Slovenija

Slovenija praznuje 33 let samostojnosti, Golob: Praznujmo ponosno

Ljubljana, 25. 06. 2024 07.21 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija praznuje dan državnosti in s tem obeležuje 33 let od osamosvojitve, ko je takratna skupščina sprejela ključne osamosvojitvene dokumente. Večina slovesnosti in osrednja državna proslava so potekale že v ponedeljek, svoja vrata pa je odprla tudi predsedniška palača, kjer je obiskovalce pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Da smo na doseženo gotovo lahko ponosni, sta ob tem ocenila nekdanja predsednika Danilo Türk in Borut Pahor. Predsednik vlade Robert Golob pa je ob tem dnevu sporočil, naj ga Slovenija praznuje ponosno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako se je v 33 letih spremenilo življenje?
    01:53
    Iz 24UR: Kako se je v 33 letih spremenilo življenje?
  • Iz 24UR: Ob prazniku zaplapolale zastave
    02:41
    Iz 24UR: Ob prazniku zaplapolale zastave
  • Iz 24UR: Proslava ob prazniku
    03:33
    Iz 24UR: Proslava ob prazniku
  • Iz SVETA: Proslava ob prazniku
    02:55
    Iz SVETA: Proslava ob prazniku
  • Iz SVETA: 33 let samostojnosti
    03:22
    Iz SVETA: 33 let samostojnosti

 

"Leta 1991 smo se odločili za pot samostojnosti, bodimo ponosni na to, kar smo dosegli," je ob dnevu državnosti poudaril premier Robert Golob. Vse, kar smo v tem času dosegli, se prepleta v uspešno zgodbo, kljub temu, da nismo velika velika država, pa dokazujemo, da lahko tekmujemo z velikimi vizijami. "In vedno lahko sežemo še više," je prepričan.

Premier je v poslanici ob dnevu državnosti spomnil, da mineva 33 let, odkar smo se Slovenci namenili po poti državnosti. "Naredili smo korak, ki ni bil brez tveganja, a bili smo pogumni in odločeni, da želimo živeti drugače. V svobodni družbi, ki bo temeljila na človekovih pravicah, vladavini prava, predvsem pa na solidarnosti in medsebojnem spoštovanju," je poudaril predsednik vlade.

Ob tem je državljane pozval, naj praznujejo ponosno, saj se zadnjih 33 let plete uspešna zgodba. Ugled Slovenije v mednarodni skupnosti raste, kar med drugim dokazujeta nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN ter vloga države pri mirovnih prizadevanjih v Evropi in na Bližnjem vzhodu, je prepričan.

Po navedbah premierja je Slovenija prepoznavna tudi po svoji zavezanosti trajnostnemu razvoju, ohranjanju narave in turistični odličnosti, med njenimi uspehi pa je naštel tudi varno življenje v Sloveniji, stabilno gospodarsko rast, nizko raven inflacije in brezposelnosti ter dvig pokojnin in minimalne plače v času njegove vlade. Smo družba znanja, vrstijo se tuje naložbe z visoko dodano vrednostjo, je dodal.

"A država niso le številke - gradimo jo ljudje," je zapisal in izpostavil tudi številne dosežke slovenskih športnikov, umetnikov in znanstvenikov. Premier Golob je tako prepričan, da četudi Slovenija ni velika država po številu prebivalcev, vedno znova dokazuje, da lahko tekmuje z velikimi, izjemnimi vizijami.

Sežemo lahko tudi v vesolje, je ob tem izpostavil in spomnil, da je Slovenija nedavno postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije, kar je po njegovih zagotovilih slovenskim podjetjem in raziskovalnim ustanovam odprlo nova prostranstva mednarodnega sodelovanja, Slovenija pa bo svoj pečat odslej pustila tudi onkraj našega planeta.

"Vse to me navdaja s ponosom in zavedanjem, da smo skupnost, ki se ne boji izzivov," je zapisal v poslanici. Dan državnosti naj bo tako simbol skupnega navdušenja nad ustvarjanjem priložnosti in sprejemanjem modrih odločitev za boljši svet, je pozval in državljanom ob državnem prazniku zaželel miru in blaginje.

