Slovenija

Slivnik kršil ustavo?

Ljubljana, 18. 05. 2007 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Društvo in sindikat novinarjev predsedniku uprave Dela očitata kršenje zakona o medijih in ustave.

Društvo in sindikat novinarjev Slivniku očitata kršenje ustave
Društvo in sindikat novinarjev Slivniku očitata kršenje ustave FOTO: POP TV

Predsednik izvršnega odbora Aktiva novinarjev Dela Peter Kolšek in predsednica izvršnega odbora Sindikata novinarjev Dela Mija Repovž sta prejela pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga.

Predsednik uprave Dela d.d. Danilo Slivnik je po navedbah Sindikata in Društva novinarjev Slovenije kot razlog navedel protestno izjavo, ki sta jo vodstvi stanovskih organizacij sprejeli 20. aprila, ker je uprava sprožila postopka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi dopisnikoma Matiji Grahu in Roku Kajzerju.

Po trditvah Slivnika, naj bi, navajajo v društvu in sindikatu novinarjev, protestna izjava, ki sta jo novinarski organizaciji Dela posredovali medijem in pred tem tudi upravi in odgovornemu uredniku, neupravičeno metala slabo luč na upravo in odgovornega urednika dnevnika Delo, moralno škodovala ugledu izdajateljske hiše in dnevnika in družbo oškodovala tudi materialno.

DNS in SNS: Nesprejemljivo lomljenje novinarskih hrbtenic

Hkrati je predsednik uprave Dela po navedbah omenjenih stanovskih organizacij obvestil člane izvršnega odbora Sindikata novinarjev Dela, da uprava prekinja pogajanja za sklenitev Podjetniške kolektivne pogodbe družbe Delo d.d. za novinarske poklice. Predsednik uprave navaja, da bo pogajanja možno nadaljevati, ko bosta uprava in sindikat sprejela dogovor, na kakšen način njegova predsednica lahko »javno izraža bolj ali manj osebna, predvsem pa zmotna stališča o delu uprave te družbe

V obeh stanovskih organizacijah v zvezi z omenjenimi dogodki ugotavljajo, da ravnanje predsednika uprave Dela d.d. prestopa mejo že doslej izvajanih postopkov družbe zoper izražanja mnenj in stališč posameznih novinarjev in novinark Dela. Nanje so, poudarjajo, večkrat javno opozorili v obeh krovnih novinarskih organizacijah, na „nesprejemljivo lomljenje novinarskih hrbtenic“ v primerih dopisnikov Kajzerja in Graha pa tudi na omizju Tehnologija obvladovanja medijev v Cankarjevem domu.

Časopisna hiša Delo
Časopisna hiša Delo FOTO: Dare Čekeliš

V času protesta izvršnih odborov obeh hišnih stanovskih organizacij so, dodajajo, v primerih postopkov zoper omenjena dopisnika v skupnem sporočilu na nevzdržno sankcioniranje izražanja mnenj in stališč opozorili tudi Evropska zveza novinarjev, sindikati slovenskih, hrvaških in avstrijskih novinarjev, slovensko in hrvaško društvo novinarjev in Klub tujih dopisnikov na Hrvaškem.

Po navedbah društva in sindikata novinarjev je tako videti, da uprava zoper Repovževo in Kolška uporablja natančno iste institute sankcioniranja iz zakona o delovnih razmerjih, kakor jih je že v svojih disciplinskih postopkih proti neposlušnim novinarjem. Vendar pa gre, poudarjajo, tokrat še za nevaren precedens poskusa razbijanja hišnih novinarskih organizacij, saj jima, sicer s protiustavnim in protizakoniti omejevanjem, onemogoča opravljanje osnovnih nalog.

