Slovenija

'Slovenci smo mnogo žrtvovali'

Nova Gorica, 08. 09. 2007 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob obletnici priključitve Primorske domovini se je v Novi Gorici zbralo 15.000 ljudi. Stanovnik je pozval k enotnosti.

Različne borčevske in veteranske organizacije ter primorske občine so 60-letnico priključitve Primorske k matični domovini obeležile z velikim ljudskim zborovanjem v Novi Gorici, kjer se je po ocenah organizatorjev danes zbralo 15.000 ljudi. "Notranje lahko imamo različne poglede, a moramo biti enotni, ko gre za nacionalni interes," je poudaril predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki je bil ob predsedniku društva TIGR Primorske Marjanu Bevku slavnostni govornik.

"TIGR je začel, mi smo nadaljevali, veterani vojne za Slovenije pa so dokončali zmago", je poudaril Stanovnik.
"TIGR je začel, mi smo nadaljevali, veterani vojne za Slovenije pa so dokončali zmago", je poudaril Stanovnik. FOTO: POP TV

"Rešitev naših notranjih in zunanjih problemov je v tem, da razumemo, da smo pluralistični v političnih in nazorskih pogledih, da pa moramo biti enotni v obrambi nacionalnih interesov, kot ste nam Primorci pokazali in dokazali," je poudaril Stanovnik. "Doma premetavamo kosti in iz tega delamo politični šov, potem pa nam je čudno, če sosedje sprožijo vprašanje fojb," je bil oster.

"TIGR je začel, mi smo nadaljevali, veterani vojne za Slovenije pa so dokončali zmago," je Stanovnik pokazal na enotnost, na katero je opozoril tudi Bevk. Predsednik društva TIGR Primorske Bevk je spomnil, da je bila organizacija TIGR začetnik vstajenja Primorske, ki jo je do osvoboditve nato popeljal "neuničljivi duh primorskih ljudi".

Predsedniški kandidati o proslavi

Proslava je posledica zmage primorskega naroda.
Proslava je posledica zmage primorskega naroda. FOTO: POP TV

"Tudi na tisto proslavo bom šel (državno proslavo), ker želim praznovati priključitev Primorske. Če je več proslav, ne bo nič škodilo“, je poudaril predsedniški kandidat Lojze Peterle. Mitja Gaspari pa je poudaril, da mu je bila današnja proslava zelo pri srcu. Predsedniški kandidat Danilo Türk pa je dejal, da bo uradno državno proslavo čez teden dni tudi sam spoštoval.

Razen Peterleta desnosredinskih politikov danes v Novi Gorici ni bilo videti, več jih je pričakovati čez teden dni na državni proslavi, zanimivo pa bo videti tudi, koliko bo na njej titovk. Na Tatre bo šel tudi Janez Stanovnik, ki se je danes rokoval z Danilom Türkom, s katerim se je sporekel glede njegovih izjav o NOB.

Proslave so se udeležili še nekdanji predsednik države Milan Kučan ter podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora. Zbrane je nagovoril še novogoriški župan Mirko Brulc. Ta je opozoril, da Primorci kljub poskusom razvrednotenja protifašističnega boja tigrovcev in partizanov, te spoštuje.


Slovenci smo veliko žrtvovali

Z ljudskim zborovanjem, katerega častni pokrovitelj je bil predsednik države Janez Drnovšek, ki pa v Novo Gorico ni prišel, so organizatorji obeležili še 80-obletnico organizacije TIGR in 65. obletnico ustanovitve prvega primorskega bataljona. Okoli 15.000 ljudi iz različnih koncev Slovenije in okoli 200 praporov je "pozdravil" tudi napis Naš Tito, ki so ga čez noč neznanci vnovič postavili na Sabotinu.

Sicer se je Stanovnik, ki je trak zveze borcev simbolično pripel na prapor organizacije TIGR, saj so se tigrovci med drugo svetovno vojno množično priključili partizanom, spomnil, da je današnja proslava posledica zmage primorskega naroda, državna proslava prihodnji teden pa posledica diplomatske zmage na mirovnih pogajanjih.

