Slovenija

Slovenija v klub najrazvitejših za 2,5 milijona

Pariz, 06. 02. 2009 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija bi lahko leta 2010 postala članica OECD, je ocenil Pahor. Stroške za 2009 za OECD smo že plačali, gre pa za okoli 2,5 milijona evrov, približno toliko naj bi znašala tudi letna članarina.

Slovenija bi lahko članica elitnega kluba najrazvitejših držav na svetu, to je Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) postala v prihodnjem letu, je danes v Parizu ocenil premier Borut Pahor v pričakovanju srečanja z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio.

"Mislimo, da bi bil realni rok približno leto dni. Toliko ocenjujemo, da bi Slovenija potrebovala, da prilagodi svoje norme pričakovanjem OECD," je povedal Pahor pred pogovori na OECD danes popoldne v Parizu.

Gurria: Slovenija gladko napreduje

Generalni sekretar OECD Angel Gurria
Generalni sekretar OECD Angel Gurria FOTO: Reuters

Po srečanju s Pahorjem je Gurria povedal, da Slovenija zelo gladko napreduje na poti v OECD. Pogajanja Slovenije so v dobri formi, država je dobro pripravljena, ker je takšna volja političnih oblasti, je poudaril Gurria.

Kot je dejal tudi predsednik slovenske vlade, je proces vključevanja v OECD "preveč pomemben, da bi bilo nujno hiteti", je poudaril Gurria v odgovoru na vprašanje, kdaj bi Slovenija lahko postala članica organizacije. A nato je vendarle ocenil, da bi "v primeru Slovenije morda proti koncu leta lahko bili že precej blizu konca pogajanj in tako bi morda prihodnje leto že lahko govorili o članstvu".

Generalni sekretar Gurria, ki je po rodu Mehičan, je tudi tokrat, kot že po srečanju s slovenskimi predstavniki decembra 2007, poudaril, da je Slovenija bolje pripravljena, kot je bila Mehika, ki je za pogajanja potrebovala od tri do štiri leta, Slovenija pa naj bi se pogajala dve leti, kar po njegovi oceni ni slabo. 

"Smo v najresnejši gospodarski krizi, ki ji bomo priča v našem življenju," je menil. Najboljši odgovor na te razmere je po njegovih besedah imeti čim prožnejše politike na področju trga dela, proizvodov in na finančnem trgu. "V Sloveniji je finančni sistem na precej trdih temeljih, torej ne bo vir problemov za realni sektor," je poudaril.

Letna članarina okoli 2,5 milijonov evrov?

Minister za evropske zadeve in razvoj ter glavni pogajalec za vstop Slovenije v OECD Mitja Gaspari je že pred srečanjem komentiral tudi navedbe o članarini, ki jo bo morala Slovenija plačevati kot članica elitnega kluba. V letu 2009 je Slovenija že pokrila stroške, ki naj bi znašali 2,5 milijona evrov. "Dokončnih izračunov za to, koliko bo znašala njena članarina, še ni," je dejal Gaspari in dodal, da bodo predvidoma podobni omenjeni vsoti.

Čeprav izračunov glede članarine po Gasparijevih besedah še ni, se bo številka vrtela okoli dveh in pol milijonov evrov letno.
Čeprav izračunov glede članarine po Gasparijevih besedah še ni, se bo številka vrtela okoli dveh in pol milijonov evrov letno. FOTO: Dare Čekeliš

"Ni pa to bistveno vprašanje," je poudaril minister. Če se želi neka država včlaniti v ta elitni klub najbolj razvitih držav, namreč članarina po njegovih besedah ne bi smela biti prvi problem. "Čeprav ni zanemarljiva, so koristi, ki jih bo imela Slovenija od tega članstva, prav gotovo večje od stroškov za članarino," je poudaril Gaspari.

Države članarino sicer plačujejo po ključu, ki upošteva njihovo velikost in ekonomsko moč, pri čemer je treba upoštevati dejstvo, da Slovenija ni več nerazvita država in da je to preprosto del te vstopne cene, je še pojasnil glavni pogajalec Slovenije za vstop v OECD.

