Slovenija

Slaba širitev?

Ljubljana, 12. 07. 2006 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so potrdili razširitev komisije za nadzor proračuna. LDS meni, da gre za slab in škodljiv sklep.

Proračunska komisija bo imela enega člana več.
Proračunska komisija bo imela enega člana več. FOTO: POP TV

Državni zbor je na izredni seji s 43 glasovi za in 27 proti potrdil petkov sklep kolegija predsednika DZ, da se število članov komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ poveča s šest na sedem članov ter da mesto novega člana komisije pripade poslanski skupini SLS. Odločanje DZ o tej točki je zahtevala skupina poslancev LDS, ker je mnenja, da gre za "slab, nepotreben in škodljiv" sklep.

S tem sklepom se vzpostavlja "koalicijska večina v komisiji, ki igra izjemno pomembno vlogo v sistemu javnih financ v Sloveniji, ki igra izjemno pomembno vlogo kontrole in nadzora funkcioniranja sistema javnih financ ter zlasti tudi položaja in vloge izvršilne oblasti v sistemu javnih financ", je v obrazložitvi zahteve povedal poslanec Anton Rop (LDS).

"Zato je normalno, zato je pričakovano, da v takšni komisiji, pri takšnem nadzoru opozicija ustrezno sodeluje, da je aktivna in da ima tudi ustrezno vlogo, če ne ni kontrole, če ne ni nadzora," je dejal Rop. Zato je poudaril, da se s to odločitvijo "na nek način ukinja ta mera nadzora, ta mera kontrole, kot je bila doslej zagotovljena".

"Še večji absurd pa je, da ste to izredno sejo sklicali zaradi tako imenovanega nesprejema novele zakona o reviziji javnih naročil in zaradi 'pat' pozicije, ki naj bi bila na komisiji," je še povedal Rop in poudaril, da je "komisija sprejela odločitev na prejšnji seji; sprejela je odločitev, da se ne podpre zakon o reviziji javnih naročil. Posledica te odločitve je, da je koalicija ponovno razmislila in pripravila relativno dobro dopolnilo."

O obravnavani zahtevi poslanci sicer niso imeli ne razprave ne obrazložitev glasov. Poslanec Sašo Peče (SNS) je poslanske kolege kljub temu spraševal, "ali ni malce smešno, da bodo vladajoče stranke kontrolirale same sebe."

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.