Slovenija

Slovenska okrepitev na Kosovu

Ljubljana, 06. 02. 2007 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z napotitvijo 10. motoriziranega bataljona na Kosovo se bo močno povečal delež slovenskih vojakov na misijah v tujini.

Vojake, ki odhajajo na Kosovo, je pozdravil obrambni minister Karel Erjavec
Vojake, ki odhajajo na Kosovo, je pozdravil obrambni minister Karel Erjavec FOTO: POP TV
Prepričan sem, da boste uspešno izvedli nalogo. / ... / Slovenska vojska ni na Kosovu zato, da bi okupirala območje, ampak da ga stabilizira. Minister za obrambo Karl Erjavec

S slovesnim postrojem v ljubljanski vojašnici Franc Rozman - Stane se je na Kosovo podal 10. motorizirani bataljon Slovenske vojske (SV), ki bo s 25. februarjem prevzel nadzor nad sektorjem Zahod in zagotavljal stabilnost, mir in humanitarno pomoč prebivalcem.

Slovenska vojska tako izven meja Slovenije prvič pošilja na operacijo kriznega odzivanja bataljon, ki od italijanske vojske prevzema svoje območje odgovornosti z bojno skupino Sokol, ki šteje 500 pripadnikov Slovenske vojske.

V okviru kontingenta SIKON 15 na Kosovo odhaja skupno 600 vojakov. Od tega bo 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pripadnikov slovenskega kontingenta pa sestavljajo pripadniki vojaške policije, veterinarske in medicinske skupine, logistične enote, helikopterske skupine, skupine za povezavo, inženirski oddelek, nacionalni podporni element ter častniki in podčastniki, ki bodo delovali v večnacionalnih poveljstvih.

Slovenski kontingent bo svojo šestmesečno odgovornost prevzel 25. februarja, z delom pa bo pričel 1. marca v mednarodnih silah Združenih narodov na Kosovu (KFOR) v operaciji Joint Enterprise (Skupen pogum). Slovenski vojaki bodo skrbeli za vzdrževanje varnega okolja in pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem. Glavno poslanstvo slovenskih vojakov pa bo humanitarno delo in pomoč ljudem v stiski.

Slovenski kontingent šteje skupaj 600 pripadnikov
Slovenski kontingent šteje skupaj 600 pripadnikov FOTO: POP TV

Slovenski kontingent šteje skupaj 600 pripadnikov, od tega jih bo okoli 100 v podporo bataljonski skupini in na različnih mestih v mednarodnih poveljstvih KFOR. Slovenska bojna skupina bo delovala v sestavi mednarodnih sil Zahod, ki pokrivajo četrtino območja Kosova. Mednarodnim silam Zahod poveljuje italijanski general, njegov namestnik pa bo častnik Slovenske vojske, polkovnik Dobran Božič.

Na dopoldansko slovesnost so prišli tudi svojci vojakov, ki odhajajo na Kosovo
Na dopoldansko slovesnost so prišli tudi svojci vojakov, ki odhajajo na Kosovo FOTO: POP TV
Razmere na Kosovu so se po predstavitvi predloga o prihodnjem statusu sporne pokrajine zaostrile.

V zgodovini Slovenske vojske se bo prvič zgodilo, da bodo naši pripadniki v okviru zveze NATO na misiji poveljevali drugim oboroženim silam. Pod operativnim poveljevanjem slovenske bojne skupine Sokol, ki jo bo vodil podpolkovnik Miha Škerbinc Barbo, bo na primer četa 150 pripadnikov Madžarske vojske. Pripadniki Sokola bodo delovali na območju občin Peč in Klina, nastanjeni pa bodo v vojaški bazi v Peči.

Vedno več vojakov v tujini

Z napotitvijo bataljona na Kosovo se bo močno povečal tudi delež slovenskih vojakov na misijah v tujini. Trenutno jih je v tujini 320, z napotitvijo bataljona na Kosovo jih bo 793, z vključitvijo 200 vojakov v odzivne sile EU in povečanjem kontingenta v Afganistanu pa bo avgusta na mirovnih operacijah 983 slovenskih vojakov, kar bo predstavljalo dobrih 11 odstotkov celotne sestave SV oziroma najvišji odstotek med vsemi članicami zveze NATO.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
06. 02. 2007 19.01
Vampeke majo pa super morem rect.
anzi_mahackala
06. 02. 2007 18.59
Fora je u tem, da se js ne vmesavam v vase zadeve.
inkir
06. 02. 2007 18.48
Upam,da se jim ne bodo VALUKI tam razleteli, potem ko so jih doma prešimfali do skrajnosti.
Tonček Balonček
06. 02. 2007 18.09
Tistemu na sliki, ki nosi modro kapico, manjka "fizičko vaspitanje", gotovo bo le poveljeval, morda ga pa čaka dolgotrajna priprava na napore, ki ga čakajo na Kosmetu, ha, ha. "Naši fantje, gremo naprej!".
Tonček Balonček
06. 02. 2007 18.06
Če bo šlo tako naprej, bodo na MO morali razmišljati o tujski legiji, saj je dela več kot preveč. Fužine se bodo izpraznile, vsi fantje bodo na Kosovu, poleg njih pa še Slovaki, Srbi in še kdo, mogoče je to priložnost za izbrisane!?
aaliyah
06. 02. 2007 17.56
ven iz slovenije, če ti kaj ni všeč!
ssg
06. 02. 2007 17.09
@tadej.berloznik, in v čem si ti glavni?
anzi_mahackala
06. 02. 2007 17.01
Se pred svojim pragom nimate spucan pa se postavljate pred drugega. Ven in Srbije!
tadss
06. 02. 2007 15.49
ja naslov je pa res dobr izbran hehe končno nek glavni
andrej.rajh@ibe.si
06. 02. 2007 14.44
Kako bombastičen naslov; SLOVENCI BOMO POVELJEVALI...Tako važno se sliši...MI BOMO GLAVNI... Sliši se skoraj tako pametno kot pri naših sosedih, ko začnejo govorit v smilui: MI HRVATI NAJSTARIJI NAROD U EVROPI..... MI HRVATI TVORCI SREDNJEEUROPSKE KULTURNE BAŠTINE ipd... Mislim da si avtor zgornejga prispevka še nikoli ni počutil tako pomembnega...