Slovenija

'Zaradi reform utegnem izgubiti oblast'

Lizbona, 20. 11. 2010 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor je v odzivu na pozive opozicije k predčasnim volitvam dejal, da utegne zaradi nepriljubljenih, a neizogibnih reform izgubiti oblast, a po njegovem mnenju gre za upravičevanje zaupanja volivcev.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Premier Borut Pahor se je v Lizboni srečal s šefom skupine držav v območju evra Jean-Claudom Junckerjem. Nakazal je, da sta se pogovarjala o pričakovani skorajšnji pomoči Irski, in izrazil zadovoljstvo, da predsednik evroskupine opazi pomembne korake Slovenije za stabilizacijo javnih financ in pri umeščanju med države brez tveganja.

Komentiral je tudi pozive opozicije k predčasnim volitvam in ob tem dejal, da se zaveda tveganja, ki ga reforme predstavljajo za njegov obstanek na oblasti.

"Izčrpno srečanje z Junckerjem"

"Imel sem daljše in izčrpno srečanje z Junckerjem. Tega ne bom skrival, ker bo to verjetno treba pojasniti v začetku prihodnjega tedna," je poudaril premier. "Imela sva zelo poglobljen pogovor o tem, kaj se dogaja zdaj in kaj se utegne zgoditi," je še pojasnil.

Ob tem je premier poudaril, da ni pooblaščen, da bi dajal informacije, ki jih bo Juncker verjetno dal v prihodnjih tednih glede nekaterih odločitev. V Bruslju se sicer pričakuje, da bo Irska kmalu zaprosila za pomoč evroskupine, predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Pahor optimističen glede podpore

Na vprašanje, ali glede na zaplete pri odločanju o pomoči Grčiji pričakuje doma težave v povezavi s slovensko pomočjo Irski, je premier odgovoril z retoričnim vprašanjem za vse Slovenke in Slovence: "Ali bi bili raje v skupini držav, ki predstavljajo tveganje, in deležni pomoči ali bi bili raje v skupini držav, ki so dovolj gospodarsko močne, da ponudijo pomoč tistim v težavah?"

Ob tem je premier zastavil še drugo vprašanje: "Ali lahko Slovenija uspešno dolgoročno gospodarsko, politično, socialno preživi brez evra ali brez umestitve v novo valutno skupino, če bi prišlo do krize evra?"

Premier meni, da bodo Slovenke in Slovenci na koncu razumeli, da je Slovenija gospodarsko toliko močna, da lahko pomaga drugim in da to počne deloma tudi iz sebičnih razlogov – da ohrani evro, saj ji to omogoča nadaljnje gospodarsko okrevanje.

"Brez našega članstva v skupni valutni družini bi se Slovenija kot majhna in odprta ekonomija praktično vključila v valutno vojno, ki v svetu že poteka, in bila šibek člen (...) Tega si ne želimo," je še poudaril premier.

Zato je Slovencem tudi iz Lizbone sporočil, da ne preostane drugega, kot da Slovenija pogumno, a preudarno nadaljuje reforme, se gospodarsko in socialno okrepi ter umesti "v francosko-nemški voz".

V ponedeljek bo povedal več

Denar
Denar FOTO: Reuters

Slovenija je sicer poleg Belgije edina država v območju evra, ki še ne sodeluje popolnoma v instituciji za zagotavljanje stabilnosti evra, ki v treh letih predvideva do 440 milijard evrov poroštev v pomoč državam, ki bi se znašle v podobnih težavah kot Grčija.

Za dokončno odločitev Slovenija namreč še čaka na mnenje ustavnega sodišča. Premier je danes poudaril, da Juncker Slovenije zaradi tega ni nič okrcal, saj razmere pozna in je zanj najpomembneje, da Slovenija gospodarsko okreva in izvaja reformne ukrepe, čeprav so nepriljubljeni.

Na vprašanje, kdaj bo ustavno sodišče odločilo, je premier odgovoril le, da sodišče o zadevi odloča prednostno in da več ne more komentirati. "Smo na zvezi z Junckerjem. Vem, kaj se dogaja, in približno vem, kaj bomo storili v ponedeljek in naslednji teden," je dejal premier. Na vprašanje, kaj bo storil, je odgovoril, da bo to sporočil v ponedeljek.

"Zaradi reform utegnem izgubiti oblast"

V odzivu na pozive opozicije k predčasnim volitvam je Pahor medtem povedal, da zaradi nepriljubljenih, a neizogibnih reform utegne tudi izgubiti oblast, a da je izvajanje teh reform ravnanje, vredno zaupanja, ki so ga dobili leta 2008.

Opozicija in oblast imata po Pahorjevih besedah različne odgovornosti, pravice in privilegije, pri čemer sta pravica in privilegij opozicije, da lahko vselej razmišlja o tem, kako bi zamenjala tiste na oblasti. "In jaz jim pri tem ne zamerim nič," je dejal premier.

