Slovenija

Veter odkrival strehe in lomil drevesa

Ljubljana, 12. 09. 2008 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./R.E./STA
Komentarji
68

Slovenijo so pozno popoldan zajele nevihte z močnimi nalivi in vetrom. Poleg Primorske in Notranjske se je neurje razbesnelo tudi nad Štajersko.

Na Agenciji za okolje in prostor (ARSO) so okoli 16. ure izdali opozorilo pred nevihtami z močnimi nalivi in točo. Ti so najprej zajeli Primorsko, Notranjsko in se razširili nad Štajersko.

Sredi avgusta je neurje s točo prizadelo vzhodno Slovenijo, predvsem občini Ptuj in Destrnik.
Sredi avgusta je neurje s točo prizadelo vzhodno Slovenijo, predvsem občini Ptuj in Destrnik. FOTO: Darja Verlič

Nad severno Italijo je namreč nastala obsežna in močna nevihtna linija, ki je najprej dosegla Primorsko. Kasneje pa so vremenske gmote iz avstrijske smeri dosegle tudi Koroško in Štajersko. Potek neurja lahko spremljate tudi s pomočjo radarske slike padavin.

Na Gorenjskem škodo povzročal močan veter

Na stotine Slovencev, ki so jih prizadela številna poletna neurja, se zaskrbljeno ozira v nebo.
Na stotine Slovencev, ki so jih prizadela številna poletna neurja, se zaskrbljeno ozira v nebo. FOTO: Reuters

Na območju Gorenjske je močan veter s strehe dveh objektov na Lancovem in v Lipnici v radovljiški občini vrgel nekaj opek, podrl pa je tudi nekaj dreves, in sicer tako v Radovljici kot v Šenčurju in Podblici, kjer je bil zaradi tega oviran tudi železniški in cestni promet. V Voklem je smreka padla čez cesto Šenčur-Voklo. Posredovali so gasilci, ki so smreko razžagali in jo odstranili s ceste. K sreči nihče ni bil poškodovan.

Veter podiral električne drogove

V naselju Grabšinci v Murski Soboti je veter razkril del stanovanjske hiše. Zaradi močnega dežja je neprevozna oziroma zaprta cesta Bučkovci-Mala Nedelja v občini Ljutomer.

O težavah poročajo tudi z območja Maribora, Ptuja in Pomurja. Na mariborskem območju je bilo najhuje okoli Cerkvenjaka in Sv. Trojice, so povedali v regijskem centru za obveščanje Maribor. Neurje z močnim vetrom in dežjem pa je podiralo drevesa in odkrilo več streh tudi na območju Ptuja.

Na območju Ptuja so imeli poleg tega težave z elektriko, saj je neurje ponekod podrlo električne drogove, so povedali v ptujskem regijskem centru za obveščanje.

Na Upravi za zaščito in reševanje podatkov o morebitnih drugih težavah in škodi, razen na že omenjenih območjih Radovljice, Šenčurja in Murske Sobote, še nimajo. Prav tako tudi ni podatkov o toči, čeprav naj bi ta skupaj z močnimi nalivi na območju Maribora že padala, prav tako naj bi padala tudi na območju Rogaške Slatine.

Markošek: Verjetnost toče je majhna

Če imate fotografije ali video posnetke neurja, nam jih pošljite na uredniški naslov 24ur.com@pop-tv.si. Zraven pripišite, da dovolite brezplačno objavo.

Dežurni prognostik na agenciji Janez Markošek je dejal, da bodo v naslednjih urah na območju vzhodne Slovenije še možne nevihte, na zahodu pa predvsem dež.

Ponoči bo lahko v zahodni Sloveniji ob lokalno močnejših nalivih pade 50 do 100 mm, drugod od 30 do 50 mm padavin. V soboto bo oblačno, občasno bo deževalo. Sprva bodo na Primorskem še možne nevihte. Močno se bo tudi ohladilo. Temperature bodo padle tudi za 15 do 20 stopinj Celzija. Več o vremenu ...

