Slovenija

Skupaj v boj proti nasilju

Ljubljana, 15. 01. 2010 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister se skupaj z nevladnimi organizacijami zavzema za sistematično usposabljanje tožilcev in sodnikov, ki delajo na področju nasilja v družini.

Predstavniki nevladnih organizacij so pravosodnega ministra Aleša Zalarja opozorili na težave na področju preprečevanja nasilja v družini. Zalar zagotavlja nadaljnje sodelovanje, saj meni, da v boju proti nasilju skupaj lahko dosežejo velik napredek. Med drugim napoveduje izobraževanje pravosodnih funkcionarjev za delo z žrtvami nasilja v družini.

Pretepena ženska
Pretepena ženska FOTO: iStockphoto
Na sestanku so sodelovali predstavniki Društva SOS telefon, Društva Ključ, Društva za nenasilno komunikacijo in Društva ženska svetovalnica. Navzoče so bile tudi tri sodnice, članice implementacijske skupine za družinski zakonik.

Ministrstvo si prizadeva prispevati k povečani občutljivosti funkcionarjev na vsakršno nasilje v družini, obenem si želi z ukrepi prispevati k zmanjšanju nasilja, je po srečanju z nevladnimi organizacijami na ministrstvu za pravosodje dejal Zalar. Med drugim so se dogovorili, da bodo ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve predlagali določene spremembe zakona o preprečevanju nasilja v družini. V sklopu njihove normativne dejavnosti bodo po nekatere spremembe vnesli tudi v zakon o kazenskem postopku.

Poskušali bodo zagotoviti večjo stopnjo sodelovanja državnih tožilcev v tako imenovanih multidisciplinarnih ekipah na tem področju. Ob tem tako minister kot nevladne organizacije izpostavljajo potrebo po sistematičnem usposabljanju sodnikov in tožilcev, ki delajo na področju nasilja v družini. V izobraževanje nameravajo vključiti tudi nevladne organizacije. Kot je pojasnil, so obravnavali tudi vprašanje zagotavljanja brezplačne pravne pomoči žrtvam nasilja. Ministrstvo bo službam za brezplačno pravno pomoč pri okrožnih sodiščih priporočilo, naj izdajo praktična navodila, kako žrtev pride do brezplačne pomoči.

Tako minister kot nevladne organizacije so izpostavili tudi vprašanje predpisov v položaju, ko je žrtev nasilja v družini soočena z zahtevo po sodelovanju v postopku mediacije s storilcem. Tako možnost nov družinski zakonik izključuje, je pojasnil Zalar. Pozdravil je tudi odločitev, da se bodo predstavniki ministrstva z nevladnimi organizacijami redno sestajali. Uresničevanje današnjih sklepov bodo preverili čez pol leta.

Tudi Katjuša Popovič iz Neformalne zveze za nenasilje je izpostavila potrebo po konstantnem usposabljanju sodnikov ter tožilcev glede nasilja v družini in trgovine z ljudmi. Nevladne organizacije si po njenih besedah želijo tudi spremembo odnosa pravosodnih funkcionarjev do žrtev nasilja, "ki velikokrat ni pravi in povzroča sekundarno viktimizacijo žrtev".

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balear
22. 07. 2010 15.18
in, po pol leta je morda že kaj drugače??? me resno zanima!
6zabica
26. 01. 2010 18.18
Ah dajte no...sama sem z izkušnjo nasilja v družini, ki še traja in treba je usposobiti policaje, ki se na terenu srečujejo z takšnimi in drugačnimi psihoti. Ker če povem na lastni izkušnji,da sem podala prijavo zoper nasilno osebo in komentar policaja je bil, da to ni nasilje v družini...Odkrito povedano v tistem trenutku bi ga lahko poslala na luno, ker tako nestrokovnega in neprofesionalnega odnosa še nisem doživela. In potem sem jaz policaju razlagala kaj piše v Zakonu o nasilju v družini in kakšne pristojnosti ima - rečem lahko samo,dajte jih prosim nujno kvalitetno usposobiti tudi za takšno delo. In roko na srce, koliko od teh policajev je samih nasilnežev za domačim zidom?
NENORMALEN
15. 01. 2010 17.32
V slovenski družini ni in nikoli ni bilo nobenega nasilja! Če pa je bilo, pa našga ni blo zravn!
domremy
15. 01. 2010 15.40
To je pač slika normalne slovenske družine, ki je družbeno bolj sprejemljiva kot katerakoli alternativna, kjer nasilja ni.