"Sebi pa bi neskončno zameril in si ne bi nikoli v življenju odpustil, če bi razmišljal, kako na oblasti ostati, namesto da bi, in to počnem, razmišljal o tem, kaj z mandatom, ki sem ga dobil na volitvah leta 2008, narediti dobrega za Slovenijo," je dejal premier.

Narediti nekaj dobrega za Slovenijo pa v tem hipu po Pahorjevih besedah pomeni izvesti nekaj nepriljubljenih, a neizogibnih reform. "Zaradi tega utegnemo tudi izgubiti oblast, ampak to je ravnanje, vredno zaupanja, ki smo ga dobili 2008," je poudaril.

Z nekaj zgodovinske distance se bomo po Pahorjevem mnenju tega mandata, v katerem upa, da mu bo dovoljeno voditi vlado do konca leta 2012, spominjali kot "obdobja, ko smo v najbolj zgoščenem času izvedli največ najbolj zahtevnih reform".

KOMENTARJI (602)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohor_zari
26. 02. 2011 13.44
Dragi Pahor še predno si postal premier bi moral ostopiti oz. ne prevzeti oblasti ne pa sedaj misliti o tem ali odstopiti ali ne če hočeš sloveniji dobro pojdi čimprej v avt z kompletno vlado Kučanom Zemljaričem in vsemi privrženci
puffdaddy
22. 11. 2010 18.47
pojeo vuk magarca, bi rekl srbi!
Buena Vita
22. 11. 2010 15.18
BERI NIMAŠ POJMA KOLIKO SE JE KRADLO PRI TRDI ROKI V TITOIZMU,,,KAJ SO MALO DIREKTORJEV DOBILI NA MEJI S POLNIMI KOFERJI DENARJA ZELO DOBRO SE SPOMINJAM ININEGA DIREKTORJA KATERI JE IMAL V KOFERU 11 MILIJONOV DOLARJEV A MISLIŠ DA JE KDO VIDEL DIREKTORJA ALIDOLARJE,,VSE POD PREPROGO, ZGODOVINA SE PONAVLJA
nefretete
22. 11. 2010 11.23
Oooo, admin? Pa lep pozdrav še tebi. ☺
beri66
22. 11. 2010 09.52
Vrnite komunizem in tiste stare prave komuniste...to so bili zlati časi....kapitalizem je za američane,ne za balkance....pri nas mora vladat trda roka da je red in blagostanje....v komunizmu ni bilo takih kraj in tajkunov....jeb...ali bi ježa takrat...Hilde in Šroti ter Bavčarji....tucali kamen v kamnolomu ne pa sončili riti v Dubaju....
korintos1
22. 11. 2010 09.09
Če pa malo bereš ta forum, pa mladina zelo dosti ve o komunizmu. Tisti, kateri smo pa pod njim preživeli polovico življenja pa....DUSAR, malo se ozri okrog sebe, kar vidiš, to je bilo zgrajeno v socijalizmu. Skoraj vsi mostovi na rekah, vse bolnišnice, skoraj vse elektrarne, pa da naprej ne našteva. Pa skoraj vse hiše, ker se zadnje čase malo gradi. Sedaj se pa samo jamra pa jamra. Vsi samo pričakujejo, da jim bo država kaj dala. Nekaj Nemčijo pod nos mečeš. Oni delajo do 65-tega let, sedaj bojo šli na 67. Pa nič ne demonstrirajo. Ali res nič ne hodiš zunaj, ali pa preživiš vedno za tipkovnico. Če ti pa socializem ne paše, potem pa očeta in mater popluvaj, onadva sta sigurno v njem živela. Vi desničarji pa vedno nekaj rovarite, ker vam pod nobeno oblastjo ne paše, razen tiste štiri leta, ko ste hlapčevali.
Franc Zabukovec
22. 11. 2010 08.53
dusar21.11.2010, 14:3912 Imam skoraj vse tiste čednosti, ki si jih napisal o sebi sam da nisem nikamor pobegnil, pa sekretarju sem vrgel rdečo knjižico v glavo. aja pa RKC in župnikov ne maram Vsekakor pa sem lepši kot ti in izdajalec nisem
Franc Zabukovec
22. 11. 2010 08.48
12345s21.11.2010, 23:523 Pahorja bi lahko zamenjal kdorkoli. he he he Ja ampak res KDORKOLI
wsharky
22. 11. 2010 07.37
... dragi moj borut... ne samo zaradi neprimerno zastavljenih in popolnoma vsebinsko zgresenih reform brez socialnega konsenza, ampak tudi zaradi kolicine afer, v katere je vpleten tvoj politicni 'potencial' bi moral odstopiti...
12345s
21. 11. 2010 23.52
Pahorja bi lahko zamenjal kdorkoli. he he he
Tonček Balonček
21. 11. 2010 22.33
In kdo naj ga zamenja?
JanezNovakJohn
21. 11. 2010 21.36
Kakšne reforme neki. Odstopit je potrebno Zalarja in razrešiti Brezigarjevo, saj sta iz pravne države naredila banana republiko najslapše vrste.
pepar
21. 11. 2010 20.49
