Slovenija

'Slovenija vse manj varna'

Ljubljana, 22. 10. 2007 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor DZ za notranjo politiko je podprl predlog za preverjanje družb za zasebno varovanje.

Ministrstvo je po dogodkih v lokalu Lipa decembra 2005 začelo s postopki za spremembo zakona o zasebnem varovanju.
Ministrstvo je po dogodkih v lokalu Lipa decembra 2005 začelo s postopki za spremembo zakona o zasebnem varovanju. FOTO: POP TV

Na današnji nujni seji je odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje podprl predlog SNS, da naj inšpekcijske službe skupaj z ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) do maja 2008 preverijo delovanje in zaposlovanje v družbah za zasebno varovanje. Člani odbora so na seji, ki jo sklicala SD zaradi ugotavljanja morebitne odgovornosti MNZ zaradi smrti mladeniča v bližini lokala Global, še podprli tri sklepe koalicijskih strank in zavrnili vse predlagane sklepe SD.

Notranji minister Dragutin Mate je v razpravi na odboru dejal, da je ministrstvo po dogodkih v lokalu Lipa decembra 2005 začelo s postopki za spremembo zakona o zasebnem varovanju. Mate je pri tem opozoril na težave pri odvzemu licenc. Tako je upravno sodišče razveljavilo odločbo o odvzemu licence podjetju, ki je varovalo lokal Lipa v času dogodka, v katerem so umrle tri mlade osebe. Mate je prepričan, da bo novela zakona o zasebnem varovanju, ki jo je sredi oktobra sprejela vlada, policiji dala vzvode za hitrejši odvzem licenc.


Opravili 270 nadzorov v lokalih

Člani odbora so na koncu razprave sprejeli koalicijske sklepe, da se seznanjajo z ukrepi policija in da je policija delala v okviru pooblastil. Člani so tudi podprli sklep koalicija naj DZ čim prej sprejme novelo zakona o zasebnem varovanju. Odbor je zavrnil sklepe, ki jih je predlagala SD. Med njimi tudi sklep, da MNZ kljub predlogu zoper družbo VIP Varovanje ni sprejelo ukrepa začasnega odvzema licence. SD ministrstvu tudi očita, da novelo zakona ni predlagalo pravočasno, temveč šele po nesreči v diskoteki Global.

Minister je tudi dejal, da so v obdobju od začetka leta 2006 do 7. oktobra v središču Ljubljane opravili 270 nadzorov v lokalih, med njimi tudi v Globalu. Glede družbe VIP Varovanja je Mate pojasnil, da je ministrstvo po drugi pravnomočni odločbi 11. oktobra 2007 predlagalo postopek za začasen odvzem. Predsednik zbornice za zasebno varovanje Ingo Paš pa meni, da bi MNZ lahko ukrepalo s hitrejšim začasnim odvzemom licenc že na podlagi veljavnega zakona. "Ne drži, da sta potrebni dve pravnomočni odločbi," je poudaril.

Vodja poslancev SD in član odbora Miran Potrč je prepričan, da je Slovenija vse manj varna in da se nasilje povečuje. Meni tudi, da skuša minister krivdo zaradi dogodka v bližini Globala prevaliti na državni svet in poslance, ki so julija zavrnili novelo zakona o zasebnem varovanju. Poslanec SDS Rudolf Petan je opozoril, da mora začasni odvzem licence "vzdržati tudi na sodišču". Po njegovih besedah je bil ostrejši nadzor policije nad lokali v medijih pogosto smešen. "V primeru družine Strojan pa se je govorilo, da gre za uvajanje policijske države," je poudaril in dodal, da se skuša na "hrbtih žrtev nabirati politične točke".

