Slovenija

Slovenski vojaki v Čadu

N'Djamena, 28. 12. 2008 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na obisk k slovenskim vojakom v Čadu je v okviru predprazničnih obiskov pripadnikov SV prispel namestnik načelnika generalštaba SV generalmajor Šteiner.

Slovenski vojaki so dobro razpoloženi in se že pripravljajo na praznovanje novega leta, je povedal tiskovni predstavnik SV Simon Korez. Kot je pojasnil Korez, SV v Čadu trenutno sodeluje s 14 pripadniki 3. kontingenta, od maja lani pa je v tej afriški državi delovalo že 42 pripadnikov SV. Ti delujejo v sestavi francoskega bataljona, nastanjeni pa so v bazi v Forchani. Območje delovanja francoskega bataljona, kjer deluje tudi slovenski kontingent, je po besedah Koreza veliko "kot dve Sloveniji". Slovenski vojaki dajejo podporo delovanju nevladnih in humanitarnih organizacij, zagotavljajo njihovo varno delovanje in patruljirajo okrog begunskih taborišč.

Med slovenskimi vojaki na misijah v tujini jih je tudi 15 v Čadu.
Med slovenskimi vojaki na misijah v tujini jih je tudi 15 v Čadu. FOTO: Slovenska vojska

Čad, z nafto bogata država, je zaznamovana z nemiri med lokalnimi uporniki. V Čadu namreč živi od 30 do 40 plemen. Do spopadov prihaja tudi ponoči, zjutraj pa sledi razseljevanje lokalnih prebivalcev. Ti se nato ustavijo, kjer se počutijo najbolj varne ali pa kjer srečajo nevladne organizacije. Tako nastane begunsko zbirališče. Če se to zgodi v območju delovanja slovenskega kontingenta oziroma francoskega bataljona, potem je naloga naših vojakov, da zagotavljajo varno delovanje nevladnih organizacij, pojasnjuje Korez.

Zaščita beguncev

Območje delovanja je dokaj mirno, je pojasnil Korez in dodal, da gre za izjemne vojake, ki so dobro pripravljeni za delovanje v ekstremnih pogojih in hudih vremenskih razmerah. V spopade z lokalnimi tolpami se niso zapletli, saj je njihova temeljna naloga patruljiranje. Slovenski vojaki tako že s samo prisotnostjo vzbujajo občutek varnosti in zagotavljajo varnost delovanja organizacij, ki so potrebne za življenje v Čadu, je pojasnil Korez.

V vojaški operaciji EU v Čadu sicer sodeluje 15 pripadnikov SV — eden se nahaja na poveljstvu v Parizu —, ki delujejo skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1788, ki je odobrila vzpostavitev misije ZN v Čadu in Srednjeafriški republiki (Minurcat) ter pooblastila EU, da v državo za dvanajst mesecev, do prihoda sil ZN, pošlje sile EU.

EU je misijo v Čadu, največjo vojaško operacijo v svoji zgodovini, uradno začela 17. marca letos. Misija naj bi služila predvsem za zaščito beguncev in humanitarnih delavcev vzdolž meje med Sudanom ter Čadom in Srednjeafriško republiko, sprva pa je bila načrtovana za december lani, a se je nameščanje vojakov zavleklo zaradi logističnih razlogov.