Slovenija

Slovenski forum o prihodnosti Evrope

Ljubljana, 10. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski forum o prihodnosti Evrope bo na že sedmem zasedanju razpravljal o zunanjih odnosih razširjene Evropske unije. V Sloveniji pa gostimo dva visoka gosta iz EU, Giuliana Amata, podpredsednika evropske konvencije, in Alaina Lamassoura, predstavnika evroparlamenta.

Giuliana Amata bodo sprejeli predstavniki slovenskih oblasti
Giuliana Amata bodo sprejeli predstavniki slovenskih oblasti FOTO: Reuters

Alain Lamassoure je v evropski konvenciji - vseevropskem forumu, ki pripravlja predloge za nadaljnjo institucionalno prenovo unije - predstavnik Evropskega parlamenta, evropska gosta pa bosta na slovenskem forumu nastopila kot uvodničarja.

Podpredsednik konvencije Amato se bo med obiskom v Sloveniji med drugim srečal tudi s slovenskimi predstavniki v evropski konvenciji in s predstavniki vlade v odstopu. Kot so sporočili iz urada vlade za informiranje, so tako predvideni pogovori z vsemi člani konvencije iz Slovenije, z vladnim predstavnikom Matjažem Nahtigalom in parlamentarnima Alojzom Peterletom in Slavkom Gabrom, Amato pa bo imel še delovno kosilo z zunanjim ministrom v odstopu Dimitrijem Ruplom ter pogovore s kandidatom za predsednika vlade, sedanjim finančnim ministrom v odstopu, Antonom Ropom. Po zasedanju foruma bo imel Amato v državnem zboru tudi izjavo za medije.

Ob udeležbi na zasedanju foruma bo imel podpredsednik konvencije Amato še predavanje na ljubljanski Pravni fakulteti.

Na forumu bodo razpravljali o pripravljajoči reformi EU

Člani slovenskega foruma bodo po uvodnih nastopih obeh gostov, Amata in Lamassourja, razpravljali o predlogih reforme delovanja EU tako na področju skupne zunanje in varnostne politike povezave kot na področju nekaterih drugih politik v pristojnosti skupnosti, pa tudi o širših razpravah, ki potekajo v evropski konvenciji.