Slovenija

Srečanje prineslo spremembo atmosfere

Brdo pri Kranju/Alpbach, 01. 09. 2009 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik vlade Borut Pahor, ki se je sestal s hrvaško kolegico Jadranko Kosor je dejal, da so se dogovorili za okvir, ki bi lahko prinesel rešitev mejnega spora.

Današnje srečanje s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor pomeni nadaljevanje krepitve dobrega vzdušja, kar zagotovo pomaga pogajalcem na obeh straneh, da v naslednjih tednih pridejo do predloga rešitve, ki bo v obojestransko zadovoljstvo, je danes v Gdansku povedal premier Borut Pahor.

Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters

Pahor in Kosorjeva sta se ob robu slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne danes v Gdansku ločeno sestala tudi s predsedujočim Evropski uniji, predsednikom švedske vlade Federikom Reinfeldtom, "da kot članica in kandidatka ugotovimo, ali smo izpolnili pričakovanja iz Trakošćanov, da dosežemo dogovor v obojestransko zadovoljstvo", je po srečanju še povedal Pahor. Dodal je še, da je srečanje s Kosorjevo na Trakošćanu 31. julija "kljub dvomom prineslo spremembo atmosfere".

Po srečanju v dvorcu Trakoščan na Hrvaškem sta premiera povedala le, da sta dosegla dogovor o okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanja nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU in meje med državama, vendar podrobnosti nista razkrila. Sedaj naj bi strani s tiho diplomacijo skušali dogovoriti podrobnosti.

Dogovor le o podrobnostih

Po srečanju s predsedujočim EU, švedskim premierjem Fredrikom Reinfeldtom in nemško kanclerko Angelo Merkel v Gdansku je hrvaška premierka Jadranka Kosor dejala, da se Zagreb in Ljubljana morata dogovoriti le še o nekaterih podrobnostih, potem ko sta opravila približno 95 odstotkov dela

V pogovorih s Slovenijo smo ustvarili novo ozračje medsebojnega spoštovanja in uveljavljanja, je še dejala Kosorjeva, ki je dejala, da bosta obe strani prišli do cilja – rešitve vprašanja meje med državama in sklenitve hrvaških pogajanj za vstop v Evropsko unijo. Kot je dodala, imata Slovenija in Hrvaška popolno podporo švedskega predsedstva EU za nadaljevanje pogovorov o zastoju v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU.

Švedskemu kolegu je tudi povedala, da bosta Ljubljana in Zagreb nadaljevala pogovore prek "tihe diplomacije" ter da bosta spoštovala dogovor iz Trakošćana, da javnosti v obeh državah o pogovorih ne bodo obveščali, dokler ne bodo dosegli dogovora.

Nadaljevanje procesa poglobitve zaupanja

Premier Borut Pahor, ki se je že drugič v mesecu dni sestal s hrvaško kolegico Jadranko Kosor, je srečanje označil za "nadaljevanje procesa poglobitve zaupanja med obema državama".

Ta proces se je začel pred časom, "ko smo na obeh straneh potrdili politično voljo, da nekatere stvari, za katere se je zdelo, da se ne morejo premakniti z mrtve točke, premaknemo z mrtve točke", in sicer s spoštovanjem interesov obeh držav in iskanjem kompromisa, je na Brdu pri Kranju odgovoril Pahor na novinarsko vprašanje ob robu rednega posveta slovenske diplomacije. Pahor je dejal, da bi rešitev vprašanja meje med državama močno razbremenila slovensko zunanjo politiko in slovenske diplomate po svetu ter jim omogočila, da to energijo usmerijo drugam, med drugim na Zahodni Balkan, kjer vidi Slovenija velike potenciale, še posebej gospodarske.

Pahor in Kosorjeva sta se sestala že konec julija na dvorcu Trakošćan. Takrat sta dosegla dogovor o okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanj, ki obremenjujejo državi – nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU in rešitve vprašanja meje.

"Obstaja možnost, da še v tem letu rešimo vprašanje, ki ta hip obremenjuje obe državi, to je vstop Hrvaške v EU in nadaljevanje pogajanj ter rešitev meje med državama," je takrat dejal Pahor in dodal, da sta s hrvaško premierko in sodelavci "okvirno našla pot za to, da bomo ob sedaj veliko bolj intenzivnem sodelovanju obeh zunanjih ministrov in tudi naju osebno, ne vedno pred kamerami, do jeseni to okvirno rešitev uskladili tudi s potrebnimi detajli."

