Slovenija

Spremljali 50 tisoč otrok: rasli so hitreje kot vrstniki

Ljubljana, 06. 06. 2023 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA
Komentarji
106

Najnovejši rezultati meritev športnovzgojnega kartona na osnovnih in srednjih šolah niso vzpodbudni. Kar 60 odstotkov otrok se namreč po poslabšanju gibalnih sposobnosti med epidemijo ni vrnilo na predkoronsko raven, medtem ko se je pri 40 odstotkih stanje izboljšalo. Kot poudarja vodja meritev, so bili otroci "branik zdravstvenega sistema", in poziva pristojne, naj zdaj "poplačajo dolg." Pediatrinja pa ob tem opozarja, da bodo mladostniki s težavami v gibanju vstopili na trg kot odrasli, ki bodo neproduktivni in veliko bolniško odsotni.

Najnovejši rezultati meritev športnovzgojnega kartona na osnovnih in srednjih šolah sporočajo, da so posledice ukrepov med epidemijo še prisotne. Kot je uvodoma dejal vodja meritev izr. prof. dr. Gregor Starc iz Fakultete za šport, je "socialni eksperiment" pustil posledice. Gibalna učinkovitost otrok je danes na ravni otrok iz leta 2011, ko je bila najnižja točka pred korono. Tako kot prejšnje leto je sicer tudi letos analiza pokazala izboljšanje, a se je tokrat ta trend izboljšanja upočasnil, kar po Starčevih besedah "kaže, da smo dosegli plato, ker otroci v tem času niso dobili niti ene spodbude s strani sistema". Medtem pa so, kot je opozoril, od leta 2020 zaradi zaključka šolanja iz šolskega sistema odšle že štiri generacije mladostnikov, ki niso bile deležne niti enega ukrepa za spodbujanje telesne dejavnosti ali izboljšanje telesne zmogljivosti.

Rezultati športnovzgojnega kartona so slabi.
Rezultati športnovzgojnega kartona so slabi. FOTO: Dreamstime

Okoli 40 odstotkov otrok se je vrnilo na stanje pred epidemijo, medtem ko kar pri 60 odstotkih ni prišlo do izboljšanja. Otroci, katerih gibalne sposobnosti se niso vrnile na predkoronsko raven, se težje učijo, so bolj dovzetni za stres in imajo slabšo samopodobo. Tudi odstotek otrok, ki imajo potencial, da postanejo vrhunski športniki, se je znižal v primerjavi s časom pred epidemijo. 

Gibalna učinkovitost deklet je za osem, fantov pa za štiri odstotke nižja kot pred epidemijo, je dejal Gregor Starc s fakultete za šport.

Izpostavil je tudi prvošolce, ki se jim običajno v prvih letih šolanja gibalna učinkovitost zviša, toda tokrat se jim ni. V zadnjih štirih letih so spremljali razvoj 50 tisoč otrok in ugotovili, da so otroci začeli hitreje rasti. Kaj je točno temu botrovalo, ni čisto jasno. A Starc meni, da bi šlo lahko za to, da so višek energije, ki so jo pred epidemijo porabili za gibanje, v času zaprte države porabili za rast. 

Zanimivo je tudi po besedah Starca to, da se sicer indeks telesne mase stabilizira, a to ne zaradi povečanja gibanja, kar pomeni, da so otroci in mladostniki telesno maso znižali z nečim drugim in ne gibanjem. Po vsej verjetnosti gre za manipulacijo s hrano, torej da so spremenili svoje prehranjevalne navade in da svojo maso regulirajo na nezdrav način, dodaja Starc. 

Rezultati tudi nakazujejo, da se je med epidemijo gibljivost otrok poslabšala, otroci imajo slabšo koordinacijo in vzdržljivost šepa. 

Starc še opozarja, da delamo prepočasi in premalo. "Otroci so bili med epidemijo branik zdravstvenega sistema. Pričakoval bi, da bodo zdaj pošteni do otrok in da bo ministrstvo za zdravje vlagalo v šport v šolah, ker ima do otrok dolg, ki ga mora poplačati."

Okoli 40 odstotkov otrok se je vrnilo na stanje pred epidemijo.
Okoli 40 odstotkov otrok se je vrnilo na stanje pred epidemijo. FOTO: iStock

Pediatrinja Anita Jagrič Friškovec, podpredsednica Sekcije za primarno pediatrijo, je dejala, da na sistematičnih pregledih opažajo, da ima vedno več mladostnikov slabo držo in bolečine v hrbtu in križu. Ob tem opozarja, da "otroci in mladostniki, ki bodo imeli okvarjena gibala, kot odrasli ne bodo produktivni, ampak bodo veliko na bolniški."