Po prepričanju sindikata in društva novinarjev je predsednik uprave Dela s pravno in dokazno slabo utemeljeno grožnjo zastopnikoma poklicnih organizacij prekršil ustavo, ki zagotavlja svobodo delovanja sindikatov, določila zakona o delovnih razmerjih, ki ščitijo zastopnike delavskih interesov, zakona o medijih, ki varuje avtonomnost in pravico do samoorganizacije novinarjev znotraj uredništev, tudi ratificirane konvencije in priporočila Mednarodne organizacije dela. Preprečevanje in onemogočanje delovanja sindikata pa je, dodajajo, tudi kaznivo dejanje. „Ne moremo si predstavljati delovanja krovnih stanovskih organizacij, tudi slovenskih sindikatov ne, če bi se Delova praksa omejevanja delovanja in javnega nastopanja zastopnikov delavskih in poklicnih interesov splošno razširila. Predsednika uprave in izdajatelja pozivamo, naj postopke kaznovanja Kolška in Repovževe prekinejo, hkrati pa vzpostavijo socialni dialog s hišnima stanovskima organizacijama, ki bo zadostil osnovnim domačim in mednarodnim normam,“ so zapisali v sporočilu, pod katerega sta podpisana predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič in podpredsednica Društva novinarjev Slovenije Nevenka Dobljekar.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojan1@mail386.com
03. 07. 2007 22.26
zadnji čas je že , da se naredi red na česopisni hiši delo... Mijo Repovž in neizobraženega Grega Repovža je preprosto potrebno poslati na zavod naj konča izobraževanje in sledi profesionalnosti, na pa da se (šunja ) skozi stranska vrata , pri vej tej nečednosti pa mu pomaga seveda zlata mamica in vse skupaj se pa skripa in operira pod imenonom skorumpiranega sindikata..., ki dela somo zmedo in širi sovražno stanje, to je srš problema ...
Jan Valuk
18. 05. 2007 20.56
Tomi in podobni somišljeniki, dajmo nekaj razčistit. V sloveniji ne obstajamo samo komunisti in simpatizerji sedajne oblasti. Nekateri želim več in gledamo naprej. Vi pa vse kar znate, da se ponavljate kot stara plošča, da ja saj prejšna oblast je tudi to počela, torej lahko tudi mi... postavljala svoje ljudi, ki ne morejo biti objektivni. Ne boš verjel, nekateri preziramo tako komunizem in sedanjo oblast, in želimo korak naprej, resnično demokracijo. Najhuje je, da se ti in tebi podobni, ne zavedate, da postajate ravno tisto kar ste najbolj sovražili, sam da je zdaj tu pred drugim imenom. Dogajajo se pa iste stvari kot v prejšnih časih, čistke, postavljanje stranki lojalnih ljudi, omejevanje medijev, nadzor na vsemi aspekti našega življenja. Kaj res tega ne opaziš? Resnično verjameš, da je Janša in njegovi tu naš odrešitelj?? Pustil si se zapeljati, kot tvoji komunajzerji. Si idealn volivec, predvsem vodljiv in predvidljiv. Smiliš se mi.
hinko.murovec@siol.net
18. 05. 2007 17.59
Hinko MUROVEC, kar nekaj časa je že odkar lovijo vodilni v državi vajeti, katerih niti niso dobro prijeli, voz pa vedno hitreje drvi proti robu. To je vzrok za vse napake in zgrešene postopke. Sedanja vlada SDSa je v začetku vzela stvari prvič preveč lagodno, kar ji je dopuščala dobra zapuščina in skoraj dokončani bistveni projekti. Namesto načrtovanju , ki bi zagotavljalo tudi nadalnji razvoj z istim tempom so vse sile usmerili v čistke in prevzeme ključnih položajev povsod kjer so smatrali, da jim bo koristilo. V to so šli z peščico pametnih morda dvema tremi malo bolj izkušenimi politiki in celo hordo zagnanih maščevalnih tipov. Taka zbirka pa nujno vsebuje razne slivnike, petke itd. V tej deželi ni več nič čudno kar je normalno čudno, čudi nas lahko , če se pojavi kaj normalnega.LP
vox populis
18. 05. 2007 17.06
