Slovenija

Slovenske oblasti so bile v letih 2020-2022 diskriminatorne do protestnikov

Ljubljana, 09. 07. 2024 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ravnanje slovenskih oblasti je bilo v letih 2020-2022 diskriminatorno do protestnikov, je v zadnjem poročilu o stanju pravice do protesta v Evropi ugotovila Amnesty International. Vlada je v tem obdobju z odloki omejila in tudi prepovedala shode, mirni protestniki pa so bili deležni številnih kazni in policijskega nasilja, ugotavljajo v poročilu.

Protesti proti koronskim ukrepom v Ljubljani-9
Protesti proti koronskim ukrepom v Ljubljani-9 FOTO: Bobo

Pravico do protesta, ki jo sestavljata pravici do mirnega zbiranja in svobode izražanja, ščiti mednarodno pravo, v Sloveniji pa sta tudi ustavno zaščiteni. Poročilo vsebuje pregled 21 držav, vključno s Slovenijo. V Amnesty International so se v pregledu stanja v Sloveniji osredotočili predvsem na dogajanje v letih 2020-2022, ko je bila pravica do protesta v državi najbolj ogrožena.

Petkovi protesti v Ljubljani
Petkovi protesti v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Poročilo ugotavlja, da je država v tem časovnem obdobju zoper vidnejšega protestnika Jašo Jenulla vložila absurdno tožbo za plačilo preko 40.000 evrov stroškov za policijsko varovanje mirnih protestov, ki se jih je udeležil. Posebej so izpostavili tudi protest za mir v Palestini 21. maja 2021, ko so policisti etnično profilirali udeležence. Legitimirali in oglobili so pretežno le tujce.

Amnesty International ugotavlja, da se je z menjavo oblasti stanje nekoliko izboljšalo, vendar so tudi v zadnjem letu beležili nekaj primerov, ko so bili protestniki, ki so protestirali v podporo Palestini, kaznovani. Policija je kaznovala protestnika, ki je na košarkarski tekmi vihtel palestinsko zastavo, ustrahovani pa so bili tudi protestniki za podnebno pravičnost.

V letih 2020-2022 je policija večkrat uporabila prekomerno silo

V letih 2020-2022 je policija večkrat uporabila prekomerno silo, pretepala protestnike, uporabljali so tako imenovano tehniko zadrževanja v kotlu, jih brez pravne podlage popisovali in pridrževali na policijskih postajah, navajajo v organizaciji.

Posebej so izpostavili protest 15. septembra 2021, ko so policisti zoper mladoletnika uporabili prisilna sredstva in ga prijeli. Starši so podali pritožbo zoper delo policista. Kasneje je prišlo na dan, da so policisti ravnali nesorazmerno in ni bilo razlogov za uporabo fizične sile ter da mladoletnika ni bilo treba prijeti.

V poročilu poleg spornega ravnanja oblasti v letih 2020-2022 v organizaciji opozarjajo tudi na sporne določbe zakonodaje. Zakon o javnih zbiranjih ostaja nespremenjen, kljub temu, da je na več mestih pomanjkljiv, saj ne ureja postopanja policije dovolj natančno, zaradi česar še zmeraj prihaja do arbitrarnega ravnanja in nadlegovanja protestnikov s strani policije in drugih nosilcev oblasti, je prepričana direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel.

"Amnesty International zato poziva slovensko vlado, naj zagotovi, da bodo v Sloveniji mirni protestniki zaščiteni pred kaznovanjem in nadlegovanjem, med drugim tudi tako, da čim prej pristopi k sistemski spremembi zakona o javnih zbiranjih," je dejala Poselova.

Med drugim zakon o javnih zbiranjih ni usklajen z mednarodnimi standardi v delu, ki zahteva obvezno priglasitev protestov. V Amnesty International menijo, da bi morala takšna zahteva veljati le za ozek nabor zbiranj, kjer je vnaprejšnje obvestilo nujno, da se zaščiti in omogoči shod ali zaščiti pravice tistih, na katere ta vpliva. Vodja shoda pa je po zakonu lahko le polnoletna oseba, kar omejuje pravico otrok do protesta, so še opozorili.

V Evropi se vse bolj spodkopava pravica do protestov

Številne evropske države vse bolj omejujejo pravico do miroljubnih protestov, saj stigmatizirajo in kriminalizirajo protestnike, uvajajo omejitve in se zatekajo k represivnemu zatiranju tistih, ki izražajo svoje nestrinjanje, v danes objavljenem poročilu opozarja Amnesty International. Ob tem poudarja, da pravico do zbiranja ščiti mednarodno pravo.

"Raziskava kaže zelo zaskrbljujočo sliko napadov na pravico do protesta na vseevropski ravni. Po vsej celini oblasti ovirajo, odvračajo, blatijo in nezakonito kaznujejo ljudi, ki miroljubno protestirajo," je opozorila generalna sekretarka mednarodne nevladne organizacije Amnesty International Agnes Callamard.