Slovenija je povabilo za članstvo v OECD, elitni klub 30 gospodarsko najrazvitejših držav na svetu, dobila maja 2007, enajst let po tem, ko je zanj zaprosila.

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 02. 2009 16.42
Osredotoči se na vsebino in ne blodi!!!
Buena Vita
09. 02. 2009 14.55
MISLIM DA JE TONČEK BALONČČEK ZAPOSLEN NA POPU ZATO PUSTI SAMO SVOJE KOMENTARJE,OSTALO PA ZBRIŠE. IMA PA NADUR
Tonček Balonček
09. 02. 2009 09.59
manja, Potočnik cilja na še en mandat partijskega (pardon, evropskega) sekretarja. Tam je denarja veliko in družia ima finančno izobilje ter podporo, menda se ne bo v Ljubljani ukvarjal z nekimi fotokopijami, gradbeniki, patrijami, rdeče-črnimi spori in podobnim blatom tipa "dirty jobs!". To je pač za nesposobne "lešinarje", ne pa za kulturne individuume! On je na distanci, z obilnimi vsakomesečnimi nakazila na svoj TR! Mi ga imamo radi, saj je nedolžen, čeprav poriva! Ampak elegantno in kulturno! Čez ene 10 let bo verjetno kandidiral za predsednika R Slovenije!
Spondgeeee
09. 02. 2009 09.48
Poptevejevci glupi ne brisite komentarjev, ker taprau tisti so bols napisani ko vasi celi clanki skupaj!!!
manjakranjc@hotmail.com
09. 02. 2009 08.09
Kaj pa na vse to pravi J. Potočnik?
Tonček Balonček
09. 02. 2009 07.57
-nehaj pisat "naši" in s tem mislit slovence, ker ti definitivno nisi in nikoli ne boš naš! a tvojega pravega imena te je pa sram, kaj? :) - kdor nekritično hvali in povzdiguje vse kar ej slovenskega, s tem lastnemu narodu le škoduje in ga poleni, da se nazadnej utopi v lastmnem blatu. Tudi lastnim otrokom ljubezni ne izkazuješ z razvajanjem in stalnim petjem hvale, mar ne? Ni nekaj a priori dobo in odlično le zato, ker je slovensko!
dr.psiho
07. 02. 2009 23.02
koliko bo še novih članarin...in koliko je še treba potrpeti za tisto obljubljeno boljšo državo....
titovka
07. 02. 2009 19.43
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, SEM SE NASMEJELA-HAHAHHAHAHAHAHHAHA A STA TO JANŠEVCI, BAVČARJI, ŠROTI, ZIDARJI ,TOVŠAKI, JAMBREKI, ZOKIJI, ARHARJI, ITN.ITN...TI DEJANSKO SODIJO V SAM VRH -OECD-!!!!!!
ales2
07. 02. 2009 19.09
Naj raje dajo že enkrat evropske plače.
Tonček Balonček
07. 02. 2009 19.02
Pa kdo od naših športnikov bo sploh nastopal, saj so sami policisti in vjakli, študentov pravzaprav ni med njimi, razen mogočePeterka, ki študira teologijo po mojem, vsaj izgleda tako!
Tonček Balonček
07. 02. 2009 18.57
Ne bodi neučakan, čez pet elt bodo vse države bivše Jugoslavije v Uniji in bomo spet skuapj sedeli v zvezni skupščini,pardon, v EU parlkamentu, z isto valuto in skupno narodno banko ter direktivami. Kam naj grem pa potem? Aja, pozabil sem omeniti Trčijo, ki je tudi članica tega uglednega kluba. V paketu s Slovenijo bodo sprejete še Čile, Estonija, Izrael in Rusija.
Tonček Balonček
07. 02. 2009 18.05
