Slovenija

Slovenija in EU o jeklu

Bruselj, 16. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delegaciji iz Slovenije in EU se bosta sestali na posvetovanjih o ukrepih, ki jih je Unija sprejela za zaščito svojega jeklarskega trga pred pričakovanim povečanim uvozom jekla kot posledico zaprtja ameriškega trga.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Delegacija pod vodstvom državne sekretarke z gospodarskega ministrstva Renate Vitez se bo pogovarjala z vodjo pogajalcev za Slovenijo na Evropski komisiji, Jaimejem Garcio Lombarderom. Slovenija je posvetovanja zahtevala zaradi posledic, ki jih bodo imeli Unijini ukrepi za slovensko jeklarsko industrijo in njen izvoz.

Slovenski izvozniki pričakujejo, da bo EU na podlagi pogovorov Sloveniji odobrila izjemo. Direktor Acronija Jesenice Vasilij Prešern - Acroni Jesenice naj bi poleg štorske Inexe najbolj prizadeli ukrepi EU - od posvetovanj pričakuje, da bo Sloveniji odobrena izjema, saj je za to veliko razlogov. Slovenija je namreč edina država na svetu, ki trikrat več jekla iz EU izvozi, kot pa ga tja proda. Lani je tako iz EU po njegovih besedah uvozila 450.000 ton jekla, izvozila pa 170.000 ton. Od jekel, ki so zajeta v kvotah, pa bi jih v EU prodala 100.000 ton, uvozila pa 400.000. Izločitev Slovenije kot izjeme, želijo tudi v Inexi Štore, kjer so v ponedeljek po besedah pomočnika direktorja Gregorja Tratnika, na Evropsko komisijo naslovili pritožbo zaradi uvedbe kvot v jeklarski industriji.

Tako v Acroniju kot tudi v Inexi opozarjajo na program prestrukturiranja slovenske jeklarske industrije, ki ga je potrdila Evropska komisija. Nanj je v pismu pristojnemu komisarju za trgovino Pascalu Lamyju opozorila tudi gospodarska ministrica Tea Petrin. Slovenija prav na podlagi s strani EU potrjenega programa izvaja izjemno zahtevno prestrukturiranje jeklarske industrije, ki predvideva tudi določeno rast izvoza slovenskih proizvajalcev. Zato bi vsako zmanjševanje izvoza pomenilo odstopanje od sprejetega programa, je poudarila ministrica. Slovenija bi morala biti iz ukrepov EU izvzeta, saj zaradi majhnega deleža, ki ga ima v strukturi uvoza EU, v ničemer ne ogroža Unijine jeklarske industrije, je tudi predlagala Petrinova.