Slovenija

Slovenija – nizkocenovna oaza

Ljubljana, 31. 01. 2009 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Luka Hvalc
Komentarji
32

Iz Slovenije lahko z nizkocenovnim ponudnikom letite samo v London. Poleti se morda znova obeta povezava z Barcelono, mariborsko letališče pa zaenkrat sameva. Čarter London–Maribor–Bagdad je pod vprašajem.

Nizkocenovni ponudniki letalskih prevozov so v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni, njihove usluge pa koristijo številni Slovenci. Žal v večini primerov še vedno iz letališč v sosednjih državah. Za slovenske potnike sta običajno najbolj priljubljeni letališči v Gradcu in v Benetkah, od koder lahko za nizko ceno letite praktično po celi Evropi. Ugodne linije lahko dobite tudi iz Trsta, Celovca, pa tudi iz Zagreba in Pulja.

EasyJet
EasyJet FOTO: Dare Čekeliš
V Sloveniji je kot edini nizkocenovni ponudnik prisoten Easyjet z linijo Ljubljana-London in obratno. Iz bližnjih mest v tujini je na voljo kar nekaj zanimivih destinacij po ugodnih cenah. Iz Benetk med drugim letijo nizkocenovni ponudniki RyanAir, WizzAir, Easyjet in ClickAir. Leteti je mogoče v London, Pariz, Barcelono, Malago, Sevillo, Bruselj, Bukarešto, Budimpešto, Sofijo, Liverpool, Dublin, Stockholm, Lyon ... RyanAir leti tudi iz Trsta, in sicer v Birmingham, Bruselj, London, Bristol in Cagliari. Iz Gradca lahko z irskim prevoznikom letite v London in Barcelono, iz Celovca v Frankfurt, Gothenburg, London in Stockholm, iz hrvaškega Pulja pa v London. Ponudnik WizzAir leti iz Zagreba v London.

Iz Slovenije lahko po nizki ceni letite samo v London. In to samo z Brnika. Z letališča Jožeta Pučnika ima trikrat tedensko z britansko prestolnico vzpostavljeno povezavo ponudnik Easyjet, ki je že lep čas edini stalno prisotni nizkocenovni ponudnik v Sloveniji. Poleti je bilo iz Ljubljane mogoče po nizki ceni leteti tudi v Barcelono, pred časom tudi v Bruselj. Nekaj mesecev je bil na letališču Edvarda Rusjana z linijo Maribor–London prisoten tudi RyanAir, vendar se je kmalu umaknil.

Čez poletje spet v Barcelono

Globalna finančna kriza ni najbolj naklonjena letalskemu prometu. "Upoštevajoč trende v letalskem prometu in znane napovedi naših letalskih prevoznikov bomo po obsegu prometa za ocenjenimi številkami iz leta 2008 zaostajali in sicer pri potnikih za 10,8 odstotka, pri premikih letal za 5,7 odstotka in pri teži oskrbljenega tovora za 12,5 odstotka," so pojasnili v vodstvu Aerodroma Ljubljana, kjer v letu 2009 računajo na skupno desetodstotno znižanje prihodkov.

Novih nizkocenovnih prevoznikov v Ljubljani tako ni pričakovati, bo pa ponovno vzpostavljena povezava z Barcelono, okrepile naj bi se tudi linije z Londonom. "Povezeva z Barcelono s ponudnikom ClickAirom je tako kot lani predvidena čez poletje. Easyjet je napovedal, da bo v primerjavi s poletnim voznim redom 2008 povečal število frekvenc, kar pomeni, da bo ob določenih dnevih v Ljubljano letel celo dvakrat dnevno," so za 24ur.com povedali v vodstvu Aerodroma Ljubljana, kjer napovedujejo tudi obnovitev 'običajne' linije s Helsinki in neposredne čarterje letalske družbe JAL med Tokiom in Ljubljano.

Mariborsko letališče še sameva

Irski nizkocenovni prevoznik RyanAir je v London nekaj časa letel tudi z mariborskega letališča, vendar se je lani konec marca umaknil zaradi premajhne donosnosti linije. V Mariboru so napovedovali, da bodo skušali linijo čim prej obnoviti, dogovarjali naj bi se tudi z Adrio Airways, vendar očitno neuspešno.