"Uspehi, ki plemenitijo našo državo, pa naj nam služijo kot navdih za vse, kar lahko dosežemo skupaj. Srečno, Slovenija, in lepo praznuj!" je poslanico ob dnevu državnosti sklenil premier Golob.

'Lahko smo ponosni na državo, vprašanje pa je, ali smo lahko ponosni na oblast'

"Lepo je v naši domovini biti mlad," je ob prazniku hudomušno pripomnil prvi predsednik republike Milan Kučan. Medtem ko je bil sam na predvečer dneva državnosti, ko so ob osrednji državni proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani potekale še druge slovesnosti, skop s komentarjem ob obletnici samostojne države, sta bila bolj gostobesedna njegova naslednika na čelu države Danilo Türk in Borut Pahor.

Prvi je ocenil, da smo po 33 letih gotovo lahko ponosni na državo, vprašanje pa je, ali smo lahko ponosni na oblast, ki vlada v državi. Kot je dejal, nastajajo zelo neprijetni "zastoji", skrbijo predvsem številne stavke, ki jim ni videti konca. Meni, da bi morala vlada poskrbeti, da se omenjeni stavkovni procesi končajo in se doseže sporazum.

Borut Pahor in Danilo Türk
Borut Pahor in Danilo Türk FOTO: Miro Majcen

Tudi situacija v svetu je po njegovi oceni zaskrbljujoča. Svet je v težkih trenutkih, nova velika vojna je popolnoma mogoča. "Še vedno pa je možno to vojno preprečiti. Zdaj bi bilo treba resnično storiti vse, da se prepreči drsenje v svetovno vojno," je poudaril.

Türk meni, da je Slovenija kot država vedno pripravljena na izzive, ki so pred njo, drugo pa je vprašanje političnega trenutka in ljudi, ki so v danem trenutku na položajih odločanja. "Sedanja oblast bi morala poskrbeti, da prihaja do odločitev, ki so pravočasne, kvalitetne, ki peljejo državo naprej. Zastoji, ki jih vidimo, so predolgi," je izpostavil.

Ob rojstnem dnevu države je Sloveniji zaželel, da bi prišlo do notranje pomiritve, ne v smislu zgodovinskega razkola levice in desnice, temveč občutka, da pripadamo zreli skupnosti, da je marsikaj storjenega, doseženega. V luči tudi mednarodnih razmer pa je ocenil še, da ima vsak narod pravico sanjati o lastni državi, vprašanje pa je, ali si je vsak narod sposoben izboriti državnost. "Slovenija si je državnost izborila, Sloveniji ni bilo nič poklonjeno. Državnost smo si morali izboriti in generacija, ki je to naredila, zasluži spoštovanje," je sklenil Türk.

Bivši predsednik Pahor pa je ocenil, da imamo Slovenci, gledano z zgodovinske razdalje, vse razloge, da smo ponosni na prehojeno pot. "Ampak kot ambiciozen narod si zastavljamo vprašanje, ali ne bi lahko bili boljši," meni. Sam prelomno spremembo, ki si jo Slovenija zasluži v prihodnosti, vidi v razmahu podjetništva.

"V 33-letni zgodovini nekako tega nismo znali narediti ali pa morda tudi nismo hoteli. Na začetku, v 90. letih smo se nekako zanesli, da s postopnimi koraki lažje in več dosežemo, kot če bi šli v bolj prelomne spremembe. 33 let kasneje se kaže, da potrebujemo prelomne spremembe. Prej, ko jih bomo dali pod streho, bolje bo," je izpostavil Pahor.

Praznujemo nastanek samostojne države Slovenije

Obiskovalci predsedniške palače si bodo ob današnjem dnevu odprtih vrat lahko pod strokovnim vodstvom uslužbencev protokola ogledali delovne in protokolarne prostore urada predsednice republike Nataše Pirc Musar.

V počastitev državnega praznika bo pred predsedniško palačo med 9. in 16. uro postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Pirc Musarjeva je dopoldne na ljubljanskih Žalah položila tudi venec pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91.

