Slovenija

Jandroković že v diplomatski akciji

Zagreb, 19. 06. 2009 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Utrujeni smo od vsega tega. Slovenija je naredila veliko škodo vsej Evropski uniji, iztirjajo pa nas tudi kalkulacije hrvaške strani,“ pravi diplomat EU. Jandroković pa že prepričuje tuje diplomate.

Po včerajšnjih neuspešnih pogajanjih Slovenije in Hrvaške v Bruslju današnji Jutarnji.hr povzema besede neimenovanega diplomata EU, da je Slovenija vsej EU naredila veliko škodo. Države članice naj bi po njegovih besedah podpirale predlog komisarja za širitev Ollija Rehna, saj je ta tudi edini. Po mnenju mnogih naj bi bil Rehnov predlog "precej blizu temu, kar hoče Hrvaška“, saj bi bila arbitraža zasnovana na mednarodnem pravu, ob tem pa bi vključevala tudi načelo pravičnosti, ki ga zahteva Slovenija.

Včerajšnja pogajanja so bila neuspešna.
Včerajšnja pogajanja so bila neuspešna. FOTO: Reuters

Bruselj naj bi sicer že zmanjšal svoja pričakovanja glede rešitve spora, vse države članice EU pa naj menile, da je Slovenija z blokado poglavij v pogajanjih s Hrvaško, za katera je Evropska komisija že presodila, da so izpolnjeni vsi pogoji, prekršila pravila obnašanja, še piše Jutarnji.hr. Po njihovih informacijah naj bi bila Slovenija v blokadi teh poglavij osamljena, blokade pa naj ne bi podpiral nihče.

Za Hrvaško leto izgubljeno?

Kljub temu pa spletni časnik poudarja, da Bruselj iztirja tudi vedenje Hrvaške. Mnogim diplomatom se namreč zdi, da oblasti v naši južni sosedi taktizirajo zaradi lokalnih volitev. Za Hrvaško je sicer leto 2009, kar se tiče zaključevanja pogovorov, že izgubljeno, Jutarnji.hr povzema sogovornike iz Bruslja.

Po neuradnih informacijah naj bi se danes ali jutri Rehn sestal s hrvaškim ministrom za zunanje zadeve Gordanom Jandrokovićem, saj manjka samo še njegov odgovor. Slovenija je predlog načeloma že sprejela. V sredo naj bi sledil sestanek, ki bi se ga udeležila predsedujoča trojica EU – Češka kot predsedujoča, Francija kot nekdanja predsedujoča in Švedska kot naslednja –, Slovenija, Hrvaška in komisar Rehn.

Za zdaj brez uspeha

Včerajšnja pogajanja sicer niso obrodila sadov. Po trilaterali v Bruslju s hrvaškim kolegom Jandrokovićem in komisarjem Rehnom je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar sporočil, da je hrvaška stran zavrnila zadnji Rehnov predlog za način reševanja vprašanja meje in tudi izstopila iz procesa, ki ga je vodil Rehn ob podpori tria EU.

Jandroković je navedbe o izstopu iz procesa odločno zavrnil: "Nasprotno, Hrvaška je doslej edina stran, ki je sprejela Rehnov predlog 'vzemi ali pusti'," je povedal. "Še več, Hrvaška je predstavila tudi dve novi alternativni morebitni rešitvi, ki naj bi pomagali najti pot iz tega zastoja," je še dodal.

Jandroković že v diplomatski akciji

Jandroković ne izgublja časa.
Jandroković ne izgublja časa. FOTO: Reuters

Jandroković je sicer danes v Zagrebu vodje tujih diplomatskih predstavništev na Hrvaškem že seznanil z vsebino četrtkovih pogovorov o rešitvi spora s Slovenijo, ki so potekali v Bruslju, ter s prizadevanji Hrvaške za čimprejšnjo rešitev slovensko-hrvaškega spora, so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

Jandroković je ob tem zavrnil slovenske trditve, da je Hrvaška izstopila iz nadaljnjih pogovorov o reševanju vprašanja meje, ter spomnil, da je Zagreb sprejel Rehnov predlog, Slovenija pa ga je zavrnila. Diplomate je seznanil tudi z najnovejšimi predlogi hrvaškega premierja Iva Sanaderja za rešitev spora.

Sanader je v četrtek predlagal, da bi vladi in parlamenta obeh držav sprejela skupno izjavo, da noben dokument, sprejet po osamosvojitvi, ne prejudicira meddržavne meje. Predlagal je tudi, da bi pravni službi Evropske komisije in Sveta EU zaprosili za mnenje o tem, ali je sploh pravno mogoče, da bi Hrvaška z dokumenti v pogajanjih z EU prejudicirala mejo s Slovenijo.

Blokada najmanj do jeseni?