Danes objavljeno poročilo o stanju pravice do protesta v Evropi med drugim razkriva vseevropski vzorec represivnih zakonov, uporabo nepotrebne ali prekomerne sile, samovoljne aretacije in pregon, neupravičene ali diskriminatorne omejitve ter vse večjo uporabo invazivnih tehnologij nadzora, zaradi česar se pravica do protesta sistematično krči.

Policija se v številnih evropskih državah proti miroljubnim protestnikom, tudi mladostnikom, vse pogosteje poslužuje prekomerne sile. V incidentih v več državah je tako prišlo do resnih poškodb med udeleženci protestov.

Države medtem vse pogosteje uporabljajo tehnologijo za izvajanje ciljno usmerjenega in množičnega nadzora protestnikov. Poročilo kot primer navaja rabo tehnologije za prepoznavanje obrazov, pri čemer je Amnesty International države pozval, naj tovrstno tehnologijo prepovejo.

V poročilu je stanje pravice do protesta v Evropi analizirano v 21 državah, te so Avstrija, Belgija, Češka, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Srbija, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Združeno kraljestvo. Analiza je osredotočena predvsem na obdobje med decembrom 2022 in septembrom lani.

Poročilo opozarja tudi na zaskrbljujoč trend, ko oblasti jemljejo legitimnost protestnikom in protestom. To počnejo predvsem s škodljivo retoriko, pri čemer se protestnike opisuje na različne načine, kot recimo teroriste, kriminalce, tuje agente in ekstremiste.

To negativno retoriko, vključno z označevanjem protestov za grožnjo javnemu redu oziroma nacionalni varnosti, se uporablja za upravičevanje uvajanja vse bolj restriktivnih zakonov.

V Belgiji, Luksemburgu, na Švedskem in v Švici so denimo oblasti omejile pravico do protesta do te mere, da morajo organizatorji zaprositi za dovoljenje za izvedbo demonstracij. Če protest ni vnaprej prijavljen se interpretira, da je zbiranje nezakonito, kar nato vodi v njegovo razpustitev in aretacije vpletenih.

Tovrstne omejitve, prekomerno odzivanje policije in vsesplošen množični nadzor ustvarjajo strah in ljudi odvračajo od udeležbe na zbiranjih. Ta učinek odvračanja ali zastraševanja pa nesorazmerno vpliva na ljudi, ki pripadajo marginaliziranim skupinam, ki so že tako ali tako podvržene večji nevarnosti nasilja, neenakosti in diskriminaciji, še piše v poročilu.

