Slovenija

Slovenski, hrvaški in italijanski minister za bolj proaktivno politiko držav v regiji

Nova Gorica, 18. 06. 2024 15.48 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministri za notranje zadeve Hrvaške, Italije in Slovenije so se srečali na tristranskem srečanju v Novi Gorici, kjer so pozornost namenili dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti, začasni ponovni uvedbi nadzora na notranjih mejah in razvoju operativnega sodelovanja med državami pri preprečevanju nezakonitih migracij.

Minister Boštjan Poklukar je bil s kolegoma Davorjem Božinovićem in Matteom Piantedosijem optimističen glede začasnega ponovnega nadzora na notranji schengenski meji in poudaril, da bodo kmalu prišli do skupine rešitve. "V prihodnje ne pričakujemo težav za obmejno prebivalstvo in gospodarstvo, tudi v turističnih sezoni bo delovanje na mejah normalno, res bo kakšna minuta zastoja zaradi samih kontrol, vendar želimo imeti normalno delovanje," je dodal. Slovenija je od lani, ko je bil uveden nadzor na notranji meji, preprečila vstop 1800 osebam, vendar še vedno na ozemlju EU ostaja mnogo oseb, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop. 

Davor Božinović, Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar
Davor Božinović, Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Glede vizumske politike na Zahodnem Balkanu rešitev še ni tako blizu. "Dogaja se nam namreč, da v države Zahodnega Balkana vstopajo državljani tretjih držav kot turisti, potem pa nezakonito prečkajo meje EU in odidejo na ta način v ciljne države," je poudaril Poklukar. Vračanje državljanov pa ostaja strateško vprašanje. 

Ministri so se strinjali tudi za bolj proaktivno skupno politiko držav v regiji Zahodnega Balkana, Slovenija pa je v tem duhu predlagala Brdo proces. Obenem je Poklukar povedal, da Slovenija podpira prizadevanja Italije v formatu G7 na področju notranjih zadev, ki se nanašajo na boj proti globalnemu kriminalu in tihotapskim kriminalnim družbam. V državi smo namreč zabeležili 18.500 nezakonitih prehodov državne meje, slovenska policija pa je prijela več kot 300 tihotapcev.

"Vesel sem, da se je Italija pridružila operativni delovni skupini Zebra, ki deluje na Hrvaškem v okviru Evropskega policijskega urada (Europol)," je dejal Poklukar. "Verjamem, da bomo še bolj učinkoviti v boju proti organizatorjem tihotapskih združb."

Dvostranski pogovori med Poklukarjem in Piantedosijem

Po srečanju ministrov sta se Poklukar in Piantedosi sestala še na dvostranskih pogovorih v Kobaridu, kjer sta glede na sporočilo notranjega ministrstva potrdila, da sta Italija in Slovenija prijateljski državi, sodelovanje med ministrstvoma in policijama pa je uspešno. Dogovorila sta se za dodatno krepitev policijskega sodelovanja.

S krajšo slovesnostjo in polaganjem vencev na Italijanski kostnici nad Kobaridom sta se poklonila italijanskim vojakom, padlim v prvi svetovni vojni, zatem pa si ogledala muzej prve svetovne vojne v Kobaridu.

"Gre za dve zgodovinsko izjemno pomembni dediščini, ki nas vedno znova opominjata na krutost vojn, žrtve in opustošenja, ki ostanejo za njimi. Zato današnjega miru, svobode in varnosti ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega, ampak se moramo zahvaliti vsem junakinjam in junakom, ki so nas pripeljali do svobode," je dejal Poklukar. Dodal je, da pietetna slovesnost nosi simbolno sporočilo miru in sožitja med državama.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trgft
19. 06. 2024 12.22
NEMČIJA načrtuje deportacijo kriminalcev iz držav, kot sta Afganistan in Sirija, v njihove izvorne države in se pogaja z več državami, da bi omogočila uresničitev tega načrta, je danes povedala nemška notranja ministrica Nancy Faeser (Socialdemokratska stranka Nemčije). Pri nas danes marice odvažajo na polno.
zdravkob
19. 06. 2024 11.47
če greš skozi gozd čez mejo je vse ok, če greš normalno po cesti te pa lahko ustavijo in zavrnejo. Krasen novi svet.
bronco60
19. 06. 2024 09.36
Urvati že vedo, da je treba imeti fige v žepu, kot vedno.
anatomija
18. 06. 2024 19.08
+3
Sedaj so Hrvati pripravljeni na pogovore in pomoč pri kontroli meje . Septembra o tem ne bodo nič vedeli
Kod.
18. 06. 2024 18.41
+2
Pa zakaj jim ni predlagal Pokljukar postaviti semafor varnostnega tveganja💪
iskriv
18. 06. 2024 18.26
+4
Italija in Slovenija se lahko trudita kolikor hočeta , ker Hrvaška še vedno ni dojela ali pa noče dojeti , da je s SCHENGENOM dobila veliko odgovornost varovanja zunanjih meja EU in ne povečati propustnost !
trgft
18. 06. 2024 17.06
+1
Ni slabo za nas obmejne, vsak dan po 100 novih, komaj čakam ,da zraste koruza, ob prvem mraku več nikjer nobenega domačina. Prazno, še duhovi časa pobegnejo! ;)
Na pol ovca
18. 06. 2024 17.57
+2
SO se pa nekateri obmejni veselil ko je golob rezal ograj dve leti nazaj celo na TV so ploskal
LuxVeritas
18. 06. 2024 16.32
+2
kaj a je skrajni levicar lagal njim kot nam drzavljanom, provkema z migranti n8, redko da kdo prestopi slovensko mejo. a gradi se azilne domove izven ljubljane, "depolitiziranimi"medijim se ukazuje da o tem ne smejo pisatix sw pravi se ukazuje drzavljanom, ki tvorino drzavo. se teroriti nam manjkajo da ko se bodo v luft metal in pobijal ovence bodo skrajni levicarji lagali da ni panike, da so to lazi, ..
marker1
18. 06. 2024 16.00
+2
Domenili so se, da bomo sprejeli vse migrante iz Hrvaške in Italije, ki jih tam ujamejo.