Slovenija

Slovenski raziskovalci: Nočemo se sprijazniti s politiko, ki znanost razume kot strošek

Ljubljana, 18. 04. 2018 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / S.S. / Ti.Š.
Komentarji
22

Slovenski znanstveniki so se znova zbrali na shodu, kjer so opozorili na težave raziskovalnega dela. S tem sporočajo vladi, da je znanost pomembna za razvoj družbe, a da znanstveniki ne morejo več normalno delati ter biti konkurenčni tujim raziskovalcem in raziskovalnim inštitucijam. Vlada na drugi strani pravi, da so v tem mandatu znanosti namenili več sredstev.

Več videovsebin
  • Shod za znanost
    00:45
    Shod za znanost
  • Oto Luthar (ZRC SAZU) o financiranju raziskovalne dejavnosti
    00:43
    Oto Luthar (ZRC SAZU) o financiranju raziskovalne dejavnosti
  • Raziskovalec Martin Klanjšek o tem, odRaziskovalec Martin Klanjšek o tem, od kod 'vzeti' sredstva za dodatno financiranje znanosti kod 'vzeti' za dodatno financiranje znnaosti
    00:32
    Raziskovalec Martin Klanjšek o tem, odRaziskovalec Martin Klanjšek o tem, od kod 'vzeti' sredstva za dodatno financiranje znanosti kod 'vzeti' za dodatno financiranje znnaosti
  • Iz 24UR: Za večji kos pogače na ulico tudi raziskovalci, inovatorji
    02:40
    Iz 24UR: Za večji kos pogače na ulico tudi raziskovalci, inovatorji

Slovenski raziskovalci so se pred stavbo Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) v Ljubljani zbrali na shodu za znanost pod geslom 'Zakaj ne za znanost?' Na shodu so tako že drugič opozorili na težave v raziskovalnem delu, predvsem na neurejeno financiranje. Ob tem so spomnili, kaj vse je znanost omogočila, in poudarili, da brez znanosti ni prihodnosti.

Organizatorji so ocenili, da se je shoda, ki so ga začeli s kulturnim programom, udeležilo okoli 500 raziskovalcev in podpornikov. Ti so na pomen znanosti opozarjali tudi prek transparentov.

Zahteve po noveli zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti

Boštjan Nedoh iz filozofskega inštituta ZRC SAZU je ob tem spomnil na lanski shod za znanost. "Vodile so nas predvsem nevzdržne razmere, v katerih iz dneva v dan delujemo," je dejal.

Poudaril je, da politiki in stranke "že dolgo gojijo ignorantski odnos do znanosti". Zato po njegovih besedah ni naključje, da se je v času krize več vlad zapored odločilo, da bodo varčevali na tem področju. "Več je država v času krize privarčevala samo še pri revnih," je menil. Ob tem je ocenil, da gospodarska rast ni posledica novih spoznaj, ampak slabo plačanega dela.

Raziskovalci so se že drugič zbrali na shodu.
Raziskovalci so se že drugič zbrali na shodu. FOTO: iStock

V organizacijskem odboru shoda za znanost ugotavljajo, da so z lanskoletnim shodom za znanost raziskovalci za trenutek sicer ustavili popolno in vsesplošno degradacijo znanosti v Sloveniji. A kot je dejal Nedoh, se "s tem samo gasi požar večjih razsežnosti".

Za leti 2017 in 2018 jim je sicer uspelo pridobiti dodatnih 27 milijonov evrov proračunskih sredstev in sooblikovati spodoben predlog novele zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti. A jih čaka še kar nekaj dela. Kot so zapisali v organizacijskem odboru shoda, med drugim potrebujejo programsko usmerjeno financiranje, ki bo po obsegu primerljivo s povprečjem v EU. Skrbnikom proračunskih sredstev pa je treba dokazati tudi, da je znanost priložnost in da je potreben zakon, ki razvoj znanosti podpira in ne zavira.

Zbrani na shodu zahtevajo novelo zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti, ki bi uredila tako financiranje znanstvene dejavnost kot delitev denarja. Od prihodnje vlade želijo, da nemudoma nadaljuje s sprejemom novele zakona. Zahtevajo pa tudi, da javna agencija za raziskovalno dejavnost določi fiksni datum letnega projektnega razpisa, je nanizal Nedoh in poudaril, da "prihodnost bo ali z znanostjo ali pa je ne bo".

"Zakaj slovenska politika ne ve kaj bi z znanostjo?"

Gregor Majdič iz veterinarske fakultete se je v nagovoru spraševal, "zakaj slovenska politika ne ve, kaj bi z znanostjo". Izpostavil je, da je znanost gonilo napredka in "nas je pripeljala sem, kjer smo zdaj". Spomnil je na številne pridobitve znanosti in dodal, da je znanost tista, ki ustvarja družbeno blaginjo. "Le s pomočjo znanosti bo lahko Slovenija napredovala in lovila najuspešnejše države, za katere vemo, da so tja prišle ravno zaradi vlaganja v znanost in razvoj družbe. Zakaj slovenska politika tega ne vidi," se je vprašal Majdič.

