sedaj je bilo kritično v zdravstvu zdaj bo še huje kdaj bo minila ta gonja za denarjem bolniki smo ostali žrtve praznih rok in lahko umiramo na obroke žalostno ampak resnično to je naša država koliko bolnikov bo umrlo se nihče ne vpraša kajti ostalo bo prikrito
Spawn
07. 09. 2010 11.28
1.) Sem nesposoben, preplačan, len, nič ne delam, šarlatan in šalabajzer - s kakšnim nasmeškom na obrazu bom jutri šel v službo! S kakšnim užitkom bom delal preko svojega rednega delovnega časa, da si bom, poln ljubezni in požrtvovalnosti, lahko razbijal glavo s tem, kako bi lahko ljudem, ki pljuvajo po meni še pomagal; ali bi lahko naredil še kakšno preiskavo (ali mi bo zavarovalnica sploh dovolila, da jo!); predpisal še kakšno zdravilo (ali mi bo zavarovalnica sploh dovolila, da ga!); ali sem kaj spregledal; kaj bi še lahko naredil; ali sem storil vse prav. S kakšnim občutkom samozadoščenja, samoizpolnitve bom nato po tretjem dežurstvu ta teden prišel domov, k otrokom, kateri me sploh ne poznajo, ker me vidijo enkrat na 3 dni, ker imamo pač premalo zdravnikov v državi in nikogar ne zanima, da bi morda raje svoj prosti čas preživljal s svojo družino. 2.) Veliko vas trdi, da bi morali začeti uvažati tujce. Kaj mislite, kako dolgo bi Kitajec, Turk, Srb, Bolgar... ali kdorkoli, ko smo že pri tem, zdržal trenutni tempo dela v zdravstvu, za 1000 evrov mesečno, kolikor bi mu jiih raznorazni strokovnjaki na tem portalu velikodušno plačali, za to, da bi potem doma poslušal kakšne barabe so zdravniki, preden bi vas vse poslal tja kjer sonce nikoli ne posije in šel delat nazaj domov, kjer je sicer še slabše plačan, a njegovo delo vsaj nekdo ceni? 3.) Frizerka, čistilka, gradbenik, itd. svoje delo zaračuna, zdravniki bi pa morali delati zastonj, ker so si svoje delo izbrali izključno iz altruistične želje pomagati drugim? Živeti bi pa potemtakem morali od česa - ljubezni, katere ste vsi tako polni do teh ljudi? 4.) Tisti, ki navajate vrtoglave plače zdravnikov - če že gledate številke, poglejte VSE - ne samo tistih par najvišjih. Kot priseljenec sem vedno imel občutek, da ste Slovenci nekoliko zagrenjen, vase zaprt narod, ki hitro zavida sosedu. Samo, da ste pa tako nevoščljivi si pa nisem mislil. Kdorkoli tukaj je pameten, kar se zdravnikov tiče - rešitev je enostavna - jutri stopite do univerze, oddate prijavnico za medicinsko fakulteto, pa boste po 6ih letih garaškega študija in 5ih letih specializacije (v kolikor vse opravite redno) tudi vi lahko za nič dela, ki je slabo opravljeno, prejemali božanske plače.
Tonček Balonček
07. 09. 2010 10.52
Na volitvah za poslanska mesta poteguje tisoč in več kandidatov, na anesteziji pa ne dobijo nikogar. A ni to čudno, pa tako visoki zaslužki?
Klub Ljubiteljev Tarota
07. 09. 2010 10.05
Zakaj ljudje rajši kot proti zdravnikom, ne upireti svojega besa proti birokratom v zdravstveni zavarovalnici, birokratom v sistemu, ki s svojimi netransparentnimi odločitvami naredijo največ škode. Tolikokrat primerjajo plače predsednika vlade z izurjenim kirurgom. Kaj pa naredi predsednik vlade toliko dobrega. Na drugi strani imate izurjenega kirurga, ki vsak dan reši življenje toliko in toliko pacientom. Je to primerljivo? Predsedniki vlade so zamenljivi in to ni noben problem, saj namesto zdajšnjega lahko izvolimo kogarkoli, tudi snažilko, ki pometa parlament. Vsaj škode ne bo delala. Slovenci seveda zagovarjajo birokrate, ker imajo tako nizko samopodobo in svoje življenje in zdravje tako malo cenijo.
joskoG
07. 09. 2010 09.05
če bi vrle zdravniške glave začele razlikovat med perspektivnimi in neperspektivnimi bolniki, bi se zdravstvo precej pocenilo in tudi zdravnikov bi bilo karnaenkrat dovolj... tako pa intenzivno zdravijo bolnike, ki so že desetletje in več v prostoru, času in osebnostno neorientirani, so popolnoma nepokretni in neodzivni... taki primeri najbolj obremenjujejo tako zdravstveno, kot tudi pokojninsko in socialno, z izgubo časa pa je nagrajena še družina takega bolnika!
