Slovenija

Slovenska vojska je polnoletna

Ljubljana, 13. 05. 2009 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začetki delovanja v samostojni Sloveniji segajo v leto 1991, ko so v Teritorialni obrambi začeli obvezno služenje vojaškega roka slovenski naborniki v dveh učnih centrih.

Slovenska vojska v polnoletnost vstopa slavnostno. Pripadnike v mednarodnih operacijah, na misijah v Afganistanu in na Kosovu ter v vojaških predstavništvih v Norfolku, Monsu in Bruslju na ministrstvu za obrambo je preko video konference nagovoril predsednik republike Danilo Türk, ki je poudaril, da je ''Slovenska vojska v 18 letih prešla pot do stanja, ko lahko govorimo, da imamo dobro usposobljeno vojsko, ki uživa mednarodno spoštovanje, in je pomemben vir naše varnosti in mednarodnega ugleda države.''

''Slovenska vojska je pomemben vir naše varnosti in mednarodnega ugleda,'' je poudaril predsednik Türk.
''Slovenska vojska je pomemben vir naše varnosti in mednarodnega ugleda,'' je poudaril predsednik Türk. FOTO: Slovenska vojska
Predsednik Danilo Türk je posebej izpostavil prispevek vseh pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki so in še delajo v mirovnih misijah po svetu. Zahvalil se jim je za njihov prispevek in izrekel priznanje njihovim družinam.

Türk, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, meni, da je ''to zelo pomembno, kajti država, kot je Slovenija, ki je nova država, mora biti zgrajena v vseh svojih pogledih, tudi v vojaškem. Včasih se napačno razume, da so vojske togi mehanizmi. Za Slovensko vojsko to gotovo ne velja, ker je eden od sistemov družbe, ki se je najbolj spreminjal – najbolj pogosto in najbolj temeljito. Tudi danes lahko govorimo o nenehnem izboljševanju. Če gledamo obdobje, v katerem je naša vojska nastala, in čas, v katerem se je razvijala, lahko rečemo, da je bilo to zahtevno obdobje z veliko spremembami."

Ministrica pričakuje še več

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je vojakom hvaležna za vse naloge, ki jih opravljajo. Vendar pa pričakuje še več. Pričakuje, da bodo pripadniki Slovenske vojske v tujini opozarjali na naloge, ki jih "moramo opraviti doma", da bo Slovenska vojska še bolj cenjena in verodostojna, kot je sedaj v mednarodnih operacijah. ''Tako bo lahko tudi slovenska država ponosna na vse svoje delo, opravljeno v tujini.'' Ministrica je svojim vojakom tudi čestitala, čestitala pa je tudi vsem, ki so "v preteklih petih letih uspeli opraviti izjemen proces za slovensko vojsko in tudi za slovensko državo", pri čemer je navedla integracijo v vse vojaške strukture zveze Nato.

Začetek pred 18 leti

Začetki delovanja Slovenske vojske v samostojni Sloveniji segajo v leto 1991, ko so v takratni Teritorialni obrambi 15. maja začeli obvezno služenje vojaškega roka slovenski naborniki v dveh učnih centrih. V 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je bilo 120 nabornikov, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek_pika_poka
13. 05. 2009 13.41
Kaj se naša vojska uri s ščiti za obrambo pred puščicami in ostalim hladnim orožjem??? Potemtakem morajo naši vojaki dobro obvladati formacije kohorte, falange, klina .
Tonček Balonček
13. 05. 2009 13.20
Kje je pa sovražnik? Evropa? Črna gora? Kitajci?
manco-capac
13. 05. 2009 12.42
Insaner, se strinjam, samo kje bomo dobili rezerviste, če smo ukinili služenje vojaščine?
Presskiller
13. 05. 2009 12.37
Gremo v križarske vojne da jih dokončamo
zvirob
13. 05. 2009 12.29
HAHA...USPOSOBLJENA VOJSKA.NAŠI VOJAKI NIMAJO TOLIKO KONDICIJE,DA BI BEŽALI,NE PA DA BI SE ŠE BORILI...POL OD NJIH JE KRONIČNIH PIJANCEV...SVAŠTA
dolzvlado115
13. 05. 2009 12.10
TAKO JE.BOMO POTREBOVALI
Misija1
13. 05. 2009 12.05
insaner
13. 05. 2009 11.55
slovenija potrebuje vrhunsko vohunsko službo, kvalitetne skupine specialcev vseh področij, sistem raketne obrambe srednjega dosega, redno kvalitetno usposabljanje rezervistov po švicarskem vzoru