 

Ravnateljica OŠ Kolezija Nina Triller je dejala, da so že pred epidemijo opozarjali na težave, ki so se z epidemijo le še okrepile. Otroci se premalo gibajo, družijo z vrstniki, preveč so v zaprtih prostorih, veliko časa preživljajo v virtualnem svetu. Poleg tega pa opažajo tudi, da premalo spijo, sploh mladostniki, odvisni so od mobilnih in elektronskih naprav, tudi njihovo duševno zdravje se slabša. 

Ob tem poziva tudi druge strokovne inštitucije k sodelovanju in tudi k temu, da je treba psihofizično podpreti zaposlene, da bodo lahko v dobri kondiciji prihajali k učencem. 

Po Starčevem prepričanju je ključno vprašanje, kako bomo otroke in mladostnike "spravili na zeleno vejo, preden nam pobegnejo iz izobraževalnega sistema". Med drugim je pozval k ukrepu, s katerim bi otrokom ponudili uro športa na dan, zaradi višje kakovosti poučevanja športne vzgoje na razredni stopnji pa bi vpeljali tudi športnega pedagoga, s čimer bi se lahko ob sočasnem poučevanju razrednega učitelja zmanjšale skupine. Pozdravil je ukrep pristojnega ministrstva, ki v srednjih šolah začenja s projektom Zmigaj, v okviru katerega bodo do leta 2028 dijaki soustvarjali vsebine športa. Izpostavil pa je tudi pozitivne učinke programa Zdrav življenjski slog.