Nataša Pirc Musar je položila venec
Nataša Pirc Musar je položila venec FOTO: Bobo

Slovenija je sicer dan državnosti že v ponedeljek obeležila s številnimi slovesnostmi, vrhunec prireditev je bila tudi letos osrednja državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zbrane je nagovorila predsednica, ki je ob tem spomnila, da časi pred osamosvojitvijo niso bili lahki, a smo znali videti svetlo prihodnost. Zdaj so na obzorju temni oblaki, nanje moramo biti pripravljeni, a prebrodimo jih lahko le skupaj. Zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost, je pozvala.

Na slavnostnih sejah sta se sestala tudi državni zbor in državni svet.

Nataša Pirc Musar položila venec pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91
Nataša Pirc Musar položila venec pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 FOTO: Bobo

Z dnevom državnosti, ki je dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 33 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in nastanek samostojne države Slovenije: Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

Slovenija je svojo samostojnost in neodvisnost slovesno razglasila dan po sprejetju ključnih dokumentov, 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani, kjer je tedaj zaplapolala tudi slovenska zastava.

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suljo
27. 06. 2024 16.23
-1
"Lahko smo ponosni na državo!" A dejte ga srat! Me prav zanima kaj je to tisto na kar bi morali biti ponosni??? a to, da ni stanovanj, da je Slovenija ena najrevnejših balkanskih držav, da je to ena najbolj skorumpiranih držav v Evropi, da ni stanovanj, da država daje nikakve penzije, da če hpčeš kaj zaslužit (pošteno) moraš v tujino. In najboljše je poslušati komentarje naslednji dan po proslavi . XX je bila v roza oblei s zelenimi pikami , YY je nosila rdeče sandale, ZZ je imela na desni ritnici tetoviran križ in rdečo zvezdo...Pa v božju mater a je to državna proslava al parada za kokoši
nikhrast
26. 06. 2024 17.52
-7
Mislim da je bolj pomembno da smo se znebili komunizma in socializma kot da se smo osamosvojili.
Smuuki
26. 06. 2024 18.51
-6
Ravno v tem je problem ker se tega še nismo znebili. Prav to nas lahko celo pokoplje
trgft
26. 06. 2024 10.40
+2
Še ena cvetka: Boris Lozić, dosedanji predsednik uprave Lidla Hrvaška, bo z julijem prevzel tudi mesto predsednika uprave Lidla Slovenija in bo to vlogo opravljal v obeh državah – tako na Hrvaškem kot v Sloveniji.
Smuuki
26. 06. 2024 10.22
-3
Če predsedniku vlade države ki jo vodi ni državni praznik prva prioriteta nomo našli človeka ki mu bo. Če se je naveličal vladati poiščemo nekoga ki to hoče in zna. Nove volitve pa se bo v miru posvetil tini in starsolarju.
peresni
26. 06. 2024 14.45
+2
Tebi to strici povedali? A si le tako sam brihten?
Smuuki
26. 06. 2024 16.36
-3
To se učim od tebe. Zaenkrat imam še malo rezerve. Meni ni treba lagati. 😀😀😀😀😀
Uporabnik1921539
26. 06. 2024 09.19
+2
lepo je,da tako misli a zal ni res.Srednji sloj bomo poginili-obdavceni prihodki tako.sa si revez.Gospodarstvo bo ravnokar klecniko in 2/3 JU stavka.Ne en dan ampak vsaj ze mesec dni UE.Doponilno zavarovanje je podtalo obvezni prispevek,davke,ki jih je prejsnja vlada zacela nizati,so spet dvignili.Uspeh drzave je,ko je njenim drzavljanom dobro.Nasa drzava ni yspesna.Dobro je marginalcem,socialcem in tujcem.To ni drzava
brezveze13
26. 06. 2024 09.05
+4
adonis pernati vošči neke poslanice ob samoosvojitvi a se ne zaveda da je njegova udeležba na taki prireditvi skoraj obvezna, ampak se brez opravičila ali razloga proslave enostavno ne udeleži, pogrešala ga je celo klakočaraka To je prikaz njegovega spoštovanja do države ali pa je to ukaz palčka ki nikakor ne more preboleti KP in JUGE res je naš PV poden od podna sramota za celi svet
