Slovenija

Slavko Slak: Vzpenjača že vseskozi v načrtih obnove

Ljubljana, 11. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O poteku gradnje vzpenjače na ljubljanski grad in o razmerah v ljubljanskem živalskem vrtu smo se pogovarjali z ljubljanskim podžupanom Slavkom Slakom.

Vzpenjača na grad je pravzaprav že zelo stara zamisel, menda še Plečnikova.

Tako je. Zamisel o vzpenjači na ljubljanski grad je zelo stara in vseskozi, ko so se delali načrti za obnovo ljubljanskega gradu, je bila nekakšna vzpenjača vključena v projekte in načrte te obnove.

Pa če se vrnemo v sedanji čas - kdaj nameravate začeli gradnjo vzpenjače?

Po pogodbi, ki je bila že podpisana, bi morala biti vzpenjača dograjena septembra, oktobra letos, vendar smo zaprosili izbranega izvajalca švicarsko podjetje Garaventa, da začasno prekine z vsemi deli, ki izhajajo iz te pogodbe, dokler pač ne uredimo finančne konstrukcije.

Koliko pa bo celoten projekt stal in koliko ste vanj že vložili?

Doslej je bilo v prejšnjih letih vloženih že okoli 124 milijonov SIT samo v ta projekt, vse skupaj pa naj bi stalo še okoli 680 milijonov SIT.

Je mestni svet pri odločitvi upošteval javno mnenje ali ste se opirali le na vložen denar, objavljene razpise in podobno?

Nekaj let nazaj, ko so se delali glavni načrti za vzpenjačo je bilo mnenje v javnosti do tega projekta zelo pozitivno. Žal se je v zadnjih letih zaradi različnih razlogov, predvsem pa v zadnjem letu, to mnenje malce spremenilo.

Zaradi katerih razlogov, po vaše?

Nedvomno je prav gotovo na to vplivalo več ponovljenih javnih razpisov, ki so nekako vrgli slabo luč na celoten projekt, razmere v družbi, predvolilna kampanja in še bi lahko našteval.

Kako boste gradnjo financirali? Iz proračuna ali z zasebnim kapitalom?

Močno upam, da bomo to uspeli z zasebnim kapitalom.

Direktor ljubljanskega živalskega vrta je podal odstopno izjavo; kdo jo mora sprejeti?

V skladu z imenovanjem nove vršilke dolžnosti bo razrešen tudi dosedanji direktor.

Kdo ga bo razrešil?

Mestni svet.

Gospod Vesel je dejal, da odstopa le kot direktor, da pa namerava ostati v živalskem vrtu. S kakšno funkcijo?

Gospod Vesel je v rednem delovnem razmerju v živalskem vrtu in z nastopom vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda bo začasno prerazporejen na nove delovne dolžnosti.

Očitno je, da se po več letih položaj živalskega vrta ureja; postal naj bi javni zavod. Kaj konkretno to pomeni?

To konkretno pomeni, da bo deloval v skladu z Zakonom o zavodih, da bo imel svet zavoda, strokovni svet in da bo za delovanje tega zavoda odgovarjal ustanovitelj, to je mestna občina.

Bo novo vodstvo tudi poskrbelo za izboljšave v živalskem vrtu? Kako in kje so težave?

Novo vodstvo bo zagotovo nadaljevalo z izboljšavami v živalskem vrtu, tako za živali kot tudi za zaposlene v samem zavodu, težave so pa verjetno tudi v tem, da stoji živalski vrt v samem krajinskem parku, kjer so zaradi tega določene omejitve pri posegih v prostor.