Slovenija

Slovenci v evropskem parlamentu

Ljubljana, 21. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenijo naj bi v več kot 700-članskem Evropskem parlamentu zastopalo sedem poslancev. Po vladnem predlogu zakona o volitvah v Evropski parlament bodo njihove plače usklajene s plačami poslancev v slovenskem Državnem zboru.

Zasedanje evropskega parlamenta
Zasedanje evropskega parlamenta FOTO: 24ur.com

Volitve predstavnikov v Evropski parlament naj bi potekale takoj po vključitvi Slovenije v Unijo leta 2004. Za slovenske predstavnike naj bi po predlogu zakona veljale enake omejitve kot za poslance slovenskega Državnega zbora. Tako kot njihovi domači kolegi se ne bodo smeli ukvarjati s pridobitno dejavnostjo in prejemati daril, kandidati tudi ne bodo smeli biti tudi ministri ali, za razliko s slovenskimi poslanci, župani.

Evropski poslanci bodo izvoljeni za petletni mandat, predlagajo jih lahko tako volivci kot politične stranke.

Zakon predvideva, da bodo poslance evropskega parlamenta, ki morajo biti državljani Slovenije, poleg slovenskih državljanov volili tudi državljani članic EU s stalnim bivališčem v Sloveniji.

Plače evroposlancev bodo izenačene s plačami slovenskih poslancev, saj so za njihovo izplačevanje zadolženi nacionalni parlamenti. Slovenski predstavniki bi bili tako z dobrih pol milijona tolarjev ali okoli 2500 evri neto plače med slabše plačanimi, vendar je k tej vsoti potrebno prišteti še plačilo stroškov za delo in bivanje v tujini, ki pa jih krije proračun EU.

Tak sistem pa poraja vrsto težav, zato v Strasbourgu, poleg Bruslja in Luksemburga eni od treh lokacij evroparlamenta, že teče postopek za poenotenje plač. Dvignili naj bi jih na polovico mesečnega zaslužka sodnika evropskih skupnosti, kar je 8500 evrov ali slaba dva milijona tolarjev.