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alyiah
14. 09. 2008 11.45
Naselje Grabšinci v Murski Soboti.... Halo ljudje, a vi kdaj preverite, kaj napišete?! Grabšinci so od Murske Sobote oddaljeni najmanj 20 km!!! In spadajo v občino Sv. Jurij ob Ščavnici! Zemljepis vam zgleda ne leži...
Ramzess
13. 09. 2008 12.10
No, saj je že mimo, zdavnaj, danes je le še malo oblačno, hladno, jesensko. Na Ptuju ni bilo nič ttako hudega, le nekaj vetra in naliv, skratka nevihta je tukaj le z repom mahala, kot rečemo. Sicer pa berem, da je kar veliko kleti poplavlo v hišah, po državi, mar ljudje res nimajo urejenih odtokov za vodo v kleteh. Koliko je hiš v državi v resnici, ki imajo urejene odtoke za vodo v kleteh, za primere poplave v kleti, ni hujšega če ti voda tam stoji, ko bi lahko odtekla ven, npr. v kanalizacijo, ki jo imamo vsi urejeno, moramo imeti. Čudi me da ljudje na razmišljajo o tako važnih zadevah, ko načrtujejo hišo, saj ne more biti takšen problem. Redki imajo tudi vgrajeno vtičnico za generator za hišno omrežje, in še kaj bi se našlo. Take reči morajo dandanes biti že v načrtu, a večina sploh ne pomisli na to, četudi samo obnavljajo hišo. Časi so se že zdavnaj začeli spreminjat, in s tem tudi potrebe.
pop.si
13. 09. 2008 10.19
Bog? Ne vem no... prejšnjič 15. avgusta je Bog pomagal ali Marija, ker je bilo, če se ne motim Marijino vnebovzetje in nebo ni nič vzelo, dalo pa... točo. HANSOLA... ja za betonsko kritino se strinjam, ampak ko je hiša montažna ne more prenesti velike teže na sebi, zato mora bit čim lažja kritina in trenutno je najbolj vzdržljiva izmed lažjih kritin ta s-metal, valmetal itd...
civitasstain@gmail.com
13. 09. 2008 08.42
"Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal"! Ne pa država, kot je bilo to prej......
matjasicka14
13. 09. 2008 08.13
toti posnetek...pri nas je 1000x bol veter pihal.
crispl
13. 09. 2008 08.06
Na Primorskem pa kljub orkanskim burjam ne odkrije streh-zakaj?Ker je strešna kritina položena na deske in ne na lesene morale,tako da veter ne more priti pod njo.Tudi pri vetru 200 na uro so hiše še zmeraj cele,Ne šparat pri strehi.
janzeko
13. 09. 2008 07.50
Skregani ste seboj.Dopoldne ste jezni nase, popoldne pa še na celi svet.To je to !
hansola
13. 09. 2008 06.43
mjfeep in pop.si, sej fajn da delata reklamo, vama se bo pri vsaki toči poznalo na strehi. Na betonskih kritinah ni niti najmanjšega sledu o kakršnikoli toči.
Maja Mozgan
13. 09. 2008 00.29
Dobr to, da lahko eni tudi tuki delajo reklame - zastonj... Drugač pa: sem iz Ravne na Kor., ni panike, še zaenkrat... bo pa treba zavarovat se počas....
2cvali
13. 09. 2008 00.17
Blizu Sr. š. centra. Če je močno deževalo, potem imamo sigurno spet kako lužico :(. S purpenom se ni dalo vsega zaliti.
pop.si
12. 09. 2008 23.54
Keri del Ptuja 2cvali. Zdaj trenutno je mirno, mislim da niti dež ne pada, če pa že pa zelo malo. Je pa bil močan naliv, brez toče tokrat. Upam, da vam ni kje zatekalo.
djdj
12. 09. 2008 23.40
Pri nas je izrulo konzolo od TV antene...
2cvali
12. 09. 2008 23.36
Pozdravljeni, zanima me trenutno stanje na Ptuju. Streha še ni čisto sanirana, nas pa ni doma.... Lp
matkop
12. 09. 2008 23.17
ta majhen vetrič ne pomeni nič...... v primerjavi z medvedjevim, kateri bo na svoj roj. dan napadel ukrajino!!!
pop.si
12. 09. 2008 23.11
Ja no, mi smo sedaj po neurju dali na streho ValMetal kritino. Z odtisom in s filcem, za tišino in preprečevanje kondensa. Ima tudi 275g Zn/m2 in enako debelino in ima enakomerne vale. Dali pa smo delat pri podjetju IVANOŠ iz Rogaške Slatine.
mfjeep
12. 09. 2008 22.56
erjetno še ne veste, da obstajajo jeklene kritine debeline 0,55 mm z 275 g Zn/m2 in so odporne tudi proti toči.Mi smo leta 2004 pokrili doma hišo v Slov. Konjicah naslednje leto je pa bila tista MOČNA toča in nam ni poškodovala strehe tako, da bi teklo noter. Natolčena je res, ampak to funkcijonalno ne spremeni tega za kaj je namenjena. ABC Kritne d.o.o so nam pa delali.Če ti pa streho odnese pa ni problem v materijalu ampak v izvedbi. Tako kot, da bi rekel, da če imaš dober avto se ne moreš zaletet(če si smotan ti bo ratalo).
rozlicek@gmail.com
12. 09. 2008 22.53
proklet Janša. Še to na je zrihtalk
pop.si
12. 09. 2008 22.37
haha Juventus... saj mislim, da ni strešne kritine, ki bi imela garancijo na točo. Za letenje pa ne vem, to mislim, da je garancija na delo. Torej, če ti slabo pritrdijo in ti veter odnese.
juventus
12. 09. 2008 22.31
Na kakšni osnovi imajo nekatere stršne kritine tudi do 50 let garancije ???? A tiste ne letijo ??????????
sandra1991
12. 09. 2008 22.21
se strinjam..spremeniti se bomo mogli do narave