Slovenija

Slovenija : Hrvaška – molk in razmišljanje?

Stockholm, 30. 06. 2009 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Sloveniji in Hrvaški priporočam, naj se vzdržita javnih izjav in se za nekaj časa posvetita razmišljanju," priporoča švedski zunanji minister Carl Bild, ki bo predsedoval Evropski uniji.

''Sedaj potrebujemo več odziva, predlogov iz Slovenije in Hrvaške, če želimo premik v sporu,'' je švedski premier Fredrik Reinfeldt ob srečanju z novinarji iz Bruslja odgovoril na vprašanje, kaj namerava švedsko predsedstvo Evropske unije storiti za rešitev zastoja Hrvaške v pogajanjih. "Nihče ne more priti od zunaj in rešiti ničesar, če se strani nista pripravljeni premakniti.''

''Evropska unija je glede širitve zelo razdeljena. Skoraj vsako širitveno vprašanje je povezano z dvostranskim sporom," je povedal Fredrik Reinfeldt. Izrecno je omenil Slovenijo in Hrvaško ter Turčijo in Ciper.
''Evropska unija je glede širitve zelo razdeljena. Skoraj vsako širitveno vprašanje je povezano z dvostranskim sporom," je povedal Fredrik Reinfeldt. Izrecno je omenil Slovenijo in Hrvaško ter Turčijo in Ciper. FOTO: Reuters
Zdaj sta na potezi Slovenija in Hrvaška. Fredrik Reinfeldt

Sicer upa na premik v pogajanjih. ''Toda to ne bo mogoče, če ne bo več reform in več odgovorov s strani kandidatke. Bomo videli, ali bo to mogoče." Širitev je po njegovih besedah zgodba o uspehu, a ob tem je zelo pomembno – tako za bolj kot za manj navdušene nad širitvijo –, da temelji na pogojevanju, torej da je treba državo, ki želi v Evropsko unijo, reformirati. "A ko rečem pogojevanje, želim poudariti, da ni mišljeno, da naj bi bili dvostranski spori del tega pogojevanja. Opažamo težnjo po tem, da države članice Evropsko unijo uporabljajo za dvostranske spore za ustavljanje pogajalskih procesov in mislim, da to ni primeren način.'' To naj bi povedal tudi slovenskemu predsedniku vlade Borutu Pahorju. Obenem razume, da je razprava izjemno pomembna.

Zunanji minister svetuje molk

"Sloveniji in Hrvaški priporočam, naj se vzdržita javnih izjav in se za nekaj časa posvetita razmišljanju," medtem poziva švedski zunanji minister Carl Bildt. "Včasih je razmišljanje boljše politično sredstvo kot govorjenje," je poudaril in dodal, da je to sicer zelo revolucionarna izjava za politika. Hrvaški je svetoval, naj se osredotoči na reforme v procesu pogajanj z Evropsko unijo. ''Moje sporočilo Hrvaški je, naj nadaljuje prizadevanja, veliko je mogoče storiti v smislu priprave poglavij. To je moj nasvet."

Hkrati je opozoril na kontraproduktivnost javne retorike o sporu med Slovenijo in Hrvaško na obeh straneh. "Vse preveč javne retorike o tej zadevi berem na eni in drugi strani, kar ne bo olajšalo stvari." Tako je odgovoril na vprašanje, kaj je s kredibilnostjo pogojevanja v Evropski uniji, češ da je Hrvaška pri 13 poglavjih napravila vse, kar je lahko, pa jo Slovenija vseeno lahko blokira, in to brez posledic, in ali Slovenija to lahko počne zaradi razdeljenosti EU in težav z Lizbonsko pogodbo.