V zvezi s slednjim in o sporih s Hrvaško je spomnil, da so Slovenci v preteklosti žrtvovali 130.000 rojakov, da bi "kupili Istro, da bi bratom Hrvatom pomagali v skupni borbi proti fašizmu". Okrcal je še "mogočnike v Bruslju", ki so pritisnili na Slovenijo, da je sprejela španski kompromis, zdaj pa ne znajo svetovati drugim, da ne obstoji le pravica, ampak tudi pravičnost.

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
10. 09. 2007 22.06
Lep večer vsem! Klasik, kot ponavadi, lepo napisano, Lp, neti. srpko, nihče ni zmagal, pa tudi talo zveneč nickmame, Gen. T Prvo Borec, bolj pravilno, ti bi moral dokazati kaj je kdo, ne glede besede, ki jih izbiraš, ne pa podajati zahtevke o dokazovanju, žal. Lp neti!
Prvo Bore
10. 09. 2007 21.52
srpko a za tebe je vosu žalivka. Prvo kot prvo moraš Ti dokazati , da nisi osel, ampak Ti žališ in se pogovarjaš v imenu slovenskih državljanov in od kdaj Ti zastopaš naše interese, da lahko to napišeš na forum . Lahko mi ga samo .......
srpko
10. 09. 2007 21.43
gospod: gen.t Zmagali ste. Se opravičujem, da sem zmotil vaso idilo pri pisanju komentarjev. Imam dost drugih obveznosti v zivljenju kot da se skom prepucavam po internetu. Večjeumu številu oseb sodelovanje na teh forumih pomeni način zivljenja. Jaz sem po naključju vpadel notar. VI PA UZIVAJTE V PLJUVANJU NAPREJ. PA DOBER TEK.
neti
10. 09. 2007 21.43
Library of Congress Country Studies ________________________________________ Sear... results are stored in a TEMPORARY file for display purposes. The temporary file will be purged from our system in a few hours. Section 4 of 71 ________________________________________ Yugosl... the postwar period, Slovenia was by far the richest per capita, the most ethnically homogeneous, and the most open to political experimentation of the Yugoslav republics. In centuries of close contact with Austria, Italy, and France, it had absorbed much from Western political and economic thought (see The Slovenes , ch. 1). Preservation of hard-won economic advantages was a primary consideration in Slovenia's political posture, especially after the 1974 Constitution prescribed new federal budgeting procedures. Slovenes had always objected to federal levies used to support underdeveloped economies in other republics. By the mid-1980s, Slovenes were highly critical of federal (Serbian-dominated) financial policy, especially when the new procedures failed to reduce their payments for support of a deteriorating economy in Kosovo, and when rising inflation hurt their economy (see Structure of the Economy , ch. 3). The combination of Western intellectual influence and increasing pressure for independent solution of economic problems led to formation of many official and unofficial noncommunist political groups in Slovenia, which became the center of a major political controversy in the late 1980s. Several politically significant acts by official and unofficial Slovenian groups posed a clear threat that the republic's substantial industrial, financial, and agricultural resources might be withdrawn from the federation. While loudly opposing the Serbian thrust for centralization and dominance of Kosovo, the Slovenes liberalized their own political system by adding multiple-candidate elections, open media discussion of all issues, and noncommunist political groups. In 1989 the Slovenian League of Communists endorsed multiparty elections, and in 1990 it renamed itself the Party of Democratic Renewal. Although party president Milan Kucan had led a substantial bloc of moderates as late as 1989, the momentum of new party formation and the failure of compromise with Serbia brought controversial change that threatened to carry the Slovenes farther from the center of the federation. Among amendments added to the Slovenian constitution in late 1989 were provisions limiting the emergency intervention power of the Yugoslav government in Slovenia, and affirming Slovenia's right to secede from the federation if "national self-determination" were not guaranteed in the next round of constitutional changes. Those amendments were viewed as an alarming precedent by nearly all non-Slovenian political groups, and they were declared at variance with the national constitution by an advisory decision of the Constitutional Court of Yugoslavia a few months after passage. .......... Lp neti!