Letalo družbe Ryanair
Letalo družbe Ryanair FOTO: Jani Dolinšek

Lansko jesen se je veliko govorilo o možnosti, da bi v Mariboru izvajali varnostne preglede na liniji London–Bagdad, ki jo namerava vzpostaviti slovenska letalska družba Aurora Airlines, za pot v London (in obratno v Maribor) pa bi bilo mogoče vstopati tudi v Mariboru.

"Naši načrti predvidevajo, da bi bil let med Mariborom in Londonom notranji let EU, na katerem bi bilo enkrat do dvakrat tedensko na razpolago najmanj 30 sedežev tudi za potnike iz Maribora in okolice. O vseh podrobnostih se moramo pred odločitvijo dogovoriti s pristojnimi organi. Cene bomo določili glede na cene na trgu," so za 24ur.com pojasnili v Aurora Airlines, ki primarno izvaja lete za znane naročnike, odpiranja lastnih rednih letalskih povezav pa ne načrtujejo.

V letu 2008 so na Aerodromu Ljubljana oskrbeli 1,673.079 potnikov, kar je slabih deset odstotkov več kot v letu 2007.

Projekt redne tedenske čarter linije London–Maribor–Bagdad je še vedno aktiven, vendar je nekoliko zastal. "Projekt se nahaja v fazi odobritve s strani britanskega ministrstva za transport, ki je v začetku novembra 2008 zaprosilo direktorat za civilno letalstvo za potrditev nekaterih informacij o naši vlogi. Po naših podatkih na prejeti dopis vse do danes še niso odgovorili. Po prejemu odobritve z britanske strani moramo zaključiti komercialni dogovor z naročnikom, britanskim tour operaterjem, kar bo zelo zahtevno, ker postopek traja že 11 mesecev," so sporočili iz Aurore Airlines.

Kot so pojasnili na direktoratu za civilno letalstvo, so na podlagi varnostnih zahtev angleških oblasti v decembru pozvali Aerodrom Maribor, da dopolni svoj varnostni program. "Aerodrom Maribor je že vnesel dopolnitve v svoj varnostni program, vendar zahteve angleških oblasti še vedno niso izpolnjene. Aerodrom smo pozvali k ponovni dopolnitvi, angleške letalske oblasti pa obvestili, da je postopek v teku," so sporočili iz direktorata.

V Aerodromu Maribor za pojasnila niso bili dosegljivi, kot kaže pa v bližnji prihodnosti ni pričakovati, da bi letališče Edvarda Rusjana bolj zaživelo tudi s potniškim prometom.