Julijann
26. 06. 2024 08.45
+7
Tako kot si večina ljudi težko privošči osebno praznovanje, vse več ljudi tudi nima volje " ponosno" praznovati dan države. Predvsem iz razloga, ker se jim želodec obrača ob dejstvu kdo predstavlja sedaj to državo.
peresni
26. 06. 2024 14.44
-2
Glavno, da imaš ti v sebi dovolj bruhanja za vsak dan. Dober tek.
zmerni pesimist
26. 06. 2024 08.10
+3
Ja tisti ki ste si nafilali žepe
Wild west
25. 06. 2024 20.55
+3
Starleta Ciccolina😁
avgust.
25. 06. 2024 20.42
+11
To je sicer napisal nekdo drug, sem si malo sposodil, pa vendar, da se ne pozabi:VRHUNSKI REZULTATI "SVOBODE" --- -- KOLIKO OBLJUB, ŠKODE IN LAŽI --- 1. Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. --- 2. Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. --- 3. Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. --- 4. Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. --- 5. Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. --- 6. Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. --- 7. Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. --- 8. Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. -- 9. Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili evropska sredstva. --- 10. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. --- 11. Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. --- 12. Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. --- 13. Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 odstotkov višje. --- 14. 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. --- 15. Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. --- 16. Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. --- 17. Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. --- 18. Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. --- 19. Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. --- 20. Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. --- 21. Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. --- 22. Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. --- 23. Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. --- 24. Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. --- 25. Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali. --- 26. Tina Gaber je počistila vso konkurenco v parlamentu --- 27. Tik pred uveljavitvijo zakona o evidencah v igri tudi zamrznitev ------ 28. Nakup stavbe vredno 1,7 milijona evra, odšteli kar 7,7 milijona evra, ---- 29. Novi Ministrici za kmetijstvo so "podtaknili" preveliko izobrazbo, saj se sama ni zavedala kaj bere z lista --- 30. Davkoplačevalci plačujemo 2000 evrov mesečne najemnine, Golobu in njegovi partnerici za luksuzno stanovanje v LJ ---- 31. Emilija Stojmenova Duh nabavila prenosnike za 6,5 milijona evrov, ki niso uporabni niti za kalkulator! 32. Z novim ministrom za okolje in prostor -- .. -- Nad ključnim vodonosnikom se bo gradil kanal brez presoje vplivov na okolje! ------ ŽIVELA SVOBODA !!! PLEŠITE !!!
peresni
25. 06. 2024 19.46
-13
Čuvajmo svobodo, mir, dostojanstvo, ki jih še imamo....imejmo res manjši skrajni nevarni objestni desni del družbe pod kontrolo, da bomo še naprej živeli dostojno lepo in sproščeno kot do zdaj...pamet v roke na volitvah...da bomo lahko sobivali in ustvarjali za vse nas.. tudi za te, ki bi radi vse uničili . Da ne zavržemo zlahka vse dosežke, žrtve in sanje naših prednikov
avgust.
25. 06. 2024 19.56
+13
