Slovenija

Slovenska delegacija v Rusiji

Ljubljana, 29. 05. 2006 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janša je v spremstvu močne vladne in gospodarske delegacije prispel na tridnevni obisk v Rusijo.

V delegaciji, ki bo pospremila Janšo, je poleg ministrov tudi 133 gospodarstvenikov
V delegaciji, ki bo pospremila Janšo, je poleg ministrov tudi 133 gospodarstvenikov FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša je na čelu močne vladno-gospodarske delegacije danes prispel na tridnevni uradni obisk v Rusijo. Na moskovskem letališču Vnukovo II so ga gostitelji sprejeli z vojaškimi častmi. Nocoj se bo sestal še s slovensko skupnostjo v Moskvi in se udeležil odprtja razstave v Stičišču ustvarjalnosti.

Osrednje teme pogovorov z najvišjimi ruskimi predstavniki, med njimi ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in premierom Mihailom Fradkovom, bodo v torek in sredo krepitev dvostranskih političnih odnosov in gospodarskega sodelovanja, slovenska stran pa bo ruski tudi predstavila potek priprav na predsedovanje Slovenije Evropski uniji.

Premiera Janšo na obisku spremljajo zunanji minister Dimitrij Rupel, obrambni minister Karl Erjavec, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič.

Blagovna menjava je med Rusijo in Slovenijo dosegla več kot 800 milijonov evrov.
Blagovna menjava je med Rusijo in Slovenijo dosegla več kot 800 milijonov evrov. FOTO: Reuters

Vlado spremlja doslej največja gospodarska delegacija

V Moskvi je danes potekalo tudi peto zasedanje medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje med Slovenijo in Rusijo, katere namen je vzpodbujanje in krepitev gospodarskega sodelovanja. V Moskvo je pripotovala tudi največja gospodarska delegacija na uradnih obiskih doslej - 133 predstavnikov 98 slovenskih podjetij se bo v torek udeležilo slovensko-ruske poslovne konference.

Med obiskom bo podpisanih več gospodarskih sporazumov, pa tudi program sodelovanja v kulturi, znanosti in izobraževanju za obdobje 2006-2008 ter sporazum o sodelovanju med obrambnima ministrstvoma. Na Ruski akademiji znanosti pa bo potekala znanstvena konferenca na temo "Zgodovinski temelji in perspektive slovensko-ruskih odnosov".

V ospredju pogovorov v Moskvi bo širitev dobrih dvostranskih odnosov na vseh področjih, s posebnim poudarkom na gospodarskem sodelovanju. Blagovna menjava med državama, za katero sta si pred leti zadali, da bo dosegla milijardo ameriških dolarjev, je po uradnih podatkih z 801,5 milijona evrov skoraj dosegla cilj. Možnosti za sodelovanje je še veliko, posebej na področjih kapitalskih trgov, visoke tehnologije in energetike.

Vizjak: Slovenija in Rusija lahko sodelovanje še okrepita

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Rusijo je dobro, je pa po mnenju gospodarskega ministra Andreja Vizjaka veliko priložnosti, kako ga izboljšati. Vizjak poudarja: "Imamo niz predlogov, tako na tradicionalnem področju energetike, možnosti pa se odpirajo tudi na razvojno-raziskovalnem področju in področju tehnologij."

"Imamo kar nekaj tradicionalno dobrih podjetij, ki so prisotne na ruskem trgu, priložnosti pa je še in še."
"Imamo kar nekaj tradicionalno dobrih podjetij, ki so prisotne na ruskem trgu, priložnosti pa je še in še." FOTO: POP TV

Gospodarski minister meni, da bi moralo slovensko gospodarstvo na ruskem trgu diverzificirati svojo prisotnost in se bistveno bolj vključiti v regionalne projekte. Prisotnost samo na območju Moskve je premalo, priložnosti drugje je še več. "Imamo kar nekaj tradicionalno dobrih podjetij, ki so prisotne na ruskem trgu, priložnosti pa je še in še," je dejal Vizjak. Kot je danes pred odhodom v Moskvo na letališču Brnik povedal premier, je postala Rusija predvsem zaradi gospodarske rasti in cen surovin nepogrešljiv partner Evropske unije in s tem Slovenije. Zato so dobri odnosi in dobro sodelovanje z Rusijo izrednega pomena za razvoj evropskih držav.

Janša je spregovoril o pomenu dolgoročne stabilne oskrbe z energijo, ki jo Sloveniji lahko zagotavlja Rusija. "Slovenija sicer plin dobiva z več strani, vendar pa bolj poceni dobava plina iz Rusije ostaja v našem strateškem interesu," je pojasnil in dodal, da v primeru sklenitve dolgoročnega sodelovanja o dobavi plina med EU in Rusijo tudi izgradnja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ali drugje ne bo tako bistvenega pomena.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.