Spoštovani. Nekateri živite v Hollywoodu! Seznam neodvisnih SLO- novinarjev: 1. Danilo Slivnik Pošteni, 2. Miro Petek Pretepeni, Konec seznama!
PraviSvobodnjak
18. 05. 2007 16.53
Pa še to. State department je šele po malo čistke po medijih izjavil, da v Sloveniji velja prava medijska svoboda, kajti vsi pogledi imajo enako zastopanost. Prej so vsi mediji cenzurirali prave libertarce, zdaj lahko vsaj v Delu napišejo kaj. Še vedno pa ima levica popolnoma v roki Dnevnik in Mladino. Pa naj gredo kvazi dobri novinarji na Dnevnik ali pa na Mladino...
malasutra@gmail.com
18. 05. 2007 16.50
fetišist tomi, saj veš, svilene hlačke si zamenjal za mokre sanje o komunajzerjih. res strastnooooo. p.s.: v branje ti priporočam sigmunda freuda. tam boš marsikaj zanimivega izvedel o sebi.
PraviSvobodnjak
18. 05. 2007 16.49
Peca, tudi ti se lažeš. Reforme so zminirali sindikalisti, med njimi je bila precej agresivna na delu (z)Mija Repovž. Zato sprejmite končno odgovornost za svoje početje. Janša se je pač odločil, da bo raje ostal malo dlje na oblasti, kot, če bi uvedli reforme.
PraviSvobodnjak
18. 05. 2007 16.45
Vegos, ne sprenevedaj se. To, kar podtikaš desničarjem, velja za vas levičarje. Enoumje vas ni motilo. Zdaj vas moti le to, da je zastopanost različnih pogledov enakovredna. Dnevnik in Mladina sta še vedno radikalno leva, pa se nič ne usajate čez njiju. Vsak, ki je vsaj malo razgledan, ve, da levi novinarji izgubljajo svoj monopol, ko so lahko cenzurirali in onemogočali drugače misleče. Zanimivo je, da so o tej stvari največ pisale Finance, ki so dejansko neodvisni časnik. Tam si lahko preberete veliko o tem, kako so onemogočali pisce, ki so zagovarjali premalo socialistične ideje.
tomi.passion@gmail.com
18. 05. 2007 16.44
Hahahaha. Komunajzerji. Toliko vas ni v hlačah, da bi svoje trditve podkrepili z dejstvi. Ste kot pokvarjena plošča, ki kar naprej lajna, kako je nekdo nekoga odstranil, ko pa vas pozove nekdo, da to podkrepite s podatki, vas zmanjka. Izguba spomina, kot se to npr. dogaja Podbregarju. Yukatan komunizem je ideologija, režim, ki za dosego absolutne oblasti zagovarja likvidacijo drugače mislečih v imenu revolucije. Gre za parazitski sistem, ki se zareže v vse državne in družbene pore in si na ta način podreja miselnost državljanov. V komunizmu smo živeli vse do leta 90 oz 91, čeprav so ga potem poimenovali bolj ljudsko socializem. Pravzaprav pa so komunisti bili na oblasti do leta 2004. Vsi natančni podatki in definicje so ti na voljo v vsaki enciklopediji in na spletu. Torej? Čakam odgovor na moj izziv.
malasutra@gmail.com
18. 05. 2007 16.25
fetišist tomi, saj veš, svilene hlačke si zamenjal za mokre sanje o komunajzerjih. res strastnooooo.
yukatan
18. 05. 2007 16.20
Jaz pa tebe Tomi pozivam, da mi odgovoriš: "Kaj to je komunizem in kdaj smo živeli v komunizmu?"
Luka Kovi? 1
18. 05. 2007 16.18
Slivnik se prav trudi, da bi nagnal dobre novinarje, ki poznajo stvari in imajo svoje mnenje. To pač počne lastnik - zanj dela uprava - ki hoče imeti podjetje - v tem primeru časopis - po svojih željah. Bralcem (kupcem storitev podjetja) tisto, kar jim ponuja uprava - kljub poskusom reklamiranja - očitno (tako kažejo podatki) ni všeč. Berejo kaj drugega ali pa ne berejo nič. Mogoče pa je Slivnik agent konkurence in uničuje Delo v njenem interesu.!!! Ubogi mi tačrni, spet so nas tardeči okol prnesl. Bo rekel PraviSvobodnjak, ki pravi, da je M.R. zminirala reforme - o vladi pa nič in o ministru za reforme, ki je vlado razočaran zapustil po treh mesecih neuspešnega prepričecanja ter še o čem, tudi nič. Saj je kvalificiran za ministra. Samo v Gregorja naj se preimenuje, pa bo takoj minister na cesarskem dvoru. Priporočilo mu bo napisal I. Cankar.