"Po enem letu smo se ponovno zbrali, ker se nočemo sprijazniti s politiko, ki znanost razume kot strošek, ker želimo opozoriti na pomen znanosti za gospodarski in družbeni razvoj Slovenije, ker želimo zakon, ki bo raziskovalno dejavnost pravično ovrednotil, jo podpiral in ne zaviral," je poudarila tudi Tjaša Tolar z inštituta za arheologijo ZRC SAZU.

Tolarjeva je izpostavila tudi težave pri financiranju znanosti. "In ker želimo stabilno in dosledno financiranje, ki se ne bo zamikalo iz meseca v mesec, iz leta v leto, in na ta način varčevalo proračunska sredstva," je dodala.

Slovenski raziskovalci so tudi tokrat na shodu opozorili na težave raziskovalnega dela v raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah, pa čeprav je znanost gonilo razvoja družbe.
Slovenski raziskovalci so tudi tokrat na shodu opozorili na težave raziskovalnega dela v raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah, pa čeprav je znanost gonilo razvoja družbe. FOTO: POP TV

"Namen shoda je identičen kot lani," pa je dejal direktor ZRC SAZU Oto Luthar. Tudi, če bodo predstavniki ministrstva, ali vlade ponujali informacijo o dodatnih 27 milijonov evrov proračunskih sredstev za znanost in raziskave, za kar so jim raziskovalci sicer hvaležni, to po mnenju Lutharja ni nič drugega kot krpanje.

"Slovensko okolje potrebuje dobro razvito znanost, ker je to enako razvoju. Potrebujemo spodobno financiranje in naj se končno neka pogumna vlada odloči in se približa enemu odstotku BDP za raziskovalno dejavnost," je pojasnil za medije in izpostavil nujno potrebo po sprejetju novele zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti, ki je zdaj obtičala nekje v medresorskem usklajevanju.

"Shodu se pridružujem zaradi tega, ker mislim, da je znanost temeljna pri razvoju družbe, predvsem tudi družboslovna znanost in psihologija. Raziskovalci čutimo in mislimo, da je treba vlagati več sredstev v vzgojo in izobraževanje, v raziskovanje, predvsem v psihološke raziskave," je povedala Ana Kozina s Pedagoškega inštituta.

Tudi Ajasja Ljubetič s Kemijskega inštituta se je pridružil shodu, ker verjame, da je znanost pomembna oziroma ima pomembno vlogo v naši družbi. Zato se mu zdi pomembno, da se "znanost v družbi prizna in da se ji omogoči razvoj, ki bo koristen za vse".

Znanstvenike podpira tudi šolski sindikat Sviz

Shod je v sporočilu za javnost podprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Na podhranjenost področja oziroma povsem zgrešeno politiko države na področju raziskovanja, izobraževanja in kulture po navedbah Sviza opozarjajo že več let, med tem pa vlada ni pokazala resnega interesa.

"SVIZ se pridružuje odločnemu namenu organizacijskega odbora shoda, da bodo predstavniki znanstvenoraziskovalne dejavnosti vztrajali pri tem, da bo slovenska oblast znanost končno prepoznala kot priložnost ter uvidela, da naša država nemudoma potrebuje zakon o znanstvenoraziskovalni dejavnosti, ki bo razvoj podpiral in ne zaviral. Sindikat se prav tako strinja, da je nujno ustaliti urnik projektnih razpisov in da znanstvenoraziskovalna dejavnost potrebuje programsko usmerjeno financiranje, ki bo po obsegu primerljivo s povprečjem Evropske unije."

Stranke, ki se bodo udeležile volitev, so pozvali, naj se jasno opredelijo do financiranja znanosti iz javnih sredstev in do podpore zakonu o znanstvenoraziskovalni dejavnosti.

Na vladi se branijo in pravijo, da so trend obrnili navzgor

"V mandatu te vlade je bil dosežen znaten premik na področju financiranja znanosti. Trend večletnega upadanja sredstev za znanstveno-raziskovalno dejavnost se je obrnil navzgor. Od leta 2015 smo sredstva postopoma povečevali, znatno povečanje sredstev za področje znanosti in raziskav pa je v proračunih za leti 2018 in 2019. V letošnjem letu je tako skupaj na voljo 231 milijonov evrov, kar je 50 milijonov več kot v letu 2017. V letu 2019 pa bo vseh sredstev, namenjenih za znanstveno-raziskovalno dejavnost, več kot 236 milijonov evrov," so sporočili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Potrdili so, da so se v proračunu 2017 proračunska sredstva za znanost povečala (le) za 28 milijonov evrov, kar pa pomeni povečanje za 15 odstotkov. V letošnjem letu je tako zagotovljenih skupaj več kot 180 milijonov evrov sredstev integralnega proračuna, so dodali.