Prav zares nimam rad te vlade,vendar je vsaj zame kruto to,da se niti najmanj ne veselim alternative ki se nam ponuja na naslednjih volitvah. Prav za prav me je groza,da bom še naprej moral živeti pod škornjem istih politikov,ki jih gledan že dvajset let,pa naj bodo levi al desni.
12345s
21. 11. 2010 20.40
Pa hor je že hecen
dusar
21. 11. 2010 20.15
Se nekaj Ni sramota pokazat potrebo po pomoci in znanju ,ce sam ne zmores. SRAMOTA je svojo pokvarjeno nesposobnost predstavljat kot olimp blagostanja in dobrega. Narobe svet.
bukefal
21. 11. 2010 20.06
Prejšnji prispevek v celoti danes zaradi admina še ni bil objavljen, zato sem ga poslal še enkrat!
dusar
21. 11. 2010 19.58
potencial Kako preproste so lahko stvari ,in najboljse so preproste stvari, Dokler ne bo odprtosti in serviranje se kaksnih drugih medijev v slovenscini seveda,da se ne bi kdo moral uciti kaksen tuj jezik ,bodo rezultati REALNOSTI zivlenja in prepricanja ,na taksnem nivoju kot so. Na kratko. Slovenija je bila vrzena v cisto novi demokraticen sistem takrat pred 20 leti.Sama po sebi v prispodobi receno je bila v plenicah in kilav nedonosencek.Vsa ta naduta KOMUNISTICNA elita je vedela kako tesko bo stvari prenesti iz enoumja v demokracijo ,kjer imajo ljudje vpogled in pravico izvedeti realne in objektivne stevilke od zaposlenih, do donacij ,do izdatkov,do vsega kar v drzavi sploh deluje,zato so kot jim je ze dolga desetletja v navadi delali se kar po stari KOMUNISTICNI praksi,se rece zaprimo vrata pred javnostjo in se kar SAMI pomenmo in razdelimo to kar NAM gre. Vse kar je pricurljalo v javnost so bile desinformacije ,in prirejene bilance ,da o sodnih epilogih ne govorim. KOMUNISTI so poneumljali ljudi in jih trptali po ramenih -verbalno, ter jim obljubljali STANDARD. Da se zmeraj zgledujejo in primerjajo zakone VSEH europejskih drzav je pa ze vec kot BOLANO.Zmeraj najdejo dolocene paragrafe in zakonike po celem svetu ,in to le tiste ki odgovarjajo KOMUNISTICNI JAVNOUPRAVNI mafijski zdruzbi, DRZAVA v DRZAVI, Slovenija je imela enkratno priloznost da se takrat poveze ,da tako recem z svojo vzgojiteljico ali krusno mater,kar se zastavljanja vseh fundamentalnih zasnov in osnov nove demokracije tice ,ker ce bi to storila in prevzela zakonodajo in tudi ustavo od NAM najbolj primerne drzave-zame je to Nemcija,bi danes imeli veliko bolj kompleksno strukturo in temelj vse infrastrukturne na socialnem ,bancnem ,pravnem in se kaksnem podrocju.Da pa bi slovenija se pokazala politicno voljo in pripravljenost sodelovanja z omenjeno drzavo bi pa stvari danes izgledale veliko BOLJE
Potencial
21. 11. 2010 19.55
Vsekakor je lažje komentirat komentatorje in se spuščat na nivo peskovniških igric, kot podati svoje mnenje, druga, še boljša cvetka v osipu so tisti, ki namenoma blatijo in zelo malo izjem je na "najbolj obiskani strani v Sloveniji". Res pa je razumljiva najširšemu krogu bralcev, torej "bazi" ki razume samo dobro - slabo, vaši - naši. Še sreča, da ni to splošno stanje v Sloveniji ampak samo "najbolj obiskana spletna stran".
TIJA12
21. 11. 2010 19.37
ATEISTEK: RES NISMO IMELI NIKOLI DOBRE VLADE, AMPAK TAKO SLABE KOT JE TA PA V CELI ZGODOVINI NE. SI RES ČRNA OVCA, KI S SVOJIMI KOMENTARJI MED NAMI IZSTOPAŠ, MORDA PA SI RES NAJBOLJ POLITIČNO RAZGLEDAN, DA NE VIDIŠ KAKŠNO VISOKO PODPORO IMA VLADA IN PAHOR. NE VEM , A SI PLAČAN ZA PREUSMERJAT KOMENTARJE ALI TE PA JE POLITIKA MALO ZANESLA.
Potencial
21. 11. 2010 19.25
@dusar Težavo vidim točno v tem, kar omenjaš - nehomogenost ljudstva - KI SMO OBLAST tem, ki smo jim podelili mandat. Ne bi se spuščal na nivo, kdo je bolj ali manj kriv, čas je, da se zgodijo spremembe, ki jih je na začetku mandata obljubljal sedanji PM, vendar ne na njegov način, ki je za moj okus vsekakor premedel in ne na način predhodnega PM, ki si je ali pa si ni, mazal roke z nečednimi posli.