DarthRevan
10. 09. 2007 21.17
Srpko, mahanje s kazenskim zakonikom na tehle forumih bolj malo pomaga. Že videno, že doživeto :D Mahanje s potrdili o izobrazbi pa tudi. Prav tako že videno in doživeto.
srpko
10. 09. 2007 21.15
prvo borec: Iz nekaj komentarjev kar ste napisali sem ugotovil da kaj več kot PLJUVANJA NISTE SPOSOBNI NAPISATI. S takimi, kot ste vi se ze ukvarja policija, varuh človekovih pravic in tozilstvo. Cakamo na sodbo sodišč ter ugotovitev v koliki meri Slovenija res deluje kot pravna drzava. Na teh forumih je bilo veliko neprimernih izjav, ki jih kazenski zakon slovenije sankcionira. Moj druzbeni polozaj in dokončana izobrazbena raven je zanesljivo visja od teka kar ste vi dosegli v zivljenju.
Prvo Bore
10. 09. 2007 20.05
srpko če je to stvar posameznika, potem pa zase obdrži , Vosu. Sploh ne veš kaj napišeš. Mi smo se odločili za samostojnost in ne da poteptamo ime TITO. Potem pa vrni VSE NAŠE tovarne, kar smo jih napravili v Socializmu. A , To pa ne. Mater si dvoličnež. TITO bo še DOOOOOLGO živel v srceh Slovencev. V tvojem že ne , to vem.
srpko
10. 09. 2007 19.36
Klasik: podpisem, kar si napisal o titu. Toda, Slovenci so se leta 90 (referedum) ter 91 (dejanska odcepitev) nedvomno odlocili da poteptajo vse za kar se je TITO celo zivljenje boril (predvsem jugoslavijo, kot ji poznamo, ter druge civilizacijske in mednarodno uveljavljene vrednote). Zato je nemoralno od sedanje slovenske drzave da kjer koli uporablja titovo ime (se zdaj nekatera imena ulic v slovenskih krajih nosijo titovo ime). Sploh pa je neprimerno da se pozitivno govori o njemu u drzavnih šolah (saj je to drzava, ki se je idejam tita odpovedala). Ime Tita naj ostane stvar posameznika in tistih ki smo rasli in odrasli v njegovem času, ki smo verjeli njegovim sporočilom in se tudi v zivljenju tako obnašali. Mi bomi poskrbeli, da se bo s titovim imenom in delom seznanijo naši otroci (kar smo ze) ter unuki (na katere cakamo).
neti
10. 09. 2007 18.19
Maksi, na dolgo ali na kratko? Lp neti
kosir_maks
10. 09. 2007 17.25
politik 70 :Ne ni bil glih največji klavec ! To je bil Stalin ! No, pol je Hitler, ja skor bi si prislužu bronasto medaljo na evropskem prvenstvu profesionalnih koljačev .
Ana Kos Plestenjak
10. 09. 2007 17.19
Klasik, poznam ljudi, ki so težko živeli v Jugoslaviji, zelo težko. Poznam vzporedne primere, ko je neka družina imela otroške dodatke, štipendije, druga, vidno revnejša, pa ne. Poznam primer, ko je davkar rekel, da ena družina plačuje davek tudi za soseda, prva je bila domobranska, druga partizanska. Domobranski so med vojno mnogo pobrali, obljubili povrnitev po vojni se to ni zgodilo. Tista, ki je med vojno posredno preko partizanov dobila nekatere stvari od prve, je tudi po vojni živela v privilegijih. Enakosti, res prave enakosti ni bilo. Bili so zelo revni otroci, vem zanje. In niso imeli v šoli zastonj malic, nekateri drugi pa. Ima Tito kaj s tem? Ne vem.
politik70
10. 09. 2007 11.28
Po vseh evropskih državah se zmagovalce 2 svetovne vojne spošzuje in se jim priznava zasluge za naš današnji obstoj samo pri nas v slovenij so časi kjer se čedalje bolj poveličuje sodelavce z okupatorjem.Ali so belogradisti res več naredili za slovence kot partizani?In to se dogaja samo v sloveniji.Še malo pa bo v učbenikih pisalo da so bili partizani najhujše zveri.Se vam ne zdi da to ni prav? Bomo edini v evropi ki poveličujemo sodelovanje z hitlerjem?Bomo dali zrušiti bolnico franjo ker je bila partizanska?Ja nekateri bi jo že zdasvnaj zasuli pa se je umešala evrop in jo dal na seznam zaščitenih.Sredstev za obnovo ni.Za iskopavanje kosti ki niti niso slovenske niti nismo krivi da so nastale pa so sredstva.In kaj naj učim svojem otroke?Da je bil Tito največji klavec?