Na ministrstvu so izpostavili, da izvajajo tudi ukrepe s področja evropske kohezijske politike. "Nedavno smo objavili javni razpis za izvajanje raziskovalno-razvojnih projektov v vrednosti 45 milijonov evrov, v vrednosti do 30 milijonov evrov bomo podprli projekt InnoRenew, katerega nosilec je Univerza na Primorskem, v pripravi pa je tudi razpis za podporo raziskovalni infrastrukturi v višini do 30 milijonov evrov. Predvidena poraba kohezijskih sredstev za znanstveno-raziskovalno dejavnost v letu 2018 je 50,7 milijona evrov, v letu 2019 pa 59,7 milijona evrov."

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
19. 04. 2018 09.47
-1
In kako naj naša politika razume, da znanost ni strošek? A v parlamentu sedi kakšen znanstvenik? Prosvetlite me prosim.
ROMELS
19. 04. 2018 08.07
+0
Če tile raziskovalci želijo le višje plače je to pogubno, kot v zdravstvu, šolstvu.............rezultatov pa ni. Sama izobrazba ne more biti merilo za višino plače ampak rezultati dela.
Acidic
18. 04. 2018 19.46
+1
Hmm, glavni "protestnik" pa znanstvenik s filozofskega instituta??
proofreader
18. 04. 2018 19.45
Država plačuje raziskave, oni pa znanje drago prodajo naprej. Se spomnite Mat kurje?
butalistan
18. 04. 2018 18.36
-3
teoretiki ki živijo na račun države. Sposobni in pametni bežijo iz nje!!!
mertseger
18. 04. 2018 18.35
+4
Politiki ne vedo kaj bi z znanostjo. Le kqko bi vedeli s svojo pametjo.
HellWolf
18. 04. 2018 18.15
+8
recept kak bi blo dnatja za znanost in raziskovanje dosi. odrezat NOB ''borce'' ki še kr letijo iz host in njihove pasje procesije (Nosil bom rdečo zvezdo) od državnega proračune, zminimalizirat napajališče raznoraznih ''kulturnikov'' in ''intelektualcev'' ki še po vrhu pljuvajo po državi, prekinit napajanje komun kot sta Rog in Metelkova, zapret pipico raznoraznim skrajnim levičarskim organizacijam kot so Mirovni Inštitut in Open Border Society in na koncu konec mastnega zalaganja kulture od katere ni nobene koristi razten da trgajo in se oblačijo kot spodnjice v slovenako zastavo in jokajo da jih ma narod za priseske k prračunu in packe. Tole je sam kraek seznam, lahko bi nadaljeval. Če sam to nardimo bo dnarja za znanost in raziskovanje dosti.
19Anze90
18. 04. 2018 17.43
-6
Znanost, ki je sama sebi namen, ki raziskuje zadeve, ki jih nihce ne uporablja je res povsem nepotreben strosek. Znanost je potrebno bolje vpeti v gospodarstvo, da se bo znanost ukvarjala z zadevami, ki jih bomo lahko ponudili svetovnemu trgu. V tem primeru tezav s financiranjem ne bo vec, saj bodo podjetja ali ugotovitve kupila ali pa ze od zacetka financirala.
Krta?a 21
18. 04. 2018 17.20
-18
Taka silna znanost pa ni enga znanstvenika da bi v bio in eko namene zvrtal par lukenj v tla in začel koristit toplo vodo. Pod Slovenijo je cel kup termalne vode ki bi se lahko koristila za ogrevanje, vsaka vas bi imela lahko eno vrtino. Aja, sam pol naftarji odpadejo..... Hmmmmm
+16
tvoji neinformiranosti ni mej...☠👽👿👹
upornik18
18. 04. 2018 17.13
-13
naj razvijajo na svoje stroške itak patente potem prodajo in zaslužijo na milijone na milijone !
+13
koliko milijonov si že zaslužil?☠👽😈
joper
18. 04. 2018 17.08
-5
To se zgodi, ko upokojencu omogočiš dostop do youtuba.
olimpija35
18. 04. 2018 15.24
-1
pred ljubljansko mestno hišo pojdite pa vprašajte zakaj niso 16 miljonov raje vam dali kot pa solatarju v odpis..
prašek
18. 04. 2018 12.51
+8
In ČE mi je dovoljeno, bi rad samo izrekel čestitke Jankoviču!!!!!!!!!!!!!!!!
JApajaDAja
18. 04. 2018 12.55
+2
jaz pa ge.svetlani....ker si "upa", hoče in vztraja!
JApajaDAja
18. 04. 2018 12.34
+14
usa znanstveniki so odkrili in izboljšali encim za razgradnjo plastike...upam, da se ta ne bo dodajal kozmetično-higienskim proizvodom...se zna zgoditi, da se marsikatera(i) zvezdnik-razgradi :-)
prašek
18. 04. 2018 12.49
+7
prašek
18. 04. 2018 12.26
+2
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam en zelo dober dan!
prašek
18. 04. 2018 12.26
+15
Po mojem nadvse skromnem mišljenju, je treba za znanost nameniti še veliko več sredstev!!!!
JApajaDAja
18. 04. 2018 12.36
+16
samo za tista odkritja, ki služijo za dobrobit vsega človeštva-ne za zlorabo in uničenja "neprimernih"!