Tonček Balonček
18. 05. 2007 15.43
Seveda da "v stistih časih" ni bilo nobenih težav, razen z Matevžem Krivicem, saj "se je vedelo, kadrovska politika pa nikoli ni med novinarje pošiljala nepeverjenih. Če se je ćže kaj takega zgodilo, so ga premestili, npr. kam v kroniko ali prevajalsko službo. Tudi vsi uredniki so bili vedno nastavljeni, pa naj gre za Meršola, Koširja, Jančiča ali koga od prej in naj se ne čudijo, če jih potem "skinejo", kot so prišli tako tudi oddidejo. Ko se oblast zamenja, od mrtvih vstanejo neki kvaziresnicoljubi, npr. Alenka Puhar, o branju njenih tekstov vsak normalen človek zaspi. Včasih je dopisovala M. Drčar Murko, neprebavljivo branje.Nekateri znajo pisati, ne glede na režim, npr. Meršol, Milharčič, Košir, Fras in še kdo, tudi Slivnik je odlično pismen, vendar je svoj i"ntelektualni potencial usmeril napačno", kar so vojaški pravniki uže zdavnaj ugotovili za Janšo. Če si sindikalist, še ni rečeno, da med delovnim časom lahko hodiš k frizerju ali prepisuješ od drugih. Saj te vedno najdejo, če te hočejo, kot Drnovška.
pp312
18. 05. 2007 15.27
Hja, kolikor se somnim, piše v Zakonu o delovnih razmerjih, da predstavnikom organizacij delavcev, med njimi tudi sindikalnih organizacij, ne more biti odpovedana pogodba, če opravlajo aktivnosti v zvezi z kolektnivnimi delavskimi pravicami. In opozarjanje na nepravilnosti pri obravnavi drugih delavcev, zlasti v zvezi s postopkov odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je točno taka dejavnost, ki ne more biti razlog za opoved.
Vegos
18. 05. 2007 15.26
Tomi, a se ti sploh še spomniš kdaj smo nazadnje kat tvoj "izziv" resno vzeli? Jaz se ne...
tomi.passion@gmail.com
18. 05. 2007 15.24
malasutra. Tvoji posti so brez repa in glave ter pomena. Kaj si želel povedati? Medtem se posveti mojemu izzivu, ki sem vam ga dal....Ne gre? Jasno, ker znate samo floskule stresat.
malasutra@gmail.com
18. 05. 2007 15.01
fetišist tomi, saj veš, svilene hlačke si zamenjal za mokre sanje o komunajzerjih. res strastnooooo.
Vegos
18. 05. 2007 14.42
Svobodnjak, je očitno? Torej se da dokazati v dveh vrsticah? Ste prepričani? Mislite ali veste? Je to zadnji odgovor ali pa bi raje polovičko? Desničarski ekstremisti končno kažete prave barve - vas enoumje sploh ne moti, lažnivci! Vsa je motilo samo to, da toisto enoumje ni bolo PRAVO enoumje...
tomi.passion@gmail.com
18. 05. 2007 14.37
PraviSvobodnjak, se podpišem pod tvojo objavo. matej.rojc glede na tvoje vehementne trditve te prosim, če jasvno objaviš imena zamenjanih ljudi. Ime, priimek, položaj, ustanova. Pravzaprav pozivam vse komuniste, da poveste kdo je bil kje zamenjan. Če nekaj trdite, podkrepite to z dokazi, ali boste tudi tokrat postregli s tipično komunistično farso...joj, kako smo bogi in izgubo spomina. Vlada ni zamenjala nikogar. Vsi so odstopili, kar je velika razlika. Zamenjih je bilo cca.30 uradnikov in to je to. Jasno, partija se je v 60 letih zarila v vse pore te države in sedaj počasi izgubljajo vpliv. To pa boli. Upam, a bo vlada resnično spucala vse kar kakor koli diši po rdečem. Še enkrat pa pozivam vse, da javno objavite kdo in kje je bil zamenjan.
kritika@email.si
18. 05. 2007 14.32
Slivnik bo govoril o ugledu Dela. Delo še nikoli ni slabše poslovalo in bilo manj ugledno. Za to se lahko zahvali nesposobnežu Slivniku. Če je šel Janša postavljat svoje ljudi v Delo, bi lahko dal tja vsaj sposobne ljudi. Če bi bil Slivnik vsaj kot človek v redu, bi vsaj malo popravil sliko tako pa je žalost na polni črti. Oblast, zamenjajte ga čimprej in naj gre nazaj poročat o rumenih zadevah.