Do nadaljnjega bo očitno edini nizkocenovni letalski stik Slovenije z Evropo linija Ljubljana–London.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 02. 2009 10.27
Hvaal bogu, da do Celovca, Gradca, Trsta, treviza in benetk ni daleč. V Trstu je dobro, ker je parkiranje brezplačno, sicer pa na brniku daš za en teden parkiranja več kot te stane letalski prevoz. nekdo naj mi razloži, zakaj iam Adria npr. takšen astronomske takse, Easy Jet pa ne! Gre za kakšno mafijo?
Tonček Balonček
02. 02. 2009 10.25
Velikos em s evozil s etmi nizkocenovniki po Evropi in nikoli nisem doplačal za prtljago. Ko dobiš karto po e-mailu vedno piše, kakšen je režim s prtljago in si pač napokaš, kolikor tolerirajo zastonj in to je to!
dubliner
01. 02. 2009 14.47
ziga 31.01.2009, 19:16 @ JozaFritz - v katerih casih pa ti zivis? Ryanair zaracunava 20 € po vsakem kosu prtljage... ziqa, saj ni res; je 15€/kos, ampak to ni tistih 10kg, ki jih lahko vzameš s sabo v kabino. 10kg osebne prtljage je pa že kar dosti..
JozaFric
31. 01. 2009 19.26
easyjet pa ne. Trenutno pa itak samo on leti iz Slo.
supmuhel
31. 01. 2009 19.18
Kar se pa tice odpovedi letov so pa pri nasi ADRIA AIRWAYS posebni specialisti. 19.01.2009 so odpovedali let Dunaj - Ljubljana ob 13:40. Ryanair in ostali bi vsaj obvestili potnike. Nasi so pa IATA, STAR ALLIANCE, ect... in potnikov niso obvestili. 8 urni postanek na Dunaju je bil prav prijeten. To se mi z nizkocenovci se ni nikoli zgodilo... pa letim vsaj 5 - 6 x mesecno...
supmuhel
31. 01. 2009 19.16
@ JozaFritz - v katerih casih pa ti zivis? Ryanair zaracunava 20 € po vsakem kosu prtljage...
JozaFric
31. 01. 2009 18.33
Nevem o kakih stritih stroških eni govorite? Na vsakem poletu je dovoljeno brezplačno imeti zraven 20 kg stvari. 15 v kovčku in 5 za na letalo. In ti ne zaračunajo nič tako nizkocenovni kot ostali. Edina razlika, ki jo občuti potnik je v tem, da da nizkocenovnem ne dobi hrane in pijače in da ne odgovarjajo za stroške povezane z zamudo ali odpovedjo leta. To pa je tudi vse. Eno uro pa menda zdržite brez hrane. Škoda res, da ni več nizkocenovcev v Sloveniji. Hvala bogu vsaj za easyJet, ki ponuja povezavo do Londona, ker letos BritishAir ponuja izjemno ugodne lete iz Londona v svet. Še posebej za nas, ko imamo €, funt je pa postal izjemno poceni.
bostjan@kocevje.com
31. 01. 2009 17.10
uvek si mi draga bila, domovino moja mila jugoslavijo, jugoslavijo......
dubliner
31. 01. 2009 15.35
Natasya 31.01.2009, 15:05 Kolk pa stane povratna vozovnica za London? Jutri čez 200€, npr. junija pa pod 100€.
Natasya
31. 01. 2009 15.05
Kolk pa stane povratna vozovnica za London?
dr.psiho
31. 01. 2009 13.34
so vseeno predragi za moj ukus
Prefekt
31. 01. 2009 12.29
Nizkostroskovni letalski prevoznik Easyjet je stevilnim Slovencem svoje storitve vedno zaracunaval veliko drazje, kot "izgubljeni" Ryanair. Slednji je moral odstopiti zaradi svojih nepovratnih uslug, ki jih je nudil stevilnim Slovencem. Po evropskem zakonu morajo vse cene biti popolne oz. dokoncne brez skritih dodatkov, kot so na primer te in one takse. Ko bo Maribor ali Ljubljana dobila redni, direktni in nizkocenovni let do Port Moresby-ja bomo vedeli, da smo nekaj vredni.
odbogaposlan
31. 01. 2009 11.58
Tu se vidi koliko veljamo. En let
majcekzmajcek
31. 01. 2009 11.56
ja, pri easyjetu je vedno treba vedeti kdaj točno rezervirati, povratna karta lahko pride okoli 40 ali 50€, pred leti sem jo znala dobit za pičlih 2000Sit povratno... res pa je da ne bi imela nič proti če bi dala LJ ali še bolje MB nekaj linij več, ker se morem zaradi tega peljati v Benetke ali Zagreb ali pa Graz ...
qki
31. 01. 2009 11.49
na letih v maribor bi mogli delat.. kr bi lahko konkurirau gradcu
Spondgeeee
31. 01. 2009 11.09
namjer se vseeno je ceneje, ko pa da placas 430 gorenska, lj in okolica celovc, stajerska pa graz. Vrjemi bencin mas pokrit pa se parkirno hiso za 1 tedn :)
katja00
31. 01. 2009 11.01
Jaz sem letela dvakrat z easyjetom v London in sem dala za povratno karto 150€, s taksami vred..ko sem šla pa tretjič,sem se odločila za ryanair, sem dala pa za povratno karto 20€ s taksami vred, tko da je razlika očitna..ni pa nič slabši polet al pa letalo :):)
due
31. 01. 2009 10.53
easyet je zelo ugoden če rezerviraš karto vsaj 1 mesec pred poletom. pod 100€ dobiš povratno brez problema. jaz sem dal 70€ za povratno. moraš pa gledat kateri dan letiš. včasih je velika razlika v ceni če letiš npr v sredo ali četrtek..... moraš zbrati najcenejšo ponudbo pa je. pri ryanairu pa dobiš povratno karto že za 20€. aja pa letlaiške pristojbine so bile vključene v ceno.
jernam
31. 01. 2009 10.45
Hackerka 04. februarja v London in nazaj 08. feb 167.19 EUR pa še tja je treba priti??? Dok če biti ovaca bit če i šišanja.
Chatefucio
31. 01. 2009 10.29
Na fotki je Boeing 737-800 :):):):):)