Ahtisaari: Blokada hrvaških pogajanj z EU "obžalovanja vredna"

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO: Reuters

Partnerji v EU bi morali Ljubljano in Zagreb "opogumiti", da naj bosta "razumna" in naj rešita spor o meji, je izjavil Nobelov nagrajenec za mir in nekdanji finski predsednik Martti Ahtisaari. Ob tem je blokado hrvaških pogajanj označil za "zelo obžalovanja vredno. Nikakor nisem zato, da katera koli država blokira normalen pogajalski proces (neke druge države) iz katerega koli razloga že, saj je to do države prosilke ali kandidatke povsem nepravično. Mnogo bolje bi bilo nadaljevati in se nato, ko bi bilo vse urejeno, še enkrat lotiti problema, če ta še ne bi bil rešen," je dejal Ahtisaari, ki meni, da bi v nasprotnem primeru lahko prišlo tudi do upočasnjevanja procesa reform.

"Tovrstni primeri bodo seveda odprli vprašanje, ali naj v EU sprejmemo nekoga, ki ima v določenih vprašanjih probleme s svojimi sosedami," je dejal Ahtisaari, pri čemer naj bi imel v mislih Slovenijo. Odgovor s pogledom v preteklost bi bil morda, da tega ne bi smeli storiti. "To bi morali storiti prej. Za Slovenijo bi bilo lažje," je dejal in dodal, da ima tako s Slovenijo kot s Hrvaško dobre odnose in dodal, da "vesta, da sem se zavzel za članstvo obeh v Evropski uniji".

Nekdanji finski predsednik je tudi izrazil prepričanje, da se bo na koncu našla rešitev za spor o meji med Ljubljano in Zagrebom. "A moramo biti zelo odločni, da bi ju spravili do tja." V nasprotnem primeru bo primer po mnenju Ahtisaarija pristal pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. "To bi trajalo več let in bi odložilo hrvaška pristopna pogajanja."