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marija120
07. 07. 2009 22.20
Jedino naj bolj čista Država od kriminala smo mi nobene afere nimamo blagor nama hahahahahahaha
intelekt
04. 07. 2009 21.21
Ja čisto enostavno!!!Sanader je odstopil zato,da bodo zdaj drugi sprejeli slovenske in evropske zahteve, ker so precenili,da ne bodo v Evropi. Potem pa se bo vrnil in vpil ,da on ni pokleknil pred Evropo in Slovenijo.Evropi pa se mudi zato ,da bodo poceni pokupili hotele,obalo--Folk pa sploh ne ve kaj jih čaka--veliko dela in ubijalski urnik!!!
slovenac3
04. 07. 2009 16.28
Kot večina hrvatov ve Sanader je globoko v kriminalu in je moral proč saj se začenjajo odkrivati stvari katere bi mu škodile, tako njemu kot stranki in vladi. Se še spomnite kako je prišel na oblast ? Tako da je bil največji sovražnik Drnovšek-Račan sporazuma. Slovenijo pa sovraži in nevem kako novinarji tega ne opazijo in ga niso nikoli vprašali zakaj samo laže glede sosedskih odnosov.
slovenac3
04. 07. 2009 16.27
Sanader je globoko v kriminalu in je moral proč saj se začenjajo odkrivati stvari katere bi mu škodile, tako njemu kot stranki in vladi. Se še spomnite kako je prišel na oblast ? Tako da je bil največji sovražnik Drnovšek-Račan sporazuma. Slovenijo pa sovraži in nevem kako novinarji tega ne opazijo in ga niso nikoli vprašali zakaj samo laže glede sosedskih odnosov.
pizdaxl
01. 07. 2009 21.08
sanaderje odstopu ker hoce slovensko drzovljanstvo da se bo preselu v slovenijo in tako dosegel svoj cilj ziveti v eu
dolg.jezik
01. 07. 2009 13.29
mir, otroci! hrvatje takoj domov, imate tam dol dovolj dela... sLOVEnci bomo razmišljali, vi pa molčite, he he... molčite o našem morju, naši zemlji, molčite o vaših norih sanjah o Evropi, ja?
rahlo_nepristranski
01. 07. 2009 13.22
Hrvaški premier Ivo Sanader bo danes odstopil s položaja
vinadap
01. 07. 2009 11.13
Vidim,da tukaj delujejo še vedno nedozoreli hrvaški možgani. Da nas Finska blokira zaradi Patrie,to piše samo v hrvaških usta..ih medijih. Da so pa Hrvatje največji zlobneži pa ve že celi svet. Je čisto prav,da Hrvate zabija ves svetovni tisk,pa nisem škodoželen. Hrvatje se bodo morali zresniti in priznati,da so vsa ta desetletja kradli slovensko zemljo in morje.
A-Fact
01. 07. 2009 08.42
@tupsy ..ja prvi smo se odcepli od SFRJ ker je preostanek države od nas samo vlekel in črpal sredstva, glede na to da je slovensko gospodarstvo predstavljalo 80% celotnega gospodarstva SFRJ...po drugi svetovni vojni bi mogla postat slovenija samostojna neodvisna država pa bi bli zdej švica, ne pa da ja 2 milionski narod sponzoriral zraven še 20 milionov ljudi...in zakaj? še svoje JNA nam niso pustil, vsa sreča da je slovenska TO uspešno pometla z razpadajočo in zastarelo JNA....
rahlo_nepristranski
01. 07. 2009 08.35
To se bojo morale porazdeliti vse republike, ki mejijo s hrvaško in jadranskim morjem, s tem da večji del se razdeli med Slovenijo in Hrvaško, koliko bo katera dobila to naj s pomočjo mirovne konference odločijo politiki vseh republik bivše jugoslavije, politično in strokovno, pravično in zgodovinsko.
tupsy
01. 07. 2009 08.16
heavyg22, pa napiši, do kuda bi trebalo biti vaše more???...u YU si ga imao cijeloga, mogao si iči gdje si htio
rahlo_nepristranski
01. 07. 2009 08.13
tupsy: Ti se rajši uprašaj koliko bi mi slovenci vam hrvatom dali, morja, ali je bilo kdaj jadransko morje in dalmacija hrvaško? nikoli, kjer je bilo italijansko. jugoslavija je dobila jadransko morje in dalmacijo na škodo slovenije, ki sem ti že napisal.Če je pa Tito kršil mednarodni sporazum iz leta 1954, ki je pravno in po tem mednarodnem sporazumu pravno neveljaven in je ta predel, kar je zarisano v CONI B slovensko ozemlje.
tupsy
01. 07. 2009 08.02
heavyg22, a kak bi ti raspodjelil more? daj prijedlog, do kuda bi bilo vaše možda bi bilo najbolje da se svi vratimo u SFRJ pa ćeš imati mora koliko hočeš ....ali vi slovenci ste se prvi htjeli osamostaliti pa sada imate to kaj imate
rahlo_nepristranski
01. 07. 2009 07.54
Treba je Zmagotu Jelinčiču plemenitiju javno zastaviti uprašanje in ga uprašati ali dela kaj na tem da bi slovenija skupaj z evropsko unijo organizirala mednarodno konferenco, po razpadu SFRJ, da se pravično razdeli Jadransko morje in da se upošteva mednarodni sporazum iz leta 1954 ,ki je mednarodna supnost dodelila vso Istro Sloveniji, ki je zarisana v CONI B, če se to ne bo zgodilo potem uprašanje za kaj smo mi potem predali tako velikega ozemlja italiji, kot je VIDEM z okolico, GORICO z okolico in tudi TRST z okolico, to je zelo veliko ozemlje, ki smo ga izgubili in se je predalo italiji, da je SFRJ dobila na ta račun vso Dalmacijo.To se pravi da je takratna Jugoslavija dobila Dalmacijo na škodo izgubljenega slovenskega ozemlja.Zato se ne more vso Jadransko morje lastiti Hrvaška, če ni bilo nikoli ta predel hrvaški niti ni mejila nikoli na jadransko morje in tudi ni bila hrvaška kaj prikrajšana ali oškodovana in bi zato na škodo slovenije dobila vso Jadransko morje, to zgodovinsko dejstvo je na naši strani, ki se mora v pogajanjih tudi upoštevati.
FolkloraS
30. 06. 2009 22.51
Šved. Kdo te kaj vprašal.
Jože Pernek
30. 06. 2009 21.34
hrvat1111 30.06.2009, 21:32 TI SI PA HUDIČEVO STAR samo pameten...........?
.eu.
30. 06. 2009 21.30
Hrvati so res eni taki žalostni ljudje ej
CezDrnInStrn
30. 06. 2009 21.29
Kar ste kuhali, to ste skuhali...KGB !!!!!!!
Jože Pernek
30. 06. 2009 21.29
hack_attack 30.06.2009, 21:23 0 kdo je že osvobodil trst? nekateri mislijo da krapinski pračlovek
CezDrnInStrn
30. 06. 2009 21.28
Razmišljamo..............