Slovenija

Slavnostna otvoritev Slovenija - Transplanta

Ljubljana, 15. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V prostorih Kliničnega centra je danes začel delovati javni Zavod RS za presaditve organov in tkiv ali krajše Slovenija - Transplant.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Slovenija je že dve leti članica Eurotransplanta in je med šestimi evropskimi državami, ki imajo sistemsko in zakonsko urejeno področje presajanja organov. S pomočjo Eurotransplanta tudi slovenski bolniki lažje in hitreje pridejo do življensko potrebnih organov.

V Sloveniji je mnogo več bolnikov, ki potrebujejo presaditev organov, kot tistih, ki so pripravljeni postati darovalci. Naša država je to področje uredila z vstopom v Eurotransplant.

Pred otvoritvijo novih prostorov zavoda, ki je našel prostor na 80 kvadratnih metrih v KC, so navzočim, poleg direktorice Slovenija-Transplanta Danice Avsec Letonja in direktorja KC Zorana Arneža, spregovorili tudi predsednik republike Milan Kučan, minister za zdravje Dušan Keber, dolgoletni strokovni direktor Eurotransplanta Guido G. Persijn ter vodja transplantacijskega centra in predstojnik Univerzitetne kirurške klinike na Dunaju Ferdinand Mühlbacher.