Tonček Balonček
07. 09. 2010 08.55
Bolnišnice se bodo spraznile, kaj bodo počele sestre, bolničarke in ostali servis? Kaj bodo zaračunavali zavarovalnicam? Zakaj bi ljudje plačevali zavarovanje, če ne bodo mogli v bolnišnice in spec. ambulante?
Tonček Balonček
07. 09. 2010 08.43
Mene pa zanima, iz česa s ebo zdaj financiral klinični center, če odpade več kot pol operacij? Kaj zdaj počnejo instrumentarke ind drug kader, ki je potreben med operacijami, kirurgov in anestezistov pa dopoldne ni v službo, saj dela popoldne in ponoči, drug dan dopoldne je pa spet doma? Vsi kadri so namreč prilagojeni temu, da zdravniki delajo po 300 ur na mesec, kaj pa zdaj? kar s etiče odsotnosti: Nekateri so odsotni tudi po leto ali dve, nič posebnega! Eni delajod oktorate, drugi magisterije, tertji se izpopolnjujejo na tujih klinikah, eni so an bolniških ali porodniških itd. Pa negajet že enkrat primerjati delavce za trakovi z zdravniki, proizvodnjo pa z zdravstvom! Pa zaakj pa vsi igralci in glasbeniki, zaposleni v teatrih in orkestrih poleg služb še snemajo filme, nadaljevanke, reklame, vodijo prireditve in ne vem še kaj vse! Pa vsi uerdniki založb sproti še pišejo romane, pesniške zbirke, drame itd.
MOSSAD001
07. 09. 2010 08.41
Ta vlada se smili sama sebi !!!
85391
07. 09. 2010 08.40
To medijsko gonjo proti zdravnikom so začeli Nekrepovci. Zdaj je cela država znorela, vsi na veliko šimfajo čez zdravnike. Briga me, kakšne plače imajo in koliko so višje njihove plače od delavskih. Če bom zbolela in če se mi bo kaj zgodilo, mi bo pomagal edino zdravnik ne slikopleskar, ne šivilja, ne gradbenik in ne delavec za trakom. Tako pač je!!!
vinolog
07. 09. 2010 08.32
Ta vlada ni sposobna rešit nobene zadeve!
Tonček Balonček
07. 09. 2010 08.25
Vsi Slovenci bi morali delati ne glede na plačilo in tako podpreti prizadevanaj Borura Pahorja in njegove vlade v borbi za stabilizacijo in gospodarske reforme!
M-teorija
07. 09. 2010 08.23
Mlad25 Lepo, da zopet odkrivaš toplo vodo. Vse je lepo slišati in zgleda lepo napisano. Pa če se že tako trudiš. Pa še povej, kje je osnovni problem, da vse kar si napisal ne more zaživeti. Vsaj v praksi ne. Takrat ko so nastajali ti teksti so bile ideje 100 let pred časom. Danes pa so vsaj še enkrat dalj. Ampak povej kje je problem, da je tako.!
alibaba
07. 09. 2010 08.20
šef fidesa v ukc je lani manjkal z delovnega mesta več kot 130 delovnih dni! to je neverjetnih 4 in pol mesece! s takimi možnosti dopustov in "izobraževanj" ne moreš organizirat prav nobenega dela. prav imajo tisti, ki pravijo, da se sprenevedata obe strani. vlada, ki sploh ne šteka nič in sindikat, ki samo ščiti privilegije par deset izbrancev med zdravniki, za bolnike pa se jim fučka tako kot vladi! VSI ISTI!
renib
07. 09. 2010 08.07
v tejle Sloveniji so pa očitno vsi totalno zmešani...
Tonček Balonček
07. 09. 2010 08.03
Banda zdravniška, nočejo delati nandur po tarifah, nižjih od rednih! Ne vem, zakaj bi nekdo moral delati, če pa mu zakon dovoljuje, da dela le 200 ur na mesec, se vračamo v čase Charlesa Dickensa? Najbolj žalostno s emi zdi, da državljani to izsiljevanej države celo podpirajo!
hovdec
07. 09. 2010 08.01
Država naj zahteva od zdravnikov, da resnično delajo za svojo plačo v rednem delovnem času pa ne potrebnih nadur. Pa zdravnik naj končno postane ČLOVEK.