Slovenija

Slovenija tudi uradno 32. članica OECD

Pariz, 21. 07. 2010 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skoraj dva meseca potem, ko je Pahor prejel uradno povabilo, je Slovenija postala polnopravna članica OECD.

Generalni sekretar OECD Angel Gurria ter minister za razvoj Mitja Gaspari sta 1. junija v Ljubljani podpisala sporazum o članstvu Slovenije v organizaciji.
Generalni sekretar OECD Angel Gurria ter minister za razvoj Mitja Gaspari sta 1. junija v Ljubljani podpisala sporazum o članstvu Slovenije v organizaciji. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je z današnjim dnem tudi formalno postala 32. članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Začasna odpravnica poslov na slovenskem veleposlaništvu v Parizu Darja Golež je namreč francoskemu ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, ki je depozitar Konvencije o OECD, predala listino o pristopu Republike Slovenije k navedeni konvenciji. S tem dejanjem se je tudi formalno končal proces vključitve Slovenije v OECD, so sporočili z vlade.

Slovenija je po končanih obravnavah na odborih 14. aprila letos generalnemu sekretarju OECD Angelu Gurrii posredovala zaključno izjavo. Na podlagi te izjave in pozitivnih stališč organov OECD je Svet OECD 10. maja s soglasjem odločil o dokončnem povabilu Slovenije h Konvenciji o OECD. Sledil je podpis sporazuma med Slovenijo in OECD 1. junija v Ljubljani. Mednarodni sporazum in konvencijo je 18. junija 2010 ratificiral tudi državni zbor RS.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalooo
22. 07. 2010 01.51
JA PA TO NI NITI MALO REZULTAT TE VLADE IN NJIHOVIH ORGANOV .... ZARES NITI MALO NE
WikiX
22. 07. 2010 01.14
Slovenščina je vse bolj podobna knjižni Hrvaščini, jezik namenjen temu, da se ne da nič povedati. Prazno nakladanje, kot so Gasparijevi "postulati" OECD, ne pomeni nič drugega, kot da je eden od nujnih pogojev tudi urejeno poslovanje države, zato je članstvo samo po sebi priznanje tega. Podobno kot v primeru Grčije, ki je tudi izpolnjevala postulate OECD, še nihče ni prišel tja brez finančnih knjig. Njih ne zanima, če je prikazano stanje realno, ampak kdo si zna namisliti čim večje številke, da jih lahko čim bolj zapufajo. Mi niti slučajno ne izpolnjujemo niti postulatov za lastno državo, naša oblast ni za ljudi, kot nam vsakodnevno dokazujejo. Čemu potem služi vreča brez dna, do katere so se dokopali, na naš račun seveda? O planskem gospodarstvu, nočem več slišati, o privatniški oligarhiji še manj. Vsi hočejo poslušati le o koristih, ne glede koliko denarja izgubimo, naj bi bile te na koncu večje od trpljenja naroda ter v nepotrebni bedi uničenih življenj, s katerimi izgubljeno leto za letom, plačujemo nastanek naše oligarhije. Zato hočem čim več informacij, koga in kako naj nategnem s svojimi postulati, da bom še sam osebno, ne le moja teroristična vlada, odžiral prihodnost svojim potomcem. Pri evropskih sosedih je povsem normalno, da so navadni ljudje zadolženi za pol milijona ali več evrov. Tako bi vsaj imeli prihodnost, vsak svoj lasten mikro narod, usodo diktature pa prepustili vsem ostalim opranoglavcem, ki v sedanji vladi vidijo upanje, da jih bo s takšnimi potezami, vrnila v Alamut, ki so se ga hašašini navadili. Realnega denarja in vrednot ni več, preveč milijard smo dolžni. Naj se zapufa kdor se more, to nima drugega smisla, ne splača se crknit za fašiste.
carpathian
22. 07. 2010 00.19
sedaj bi morali iti na ulice. ampak vsi raje nemo gledajo in se zmrdujejo, kot da bi dejansko nekaj NAREDILI, oziroma sploh ne vejo za kaj se gre. glavno da gredo lahko v merkator pa da imajo tistih 700€ plače.
Prihaja
21. 07. 2010 17.36
Sj ne vem kdo ima bolj mastno glavo, pahor ali gaspari...
Garfield7497
21. 07. 2010 16.42
spet BOMO SAMO PLAČEVALI PA NIČ OD TEGA IMELI MAMO PA DOBRO VLADO LJUDJE PA ZA KRUH NIMAJO PRI NAS BOLANOOOOOOOOO