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
11. 07. 2024 13.18
+0
Tudi v letu 2024 so bile diskriminatorne do protestnikov.
Samo12
11. 07. 2024 08.14
+2
Komusticna sekta, ki se izdaja za desnico. Čas je, da se jim končno in za vselej izpostavi račun za vse svinj arije, ki so jih zganjali v več kot 30 letih!
Jon Bacek
11. 07. 2024 13.19
+0
To so tvoji, na katere si jezen, ker več ne počnete skupnih barabij, kot ste jih nekoč.
Dark Knight
10. 07. 2024 18.43
+0
Še premalo so jih, levake sprane!
Kollerik
09. 07. 2024 20.51
+5
Ne bomo pozabili.
piu
09. 07. 2024 20.30
+5
Lewaci, ste mogli protestirati v Beogradu in ne v Ljubljani.......
mario7
09. 07. 2024 21.02
+4
Smuuki
11. 07. 2024 14.06
-1
Ko se mi pojaviš na pašniku boš vedel kdaj si bil tam. Tukaj ste glasni. Ko se srečamo na poljskih poteh ob rekah se dprva delate nore. Kmalu razumete koliko je ura. Za vas noben prometni znak ne velja. Vozite se po travnikih in je vse vaše. Najbolj drzni ste balkanci a tudi za vas smo iznašli zdravilo. Kar pametujte
frenk707
09. 07. 2024 20.13
-5
samo takrat, ko vlada Janez Janša, oblast pretepa in z vodnimi topovi šprica svoje državljane. To se je zgodilo v času druge Janševe vlade leta 2013, nato pa zopet v času tretje Janševe vlade 2020–2022.
frenk707
09. 07. 2024 20.13
-4
Že trideset let gledamo enega in istega lopovskega politika, zapornika, komunista, udbovca, ... stanje je še dobro, glede na vse njegove aktivnosti. Počasi je tega dovolj.
Jon Bacek
11. 07. 2024 13.20
+0
Kučana? Še več kot 30 let. On je Slovencem tudi v času totalitarnega socializma težil.
frenk707
09. 07. 2024 20.12
-4
janšizem je pač v paniki zaradi prve vlade, ki si je zastavila in uresničuje delovanje za dobro ljudstva. Hočejo jih zaustaviti na vsak način, preden narod ugotovi dokončno pravo bleferstvo in populizem janševcev….
Rudolf Maister
09. 07. 2024 20.08
+3
Če se nič ne spomnite in je gospodar nezadovoljen enostavno napišite: Janša,Janša,Janša in bo padlo nekaj fičnikov z bogataševe mize. Mislim tako mizerno vse skupaj da gre človeku na kozlanje.
Uporabnik1738812
09. 07. 2024 20.00
+6
To pomeni - ni potrebno shoda, protesta prijaviti policiji, ampak lahko narod dela kar hoče.
Samo12
09. 07. 2024 19.27
-4
Sektaši se vedno ne dojemajo, da jih narod nove več gledat, poslusat, kaj šele na oblasti.
Harpuna
09. 07. 2024 19.21
+6
Vsaka taka izjava te oblasti je plod strahu,da ne bi narod šel na ceste,ker dobro vedo,da je to možno zaradi nesposobne politike in vodenja države,ljudje imajo dosti teh afer in zapravljanja našega denarja s koruptivnimi zadevami,denar za poplavljence je izginil,vsak dan več ilegalcev,ki smo jih prisiljeni preživljati zaradi nesposobne vlade,da se upre taki azilni politiki EU,gradili bi azilne domove,namesto domov za naše ostarele in stanovanja za mlade,skratka čudno,da pošteni delovni ljudje niso že na ulicah,aja oni delajo, nimajo časa biciklirati kot lenuhi ala Jenul,razni kulturniki,socialci,Nvo in inštituti,obešeni na državne jasli.
Samo12
09. 07. 2024 19.27
-6
Pošteni , delovni ljudje so šli na ulice, ko je bila res nesposobna vlada na oblasti do 2022, ki so res skoraj Potopili državo, se zdaj ne vedo kam je izginilo 11milijard, golfi, orožje, od kod nepojasnjen vir denarja,.. pol pa zakaj njim nihče ne verjame. Ker so zlobna, lažnjiva, nezaželjeni sekta v naši državi, katero vodi juznjak, ki se izdaja za Slovenca. Poden
odpisani zasedli vlado
09. 07. 2024 19.00
+5
frunk707:Zakaj si ti starček raje ne iščeš prostora na pokopališču in vsi tvoji dolobasti rođaci namesto da bluzite tukaj na forumu..
odpisani zasedli vlado
09. 07. 2024 18.57
+7
Za biciklistične gnusobe na zalost niso bili uporabljeni ukrepi kakršni se uporabijo v takih primerih.Te proteste so izvajali samo balkanski lenuhi na sociali,ker jim je Janša hotel ukiniti socialo in jih nagnati delat.Nesposobna policija jih je pa samo gledala namesto da uporabi palice kot to naredijo srbi in hrvati.Prihaja čas ko se bodo spet pojavili na ulicah ampak takrat ne bo reda delala policija,ker je premehkužna.
Samo12
09. 07. 2024 19.18
-7
Kollerik
09. 07. 2024 20.52
+3
Smuuki
11. 07. 2024 14.07
+1
Sam si se popredalčkal v predal gnusob. Očitno res sodiš tja
Poraz boli
09. 07. 2024 18.53
+3
Jaz mislim,in večina ljudi misli..da ste jih še premalo dobil po .... Samo nasilje rodi nasilje. Sedaj imate e-bike v akciji,vam jih je Golob pripravil za naslednje volitve..Nika rabi e-bike,ker je le treba gonit..Januula pa da ne omenjam..državni sovražnik št1..Vsi imajo sedaj lepo postlano zaradi Goloba..Slepci pa verjamete, da vam je sedaj bolje..a ne Joža ipd.Prodane duše komunizma.
Samo12
09. 07. 2024 19.19
-5
Nisem bil kolesar, kaj si pa večina ljudi misli, pa ste sektaši videli na volitvah 2022 in na referendumih. Narod namreč sekte ne more videt, poslusat, kaj šele imet na oblasti. Ste le zlobna manjsina, katero velika večina ljudi sovraži
puspan
09. 07. 2024 19.50
+5
Po pameti jih res nimaš več, kot 12 pod klobukom.
Kollerik
09. 07. 2024 20.53
+2
Samo12
10. 07. 2024 09.12
+0
Smuuki
10. 07. 2024 20.14
+1
Bi bil tudi kolesar če bi se znal s kolesom peljati. Se mi zdi da si bil samo pešadija. 😀😀😀😀😀
Poraz boli
09. 07. 2024 18.48
+7
Jaz mislim,in večina ljudi misli..da ste jih še premalo dobil po pukli. Samo nasilje rodi nasilje. Sedaj imate e-bike v akciji,vam jih je Golob pripravil za naslednje volitve..Še jih boste rabili..
Poraz boli
09. 07. 2024 18.45
+8
Smrt golobizmu
Samo12
09. 07. 2024 19.20
-3
Poraz boli
09. 07. 2024 18.41
+10
Gnussi kolesarski. Stoji tip pred policajem..in to Slovenskim policajem..tip pa ne zna Slovensko..seveda Ljubljančan in on pljuva v policaja!!Haloo kolesarijat..Če bi ga pa policaj poslal tam kot spada..to pomeni v tri..,bi bil pa policist nasilnež...A, to z vami se da uredit..saj pride čas.
odpisani zasedli vlado
09. 07. 2024 18.24
+4
mackon08:Zakaj si ti starček raje ne iščeš prostora na pokopališču in vsi tvoji dolobasti rođaci namesto da bluzite tukaj na forumu..
+0
In kaj bojo legalizirali konopljo ali je vse bil nateg za EU volitve?