Pusićeva predlaga rešitev izven Rehnovega predloga.
Pusićeva predlaga rešitev izven Rehnovega predloga. FOTO: dnevnik.hr

Predsednica hrvaškega Nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj Vesna Pusić ocenjuje, da hrvaška pristopna pogajanja ne bodo deblokirana pred jesenjo, zato predlaga iskanje nove rešitve izven predlogov Ollija Rehna. Kot še predlaga, bi lahko iz pogajanj izločili vse spremljajoče dokumente, ki naj bi prejudicirali mejo med Slovenijo in Hrvaško.

''Z ozirom na razmere v EU, kjer so sedaj vse moči usmerjene v volitve predsednika parlamenta in Evropske komisije se zdi, da bo morala deblokada nekaj časa počakati. Prav zato moramo iskati rešitev, ki bo omogočila deblokado še preden se dogovorimo o načinu reševanja vprašanja meje,'' po poročanju Jutarnjeg lista pravi Pusićeva.
 

 

 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (577)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
21. 06. 2009 13.06
Kdo je začel z delitvijo ??
Prvo Borec
21. 06. 2009 13.01
caro11 zlagal si se in sram te naj bo, ČE si letnik 48, da ne pišeš v slovenskem jeziku.
Pošten Zvezdaš
21. 06. 2009 12.41
Prvo Borec,ne ne ni obratno 1948.O spoštovanje?VIDIŠ TU JE NAPAKA,SAJ NEMOREMO SE SPOŠTOVAD,ČE DRŽAVO HOČEJO DELIT NA DVE POLOVICI.ZATO NE SMEMO KRIVID DRUGE ,SAJ SMO SI SAMI KRIVI .
Prvo Borec
21. 06. 2009 07.41
caro11 meni se zdi, da bi bilo obratno. Letnik 1958 kaj pa TI ?? Kako lahko spoštuješ ljudi, ki so proti temu, da bi se Slovenija razvijala ?? Ne poznaš ali pa ne želiš priznati ali pa se samo prilagajaš stanju, ki je v Sloveniji. Spoštovati državo, pomeni tudi spoštovati njen jezik. Država smo pa mi državljani Slovenije !!
Pošten Zvezdaš
20. 06. 2009 22.05
@Prvo-Borac,Kod prvo lahko bi bil moj sin tako si mlad.Kod drugo,če poštuješ državo bi molal celo državo ne pa polovico,in to je naj veča napaka v naši državi.Kako potem lahko uspe Slovenija.Tudi ti ,če si v prav nikjer neboš uspel ker poštuješ samo polovico Slovenijo.Jaz pa poštujem v celoti mojo državo in tudi tebe in nikakor ti pa ne zamerim,
Prvo Borec
20. 06. 2009 21.45
caro11 biti državljan države, pomeni, da moraš spoštovati državo, kar pa ne velja za tebe, ker se nekaj vtikaš v njeno politiko in jezik Ti je španska vas. Malo še hodi v šolo, ker si še mlad, kar vidim po tvojem komentiranju !! Hrvaška politika NI enotna, ker na zadnjih volitvah je HDZ nategnil kmečko stranko, ko ji je obljubljal marsikaj in trenutno vidiš traktorje na cesti. Naslednjič bodo zmagali SDP-jevci, ker HDZ je že izgubil v večjih mestih.
Pošten Zvezdaš
20. 06. 2009 20.13
@Prvo Borec,saj ni pomebno ,da me cenuješ z enko.Jaz nisem proti svojo državi,in tudi proti tebi ne.Jaz ti lahko dam prav,samo nebo se nič uspelo.NEPOZABI,dogler nebo zadovolsvo,na obe streani dokler meje nikoli nebo rešeno. Mislim,da Hratska ima več možnosti kod mi ,ker Hrvatska v politiki lepo skup držijo ,kaj pa mi samo se prepiramo in grdimo naše.Zato eno stransko nikoli nebo uspelia pa če ravno pišeš,da smo v prav.
Prvo Borec
20. 06. 2009 19.16
rumburak meja je že bila na Dragonji in za njo se ne smemo pogajat, ker je NAŠA. Meja pri Mirni ?? Imaš prav in navijam za to mejo že celo življenje. Istro vzdržujemo MI Slovenci in tega HDZ ne želi priznati !! caro11 ne vpij in predlagam TI, da vedno pregledaš svoj pripevek, preden ga pošlješ, ker tvoj pripevek zasluži oceno 1 !!
Pošten Zvezdaš
20. 06. 2009 18.18