Politični obračun z MNZ

Poslanec NSi Anton Kokalj je prepričan, da gre pri sklicu izredne seje za politični obračun z MNZ. Po njegovem mnenju je problematična tudi sodna veja oblasti. Vendar SD na to ne opozarja, je dodal. Po njegovih besedah je SD nasprotovala zakonodaji, ki bi izboljšala učinkovitost policije. "Končni cilj naše stranke je, da bi bili lokali, kot so Global, zaprti," je še poudaril. Poslanec poslanske skupine Zares Pavel Gantar meni, da samo formalna "represivizacija" zakonodaje ne bo zmanjšala kriminala.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je prepričan, da je zakon o zasebnem varovanju, ki ga je leta 2003 sprejela Ropova vlada, poslabšal stanje na področju zasebnega varovanja. "V času sprejemanja zavrnjenega zakona opozicija ni predlagala dopolnila, ki bi olajšal začasni odvzem," je pojasnil.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
22. 10. 2007 23.10
bravo klasik, kriminal ni možen brez podpore oblasti..
Uporabnik113189
22. 10. 2007 22.39
Včasih sem še zaupal policiji, danes pa če odkrito priznam jim ne verjamem.. Vsak dan več redarjev, pa varnostnikov in vedno manj varnosti..Nihče mi ne bo naložil, da ni mogoče zagotoviti varnost v državi. Včasih so govorili da ni mogoče ukrotiti inflacije, pa se je našlo nekaj ekonomistov in Gaspari, pa je bil v nekaj letih mir..Ista zgodba je to s policijo. Če bi res želeli poloviti nekaj mafije in lopovov, bi poslali 30-40 policajev in v mesecu dni bi bil mir..Kaže, da niso zainteresirani ali pa so vsi povezani, ne glede na licenco, naturalizacijo ali nacionalnost.. Amap minister ima drugo delo..Jeb***š državljane.
tomi.passion@gmail.com
22. 10. 2007 22.19
Ironija je ta, da so prav leve politične stranke, v začetku 90ih, na veliko "uvažale" naturalizirane Slovence, jim dodeljevale državčjanstva in si tako gradile volilno bazo. Prav tako se je potrebno vprašati, zakaj je tedanja oblast (LDS in SD), tako širokogrudno dodeljevala licence za varovanje, raznim sumljivim tipom. Sedaj pa te isti "dobrotniki" iz vrst politične levice, modrujejo kje se je stvar zataknila. Vsem skeptikom svetujem, da si ogledajo v registru podjetij, kdaj je bilo določeno varnostno podjetje ustanovljeno in kdaj je nekdo dobil licenco, potem pa naj to primerja s tem, kdo je bil tedaj na oblasti.
Riba1234563328363722
22. 10. 2007 19.43
...Seveda je zmerom man varna, če je zmerom več ljudi z vprašljivim poreklom tu.
mac4_m
22. 10. 2007 18.59
beri sorodni članek, v diskoteki na bledu je skupina napadla fanta in so ga pretepali še nezavestnega. Diskoeteka stop je varovana z varnostniki. Noben varnostnik ni ukrepal ne prej ne potem. G. Mate, stvar je resna, kakšni so bili vaši ukrepi.....Vi kar sprejemajte prazne zakone, ha, ha, ha...
pahor?ek
22. 10. 2007 17.04
Bolj resničen naslov je: "Slovenija vse manj varna pred SD!" Dejstva: 1. iz magnetograma na 27, seji DZ, dne 25, aprila 2007 (prva obravnava) Zakona o zasebnem varovanju, je razvidno, da je glavni problem v tem, da se Zbornici Republike Slovenije za zasebno varovanje v celoti odvzema sistem usposabljanja in izpopolnjevanja in se ga prenaša na Ministrstvo za notranje zadeve. Zaradi tega je Miran Potrč (SD), po intervenciji Zbornice, zahteval splošno razpravo! 2. med člani upravnega odbora Zbornice, sedi Marjan Cerar, nekdanji direktor Belinke, ki je namreč v strankarsko politiko vstopil skozi vrata demokratske stranke, potem je bil blizu LDS. Mimogrede, njegov brat Vasilij ostaja zvest Združeni listi, sedanji SD. (Vir: Mladina, 25. september, 2000). Gre za očiten lobij Zbornice preko SD, ki očitno zaradi denarja ni podprla zakona o zasebnem varovanju!
Jožajoža
22. 10. 2007 16.30
veseli me, da so nekateri volilcim spoznali, da je namen te vlade samo zastopati interese cerkve in lobija, ki se še vedno skriva v avstraliji (vlada v senci,ki jo vodi LAJOVIC).
sdrago@siol.net
22. 10. 2007 16.15
Čut za vsem koristno razumevanje življenja in oblikovanje pravilnega odločanja, torej za skupnost in kolektiv, se oblikuje v otroku že od rojstva dalje. Najpomembnejša je vloga obeh staršev. Pozneje so staršem v oporo pri vzgoji še drugi notranji in zunanji vplivi. Če je torej otrok že v otroštvu vključen v prostovoljne: kulturne, športne, humanitarne in podobne organizacije in če vidi praktične pozitivne posledice vključenosti tudi pri starših in drugih družinskih članih, bo lažje razumel lastno okolje in ga primerjal z drugimi v obliki timskega sodelovanja. Nasprotje temu je otrok, ki živi v okolju, kjer od starejših sliši le negativne kritike, tekmovalni prezir, egoistični pohlep, samohvalo, trenja med ljudmi v življenjskem in delovnem okolju, kar vodi v izključevanje in spotikanje. Kvaliteta družine, družbe in okolja je odvisna od tako oddanega prevladujočega pozitivnega ali negativnega. Zaradi zgoraj opisanih vplivov je vsak človek, če to sam sprejme ali ne, socialno bitje in nenadomestljivi del skupnosti. Seveda skupnost ali organizacija preživi tudi brez posameznikov, vendar to pomeni da je neaktiven človek za širšo skupnost kot mrtev, oziroma ji je v breme in ne v korist. Podobno, kot je vsak človek od rojstva dalje član svoje družine je vpet tudi v družbo. Z načinom življenja in z delom vpliva na kvaliteto medsebojne povezanosti. Ta komunikacijska prevodnost med ljudmi in skupnostmi na vseh relacijah ter nivojih družbe vpliva na medsebojno zaupanje, ki deluje kot mreža, v kateri je vozlišče vsak človek. Pogosto tudi v več vlogah, kot posameznik, ali sestavni del posamezne skupnosti. Več ko je aktivnih vozlišč, gostejša in močnejša je mreža. Vsak človek ima tudi svoje talente. Na razvoj teh pa vpliva tudi klima v družini in v družbi kjer živi.