Starc pa še poziva, naj se šolsko delo prestavi nazaj v šole, da bodo lahko šolarji doma in v prostem času telesno aktivni. "Domačih nalog naj bo manj, sistem učbenikov in delovnih zvezkov naj razpade."  Meni, da gre za neučinkovit sistem, saj se nekateri učitelji držijo točno tega, kar je zapisano v učbenikih, in potem ostane premalo časa za utrjevanje snovi in veliko stvari pade v čas po šoli. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2187838
06. 06. 2023 20.30
+3
Manj domačih nalog ter obšolskih dejavnosti pa bo. Pa ozaveščenost staršev, da pač vsi ne morejo biti odličnjaki, super špoerniki, umetniki in še kaj.
Omas1313
06. 06. 2023 18.35
-2
Živel JJ in kovid paranojiki… 🫣
Kazimir Plemeniti
06. 06. 2023 17.55
+7
Problem so disfunkcionalni starši😏, teh pa je v slo zelo veliko. Ampak boje se je seveda zgovarjati na vse drugo, samo priznati svoj fail ne😏. Še vedno verjamem, da je treba starše izobraževati, če ni že prepozno😳.
King Kralj
06. 06. 2023 17.36
+4
To so kvszi strokovnjaki, zarsdi katerih je do tega tudi prislo. Krivo so predvsem starsi, ki ne nazenejo dece v nsravo, ven, brez mobija, na igrisce itd. In kaj bi zopet vlagali? V dolah vec ur obvezne aktivne telesne vzgoje in to je to. Samo dprememba urnika.
LocoCoco
06. 06. 2023 16.57
+8
Že pred korono jih pol ni znalo pravilno hoditi....
Con-vid 1984
06. 06. 2023 16.40
+3
Posledice vaših debilnih ukrepov.
Apostol1
06. 06. 2023 16.39
+15
Ne dogo nazaj smo brali , da je mama zagrozila učiteljici in šoli z advokatom , ker si je pri telovadbi hčerka baje zlomila noht. Mislim , da to ni bil osamljen primer , ker v soseščini so otroci po lojtri splezali na češnjo in ko je to videla zafrustrirana mlada mamica je naredila vik in krik , da so otroci morali dol, potem je pa še ozmerjala taščo , ki jim je postavila lojtro za na češnjo. Sam menim , da covid nima prav nobene zveze z gibljivostjo in rejenostjo otrok. Manjka zdrav pogled na gibanje in preveč uporabe telefona , računalnika in podobnih novodobnih izumov , sicer zelo koristnih zadev , pa tudi zelo škodljivih.
Animal_Pump
06. 06. 2023 16.05
+2
Pr 11 sem sklece pumpal pa pull-upse delal kot nor. Preden sem začel v fitnes hodit ... sem si ga sam improviziral Iz betonskih kvadrov..in štange. V fotrov JLA nahrbtnik sem opeke nametal...in šel tečt z njim. Da si pa fit...pa fitnesa ne rabiš danes(sploh, če ni denarja za klarto)...Calisthenic workout..je super zadeva. To imaš pa na vsakem vogalu. Sterajte mularijo ven.
Mehtilda
06. 06. 2023 19.12
Pump, noja, meni se zdi bolj normalno, da pri 11 leta okrog, laufaš, kolesariš, igraš nogomet, košarko...pravzaprav je za moj okus teh fitniserjev še preveč...pa brez zamere, namišljeno osebno
Animal_Pump
06. 06. 2023 21.31
-1
Kakor komu paše...men je to že takrat bilo v krvi. Pravih fitneserjev, ki celo leto trenirajo ni veliko. Je pa dosti tistih, ki se za poletje zrihtajo..začnejo tam enkrat aprila..maja...z vitaminom S, da je do konc junija...izrezan.
METKA102
06. 06. 2023 16.00
+0
Kam pa naj gredo otroci? Včasih, tj. je v svinčenih časih, so bila igrišča povsod po naseljih, zdaj jih ni. So le stavbe brez prostora za otroke. Vse pozidano, vse zabetonirano. Večkrat me pot zanese čez park proti Žalam. Tam za večje otroke ni ničesar. Res so lepa igrala za manjše, ki so zelo dobro obiskana. Starejši od 10 let tam nimajo ničesar. Še klopc ni. So pa vsaj nekaj prostora namenili psom in ga ogradili, vendar to uporabljajo le nekateri. Prostora je več kot dovolj za kakšno igrišče, za košarko, za karkoli, da bi se tam najstniki 'razmigali'. Zakaj tega ni? Tam v bližini bo v kratkem vseljivih peko 80 neprofitnih stanovanj, verjetno bo tam preko 100 otrok. Kam se bodo dali? Na to nihče ne misli?
natmat
06. 06. 2023 21.58
+1
Povsod so igrišča ampak prazna...vsi telovadijo za ekrani...
Truth
06. 06. 2023 16.00
+6
Jaja seveda epidemija je kriva, k so mel cel bozji dan samo za miganje.
DuhSaSjekirom
06. 06. 2023 15.58
+4
Tako debelih otrok se nikoli nisem videl. Ampak ne verjamem da se gre samo za covid obdobje. Cene hrane so visje zato vec starsev kupuje poceni nekvalitetno hrano ki zelo redi ker je samo za speh futrat. Potem pa seveda se eksplozija socialna omrezja polna otrok namesto da so zunaj. In se bi lahko nasteval. Glede na to da se nihce ne ukvarja z pravimi vzroki krize pricakujem da bo knalu se slabse ker se odgovorni sprenevedate in slepite.
METKA102
06. 06. 2023 16.04
+2
Kar se hrane tiče, se je treba malce potruditi in sami kaj skuhati. Res ni treba jesti le zapakirane hrane, ki ni vredna te besede.
ReAnDa
06. 06. 2023 15.57
+4
Dodatni predmet tujega jezika bo kao vse rešil.
ReAnDa
06. 06. 2023 15.55
-1
Pučnik se ne bi s tem strinjal.
brabusednet
06. 06. 2023 15.39
+2
Vidite sedaj bedaki,ki ste za vse krivili Janšo in šolanje na daljavo.Telefone in računalnike poberite otrokom in jih na igrišča napodite.V moji mladosti ni bilo nobenih športnih centrov igrišč in podobnega.Podili smo se po vasi,travnikih in gozdovih.Ko je bilo delo na kmetiji smo bili na njivah in travnikih ter delali.Danes popoldne na vasi ne vidiš nobenega otroka.Bravo moderni svet vse boste uničili.
nevermore24ur
06. 06. 2023 15.25
+12
(Nekateri)delavci v vzgoji in izobraževanju ste podpirali Co..d "ukrepe", zato zdaj ne obračajte plošče-duše prodane!
Frzenk
06. 06. 2023 15.12
+21
Vi bi zdej nek dolg.... Sami ste pa pozdravljal ukrepe in otroke silili na pouk od doma preko tablic in telefonov.....adijo pamet
Artechh
06. 06. 2023 15.15
+4
lakala28
06. 06. 2023 15.22
+3
Čigavo zdravje? Bolnika in njegovega trezorja? Ja, to je uspelo. 2 generaciji otrok in mladostnikov pa SO hudo prizadeli.
Artechh
06. 06. 2023 15.30
+5
najseve
06. 06. 2023 15.12
+15
V šole več ur telesne vzgoje, športne objekte pa odpreti ob koncu tedna!
dalenc_1
06. 06. 2023 15.10
+11
Na srečo živim na vasi in imam voljo do ugre z otroci...5 in 4leta stara-najbol srecna,če lahko premetavata pesek,da zidamo in betoniramo z vodo in peskom...v poletnih dneh,če bi imeli televizijo ali pa ne. In ja,tudi s partnerico sva po koncu dneva tako izčrpana,da tudi mi2 ne prižgeva niti tv,kaj šele računalnik ipd...
dalenc_1
06. 06. 2023 15.10
+2
RichPiana
06. 06. 2023 15.09
+19
Gledam sosedove otroke na nizji stopnji. Sploh jih ni vec nic zunaj Samo za šolo delajo cele popoldneve. Jst sm prsu iz šole v eni uri naredil nalogo in sem bil ze na igriscu.
RichPiana
06. 06. 2023 15.06
+1
Jaz mislim, da nasi otroci najbolj rabijo tista apple VR ocala.