Uporabnik113189
10. 09. 2007 11.26
TITO je kot politik svoje obljube tudi uresničil. Omogočil je vsem državljanom človeka vredno življenje. Današnja oblast pa samo nekaterim, za vse druge pa je odgovor revščina. Med ljudmi bo ostal kot mož besede, legenda in o njem se bo govorilo še čez tisoče let, ko bo večina povprečnih politikov popolnoma pozabljenih. Pa ne samo pri nas, tudi v tujini. Sploh ni važno ali šole o njem učijo ali ne. Kar naredite anketo ali majhni otroci poznajo TITA? Da ne boste presenečeni..
paulinepu
10. 09. 2007 11.21
Pozabljate, da je bilo mnogo ljudi zavedenih, odšli so na stran h kateri so bili "povabljeni". To so bili časi, ko ni bilo toliko informacij na voljo, kot danes, in če ti je nekdo rekel (ki si mu zaupal), da se boš boril na pravi strani, na strani borcev za svobodo slovenskeha naroda.... Je preprost kmet odložil svoje orodje, zapustil ženo s kopico otrok in odšel v gozd.
pravica@gmail.com
10. 09. 2007 11.19
prisoten :-), pa si me ... (Pa le mislim, da nekateri niso le v besedah ...) Lp!
prisoten@email.si
10. 09. 2007 11.15
pravica "Mnogi oblastniki po vojni so se borili le zase. Za domovino in za vse ljudi pa samo v besedah." Kaj je danes kaj drugače?
zdenko Pupaher
10. 09. 2007 11.08
ce se toliko borite partizani,se izborite da se bodo otroci v soli ucili u tovarisu TITU! Sramota da nasi otroci ne vedo kdo je bil.
pravica@gmail.com
10. 09. 2007 10.46
Aligatorček - eni so res dali življenja za domovino - pa ne samo iz partizanskih vrst. Eni v partizanskih vrstah so bili borci v zaledju in dobitniki priznanj. In tudi zapovedovalci raznih zločinov nad nedolžnimi ljudmi. Si fovž nekomu npr. tovarne, pa ga narediš za sodelavca okupatorja, čeprav je v resnici ta buržuj pomagal partizanom! In potem se polastiš tistega, kar očitaš drugemu, da ima. Ne poznaš nobene take zgodbe? Premalo je brati samo šolske knjige in še kaj "pravovernega" in poslušati partizane ijn njihove posnemovalce, ki nekritično vidijo vse črno-belo. Pravo sliko si lahko ustvariš, če pogledaš z več strani ... Pa še tedaj ne boš vsega vedel. Mnogi oblastniki po vojni so se borili le zase. Za domovino in za vse ljudi pa samo v besedah. Kako delamo mi s spominom za žrtve vaših očetov? Kako delate vi s spominom na žrtve mojih prednikov? Ki so bili pobiti brez krivde. Niso izdajalci in pika. Spoštujem vsakega, ki je delal iz poštenega prepričanja. Na obeh straneh. In če so eni videli veliko zločinov na partizanski strani - ne bi bili pošteni, če bi jih podpirali - pa četudi samo zaradi strahu za lastno rit. Prvi tvoj stavek pa absolutno drži!
Prvo Bore
10. 09. 2007 10.42
tirnanog1 Dober dan Ti želim Ja, če pa je vera v boljše živlenje VERA, potem je pa res komunizem in naslednjik socializem vera. Kakšne sekaš !! JOJ !!! Kaj mislliš, da bom pisal eseje in na koncu admin PUF. Tolk, pa nisem nor. Da bi pa komentiral fromsecretland, se mi pa ne ljubi, ki ni ravno na moji sexualni valovni dolžini.
aligatorcek
10. 09. 2007 09.40
Zmagovalci so vedno krojili usodo in zgodovino naroda. Partizani sp pregnali okupatorje in njihove priležnike (beri RKC in domače izdajalce). Popolnoma naravno je, da so vse tiste za katere so vedeli ali mislili da so na napačni strani poklali in pobili. Kakšno sojenje neki?? A so okupatorji sodili domačim žrtvam? Zadnja leta se na slovenskem zopet obuja antipartizanski duh, in to samo potrjuje moje mnenje, da so jih še premalo potolkli. Kako vas ni sram, izdajalci naroda. Naši očetje in dedje so dali svoje življenje za nas, vi pa delate z spominom na njih kot svinja z mehom...