Poslušajte peresnega, dobro je napisal- pamet v roke na volitvah, da preprečimo uničevanje zdravstva, šolstva, javne uprave, kraje v smislu neuporabnih računalnikov, sodnih stavb, da ne bomo plačevali najdražjo elektriko v Evropi, kot jo sedaj, da ne bomo zbranih sredstev za nesreče pošiljali v Ukrajino in Palestino, da ne bomo potujčevali naših šol, da ne bomo gradili azilnih domov, da bomo začeli kakšen koristen projekt kot je drugi tir, ki se je začel pod prejšnjo vlado, da bi enak projekt začeli tudi na avtocestnem križu namesto lepšanja železniških postaj in ne nazadnje, da ne bomo pošiljali naših fantov na tuje fronte,...pamet v roke na volitvah.
Smuuki
26. 06. 2024 11.03
+8
Za perjad je znano vsem da se gre o najnižji možni kvaliteti. Perutnina itak poje vse najslabše in od tega res ni pričakovat kvalitete. Samo za drek štukat
Smuuki
29. 06. 2024 12.05
+1
Imejmo desni del družbe pod kontrolo se prevede tako. Če mu ostane cent več kot pozitivna nula si izmislimo nov davek. Razkošje pripada levim delo desnim
WolfeWoof
25. 06. 2024 19.42
+7
Še najbolje nam bi bilo če bi Avstro-Ogrska še zmerom obstajala in bi bili del nje.
Avstroogrski Podrepnik
25. 06. 2024 19.32
+2
Kakšna samostojnost,ameriški in nemški vazali,vojna v ukrajini je to zgolj še potrdila,samostojni nula,zero,0
Dark Knight
25. 06. 2024 19.17
+12
Brez umsko "posebnih" levičarjev, bi bila Slovenija res raj na tem planetu.
Kollerik
25. 06. 2024 19.18
-11
Tako kot Madžarska, Hrvaška, Salvador. Tam je raj samo za vas, desnuhe.
AlexReal
25. 06. 2024 19.24
-3
peresni
25. 06. 2024 19.37
-10
Vzdržujmo mir in svobodo dokler jo imamo...desne skrajneže v res mali manjšini imejmo pod kontrolo...pa bomo živeli še dokaj lepo kot do zdaj...pamet v roke na volitvah.
WolfeWoof
25. 06. 2024 19.43
-5
avgust.
25. 06. 2024 19.57
+9
Peresni, EU volitve so to kontrolo lepo pokazale. Ljudje niso neumni.
peresni
25. 06. 2024 19.59
-11
To Slovenijo je naredila kulturna, napredna in humana levica...kljub vmesnim kapitalističnim odklonom SD in posameznikov v prejšnjih levih vladah. Osnova iz socialistične Slovenije je hvala bogu še vedno v zavesti zrelih ljudi ...za mlade pa nas že res lahko malo skrbi....desna skrajnost jih z lažmi zelo poneumlja.
apage
25. 06. 2024 19.07
+4
Malo manj naj levi nezakonito prerazporejajo nasa davkoplacevalska sredstva pa bo vse lepse
Na pol ovca
25. 06. 2024 19.05
+1
V pripovedki Cesajeva nova oblačila je bil vsaj eden, ki je zaklical halo vse je laž prin as se vsi delajo neumne in proslavljajo laž..... kakšna samostojnos od česa smo samostojni ? Edino od samostojnosti smo samostojni kajti Slo je kolonija kot je bila pred 150 leti
Uporabnik1921539
26. 06. 2024 09.25
+1
se strinjam s tabo.Otrok je zaklical,da je cesar gol.Tudi pri nas mladina pocasi zacenja razumeti,da liberalnost vodi v anarhijoDesno in se veliko bolj desno,za domovini,za narod,za jezik in za kulturo ter vrednote slovenstva gre.In potem bomo lahko ponosni
odpisani zasedli vlado
25. 06. 2024 18.57
-1
Praznovali bi res lahko z ponosom,če v vladi ne bi bilo golobove uničevalska sekte in bi vrnili pokraden denar vsaj od nakupa neuporabnega sodišča kjer sta golob in pipanka nabasala svoje žepe sedaj pa prihaja resnica na dan.
iziizi
25. 06. 2024 18.07
-1
Ufff res smo črni
iziizi
25. 06. 2024 18.02
+2
Lahko smo ponosni na podjetja ki delajo za državo in so plačani iz državnega proračuna
iziizi
25. 06. 2024 17.58
+1
Ufff res smoćrni
prašek
25. 06. 2024 17.59
-10
Dovolj imaš časa, da se lahko vsaj osnovno izobraziš .......😂😂😂
iziizi
25. 06. 2024 18.05
+4
Ne moremo bit vsi tako črno kapitalistično izobraženi kot ti prašek
Smuuki
29. 06. 2024 12.19
Nadgradnja osnovnega znanja je pa fakulteta na metelkovi. Ta je trenutno najbolj donosna