VBIVŠI JUGOSLAVIJI NISMO IMELI TA PROBLEM,SEDAJ PA PROBLEMI SAMO NARAŠČAJO.NEVEM ZAKAJ SE VSI TAKO PAMETNI DELATE ,DA VSE ZNATE.NAVIJAČ KI ZA SVOJE NAVIJA ŠE NIKOLI NI DOBIL NA TOTO.MI SE ZASTONJ JEZIMO ,HRATSKA BO USPELA ,DA PRIDE V EVROPO,MI Z SOSEDAMI IN DRŽAVE BIVŠE JUGOSLAVIJE MOREMO SODELOVAT SAMO TAKO BOMO VSI ZADOVOLNI.PIŠETE TUDI,DA SOSEDE HRVATSKO NE POŠTUJETE ,KAKO BI POŠTOVALI ,KI DOMA SVOJE SOSEDE TUDI NE POŠTUJETE.ZATO ŠE DOSTI MORETE HODIT V DRUGE DRŽAVE,DA VIDITE KAO SE POŠTUJEJO SOSEDI.
Dejan Zajebancije
20. 06. 2009 18.05
Bravo, Prvo Borec 20.06.2009, 12:51 Ponovno dodajam: edina prava meja je na reki MIRNI in NE NA DRAGONJI! Pogajamo se lahko le o tem, ali je mesto kanalizacijskega izpusta iz najbolj južnega slovenskega obmorskega mesta Novigrada slovenski, ali hrvaški in kako zavije meja po morju, po tem ko priteče reka Mirna v morje. Vse ostalo nima smisla!
porka.malorka
20. 06. 2009 15.30
HrvashkoMorje Nam ni problem plačat. Če se bo sodišče odločlo da moramo pa pač bomo. Kaj češ tako ti je to. Bolj bo problem pri vas ker boste bankrotiral. Mi smo naredli veliko napak in ena od ta je da smo vam pomagal pri osamosvajanju. Takrat bi moral zasest nazaj naše ozemlje in bi bil mir dones. Sploh pa bolj ko razmišljam o vsem tem se mi zdi. Da bi blo bolje če bi bolje da vas preprosto ignoreramo dokler ne boste plesal tako kot hočemo mi. Ker če ti povem po pravici meni in ostalim eu državljanom je vseeno če ste v ali niste v EU. In še bolje bi bilo da bi vi šli z ostalo jugo bando v eu
Prvo Borec
20. 06. 2009 14.56
HrvashkoMorje Ti si pa malo zaostal, ali se samo delaš, da si zaostal !
HrvashkoMorje
20. 06. 2009 14.49
porka.malorka HrvashkoMorje čaki.čaki še malo tud i boste plačal zaradi genocida ki ste ga izvajal. To vam ne uide ko boste v EU. HEHEHEHE grem stavit v prvem letu vašega eu vsa bodo tožli bosanci,srbi in sploh pa mi ker ste nelegalno pobral zemljo slovencem na hrvaške in še NLB vs bo tožla zaradi nelegalne prepovedi obratovanja na ozemlju RH HEHEHEHE komi čakam --------------- Samo ti pocakaj lepa deklica :-) Ja sam eto vec docekao da jedan "izbrisani" dobije 17 000 EUR odstete od dezele. za ostale cakam:-) Pa docekao sam i presudu HEP vs Krsko a cakam josh visinu odstete:-) ---------------- Kdo ceka taj i doceka:-)
Prvo Borec
20. 06. 2009 13.18
Zato pa je HDZ uničil ISP in naselil svoje "izbeglice" po kampih, ki niso njihovi !! Asimilacija pa dela svoje !!
vinadap
20. 06. 2009 13.15
PrvoBorec - ja,HDZ je vendar naslednik NDH-ja.
Prvo Borec
20. 06. 2009 13.03
Klasik dober dan želim !! Potem ne veš, da Japonci odkupijo vso tuno na hrvaškem !!
Tonček Balonček
20. 06. 2009 13.00
Problem je seveda ta, da nihče ne ve, kaj je bilo domleta 91 "naše"! Razeni katarstri in podobno je poponomairelevantno, napake v teh knihgah, tudi zemljiških so praktično povsod, tudi znortaj posamezne države. Meje določajo velesile, sosedje se nikoli ne morejo sporazumeti!
Prvo Borec
20. 06. 2009 12.58
Popravek pardon Kolikor so dolžni njej je veliko več, kot je dolžna in v LB so vmešani HDZ-jevi veljaki !!
Prvo Borec
20. 06. 2009 12.53
LB v Zagrebu !! Kolikor so dolžni njej je veliko več, kot so njej dolžni in v LB so vmešani HDZ-jevi veljaki !!
Prvo Borec
20. 06. 2009 12.51
Sedaj je samo pomembno, ZA KAJ se pogajamo, ker ne moremo se pogajati za nekaj,kar je bilo naše do leta 91. V tem je problem !! Tam , kjer je casino je SLOVENSKA zemlja in ne hrvaška. Hrvaška se je začela šele na hribu. Vem, ker še edino moja "žlahta" ni prodala zemlje in imajo zemljo,ki jo ne želijo podati domžalčanu". Tepemo se tudi za Casino, ki prinese dosti v hrvaški "buđet", ker stoji na slovenski zemlji. Vinadap motiš se !! Pardon !! Hrvaška ne nosi duh NDH-ja, ampak duh HDZ-ja !!!