Sploh ne gre za najrazvitejše države, članice so sprejete po političnih kriterijihm Slovaška je npr.v OECD že od elta 2000, po kakšnih kriterijih,lepo vas prosim! Češka je tam že od elta 1995, Poljska pa še od leta prej! Mdžarska je bila sprejeta leta 1996. Kdo nam sadi rožice, da je sprejem v korelaciji z razvitostjo? Kot predsedovanje Uniji, menda nismo predsedovali, ker so v EU tako občudovali Slovenijo in Janeza janšo! Prišli smo pač na vrsto, to je vse!! In ko bomo v teh famozni OECD, se bomo razpočili od ponosa!?
Adolph
07. 02. 2009 18.01
Koliko je Slovenija pripravljena dati, da pride v gosposki krog kraljevin? Jaz bi kandidiral . ..
nogard
07. 02. 2009 17.56
Ma ja, ni problema, zelo razvito imamo tajkunizacijo, kar na zahodu najbolj cenijo ...
Adolph
07. 02. 2009 17.52
Ja to zelo dobro izgleda,... kot kreditna karta brez pokritja. .. Napihnjenci . . . . . .
pinko
07. 02. 2009 16.45
koliko nas bo stalo šele, ko bodo ugotovili kako razviti smo,kakšne plače lmamo,ustanove brez denarja,brezposelne brez pomoči. a gospari ve koliko znoja je potrebno ,da zaslužiš dva miljona evrov.
rahlo_nepristranski
07. 02. 2009 14.06
mi vsi in naša država vlagamo, obnavljamo in podarjamo karitasu, za pomoč revnim, zato kjer smo pridni, delavni,pošteni in ne živimo z krajami drugega premoženja in ne laženo po svetu, kako slovenija blokira in nepusti hrvatom ukradeno naše ozemljo hrvatom.
Tonček Balonček
07. 02. 2009 13.42
če se tja včlanjujejo komunisti je jasno, da gre za nateg! Ropajo nas, 2.5 mio EUR bi raje dali Karitasu ali za obnovo strehe cerkve sv. Miklavža v Ljublani! Katastrofa! Morda za Univerziado, za kakšne klopce bi že zadostovalo, pri nas je itak vse dvakrat dražje kot v tujini, vse zavoljo Kučana in njegove falange!
rahlo_nepristranski
07. 02. 2009 13.32
TB kaj ti gre v nos naše napredovanje v najrazvite države sveta.Tvoja država nebo prišla nikoli, bodi brez brige, bo zmeraj balkanska revščina, nič drugega in same korupcije so pri vas , še v druge države posegate in kradete tuja ozemlja primitivci.Vam ni pomoči, kjer bomo mi še bolj močni od vas in vedno več prijateljev bo na naši strani.
Tonček Balonček
07. 02. 2009 13.17
Ta OECD je seceda brez zveze, kaj naj ima od tega nek direktor. Novembra lani se je pač začelo, menda ne zaradi menjave oblasti v Sloveniji, pri nas so bili komaj objavljeni rezultai volitev, poraženci so seveda takoj kričali, da zdaj je pa jasno, kdo je sposoben in ldo ne! Kdor dela v gospodarstvu ve, da so cikli dolgi, nič se ne dogaja in dneva v dan, kriza ni rezultat razmer v Sloveniji. Prvi pade prei nas je bil lani novembra, naj ga naprtimo prejšnji valdi? Gotovo d ane, ampak tudi pozitivnih trendov si ne morejo prisvajati, imamo neštevilne "rdeče" direktorje, ki so delali dobro in se niso ozirali na politiko! Gospodarstvo šiba, ne glede na politiko, če ta res ni zarukana, vsi ljubimo prilive in majhne stroške, takrat nas meje, domobranci, fotokopije in razni Jankovćev ne zanimajo, razen če od tega ni obetov, finančnih seveda! Če pač služiš od mejnih sporov in podobnih zadev je jasno, da morajo te zadeve trajati v neskončnost! Plačuje država, ne fizična oseba, ta bi te že zdavnaj skenslala!