Slovenija

Slaba popotnica za ostale reforme

Ljubljana, 10. 04. 2011 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Makarovič po refendumu pravi, da vlada v javnosti nima ugleda in je zato vprašanje, ali lahko izvede kakšno reformo. Miheljak pa ugotavlja, da vlada nima animacijskega potenciala in avtoritete, s katero bi nagovorila javnost.

Matej Makarovič
Matej Makarovič FOTO: Dare Čekeliš

Politični analitik Matej Makarovič glede na rezultate današnjega referenduma pravi, da je vprašanje, ali je s to vlado sploh mogoče izvesti kakršno koli reformo, saj v javnosti nima ugleda. Analitik Vlado Miheljak pa ugotavlja, da vlada nima animacijskega potenciala in avtoritete, s katero bi nagovorila javnost.

Miheljak pravi, da je šla vlada v reforme z nizko podporo. V nizki podpori zakonu pa se kaže tudi nizka podpora vladi, je prepričan. "Ta vlada pač nima v tem momentu animacijskega potenciala, nima avtoritete, s katero bi nagovorila javnost. Zato, kar koli bi ta vlada predlagala, bi bila verjetno večina proti," pravi Miheljak.

Dodaja, da je z zavrnitvijo zakona o malem delu ostalo pri sedanjem stanju, ki je najslabše. "Zmagovalci tega referenduma so študentski servisi, ker so ohranili privilegiran položaj, in študentske organizacije.'' Za študente pa meni, da niso dobili ničesar.

Miheljak opozarja tudi, da je ob tem referendumu nastala zanimiva koalicija neoliberalcev, anarhistov in sindikalistov, zraven pa so se pridružile še upokojenske stranke.

Ugotavlja še, da zakon o malem delu ni bil najbolj ključni projekt te vlade, je pa rezultat tega referenduma slaba popotnica referendumu o pokojninski reformi. Pokojninski zakon že tako ali tako nima prav dobrih možnosti, ob tem rezultatu pa bo imel še slabše, pravi Miheljak in opozarja, da bodo tam posledice veliko usodnejše.

Volilno udeležbo ocenjuje za nizko in ugotavlja, da je velika večina volivcev pokazala brezbrižnost. Ob tem izpostavlja, da so bili tisti, ki so glasovali proti zakonu o malem delu, bolj motivirani, da gredo na volišče.

Vlado Miheljak
Vlado Miheljak FOTO: Dare Čekeliš

Nasprotno Matej Makarovič pravi, da gre za močno zavrnitev zakona ob udeležbi, ki je za tovrstne referendume visoka.
Izid referenduma je rezultat kombinacije dveh stvari: po eni strani zakona, ki enostavno ni prepričal, in po drugi strani splošno nizkega ugleda sedanje vlade v slovenski javnosti, pravi Makarovič. "To je neke vrste plebiscitarna zavrnitev tako zakona kot vlade, ki ga je predlagala," dodaja.

Iz rezultata referenduma pa po besedah Makaroviča izhaja dvojni nauk. "Po eni strani mora imeti tisti, ki reformo predlaga, dokaj visoko družbeno podporo, po drugi strani pa morajo tudi reforme temeljiti na širokem iskanju konsenza. V tem primeru ni bilo uresničeno niti eno niti drugo," izpostavlja analitik.

"Vprašanje je, ali je s to vlado sploh mogoče izvesti kakršno koli reformo, ker preprosto ni izpolnjen tisti prvi pogoj, torej ugled tistega, ki reforme predlaga. Mislim, da je to zelo jasna napoved, da bodo tudi vse ostale reforme, vsaj tiste, ki bodo podvržene javnemu preverjanju, dejansko v času mandata te vlade padle," še napoveduje Makarovič.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bluzer Bluzoviti
11. 04. 2011 09.58
a zdaj smo pa anarhisti, če nočemo bolanih in zlobiranih reform te vlade????
Manu Cocker
11. 04. 2011 08.37
TAKO PAMETNI LJUDJE PA VSE V RITI ???
terra luna
11. 04. 2011 07.26
miheljak, ti levo trobilo, ti je zmanjkalo argumentov za opravičevanje vlade
butnskalca
10. 04. 2011 23.07
.............nism vedu da sem anarhist...............
major1
10. 04. 2011 22.56
Dajta , dajta, še malo študija socializma in potem pridita z novimi spoznanji.
mastablasta
10. 04. 2011 22.51
@proofreader O delu naj govorijo tisti, ki so že kdaj delali, ne pa neki profesorji in teoretiki. --- To pa je povsem res. Napačni komentatorji se oglašajo. Še posebvej, ker oba slabo analizirata da o njunih napovedih ne govorimo. Po bitki je lahko biti general.
manco-capac
10. 04. 2011 22.29
Vlada naj gre nemudoma na tečaj o osnovah socialnega dialoga in dialoga nasploh. Dialog ni enosmerna cesta!
Mihec.pihec
10. 04. 2011 22.28
So pa bili kisli obrazi koalicijskih partnerjev....kot pri tistih, ki jim popusti doza....Zanima me, če premorejo toliko razuma, da bi doumeli, da so že davno vse zavozili in da so izgubili vso kredibilnost.... Kot sem pričakoval, LDS in Zares potapljata še SD z neodločnim Pahorjem na čelu.
proofreader
10. 04. 2011 21.45
O delu naj govorijo tisti, ki so že kdaj delali, ne pa neki profesorji in teoretiki.
tv1
10. 04. 2011 21.41
vsak tako izsiljen referendum je slaba popotnica vsaki vlada ki je trenutno na vladi, potem ne rabimo poslancev, naj se razpiše referendum pa bo zakon sprejet .-)))
Danijel Fric
10. 04. 2011 21.29
Mislim da se od študentskih servisov servisirajo tudi gospodi zato jim ni za ukinitev, ampak samo za preobleko.
jakob.piki1
10. 04. 2011 21.16
Zakaj mešate jabolka in hruške, gospod Miheljak? Delo preko študentskih servisov bi že zdavnaj lahko ukinili, zato ne potrebujemo zakona o malem delu. Napotnice za študentsko delo bi lahko izdajali tudi zavodi za zaposlovanje, pa jih bore malo. Le zakaj? In kako to, da študentske organizacije in seveda servisi od silnega denarja, ki ga dobijo od članarin, koncesij in odstotkov od napotnic prav nič ne namenjajo v kakšne štipendijske sklade, v izgradnjo študenstkih domov ... ampak skrbijo predvsem za nekaj izbrancev Že zdavnaj bi lahko to zakonsko uredili in preprečili vse te anomalije. Pa očitno ni prave politične volje, ne leve in ne desne