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goky
02. 09. 2009 17.27
8JASMIN 02.09.2009, 11:07 1 Pahor, bo HR šenkal, Piransk zaliv, boste videli ljudje, saj se vidi kako se ponaša. Šel je na Poljsko, čeprav so boljševiska dejanja obsodili, Putin je dejanja obžaloval, Pahor tega ni storil, ne v Sloveniji oz. Slovenski javnosti ali, da bi se bil poklonil žrtvam v "hudi jami". Si pošteni Slovenci lahko ta dejanja razumno obrazložite in obelodanite, kakšno politiko ustvarja sedajšna vlada. Strah me je, ko razmišljam kam pelje vse to in to v 21stoletju. Pozitivnih učinkov ni nikjer, samo v kadrovanju in v zadolževanju so pa zelo učinkoviti. Domobranski dnevnik !!!! Marš
g.doktor
02. 09. 2009 15.08
savudrijsko valo je treba pošteno razdeliti med slo.-cro.
8JASMIN
02. 09. 2009 12.54
A je že kdo videl, da je kašen resen politik Pahorja po ramenih potipkal? Ne tega neboste videli, samo Pahor MAHA po drugih, oni ga pa neši..jo..Tako je dokaz dovolj, da imajo svoje mnenje "o delovanju te vlade" in načinu kako je prišla na OBLAST. Z veseljem opazujem kako mu vse polzi iz rok, da ga imajo prav njegovi koalicijski partnerji v "kleščih", on pač ni mož "BESEDA" Ce se bi Erjavec nebal Žnidaršiča, bi bila Pahorjeva vlada že zdavnaj "pretekolst"....
8JASMIN
02. 09. 2009 11.07
Pahor, bo HR šenkal, Piransk zaliv, boste videli ljudje, saj se vidi kako se ponaša. Šel je na Poljsko, čeprav so boljševiska dejanja obsodili, Putin je dejanja obžaloval, Pahor tega ni storil, ne v Sloveniji oz. Slovenski javnosti ali, da bi se bil poklonil žrtvam v "hudi jami". Si pošteni Slovenci lahko ta dejanja razumno obrazložite in obelodanite, kakšno politiko ustvarja sedajšna vlada. Strah me je, ko razmišljam kam pelje vse to in to v 21stoletju. Pozitivnih učinkov ni nikjer, samo v kadrovanju in v zadolževanju so pa zelo učinkoviti.
vinadap
02. 09. 2009 10.08
dimci bogatarit - prvo vidva preštudirajta kaj pravi Londonski memorandum iz leta 1954 za Cono - B. To je mednarodno pravno veljavni akt,ki nikoli ne zastara. V tem aktu je tudi lepo zapisano na koga se nanaša. Na Hrvaško sigurno ne,ste nas pa oguljufali,to pa je sigurno,in to bomo sedaj popravili,samo pri tem vaju bo glava zelo bolela,mene niti sedaj ne,pa tudi potem me ne bo.
peterb110@gmail.com
02. 09. 2009 00.16
Zdaj sta se zacela tikat, poroca TVSLO. ...Se vidi kaksnega hlapca imamo za premiera. G. Pahor nekaj osnovnih manir bi pa res lahko imeli, Kajne? Navsezadnje ste predstavnik drzave, a ne? Ne morete se spustiti na tako nizek nivo z drzavo, ki je okupator SLO zemlje in nas poskusa ignorirati na vseh podrocjih. Res ste me razocarali....Pa vasi kompromisi spet nam v skodo..-lepo ste jih nakazali in ze vidim v katero smer vse to gre. Nimate mandata, da delate kompromise pod mizo s SLO zemljo, s Piranskim zalivom . Ce ste res tako nesposobni obraniti SLO zemljo in dobiti ukradeno nazaj---potem ODSTOPITE.....vas ne potrebujemo, ker takih izdajalcev ( nesposobnezev) pod krinko "kompromisov" smo imeli ze prevec v nasi zgodovini
Abacus
02. 09. 2009 00.12
Klasik 01.09.2009, 18:17 3 Zanimivo bi bilo slišati tudi Putinovo mnenje o izjavah Avstrijskih politikov glede avstrijske državne pogodbe. ------------------------------ Mene zanima ,če kaj veš deli to z nami : )
Prophet
01. 09. 2009 23.43
klasik in vinadapa bo še zelo glava bolela ko se bosta zbudila ...
JADE7
01. 09. 2009 21.00
....ne vem, kaj bi rekla....khm... :-)
dimci
01. 09. 2009 20.07
kvaka1101.09.2009, 19:57 -1 @vinadap Bo pa zanimivo v jeseni,ko bomo izvedeli kaj je sklenila ta " tiha "diplomacija. ************** pa zna se već sada pahor je pristao na kondominij po tome Hrvatska mora dobiti suvlast nad Sv. Lucijom, Portorožem, Sv. Bernardinom, Piranom i Strunjanom, do pred ulaza u Izolu sa slovenske strane. pitam se, kaj će to nama??? Kaj še? Asi mogoče pozabil Benetke pa Ancono???
dimci
01. 09. 2009 20.03
Ali jaz ne razumem jezika ali v spodnjem komentarju ni nič žaljivega?
vinadap
01. 09. 2009 19.39
Na hrvaških forumih je že celi halo na izjave Kosorjeve. Sem pa opazil,da tam ne šparajo z besedami.
gordo
01. 09. 2009 19.27
dogovor,dogovor in še dogovor,iz vsega pa ne bo nazadnje nič.
bučar
01. 09. 2009 19.23
pričakovati kaj konkretnega je misija nemogoče..... že stranki nista v sorodu
Uporabnik113189
01. 09. 2009 18.17
Zanimivo bi bilo slišati tudi Putinovo mnenje o izjavah Avstrijskih politikov glede avstrijske državne pogodbe.
Uporabnik113189
01. 09. 2009 18.16
Če Pahor dela tako, kot mislim da dela, potem se bo pomenil sem in tja kakšno besedo tudi s s Putinom. Janša je moral pobegniti, da ga niso tam obdržali. Imamo namreč marsikaj skupnega. Tako kot Ruse, so tudi nas poskušali oropati zahodni kapitalisti z govorico o svobodi in demokraciji, mimogrede bi nam pa izpraznili žepe. Sedaj jih mi lovimo tukaj, Putin pa v Rusiji.. Pri tem naj omeni še kakšne je bil hrvaški domovinski boj v resnici ( da je šlo za oživljanje vrednost tistih, ki so vojno izgubili in pobegnili na tuje) in kdo je v resnici razbil Jugoslavijo. Potem pa še malce o energetski odvisnoti EU od Rusije. Ko mu bo Putin razložil svoje mnenje, bo Marti Ahtisari kar naenkrat razmisli o prioritetah glede hrvatov in "pravičnosti". Je zelo dobro že prej vedel, da je spor med SLO in HR vroč kostanj tudi za njega.
missty
01. 09. 2009 18.08
to bi mogla bit glasna ne pa tiha diplomacija! za naše ozemlje se gre in ne za pahorjevo...
vinadap
01. 09. 2009 17.54
95 odstotkov že zmenjeni. To bi pa res rad čim prej izvedel,kakšna " žvau " se bo porodila.
maneno48
01. 09. 2009 17.35
kje pa iščeta kompromis ??????????? da se nebo kdo preveč sklanjal !!!!!!!!!!!!!!! PAHOR KOMPROMISOV NI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vinadap
01. 09. 2009 17.29
NorIKonj - za Dalmacijo se že baje Italijani segrevajo,haha.